IMF soovitab teise pensionisamba kohustuslikuks jätmist

Pildil vanad inimesed külma ilmaga tänaval. Foto SILLE ANNUK/SCANPIX

04.11.2019

Eestis kahenädalasel visiidil olnud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsioon andis Eesti valitsusele soovituse jätta teine pensionisammas kohustuslikuks, sama seisukohta jagab ka Eesti Pank.

“Eesti Panga ja IMFi hinnangud on sarnased. Esimene ja teine sammas täiendavad üksteist ja on eriti olulised vananeva rahvastikuga riigis. Praegu on mängus 700 000 inimese säästud. Kui lahkujaid on palju, siis teise sambasse jääjate pensionivara tõenäoliselt väheneb,” ütles Eesti Panga president Madis Müller pressiteate vahendusel.

Teiste riikide kogemusele tuginedes soovitab IMF pensionisüsteemi muudatustega edasi liikuda ettevaatlikumalt. IMFi hinnangul on oluline hinnata plaanitud pensionimuudatuste pikaajalist mõju ja kaasata muudatuste põhjalikku arutellu kõiki osapooli.

Nii keskpanga kui IMF-i hinnangul on siiski vaja pensionisüsteem üle vaadata. IMF hoiatas ka, et kui teisest sambast lahkub palju inimesi ja kogunenud säästud kulutatakse ära, siis teeb see majanduskasvu väga heitlikuks.

IMFi delegatsioon viibis Eestis 22. oktoobrist 4. novembrini, et arutada riigi- ja erasektori esindajatega Eesti majanduse olukorda ning tehtud ja kavandatavaid majanduspoliitilisi samme. Visiit toimus IMF-i iga-aastase Eesti põhimissiooni raames.

3 kommentaari
  1. IMF 5 aastat ago
    Reply

    ja Eesti pank on alati toetanud rahva röövimist. Loomulikult on ka meil omad rahvaröövlid: KaKa ja InSa kambad.
    Seda on lihtne tõestada:
    55-aastane jobu liitub N pinsisambaga ning maksab 10 aastaga sisse 10000€. Jääb pinsile 65-selt. Selle ajaga on eelarve suurenenud 10×. On aga N arvel pinsilejäämise ajal 30000€ ehk 3× enam. Kuhu on kadunud 70000€? Sest ajaga kaasas käies peaks tal arvel olema samuti vähemalt 100000€.
    Kui nüüd jälgida rahakulutamist, siis oma raha ärikatele mitte annetades oleks N saanud need 100000€ ära kulutada jooksvalt, kasvõi kuskile panustades. Nüüd aga röövitakse 70000 juudi pankuritele ja surmaeelikul jääb allesdjäänud 30000 jaotada oma oletatavate allesjäävate eluaastate peale. Nüüd Mart Laar oma pangaga hõiskabki, et “aga see lisandub ju sinu pinsile, ole rõõmus ja rõõsa!” Et 70000 pihta pandi, Marti ei huvita. Nagu ka KaKat ja InSat.
    Kuid tõde avaldada ei lubata!

  2. ? 5 aastat ago
    Reply

    Tõestada polegi midagi vaja.
    Lihtsalt VAATA AUSALT praeguste pensionäride I sammast,millest nad “elama” peavad.
    Ei usu, et kogunud või mitte II sambasse järeltulevate pensionäride elu sellest parem tuleks.
    SUHTUMINE LOEB JA SEE ON – KUI SAAD, SIIS VÕTA SELLELT ÄRA, KELLELT JAKSAD JA KARISTAMATULT.
    Nii jatkub see Mentaliteet edaspidigi olgu sl või 30 sammast.
    Frangid saavad sealmaal oma 800 ja 2000 + riigilisad juurde.
    Eestlased 350.- ja üksi elavad ,siis päris põrgu, saa ortopeedilist patjagi, rääkimata elektrikärust,millega väljamaal kõik penslarid vuravad,kes pikemaid maid enam käia ei jõua. Eestis läheb selleks mitme aasta pension. HÄBI EI OLE ,PEALTVAATAJAD ???
    Mis siis üksildusest heietada. miks ei võiks ise toota ja üks korralik paberkandjal tutvumisleht olla, samuti kinnisvara müügi-ostu leeht.

  3. digi 5 aastat ago
    Reply

    ja DIGITAMISE juures ei maksa UNUSTADA ka neid, kes sellega KAASA TULLA ENAM EI JAKSA !!! LÕPMATULT.
    Tõesti,kui ma seda kõike siin näen ja kuulen, inimkvaliteeti vaen, tekib ajuti tahtmine kohe mulla alla pugeda.
    Kuigi teha oleks mul veel palju, öelda /mitte kommentaariumis või mõttetutes artiklites/ .
    A lasta mul sealgi rahus olla – ahju aavad ja peale matavad ja ühishauda ja kondid prügimäele jahuks teevad ka veel, loomadel ju tehakse ja sellest siis Jacobsi tõbi, lehmi sööta lammaste kontidest jahuga.
    JÕLETISED =PRAGMAATIKUD. Teie jumal on PRAGMATISM ja seda te saate.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.