Ratas jätkas väikesaarte ringsõitu Osmussaarel

Foto: Riigikantselei

Osmussaar, Lääne-Nigula, 3. september 2019 – Peaminister Jüri Ratas külastas täna Eesti loodepoolseimat saart, Osmussaart, et kohtuda Lääne-Nigula omavalitsusejuhtide ja Osmussaare püsielanikega ning teha saarel ringkäik.

Osmussaarel tervitasid peaministrit Kristin Koppel ning saarevanem Rita Koppel, kes tutvustasid saare omapärast loodust ja ajalugu. Üheskoos arutati aastaringselt väikesaartel elamisvõimaluste edendamist ning mandri ja saare vahelise transpordiga seotud küsimusi. Olulise kitsaskohana toodi esile loodushoiu ja loomapidamisega seotud reeglid, mis muudavad saarele omapärase loomade vabakasvatuse keerukaks ja kulukaks.

„Eesti väikesaared võluvad oma eripäraga. Pikalt kauged ja kättesaamatud olnud saared on erilised nii oma inimeste, looduse kui rikka kultuuriloo poolest, mis pakuvad palju avastamisrõõmu külalistele kodumaalt ja kaugemalt,“ sõnas Ratas.

„Samas tähendab saareline eluviis igapäevaelus mitmete väljakutsetega hakkama saamist. Seetõttu on oluline, et riik teeks omaltpoolt kõik saarekogukondade elujõulisuse toetamiseks ning väikesaartele omaste praktiliste probleemide lahendamiseks,“ lausus peaminister. Ratase sõnul on ta Eesti saari külastades saanud palju positiivset tagasisidet Rahandusministeeriumi poolt ellu kutsutud väikesaarte programmile, mille abil on mitmed väikesaarte elukvaliteeti tõstvad projektid toetust leidnud. Nii ka Osmussaarel.

„Tänan osmussaarlasi külalislahkuse eest ning julgustan neid ka edasipidi olema aktiivsed oma tegemiste tutvustamisel. Siis särab Eesti väikesaarte pärl – Osmussaar – veelgi eredamalt,“ lisas peaminister.

Kohtumisel Lääne-Nigula omavalitsusjuhtidega kõneldi haridusest ja koolivõrgust ning infrastruktuurist, seal hulgas kiire internetiühenduse ehk viimase miili projekti edenemisest, kohalike teede olukorrast ning raudteeühendusest. Vallajuhid avaldasid lootust, et tulevikus võiks Tallinn-Riisipere-Turba raudteeliini järgmine etapp ulatuda ka Ristini.

Eesti suuruselt neljateistkümnendal saarel elab kokku viis inimest. Haruldaste geoloogiliste objektide ja taimekoosluste kaitseks katab saart maastikukaitseala. Osmussaar kuulub tervenisti Eesti riigile ning seda valdab keskkonnaministeerium ja siseministeerium.

Tänane Osmussaare külastus on osa suuremast peaministri väikesaarte ringreisist, tutvumaks nende eluoluga ja arutamaks lahendamist ootavaid küsimusi. Varem on Jüri Ratas külastanud Abruka, Aegna, Kihnu, Ruhnu, Naissaare, Pakri, Piirissaare, Prangli ja Vormsi saari ning Kesse-, Kõinastu- ja Manilaidu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.