Suur pensionivale

Marika Tuus-Laul

22.10.2019

Pensionijant on Eestis kestnud enam kui veerand sajandit. 20. novembril 1990. aastal andis Eesti Päevaleht teada uuest pensioniseadusest. See pidi kohe, kohe Eesti Vabariigi Ülemnõukogu saalis arutusele tulema.

Kuid, nagu vanemad inimesed mäletavad, ei asunud Mart Laari valitsus seda täitma, vaid surus läbi oma nn. elatusrahade seaduse. Juba paari aasta pärast sai pensionäridel 260 kroonisest sandiabist mõõt täis ja rahvamassid tulid Toompeale. Pikett kestis mitu päeva, rünnati sotsiaalministrit nii sõnadega kui füüsiliselt. Peaminister Laar ühmas inimestele: „Tore teid siin näha, tulge kasvõi iga päev!“ Olin siis ka ise ETV ajakirjanikuna kaamera ja mikrofoniga platsil ja hiljem koos pensionäride esindusega Laari kabinetis. Peaministri kõrvad jäid protestijate häältele suletuks.

Ühe kroonine pensionitõus!

Vilets elatusrahade seadus jäi kehtima aastateks. Sajandi vahetusel, kui uut kogumispensionide seadust oldi juba tükk aega sepistatud, jõudis olukord absurdini. Elatusraha tõusis aastal 2000 vaid ühe krooni võrra, elu muutus aga järjest kallimaks. Vene kriisi valguses olid inimesed asunud oma rahanatukest pankadest välja võtma. Laari tollane majandusnõunik ja tänane Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid ei näinud olukorras midagi hullu ja rääkis mulle „Knopka“ saatesse antud intervjuus midagi 0-summa mängust. Valitsusjuht Laar ise ennast saate jaoks kätte ei andnud. Järgmisel aastal tõusis pension 12 krooni võrra. Peaminister kiitis, olge rahul, et me pensione ei langetanud!

Samas algas  pensionireformi välja töötamine. Sammaste pensioniseaduse kiitis lõpuks heaks tollane Isamaa, Reformierakonna ja Mõõdukate  kolmikliit. Kogumispensioni seaduse ja reformi aluseks võeti tolleks ajaks mõnedes riikides juba läbi kukkunud süsteem. Tallinna Tehnikaülikooli rahandusprofessor Karsten Staehr on läbi aastate erinevates ajalehtedes teemat avanud ja selgitanud, kuidas Maailmapank ja ka Ameerika arenguabi agentuur USAID tungivalt soovitasid 90ndate keskel oma peamisele sihtgrupile – arengumaadele ja postkommunistlikele riikidele kolme samba süsteemi.

Kuid juba mõni aasta hiljem kritiseeris Maailmapanga tollane peaökonomist Joseph Stiglitz (hilisem Nobeli preemia  laureaat) tugevalt kolmesambalist süsteemi. Ta leidis, et sambasüsteem ei pruugi suurendada säästmist. Samuti väitis ta, et erafondidest saadav tulu läheb suuresti fondihalduritele ja et administreerimiskulud on liiga kõrged.  Kuna meie pensioniseadust tehti aastaid, siis jõustus see alles siis, kui see süsteem oli maailmas juba ummikusse jooksnud. Seega rakendasime mujal ebaõnnestunud seaduse ja valetasime rahvale, et teda ootab eest muretu vanaduspõli.

Traagilisest veast hakkame aru saame alles nüüd, pea 20 aastat hiljem. Hea seegi, et vigade parandusega alustas Isamaa, kes aastate eest peaministriparteina oli reformi üks vedajatest. Väiksemat rolli ei mänginud ka tollased Mõõdukad ehk tänased sotsid. Just sotside sotsiaalminister ja pensionireformi ideoloogia looja Eiki Nestor ning rahandusminister Siim Kallas kaitsesid seadust Toompea saalis. Tollane suurim opositsiooni jõud,  Keskerakond ütles otse välja, et kogumispensioni kõik variandid on halvad.

Pensionäre on aastaid petetud

Piinlik, kui palju on vanadele inimestele lootust antud ja siis lubadustest taganetud. Pea iga erakond on valimistest valimisteni tõotanud vanarahva elatustaset parandada ja hiljem oma sõnu häbi tundmata söönud.  Pensionärid on vaikides suure vale alla neelanud ja uut ootama jäänud.

Täna aga tuleb tunnistada,  et II sambaga pole inimesed midagi erilist koguda suutnud. Aastataguses 2. novembri Ärilehes on ära toodud tabel, kus näidatakse pensionifondide keskmist tootlust maailmas. Tabelist näeme, et 2017. aastal  olime fondide netotootluses 58ndal kohal ehk viimase kolme riigi seas oma miinus 0,1 protsendiga.  Esikohalt kolmas 14,5%ga oli Poola. Näiteks Kosovos oli tootlus 5,7%. Ka Leedu ja Läti olid meist eespool.

Mäletan, kuidas Siim Kallas kinnitas omal ajal saali ees korduvalt, et mitte ühegi samba raha teise üle ei kanta, et teise samba raha saadakse eelarve muudest vahenditest. Samas hakati seda siiski tegema. Nii võeti  teise samba tarvis 20ne  protsendilisest vanaduspensionideks mõeldud maksurahast ära 4% ehk üks viiendik ja kanti see teise sambasse. Noored polnud rahul, et nende pensioni kogutakse isade, emade ja vanavanemate arvelt. Kogu raha ehk 6%, mis teise sambasse on aastaid läinud, maksab inimene ise kinni. Esmalt 2 % igal palgapäeval ja lisaks 4%  oma esimesest sambast. Viimase summa võrra on aastaid olnud rahval väiksem pension. Just tänaste pensionäride arvelt on aastaid kaetud kogumispensionireformi auku.  Suurem osa sundkorras  äravõetud rahast on Eestist välja viidud ja kantud läänes tegutsevatesse investeerimisfondidesse. Tühiväike osa sellest on pandud Eesti riigi majandusse.

Annaks osa rahast tagasi!

Algusest peale oli ju selge, et pangaerakonnaks kutsutud Reformierakond koos parempoolsete sotsidega teenisid ja teenivad pankade huve. Ammu on selge ka, et meie pensionifondide tootlus on aastaid olnud naeruväärselt väike  ehk pea olematu. Kui oravad leiavad, et II samba vabatahtlikuks muutmise asemel aitaks lihtsalt seaduse parandamine, siis miks nad seda 16 aastat võimu juures olles ei teinud? Oldi rahul, et II pensionisammas ei teeni mitte Eesti rahvast, vaid fondide ning pankade huve. Kui praegu süüdistatakse valitsust, et nad hakkavad pensionide erakorralisteks tõstmiseks kasutama II-st sambast vabanenud raha ja et seetõttu ka sammast lagundatakse, siis tuletan meelde, et see ongi tänastelt pensionäridelt ära varastatud raha. Anname sellest nüüd kasvõi osakese tagasi!

6 kommentaari
  1. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Meeldiv on näha nii toredat poliitikut ja lugeda tema õiglast artiklit-E.Savisaare juhtimisel oli Keskerakond parimast patim–töökas. õiglane, hooliv. Kõige tähtsam oli eestlmaalaste heaolu. Laar ei tõstnud kordagi pensione , samuti mitte Ansip ega Rõivas. Savisaar tõstis 30 protsenti peale Laari valitsemisaega muidu see oleks veel väiksem olnud praegu. ka praegu on Keskerakond teistest parem kuid liiga palju sekkub teiste riikide siseasjadesse ja ei kaitse omi reformierakondlaste süüdistuste eest. Mulle meeldis väga et ekrelased julgevad prokuratuuris töötavaid inimesi välja vahetada. See on kuritegu kuidas meie õigusmõistmine soosib reformierakondlasi kes võivad valetada, vassida, laimata, valesüüdistusi leiutada ja seda karistamatult. sageli saavad karistada parimad inimesed aga ikka need kes segavad reformierakondlastel võimu saada. Peamiselt saavad süüdistusi keskerakondlased ja nüüd ka ekrelased.

    • Soovitus 5 aastat ago

      Te mitte just kõige targemad trollid võiksite Olginos endale parema tõlkeprogrammi muretseda ja aastaid leierdatud ajuvabadele tekstidele tellida burešini jüngritelt uuema ning kaasaegsema “üllitise”.

  2. to autor 5 aastat ago
    Reply

    AITÄH !!! LÕPUKS OMETI ASJALIK ARTIKKEL.
    SAMAS, KUI 2. SAMBA RAHA RIIGIPOOLNE OSA, SEE MIS ENDISTELT JA PRAEGUSTELT PENSIONÄRIDELT RÕÕVITI, TAGASI ANTAKS, SEE 1/5, SIIS SUURENEKS PRAEGUNE 350.-eur VANADUSPENSION 70.-euri VÕRRA…
    SEE POLE KINDLASTI SEE TASE, MIDA EUROOPA SOTSIAALHARTA SILMAS PEAB JA MILLEGA EESTI LÕPUNI IKKA VEEL !!! ÜHINENUD EI OLE, MIS ANNAB OMAKORDA ÕIGUSLIKUD !!! ? ALUSED VANAINIMESTEGA JAMADA
    JA KÕIKI TEISI VALDKONDI JA KIHTE EELISTADA – SÕNAGA VANADE SELJAS LIUGU EDASI LASTA.
    AGA AITÄH TELGITAGUSEID VALGUSTAVA ARTIKLI EEST.
    KUI ALUSTAKS KÕIGEPEALT SELLEGI RAHA TAGASTAMISEST JA SOTSIAALHARTAGA ÜHINEMISEST, ET SAAKS nn. HÄID PÜÜDLUSI JA SOOVE VANADE ELU PARANDAMISEKS TÕSISELT VÕTTA.
    NÕUSTUN KA EELKIRJUTAJAGA EKRE OSAS.
    Mitte ei saa aru, mis eestlastel ometi viga on, et nad vananenud tehnikaid, läbikukkunud reforme ja halbu
    kombeid teistelt üle võtavad või koguni ostavad. Maailmas on ju palju nii head ….

  3. kui rukkiväli 5 aastat ago
    Reply

    Huvitav, kuhu need pensionäride esindused, st.nende juhtliikmed saanud on.
    Vanad ära surnud, aeg ju pikk, aga need uued oleksid küll justkui kullatüki alla neelanud, ei piiksu, kommentaari, artiklit, veel vähem piketti ! Ju on õnnestunud penskariühenduste etteotsa “sattunud” erakordselt suure pensioniga või poliitikute sugulased tuttavad ? Või mis sellest arvata? Praegu teevad poliitikud mis iganes, kõik on vait kui rukkis.

  4. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Miks meil on nagu on ?
    Algusaatatest peale oleme mujal maailmas edukaks osutunud süsteemid hüljanud ning teinud omamoodi iseenese tarkusest ja mujal maailmas läbikkunud süsteemid käivatanud täiega ! Oleme tahtnud st.meie eliit on tahtnud maailmas igas pulmas olla pruut ja matustel kadunuke.
    Tänaseks on selge-olgu võimul erakond milline tahes käib vassimine täiega edasi !

  5. to uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    Mitte ainult eliit ei vastuta ühe rahva elujärje eest.
    Eliit on nagu hellitatud ahviarmastuses kasvaud laps. Teda tuleb vaos hoida.Muidu hakkate oma lapse käest peksa saama, enne laristab veel teie varanatukese ja jätab hätta.
    Kui üldse eliiti on muidugi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.