Türgi keeldub toetamast NATO Balti riikide ja Poola kaitseplaani

Nato lipp

ANKARA, 27. november, BNS – Seni kuni Türgi ei saa NATO-lt tugevamat poliitilist toetust sõjategevusele Põhja-Süürias, keeldub riik toetamast NATO Balti riikide ja Poola kaitseplaani,  edastas Postimees teisipäeva õhtul uudisteagentuuri Reuters uudist.

Reutersile kinnitas infot mitu alliansi diplomaatilist allikat.

Ankara on teatanud oma NATO saadikule, et nad ei kirjuta alla plaanile ning võtab kohtumistel ja eravisiitidel vestlustes range joone, nõudes alliansilt, et ametlikult võetakse YPG-d kui terrorismirühmitust, teatasid allikad.

Türgi NATO delegatsioon polnud kättesaadav kommentaarideks. Türgi kaitse- ja välisministeeriumid ei vastanud kommentaari palvele.

NATO saadikud taotlevad kõigi 29 liikmesriigi ametlikku heakskiitu sõjaväelisele plaanile kaitsta Poolat, Leedut, Lätit ja Eestit Venemaa rünnaku korral.

Ilma Türgi nõusolekuta võib NATO-l olla raskem kiiresti oma kaitsemeetmeid Baltikumis ja Poolas tugevdada.

Üks diplomaatiline allikas ütles, et Türgi on kaitseplaani blokeerides võtnud idaeurooplased oma eesmärkide saavutamiseni sisuliselt pantvangi. Teine allikas nimetas Türgi käitumist häirivaks.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu kinnitas, et NATO-l on olemas plaanid kaitsta kõiki liitlasi.

“NATO pühendumus kõigi liitlaste turvalisusele ja turvalisusele on lakkamatu,” ütles ta.

Türgi esitas oma nõudmised enne Põhja-Süürias toimunud sissetungi, kuid küsimus on järgmise nädala tippkohtumise tõttu, kus tuleb kinnitada julgeolekudokumendid, lahenduseta.

NATO saadikud loodavad endiselt kompromissile jõuda, sest Türgil on vaja ka ajakohastatud sõjalise plaani kinnitamist, milles kirjeldatakse üksikasjalikult, kuidas NATO kaitseks Türgit rünnaku korral, teatasid kaks diplomaatilist allikat.

Tippkohtumise ajal arutavad Türgi Süüria operatsiooni Prantsuse president Emmanuel Macron, Türgi president Tayyip Erdoğan, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson.

Baltic News Service

6 kommentaari
  1. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Tubli Türgi. Mis katteplaani siin vaja on. On vaja Venemaaga vaid hästi läbi saada. uSA ei kavatse ka meid rünnata sest meil naftat pole, pole ka isislasi. USa tahab vaid allutada Euroopa riike majanduslikult aga oleme vaene riik ja meist tal kasu pole. NATO pole kunagi kedagi kaitsnud, lihtsalt oleskleb Venemaa piiri ääres aga ehk mõeldakse et Venemaa väriseb hirmust. NATO võib katta palju tahab aga tolku sellest pole. Küllap paljud riigid saavad sellest aru ja osa riike ei topi oma nina teiste riikide siseasjadesse.

  2. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Ei noh miks mitte. meil oleks küll kaitset vaja kuid kindlasti mitte Venemaa eest sest sealt ei ähvarda meid miski. Mõnedel poliitikutel on lihtsalt tahtmine sõda õhutada. Kõige agressivsemad on selles suhtes Baltimaad, Poola ja Ukraina. Mul on häbi et minu kodumaa on ka nende seas. Aga meil oleks vaja kaitset küll sisemise vaenlase vastu. Kui kaua kestab veel reformierakondlaste laimukampaania, valesüüdistuste vorpimine, inimeste tervise rikkumine, urgitsemine, teiste töö segamine. Nii alatuid võtteid kasutatakse et võimule saada. Brüsselis vaadatakse seda rahulikult pealt. Pole meie elu ka EL-us olles paremaks läinud, vaesus aina kasvas reformistlike valitsuste ajal aga nüüd uue valitsuse ajal hakkab küll kõik paremuse poole minema vaatamata segajatele. Aga meie välispoliitika jätab soovida paremat.

  3. Triin 5 aastat ago
    Reply

    Kes kui “tubli” ikkagi on? Lihtsalt nüüd on näha kui ÜHTNE see NATO ikka on. Ohu korral keeldub appi tulemast Saksamaa, sest muidu äkki keerab Putin gaasikraanid kinni, siis mõtleb järgi “Gallia kukk”*–on ikka vaja riskida oma sõdurite eluga mingi provintsi pärast. ( Nii anti meid ka ära Jaltas—süümepiinadeta). Vot sellestsamast rääkis ju Helme, mis kohe maha tambiti. Sellele naiivsele seal, kes laulab kui rahumeelne ikka Venemaa on, võiks vaadata praegu Donbassis toimuvat (Krimm läks ka radnoi gavnja nasad)…kas see on puhtas suur sõprus? Millegipärast ei taha see “rahuarmastav “Venemaa anda tagasi ei Kuriile, ei Karjalat ei Ida-Preisimaad. Mis on venelase pihus see on otsapidi tema kurgus.

  4. Siin 5 aastat ago
    Reply

    on ainult 1 lahend – Türgi tuleb Natost välja visata. Siis jääb ta järgmises ilmasõjas valele ehk kaotajate poolele ja saab vastu tatti et vähe pole. Ning tekivad idaossa ka kurdide ja armeenlaste riigiosad.

  5. Kui kolli ei ole, tuleb ta välja mõelda. 5 aastat ago
    Reply

    Nii teevad meie valitsejad. Võimalik, et mõne aja pärast lakuvad Venemaa esindajate varbaid ja räägivad laitmatut vene keelt.

  6. to siin 5 aastat ago
    Reply

    Türgil on väga suur ja tugev sõjavägi. Seda ikka tead?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.