Valitsus kiitis heaks Eesti Euroopa Liidu poliitika prioriteedid järgmiseks kaheks aastaks

Stenbocki maja. Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 21. november 2019 – Valitsus arutas täna kabinetinõupidamisel ja kiitis istungipunktina heaks Eesti Euroopa Liidu poliitika prioriteedid järgmiseks kaheks aastaks. See on ministritele ja ametnikele lähtealus Eesti poliitika kujundamisel ning elluviimisel Euroopa Liidus.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Eesti huvides, et Euroopa Liit on maailmas mõjukas ja ühtne. „Peame koos teistega liikmesriikidega tegelema julgeoleku tugevdamisega ja kliimahoidlikkusega. Samuti peame tähelepanu pöörama Euroopa tehnoloogilise võimekuse ja digitaalse ühiskonna arendamisele. Eelkõige tuleb meil keskenduda meie inimestele, et neil kõigil oleks Euroopas veelgi parem elada,“ sõnas peaminister Ratas.

„Meie lähiaja tähtsaim eesmärk on jõuda kokkuleppele tulevikku suunatud ELi järgmises pikaajalises eelarves. Eestile on tähtis, et Euroopa on julgeolekuvaldkonnas tugev ning teeb lähedast koostööd ka NATO ja Atlandi-üleste liitlastega,“ lausus Ratas. „Toetame Euroopa Liidu ühise kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamist aastaks 2050. See peab kindlasti toimuma õiglaselt ja liikmesriikide eripärasid arvestavalt,“ ütles peaminister. Ratas tõi esile ka Euroopa ühtse turu tähtsust. „Eesti huvides on, et meie inimesed ja ettevõtjad saaksid 500 miljoni tarbijaga ühtsel turul tegutseda piiranguteta ja sujuvalt. Samuti tahan rõhutada, et Euroopa üks olulisemaid saavutusi on ELi sisepiirideta ala ja isikute vaba liikumine. Meie ühistes huvides on, et see toimiks probleemideta ka edaspidi,“ sõnas peaminister.

Eesti prioriteedid hõlmavad kodanike ja nende õiguste ning vabaduste kaitset, Euroopa majanduse tulevikku ja kliimaküsimusi. Samuti energeetika, transpordi, sotsiaal- ja tervisevaldkonda ning välispoliitikat ja kaitsealast koostööd.

Lisa: Eesti Euroopa Liidu poliitika prioriteedid aastateks 2020-2021 (PDF) (PDF)

5 kommentaari
  1. Eve 5 aastat ago
    Reply

    J.Ratas on muidugi palju parem peaminister kui seda olid Laar, Ansip ja Rõivas kes ei teinud midagi meie inimeste heaks. Kuid ratase välispoliitika ei meeldi mulle. Ma ei teagi millega ELäus tegeldakse praegu, varem oli peamine Venemaa-vastane tegevus ja põgenike jaotamine. EL-us olles pole meie elu paremaks läinud. Muidugi see oli eelmiste valitsuste viga, aga Brüsselis ei sekkutud sellesse. Tänu praegusele valitsusele on tekkinud lootus paremale elule ja praegu on selleks juba palju üra tehtud aga mitte liidu abil. Naeruväärne on mõelda et Venemaa väriseb hirmust et NATO pärast. Mina ei tea midagi mida NATO on teinud kellegi heaks. pole ta isegi Süüriat abistanud ja pole ka kaitsnud eurooplasi isislaste rünnakute eest kes saabusid koos põgenikega kontrollimatult siia. Poliitikd pole rumalad ja teavad et Venemaa ei kavatse meid rünnata vaid tahab meiega hästi läbi saada, aga milleks siis see vihavaenu õhutamine. Igaüks saab ju aru et isegi ohu korral ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta . See USA ees lömitamine on ka ebameeldiv. Armsad on vedukad väikeriigid kes ei sekku eiste riikide siseasjadesse ja hoolivad oma riigist ja rahvast. Muidugi pole Keskerakond enam see mis oli varem aga ta on ka praegu teistest parem.

  2. Ühtne ja ühtsem 5 aastat ago
    Reply

    Peaminister Jüri Ratase sõnul on Eesti huvides, et Euroopa Liit on maailmas mõjukas ja ühtne.
    Küsin nüüd, kus see Euroliidu mõjukus maailmas on?Kas USA ja Hiina sabas sörkimine ning Venemaa loodusressursside nisa otsas kõlkumine ongi mõjukus?
    Kas ühtsus on see, kui Saksamaa, Prantsusmaa, Holland-Belgia lasevad kaares teistele nõrgematele peale ja püüavad kamandada, kuidas eriti Kesk-ja Ida-Euroopa maad peavad elama?Isegi Itaaliat ja teisi lõunapoolseid maid alavääristatakse.
    Ütlen ausalt: mina elaksin enne Venemaa mõju all kui ülbete sakslaste ja lödipükstest prantslaste piitsa all.Mingu nad kuradile.Venelasi ma tunnen ja ka sakslasi olen näinud, valikut pole raske teha.Ameeriklasedki Trumpi juhtimisel ei taha enam eurooplaste kaitsmise eest maksta, neile on hiinlaste ekspansionism palju tähtsam probleem.Ning pole vaja luulutada mingist Euroliidu või NATO kaitsest-ei hakka need meiesuguste päkapikkude pärast oma sõdureid tapma.Ja küllap venelased seda ka teavad.

  3. Selle 5 aastat ago
    Reply

    totaka monstrumi esmane eesmärk on libiseda allamäge. Kui see heaks kiidetakse, siis on tulemus sarnane Natoga, millel pole enam mingit võimu ning kus iga liige eraldab raha nagu ise heaks arvab.

  4. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
    Reply

    Sinul, Serafim, ei keela keegi naasmast oma kallile kodumaale, Suurde ja Jõukasse, Haritid ja Ausasse kodumaale. Siia ei ole sind keegi kutsunud! Aga sa raisk ei taha miskipärast minna? Miks? Soperdad siin igasugu paske suust väla ja klaviatuurist arvutisse!

  5. kerjuspensionär Euroopa äärest 5 aastat ago
    Reply

    Moa pease jo senna Europea ligigi, kuda mul siis ia soab olla ?Tähendap põle ia.
    Eesti prioriteedid HÕLMAVAD Eesti kodanie õiguste ja vabaduste kaitset – no ütle, mikspärast te s ei ühine selle SOTSIAALHARTAGA?
    Mette es soand aru.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.