Ratas: meie majandusedu ja jõukuse kasvu aluseks on Eestimaa inimeste ettevõtlik vaim

Foto: Henri-Kristian Kirsip / Riigikantselei

Stenbocki maja, 5. veebruar 2020 – Peaminister Jüri Ratas osales täna Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni korraldatud parimate väikeettevõtete autasutamisgalal, kus tänas ettevõtjaid nende töö ja olulise panuse eest Eesti majandusse.

Peaminister sõnas, et väike- või mikroettevõtteid nimetatakse õigustatult Eesti majanduse veduriks. Kõigist Eesti ettevõtetest on 99% alla 50 töötajaga, andes seejuures tööd ligi 60%-le Eesti hõivatutest. Tema sõnul on üle 250 töötajaga firmasid, mis rahvusvahelise definitsiooni järgi liigituvad suurettevõteteks, väikses Eestis vaid käputäis.

„Meie majandusedu ja jõukuse kasvu aluseks on kahtlemata Eestimaa inimeste ettevõtlik vaim,“ kinnitas Ratas. „Euroopa Komisjoni hinnangul on Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete profiil üks Euroopa parimaid, paistes silma oma ettevõtlikkuse poolest. Paljudel noortel on kokkupuude ettevõtluse erialaga juba kooliajast ning oma ettevõtte asutamine on väga populaarne. Idufirmasid tärkab siin rohkem kui enamikus teistes Euroopa riikides,“ lausus peaminister.

Ratas tõdes, et Eesti väikeettevõtted on dünaamilised, innovaatilised ja paindlikud ning need omadused saavad tulevikumajanduses aina suurema rolli ja tagavad konkurentsivõime.

Samas on väiksemad ettevõtted haavatavamad väliste vapustuste suhtes, seetõttu peab riik tema sõnul pakkuma stabiilset ja tugevat majanduskeskkonda. „Eesti on jätkuvalt usaldusväärne ja suure potentsiaaliga sihtkoht nii investeeringuteks kui äriliseks koostööks. Selle kinnituseks on näiteks rahvusvaheliselt tunnustatud riigireitingud, mille järgi on Eesti positsioon viimastel aastatel lausa tõusnud,“ märkis Ratas.

„Riigi roll majanduses on muidugi laiem – pakkuda kvaliteetset haridust, et kasvaksid uued põlvkonnad edukaid Eesti kodanikke, tagada lihtne ja õiglane keskkond ettevõtluseks, toetada siinseid ettevõtteid nii keerulises alustamisfaasis, uute turgude leidmisel kui innovatsiooni rakendamisel,“ lausus peaminister. Tema sõnul tuleb selle nimel tuleb jätkuvalt pingutada ning riik proovib olla ettevõtjatele heaks partneriks meie majanduse ja jõukuse edasisel arendamisel.

4 kommentaari
  1. Saite 5 aastat ago
    Reply

    nüüd! Enne tõi heaolu ja rikkuse majja ikka Jurka ja tema bande, nüüd peab igaüks ise hakkama saama.

  2. Siit 5 aastat ago
    Reply

    üleskutse: hakakem kõik ettevõtjateks, siis saame õnnelikuks ja rikkaks!
    Ainult jääb küsimus, mida ette võtta? Kas ajada suust mulli või midagi teha? Mulli aetakse meil niigi palju, varsti on neid tegijatest rohkemgi. Kui juba ei ole. me ei kujuta ettegi, palju igasuguste toetuste kaudu neile udumullitajatele rahva raha kanditakse. Või hakata kuduma Aafrika lastele kindaid? Muidu nad ronivad kinnaste järele siia ja hakkavad veel muudki nõudma.
    Seega, kõigepealt on igal ettevõtjal vaja koostada äriplaan. Mis läheb ja kus. kes midagi teeb ja milliste vahenditega ning kui kalliks need lähevad ja kust saada võlga, et vahendid osta. Kas vaheltkasu ennast ka ära tasub? Võtab ju valitsus viiendiku vahelt ja püüab seda ettevõtlust lämmatada et vähe pole. Lõpuks tuleks selgeks teha ka turg ja vahendajad, kes su kauba kohale viivad ja kes turustavad.
    Nii et iga ettevõtja tunneb varsti, et vesi lööb üle pea ja valistus uppujale enam appi ei tule.
    Nagu ühiskonnas ikka, elu korraldab ise, kes ajab möla, kes midagi teeb ja saab õndsaks ja kes ainult tarbib ja on võlgades. Ja valitsus vahendajaks ega toetajaks ei hakka, ta pigem pillub kaikaid kodaratesse.
    Vaat millise väliselt kõlava üleskutse kurva lahendini ma jõudsin, kui natikenegi loogiliselt tootmisahelatpidi edasi liikusin.

  3. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    MEIE PEAMINISTER RATTALE.

    Ega ma loodagi, et teil häbi oleks. Savisaare jamal lõpp ja õige. Tema meeskonnapeksid laiali ja jälle kõik õige. Savisaare võitluses sai loodud TTV. Sellega ka nüüd ots. Toomas lepp varas ja koos temaga tema meeskonna kohus toimunud ja kõik õiged. Kõik mis Savisaar tegi, halb ja rumalus. Tegelikult ainukesed lollid olete ju teie ise koos Simsoniga, Repsiga, Loonega jne. Kõik teie punt on ambitsioonikad, alatud ja reeturid. Teie ju tõesti lõhute meie riiki (mite teie!). See punt ju võtab meilt töötasu ja peate olema meie sulased.
    Raudtee ehituse tahtmine on tegelikult sulimine. Eelarve ka pidi vajaminevast olema suurem. Nüüd aga tuli välja vastupidi.
    Uute koolide ehitus ja maakohtades elu hävitamine, et edaspidi kaevandada fosforiiti. Maa elu välja suretamine. Maa inimeste elu raskemaks tegemisele kaasneb inimeste põgenemine.
    Teie keeratud käkk vaatab kõikjalt vastu.
    Kuhu on kadunud laienev tasuta ühistransport? Miks see enam ei laiene vaid kuivab kokku. Tallinnas väljapoolt linna külastavad pensionärid peavad pileti ostma. Samas räägite, et meie elu õitseb. Jah, teil endil õitseb aga üle kolmekümne tuhane alla vaesuse piiri elavad lapsed. Üle kolmesaja tuhande inimesi äärmises vaesuses ja meie näeme telerid teie lõualotte.
    Tahavad meie valitsejad jätta maha oma saavutused. Raudtee, mille kaudu veetakse välja meie rikkus. On ju plaan kaevandustega ja selle erastamine. Riik ju halb peremees.
    Eelarvete koostamisel ju näha, et rahva heaoluks raha ei jätku . Isegi kui meie majandus tõuseks 50%, ei jätkuks meie, riigi omanikele raha. Ikka susatakse sisse tunneleid, kosmose programme ja küll tulevad ka rakettide ehitused ja kuule lendamised. Ikka rahva heaolu arvelt. Keskerakonna kauaaegsed lubadused on läinudprügikasti. Nii ei räägi teie punt enam praesidendi rahvapoolne otse valimine väis juba soojendate inimest uueks presidendiks.
    Öeler Ratas. Mis on väärt teie teod ja lubadused. Tuleb välja, et olete hullemad kui eelmised valitsused. Aeg on lahkuda.

  4. ???!!! 5 aastat ago
    Reply

    KUI NII JÕUKAD OLEME, KUIDAS SIIS VANEM PÕLVKOND TERVES EUROOPAS KÕIGE VAESEM ON ???
    Austa oma ema ja isa jne. kui tahad,et su käsi hästi läiks. ,seisab Piiblis ja mõeldud ei ole konkreetselt OMA ema-isa vaid vanemaid inimesi üldse .
    Seda kirjutab Teile inimene ,kes mitte usklik pole ega ühtegi kontsessiooni ega sekti ei kuulu. Kuid pole ka nii ateistlik, kui pr.president-eeskuju, minul on tugev respekt Headuse, Hoolivuse, Armastuse /Agape/ vastu mis hoiab kõiki Elusolendeid v.a. sadistid või muud Kurjuse vormid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.