Kas Eesti vajab tuumajaama?

Andrei Korobeinik ja Siret Kotka uurivad inimeste arvamust tuumajaama võimaliku rajamise kohta Eestisse?

Eestis on viimasel ajal aktuaalseks muutumas tuumaelektrijaama ehitamise küsimus. Tuumaelektrijaam võiks saada põlevkivi alternatiiviks, kuid arutelus on nii poolt kui vastu argumente. Projekti toetajad toovad esile Eesti energiasõltumatust ning uute jaamade kõrget turvalisust.

Valgevene tuumaelektrijaama ehitusse suhtub Leedu väga ettevaatlikult, kuna Tšornobõli stsenaariumi kordust ei taha keegi. Samas Prantsusmaa tuumajaamad toodavad üle 70% riigis kasutatud elektrienergiast.

Mis on teie arvamus – kas Eesti vajab oma tuumaelektrijaama?

Küsitlused on leitavad:

ANDREI
https://www.facebook.com/AndreiKorobeinik/posts/875717512871329

SIRET
https://www.facebook.com/KotkaSiret/posts/1260836670788183

4 kommentaari
  1. Aja Lugu 5 aastat ago
    Reply

    Esmalt tuleb püüda aimata, milliseks kujunevad elektri hinnad ajaks, mil tuumajaam valmib, st. 10-15 aasta pärast. Päikeseenergia on odavnenud 20% protsenti aastas. Sajad laboratooriumid tegelevad üha efektiivsemate´ja odavamate paneelide arendamisega. Juba täna pakutakse soodsamates piirkondades päikeseelektrit ligi 0,02 eurot/kWh. Mere tuuleparkide toodangut pakutakse tõenäoliselt samuti 0,02-0,03 eurot/kWh. NordPooli börsihinnad kõiguvad momendil 0,02-0,04 eurot/kWh. Vett on hetkel hüdrojaamades küllaga ja tuul energia tootmiseks soodne.Tuumajaamades toodetud elekter ei saa omahinnalt ligilähedalegi.Seega tekib tuumaelektri müügiga vabaturu tingimustes tõsiseid probleeme. “Tuumatööstuse seisukorra aruande 2018. aasta väljaandes näitas Schneider, et tuumaenergia võimsus kasvas maailmas 2017. aastal vaid 1%, päikese- ja tuuleenergia võimsus aga vastavalt 35% ja 17%. Aruandes tunnistati, et päikese- ja tuuleenergia on kõige odavamad võrguga ühendatud energiaallikad. Uute tuumajaamade investeeringuid ajendasid seevastu avalikkuse toetus ja tuumarelvariigid”. pv-magazine.

  2. to Harry 5 aastat ago
    Reply

    Seda Sinu 20.ndat salmi seda viimast
    isegi mõttes ära sajata kuningat
    ka oma magamiskambris ,ära sajata rikast,
    sest taeva lind viib hääle välja
    ja tiivuline teatab loost !
    täidavad eestlased nagunii pühalt ja agaralt- on teinud sajandeid.
    Häda selles, et nemad ei tea, kes on Kuningas – hingelt ja arult tark ja Hooliv.
    Ega kes on Rikas – Hingelt ja mõistuselt .,vastutustundelt.
    Nende jaoks on rikas see, kel on raha ja valitsejaks see,kes annab töö, kamandab ja käseb neid ja kuningaks kõige suurem võimumees.
    Piibli järgi oli Kristus kuningas
    Kus võtad sa oma lood H???

  3. Ega 5 aastat ago
    Reply

    ei vaja küll. Seda on lihtne põhjendada. Meil pole energiapuudust, tuul, päike, puit, lained, turvas on vabalt saadaval ja need uuenevad aegamisi. Samuti jääb rahvast vähemaks, kuigi ka Ratta Jurka valitsus püüab igati mutukaid sisse tuua, et nad siin peremeesteks saaks. Kui meid jääb 1 miljon või 0,5 miljonit, pole meil üldse vaja mingit lisajaamatüüpi. Meil jääb ikkagi energiat üle ka teistele müüa.
    Kui arvesse võtta ka tuumajaama plahvatusoht, sest inimene on ikka ekslik, siis asudes Pakril, toob tuul reostuse kohe tallinlaste peale. Meil valitsevad valdavalt läänekaare tuuled. Maailmas pole veatuid tuumakaid. Neis juhtub õnnetusi küll harva, kuid see sarnaneb nagu jota autosseistumine, sest tegu on võimaliku mõrvariga, õnnetus võib juhtuda iga kell. Pärast Viha-Kersti järeltulija tunneb kaasa aga vihkab neid, kes seda hukutavat tuumajaama ei tahtnud.

  4. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Eesti ei vaja kindlasti mitte mingisugust tuumajaama. Lihtsalt naeruväärne. Eesti vajab rahulikku elu ilma reformierakondlaste laimukampaaniata inimväärset elu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.