Mölder: 45-eurost pensionitõusu naeruvääristav Reformierakond peaks peeglisse vaatama

Tõnis Mölder

Riigikogu sotsiaalkomisjoni juht Tõnis Mölder ei pea heaks tooniks Reformierakonna kriitikat ja rahva eksitamist 2020. aasta pensionitõusu osas. Keskerakonna lubadus oli tõsta pensione 100 eurot koos indekseerimisega ning Mölderi sõnul on 45-eurone pensionitõus esimene samm eakate heaolu parandamisel.

“See millest Reformierakond ei soovi aru saada on, et Keskerakonna juhitud valitsus toob 12 aasta suurima pensionitõusu ning järgmise aasta aprillis tõuseb keskmine vanaduspension 45 euro võrra. Aastas tähendab see eakatele 540 eurot lisaraha, ehk sisuliselt 13. pensionit,” ütles Mölder. „See on meie eakatele oluline abi, arvestades, et 540 eurot aastas tähendab mitme kuu kommunaalarvete summat, osalist leevendust hooldekodu koha eest tasumisel ning neid näiteid võiks tuua veelgi.“

Mölder ei pea heaks tooniks Reformierakonna parastamist pensionitõusu erakorralise osa üle, arvestades, kui leigelt nad oma valitsemiseajal eakatesse suhtusid. „Suurimaks kritiseerijaks on erakond, kes ei suutnud viimasel 10 aastal tõsta pensione erakorraliselt mitte sentigi, süvendades vaid vaesuse osakaalu eakate seas,“ ütles Mölder, lisades, et iga lisandub euro on oluline abi Eesti pensionäridele ning Reformierakond on küll viimane, kes neid püüdlusi naeruvääristada võib.

“Keskerakond täitis oma valimislubadusest ühe aastaga sisuliselt pool ning loomulikult oleks kogu valitsus soovinud enamat. Hetkel pidime siiski lähtuma riigi rahalistest võimalustest, kuid teeme tööd selle nimel, et tõus jätkuks edaspidi juba kiiremas tempos,” ütles Mölder.

15 kommentaari
  1. Sisuliselt pool 5 aastat ago
    Reply

    Kas Sm.Mölderi arvates on 7 EUR 100-st pool?Huvitav matemaatiline uperpall.ta peaks hoopis vait olema, kui midagi tarka öelda pole.Reformierakonna möga pole siin üldse asjakohane.

  2. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Õige kähku kadus eelmise artikli autori kirjutus koos kriitiliste kommidega. Keskerakond nüüd siis on alustanud omi lubadusi sööma. Sõnavabadus, vabadus, heaolu, inimeste kuulamine ja nendega arutamine jne jne.
    See oli sulaselge rahva häälte püüdmine valedega. Heaolu riik ja pensionäride elu paremaks tõusuga 100 euri. Tegelikult juba teist korda tulumaksu rakendamine pensionäridel. Esimene oli töötavate pensionäride nöörimine. Meil ei ole raha. Vale. Riigiasutused on kasvanud sama suureks pea nagu Ameerikas. Neil pidev palgatõus. Keskerakonna liige telleris sõnas, et valitsuses on väärikad inimesed ja nemad peavad saama väärikat tasu. Näete ise. Töötav inimene, keda pidevalt lüpsab ka keskerakond, ei ole väärikas. Tallinna TV vaatasid idoodid vanamehe. Nüüd siis need, kes valisid Ratta meeskonna valitsema on vääritud, nõrga mõistusega ätid ja eided. Kui vaatasid ka noored, on nemad ka kärbunud mõistusega.
    Ega seegi minu kirjutis ei jää siia üles. Varsti kaob ka minu arvamus koos väärika inimese kirjutisega. Kirjutab siis meile paska ajav uus väärikas inimene. Kui ka selle arvamus ei meeldi rahvale, tuleb välja uus “väärikas” inimene.
    Pensionäridele häälte saamiseks lubas Ratas juba kaua, et pensionärid saavad 100 euri pensionile kuus lisa alates uuest aastast. Tegelikult siis seitse euri. Ratas oma meeskonnaga, pistke see enneolematu pensioni tõus pimedasse kohta.
    Meil nimetatakse riigiks Toompeal istujaid ja meie oleme orjad. Töötavas inimeste töötasudelt jne röövitus rahadega priisatakse. Nii maksame meie SKP kaugelt üle 2% ja kiitleme. Sõda ja meie sõber Ameerika. Karjute teiste riikide kallal ja nagu meie “president” ütles, et räägime ennast suureks. Ajaloos oleme palju näinud, et suureks kisavaid on ennegi lõpuks eemale tõrjutud. Juhtub jälle, et meie sõber Ameerika pöörab selja. Nii ei tahtnud nad meie vabadust. Nii ei tulnud meile appi meie vabastamiseks. Ikka VALGE LAEV ja VALGED PURJED peaks juba eestlastele paistma.
    Inimesed, on vaja mõelda peaga. Ma ei taha, et endistest sulides ja heaolu lubajatest tõuseksid meie valitsejaid kuid ei taha ka, et uue valitsuse moodustaja meid jälle petnud.
    Meile ei ole vaja raudteed, mis veab välja meie vara, maaki. Meil ei ole vaja tunnelit. Kõigepealt laske inimesed elama. Niisugusteks ettevõtmisteks aeg ei ole küps. Ka Ameerika president õpetab, hoolitsege oma inimeste heaolu eest.
    Miks te laset ennast lollitada sõja puhkemisega. Teised riigid ei panusta kahte % NATO-le. Meie aga kaugelt peidetult varsti kolm % rahva heaolu unustades.
    Pidevalt kuuleme kuidas meie valitsused kiilevad sellega, et Eesti rahvas ei ole kunagi nii hästi elanud. Vale. Isegi vene ajal elasime paremini ja pensionäridel jätkus raha ka lastelastele kommi ostmiseks. Praegu valetame noortele. Nii pagana halb oli elu. Nüüd on halb.

  3. Möllerdaja 5 aastat ago
    Reply

    valetab nagu iga teine keskbande ninamees. Millisest 45-st eurost on jutt, kui 38€ tuleneb indeksist? Ja ülejäänud 7-eurone õrritusannetus läheb ka väiksemaks tulumaksu tõttu. Nii et tulumaksupiiri oleks tulnud tõsta 750€-ni, et ka see 7-eurone tilgake oleks enamikule surmaeelikutest samaks jäänud.
    Lõpuks miljoniküsimus: Kust tulevad sellised valetajad nagu Mõldri Tõnis? Vastus: Keskbandest! Miljon on SINU!

  4. max 5 aastat ago
    Reply

    Jälle Keskerakond valetab. Pensionide indekseerimine on Reformierakonna tehtud. Keskerakonna osa pensionitõusus on SEITSE EUROT. Kas Ratase valitsus on võimeline ka midagi reaalset tegema peale valetamise?

    • Jüri 5 aastat ago

      Ratas teatab keskerakonna nimel alandlikult, et EI OLE VÕIMELINE!

  5. Tegin 5 aastat ago
    Reply

    huvi pärast väikese arvutuse. KaKa ja InSa bandiidid räuskasid, et nüüd tuleb surmaeelikutel hakata ränka tulumaksu maksma. Et see kuradi 7€ lisa võyvat maha 5.60 ja 7-st jäävat alles 1.40. Milles aga ligid ja kakad eksisid, oli see, et see tulumaks jaotub terve 500+7 = 507€ peale. Ja kuna 500 on maksuvaba, siis 7 pealt läheb maha 1.40, mis ainult 7 kohta teeb 2 senti! Sest 507-s on 7-euroseid 72 korda.
    Seega, mitte 20% ei lähe maha, vaid 2 senti iga 7€ ning ka juurdelisatud 7€ kohta.

  6. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    tuletan meelde, et nii kavalalt oli see lisapension lubatudki – selle 100 sisse pidi jäämagi ka indekseerimisest tulev tõus. möldril muidugi jääb õigust ülegi, 45 ongi pea-aegu pool lubatust, 21 aastal ehk pigistavad 7 juurde + indekseerimine, ja siis jääb 100-ni veel kukkesamm. asjal oleks olnud jumet, kui see 100 oleks ühel aastal juurde tulnud, kasvõi koos indekseerimisega, nagu enne valimisi ju ka välja hõigati.aga üldiselt on see mölder samasugune põhulõug , nagu nende esinumber. kas KE tõesti ei leia endale MEEST etteotsa?

  7. unustasin ära 5 aastat ago
    Reply

    45 euri SAAVAD KESKMIKUD, MITTE KEHVIKPEWNSIONÄRID. NEMAD SAAVAD 23 või 30.
    INDEKSEERIMINI TOIMUB KÕIGIS KRISTLIKES VALGETES MAADES ,ET KORVATA PENSIONÄRIDELE HINNATÜUSU.
    INDEKSEERIMIST EI LOE MITTE KEEGI PENSIONITÕUSU ALLA.
    ERAKORRALISEKS PENSIONITÕUSUKS SAAB NIMETADA SEDA, MIS OLULISELT MÕJUTAB PWNSIONÄRIDE ELUKVALITEETI. ELIK VIIB NAD TEISTE INIMESTEGA ENAM-VÄHEM VÕRDSELE ELATUS TASEMELE VALGE INIMESE MÕISTES.
    100 euri OLEKS OLNUD LIIGA NÄRUNE SELLEKS. VAJA OLEKS KEHVIKUTELE 800.-euri no VÄHEMALT 700 EURIST PENSIONI.
    7 EURI ON HULLEM KUI HULKURKOERA NARRIMINE, MÕNITAMINE.
    SEDA SAATE ISAE KORD TUNDMA. AJlALUGU. SELLINE.
    SÕJAKULUTUSED ON MÕTTETU. TÄIESTI. KAITSEKULUTUSED KA. SEDA EI SAA SELGEMINI MÕISTA ANDA KUI TRUMP VÄLJA ÜTLES, KES LEIDIS, ET ESMAÜLESANNE ON TEENIDA OMA MAAD JA RAHVAST.
    ROHKEM MA SELLES LEHES SÕNA EI VÕTA – MÕTTETU KÕIK. EGA JÄLGI SÕNAVÕTTE.
    MITTE KEDAGI VALIDA MEIL POLE.
    POLIITIKUD, TEID KAALUTI, KAAlUTI JA LEITI KERGED OLEVAT.
    KOLE KAUA KAALUTI. Rahvas liiga margariini sõõnud.

  8. VIILOL, Tõnis. 5 aastat ago
    Reply

    Inimene, kelle Ratta kamp reetis ja töötas tema vastu, oli Savisaar. Savisaar oli ka ainud inimene kes tõstis tõesti enneolematult pensioni. See oli tõus. Ratta pensionite kergitamine ja lubadused oli enneolematu sigadus.
    Rattast ei saa Savisaarega võrrelda. Teeme piltlikult; Savisaar – siis veel paar tarka inimest ja siis jupp tühja maad ning lõpuks Ratas. Kõik süüdistused Savisaarele sepitses Ratas koos mõningate oravatega.
    Elagu ratas ja tema suur anne! Tema suur saavutus jääb kauaks inimestele mällu.

    • Mis 5 aastat ago

      saab rattast, kui pöia küljest eemaldada kõik pulgad?

  9. Olemus 5 aastat ago
    Reply

    Nüüd peate te KÕIK peeglisse vatama – mis see aitab. Teie OLEMUS sellest ei muutu.

  10. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Kui see koalitsioon võimule tuli siis arvasin nüüd hakatakse tegelema tõsiste muudatustega mis tooksid kasu meie vähekindlustatud elanikkonnale ! Mida aeg edasi siis üha enam taganetakse antud lubadustest,tegeldakse arusaamatu asendustegevuse ja oma naba imetlemisega.Jätame selle 38 € kui seadusest tuleneva kõrvale ja pühendume sellele seitsmele (7) eurole. Kas teil häbi ei ole sellest rõõmsa näoga rääkida !
    Hr.Hanson räägib särava näoga kuidas inimesed peaksid hakkkama elutee algusest peale pensioniks koguma-mida sa kogud kui ca 45% inimestel on ennem kuu lõppu näpud põhjas.
    Meie ladvikus on inimesed kes reaalset elu üldse ei taju ! Nagu kõrvaltvaatajad-nitpickerid.

    • Kogu 5 aastat ago

      see pinsikogumisjama on ju õõnestajate väljamõeldis, et rahva rahaga mängida ning meelitada rahvast oma rahaga lollusi tegema. Loobu praegu 5-st eurost, saad 1 tagasi ja ole õnnelik.
      Olen varem juba rääkinud, et pinsi ja muude abirahade jaoks peaks olema kindel suhe eelarvesse. Siis pole vaja millegi üle muretseda ja ka totakad riigikogulased ja valitsejad ei saaks enna valimist altkäemakse lubada, mida nad niigi ei mõtle täita. Kõige raudsem oleks siis, kui sellise sätte hääletaks põhiseadusesse rahvas ise. Ning seda sätet ei saaks ka riigikogus 101:0 häälega muuta.
      Samuti tuleb loobuda tööajal nöökimine, et palgast läheb osa pinsirahastusse. Töötamisaeg ja pinsilolekuaeg on 2 ise asja. Oled aga tööajal teeninud üle keskmise, saad ka oma raha vabamalt kasutada, ka tuleviku varude nimel. Kuid see oleks puhtisiklik soov. Alus on loogiline: kui inimene midagi loob, siis ta saab vastavalt loodava vajadushindele (ütlen vahele, et see on meil samuti raskelt paigast ära ning vajab muutmist) ka erinevat töötasu. Kui aga pinsilolev inimene midagi ei loo, siis pole ka alust ühele maksta suuremat pinssi kui teisele, sest mõlema toodang on 0. Nagu lapsepõlves enne töötamisiga peaks lapsed saama igaühe kohta võrdselt pinssi, erineks vaid earühmad erinevate vajaduste tõttu. Eraldi jääks sandid, sest meie ühiskond peab ka neid ülal pidama.
      Ning panen ka pitsati all, et arukas on väärtuste loojale kätte anda 100% töötasu. Mitte aga alla poole nagu röövib valitsus praegu. Maksud aga koguneks tarbimismaksust nagunii. Kuid siis saaks inimene ise oma rahakasutamise üle ise otsustada. Kogutud maksust läheks juba kindel osa maha vastavalt hädavajadusele, mille kirjutab ette elu. Igatahes väheneks sotsialistlik osa ning inimesed tunneks, et nad oma töö eest ka midagi saavad ega pea kerjama. Ei pea siin silmas jotasid ega äpusid.

  11. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Ansipi ega Rõivase valitsused ei tõstnud kordagi pensione ega abirahasid. Keskerakond ei valeta. Valetavadreformierakondlased kes töö asemel vaid laimavad, koostavad valestsenaariume, valetavad ja vassivad. Peavoolumeedia aitab neil seda teha. See et reformistid kaotasid ära arstiabi saamise kohapeal on kuritegu. Aidati teisi riike. Ainult nende valitsemise kolme viimase aasta jooksul läks mitu miljonit Ukrainale. Mitte midagi head ei tehtud meie rahva jaoks ja nüüd tuleb keskerakondlikul valitsusel nende vigu paranadada. Peale vigade polnudki midagi. Praegune valitsus on palju head ära teinud aga peavoolumeedia ei valguste seda- Noritakse pidevalt igasuguste otsuste kallal.

  12. Jah - le. 5 aastat ago
    Reply

    Pane siis punkt punktilt kirja mis on praeguseks valitsus teinud ja mis on tõstnud inimeste heaolu, elatustaset jne?
    Miks sa valetad. Ära jäta vastamata.
    Rahvas. Praegune valitsus ei ole teist huvitatud. Lootus on veel EKRE-l. Kui löövad korra majja õigusloomel, siis on vähemalt see tehtud. Kui nad seda ei tee, kinnistub ülekohus ja rahvas kannatab rängalt edasi.
    Keskerakond lubas, et teevad ümber põhjalikult eelarve ja muudavad eelarve poliitikat põhjalikult. See tähendas, et seda koostades arvestatakse inimeste heaoluga. Lootsin, et jäetakse kõrvale tohutud kulutused raudteele, suurtele ministeeriumitele. Nutt lõpeb tööjõu puudusest ja koondatakse vähemalt pooled inimesed riigi asutustest. Nemad peaksid miinema tootvale tööle. Midagi sarnast ei juhtunud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.