Triin Varek: Loodan, et väga paljud inimesed hakkavad Rakveret teadma Arvo Pärdi kontserdimaja järgi.

Triin Varek. Foto: Siret Kotka-Repinski

Triin Varek rääkis vahetult pärast 6. oktoobril Rakvere linnapeaks valimist Kesknädalale oma esimestest mõtetest ja töödest uues ametis, linnavalitsuse muutunud struktuurist, samuti Rakvere sümbolitest, millest ta eriti oluliseks peab Arvo Pärdi kontserdimaja rajamist.

Palju õnne Rakvere linnapeaks valimise puhul! Ainuüksi õnnest selles ametis ei piisa. Mida võiks teile veel soovida?

Siiras tänu heade soovide eest. Kindlasti võib soovida veel tarku otsuseid ja jõudu on ka tarvis.

Keskerakonna linnpea kandidaat olite te juba ka 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimistel. Kas soovid mida teoks teha on jäänud samaks või on nendesse tulnud ka mõndagi uut?

Kaks aastat tööd abilinnapeana on andnud muidugi hea ülevaate Rakvere linna vajadustest, võimalustest ja unistustest. Meil on suured taristu investeeringud käsil (Vallimäe arendus, Pikk tn, Tervisekeskus, jne) ja mitmed projektid alles algusjärgus, millega tuleb edasi minna. Näen, et haridus- ja sotsiaalvaldkonda on lähiaastatel vaja rohkem panustada. On hea meel, et koalitsioonilepingusse sai sisse mitmeid Keskerakonna valimisplatvormi lubadusi ja teen tööd, et neid täita.

Kuidas möödus esimene tööpäev linnapeana. Mis on uue kaolitsiooni tekkimisega veel muutunud või muutumas?

Esimene tööpäev linnapeana oli emotsionaalselt keeruline, sest sain peale hommikust koosolekut teate oma kalli vanaema siit ilmast lahkumisest. Ei olnud võimalik endale kurbust lubada, palju olulisi teemasid vajasid arutamist ja lõuna ajal toimus linnavalitsuse istung uute liikmetega, mida oli vaja juhtida. Raske päev oli.

Aga uue koalitsiooni tekkimisega muutus see, et linnavalitsusse loodi juurde üks abilinnapea koht. Senise kahe asemel on abilinnapäid nüüd kolm. Uute abilinnapeade vaheline tööjaotus on selline, et Laila Talunikul (SDE) on linna allasutuste sisutegevuse eest vastutus lisaks kultuuri, hariduse, spordi ja noorsootöö valdkondadele. Rainer Miltop (Isamaa) tegeleb linnamajanduse, ehitustegevuse, ühistranspordi korralduse jms. Abilinnapea Andres Jaadla (KE) tegeleb ettevõtluse, turismi, energia- ja elamumajanduse, turvalisuse ja kliima ning Euroopa Liidu projektidega. Linnavalitsus koosneb neljast liikmest, kelleks on linnapea ja kolm abilinnapead, kes olulisi linna otsuseid koos langetavad, varasema seitsme-liikmelise linnavalitsuse asemel, kus neli liiget olid nö vabaliikmed.

Mis on see, mille järgi võiks iga inimene Eestis ja maailmas Rakveret teada?

Palju räägitakse ikka Rakvere kuuseinstallatsioonidest, mis linnale kuulsust tõid. Aga Rakvere tarvas (skulptuur Vallimäe nõlval), Rakvere linnus, Aqva SPA ja Rakvere Teater on ilmselt, mida rohkem teatakse. On ka neid, kes teavad, et Arvo Pärt Rakveres elas ja koolis käis ning et tegemist on meie linna aukodanikuga.

Unistame aastakümneid juba oma kontserdimajast ja projekt Arvo Pärdi nimelise kontserdimaja loomiseks on uuendatud. Tuleb teha tööd, et leida lisaks linna eelarvele lisarahastuse võimalusi. Loodan, et selle kontserdimaja järgi teavad tulevikus Rakveret väga paljud inimesed maailmas.

Kuidas on plaan linnapea töös kasutada oma hariduse pagasit  ja varasemaid töökogemusi, ennekõike tegevust ettevõtluses?

Jätsin sotsiaalvaldkonna linnapeana enda kureerida ja usun, et siin on otsene kasu hariduspagasist. Kogemused ettevõtlusest on laiapõhjalised ja tulevad linna juhtimises kindlasti igapäevaselt kasuks. Soov on tihendada koostööd linna ettevõtetega, korraldada kohtumisi, et kuulata ettevõtjate rõõme ja muresid ning edendada koostööd.

Kui raske on planeerida aega, et linnapea ametis jääks piisavalt aega pere ja kodu jaoks?

Abilinnapea ametis kultuuri, spordi, hariduse, sotsiaal- ja noorsootöö alal olin juba väga hõivatud erinevate hoolekogude, nõukogude ja õhtuste ning nädalavahetuste üritustega, kuhu kutsuti. Tore on, et kutsutakse ja inimeste jaoks on oluline, et lähen. Aga paraku on kattuvaid üritusi palju ja igale poole ikkagi ei  jõua. Nüüd tuleb neid kohustusi abilinnapeadega jagada, vajadusel delegeerida.

Mul on väga toetav perekond ja lapsed on juba selles eas, kus nad saavad hästi ise hakkama. Olin nende jaoks väga pikalt olemas, kui nad olid väiksed ja alustasid kooliteed – sain töötada kodus ja palju lastega tegeleda. Nad on hakkajad ja tublid ning saavad ka õppetöödega ise hakkama. Samuti on neil suurepärane isa, kes vajadusel trenni viib või järgi läheb, kui mina olen ametikohustustega hõivatud. Ka hea vanaisa toetab vajadusel. Võtan ikka aega puhkuseks ja pere ning sõpradega olemiseks. Püüan nii, et üks nädalavahetuse päev oleks ametikohustustest vaba ja mõnel õhtul jääks ikka aega enne uneaega  perega kodus suhelda.

Usutles Jaan Lukas

2 kommentaari
  1. Kujutan 5 aastat ago
    Reply

    ette kuidas 2 jaapani turisti arutlevad Tallinnas, kuhu veel minna. Üks siis pakub välja, et “Läheks õige Aruo Pjaruto majja ja pärast jalutame ka külakeses, mis seal ümber”.

  2. Ei 5 aastat ago
    Reply

    Ebameeldiv inimene.Tema isa hüppas Keskist üle Reformi ja oli üks Savisaarele noa selga löönud kambast.Kas tütart saab usaldada-ei usu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.