Kuidas pidurdada inimsünde maailmas?

Ando Leps

Ando Leps, õigusteaduse doktor

Teadaolevalt on haritud naistel reeglina vähem lapsi. Suured perekonnad on peamiselt madala haridusega naistel ja sageli ka alkohoolikute perekondades.

Kas peale hariduse kättesaadavuse kõikidele tahtjatele on veel mõni teine võimalus? Kindlasti on. Üks võimalus on abortide lubamine kõikides riikides üle maailma ning teatud, väga kindlaksmääratud juhtudel – kastreerimine.

Meie Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere kirjutab oma lühikeses, kuid suurepärases artiklis „Mis iseloomustab inimest?“ järgmist: „Vast kõige omapärasemalt ja mereteadlase südant soojendavalt on inimese kohta väljendunud India filosoof Sri Aurobindo: „Inimene on mull aja meres.““ Mull on peaaegu ilma omadusteta ja lühikest aega kestev nähtus. Inimesel on natuke rohkem omadusi.
Meie
kirjanik Mati Unt leidis küll, et inimesed on igavad: „Kõigil on kaks kätt, kaks jalga, pea…“. Inglise filosoof Francis Baconile (1561-1626) jäid silma teised kehaosad. Ta kirjutas: „Inimene sarnaneb tõepoolest ahviga: mida kõrgemale ta ronib, seda rohkem ta näitab oma tagumikku.“ Saksa filosoof Wilhelm von Humboldt (1767-1835) arvas, et „… inimesele ei ole maailmas midagi huvitavamat kui inimesed“.

Meie eestlastena muretseme kogu aeg, nagu endisele orjarahvale on omane, mida teised inimesed (teised rahvused) meist arvavad? Võib-olla sellepärast unustame küsida, mis ime- või inimeseloomad me ise oleme või mis on tsivilisatsiooni tähendus üldse. Siin on abiks Austria neuroloog Sigmund Freud (1856-1939): „Esimene inimene, kes kivi asemel sõimusõna tarvitas, oli tsivilisatsiooni looja.“ Nüüd aga oleme tagasi tsivilisatsioonieelses ajas. Sõimusõnadele on lisandunud kivid, ütleb Soomere, või koguni jalahoobid lausa Eesti Vabariigi Riigikogu ees.

Meie jaoks on nutiseadmed teinud uudsuse odavaks ja väga mugavaks. Mida see pikas perspektiivis tähendas, teadis vanakreeka kirjanik Plutarchos: „Iseloom pole muud kui pikaajaline harjumus.“ Inglise filosoof Isaiah Berlin (1909-1997) lisas sinna juurde: „Nii kõverast puust, kui inimene on tehtud, ei saa midagi täitsa sirget.“ Kõver käib kord üles, kord alla. Inimpopulatsiooni nutikuse vähenemine on juba alanud, ütleb hiljutine Norra kaitseväe kutsealuste kohta tehtud uuring.

Meie Tartu Ülikooli noorema põlvkonna ajuteadlane Jaan Aru tõdeb, et nutiseadmed tapavad miljoneid laste potentsiaalseid ideid. Aga mõeldes maailma tulevikule võiks just nutitelefon kujuneda parimaks rasestumisvastaseks vahendiks! Kõik istuvad oma toas või kajakambris ja ei suhtle teistega füüsiliselt… Paarikümne aastaga kaoks igaveseks massimigratsiooni- ja maailma ülerahvastamise mure. Lisaks teevad nutitelefonid teoks suure unistuse näida targana.

Kuid loomulikult peaks või võiks Eestis lapsi rohkem sündida!

Järelduse asemel. Kas õigusteadus saaks siin kardinaalselt vahele astuda? Arvatavasti käskude ja keeldudega ei ole siin eriti midagi peale hakata!

 

4 kommentaari
  1. Ando 4 aastat ago
    Reply

    kirjutisele peaaegu jahh ja kindel ei.
    Peaaegu jahh selles mõttes, et loomulikult on ahvinimesi maamunal liiga palju. Esialgu piisaks nt miljardist, siis kaeks edasi, kas oleks vaja veelgi seda arvu alla võtta. Kujutage ette, kui maamunal oleks 8× vähem rämpsu. Samuti 5× vähem sõite üle ilma. Sest vaesemad nagunii ei sõidaks, seepärast ainult 5× võitu.
    Palju rohkem oleks vaja siis loodust kurnata ehk hävitada. Loomad saaks ise oma elu korraldada. Kalu oleks ilmameres taas rohkem ning noodad ja traalid kala täis ning kala odavam.
    Üldse ei räägi ma kütusest ja loodusreostusest. Võibolla isegi inimeste ahnus väheneks. Kuigi selels pigem kahtlen.
    .
    Kindel ei aga Ano soovi, et meid siin Eesti NSV piirides oleks rohkem. Kindlasti mitte! Lähtuda tuleb ikka sellest, mis tagab meile korraliku elukorralduse ja tasakaalu loodusega. Et ka me ise suudaks ilma reostamata omale ise energiat toota. Sest me ei taha ju naasta 200 aastat tagasi aega, kus iga köks suitses aga elektrit polnud. Ehkki selline eluviis oleks igati praegusest lodevusest parem, pole me selle vanaga harjunud ning paljud sureks mannetusest lihtsalt välja. Seega peame lähtuma olukorrast, et suudame päikese, tuule, lainte, metsa ja turbaga ennast ise soojendada ja toita. Metsad oleks roheluse allikaks, saagida tohiks ainult kuni 1,6% metsaalusest maa-alast (mitte tehislikust üldpuidumassist!). Põllud aga väetistest ja Tamme Tarmo taolisest keemiast puhtad. Paraneks meie laste hambad ja meie tervis samuti.
    Ise arvan/pakun, et Eestile (st loodusele ja maa-alale) parim elanike arv oleks 300000…500000. Läheb küll 1km liikumist suhteliselt kallimaks, kuid eks ümberkolimisi tule nagunii.

  2. Kuidas 4 aastat ago
    Reply

    pidurdada? Vastus on selge: mõnes riigis ei tohiks rahvastiku vähenemist tõkestada, teises jällegi tuleks tõkestada ülesünde. Mingi hea elu kogu maailmas pole lahend, sest seda ei saa kuidagi juhtuda, et kõigil oleks hea elada. Meie maailm on juba selline, et inimesed on vajadustelt ja võimetelt niivõrd erinevad, et tahes-tahtmata saab ühtest orjad ja ülalpeetavad, teistest orjapidajad ja pealemaksjad. Inimkond ei korralda ennast nii nagu loodus, kus mannetud surevad välja või süüakse ära. Kuid ka looduses ei jää järele kõik tugevad. Seal toimub kihistumine ja kambastumine ning muidu tugevast saab kiusatum elajas. Kui ta ise endaga hakkama ei saa, on tema loomulik lõpp käes.
    Inimkond on selline huvitav nähtus, et on hakanud looduslikku enesekorraldust eirama ja ise tehislikke reegleid juurutama. Seetõttu ongi meil nii palju neid, kes ei kõlba tavakoolidesse ja tavatööle. Ning kahjuks nende oskaal üha suureneb, sest inimesed on asja üle võlli lasknud. Kuid peagi saabub see piir, kus enam pole võimalik valdavat enamust ülal pidada. Isegi ilma sõdadeta (milleta inimesed ei saa elada) hakkab toimima uues ühiskonnas endast väljaheitmise kang. Mõnes mõttes võetakse siis üle aadolfilik rahvuse puhastamine – kui just kedagi ei tapeta, siis igatahes vanematel ei lubata enam värde sünnitada ning ka omavahelised abielud peavad olema puhtad, mis ei annaks võimalust toota värde. Tundub julm, kuid looduse seisukohalt ainuke arukas lahend, et ise ellu jääks.
    Teine viga on nn arengumaade ülesündivus. Seal saaks seda piirata selgelt nii, et pärast 2. sünnitamist emane sünnivõimetustatakse. Kuna osa lapsi sureb nagunii sünnitamisel või varakult, siis taastootmiseks vajalikku laste arvu naise kohta enam ei teki. Siis poleks vaja ka aborte, mis rahuldaks ka mõnda väärusku.
    Kuid sündide korraldamisel tuleb järgida ka sobivat rahvastikupüramiidi kuju, seda näitlikult. Et ei tekiks suuri mõrasid sinna, on vaja vahel anda luba ka 3.-ks sünnitamiseks. Iga naine ju lapsi ei saa. Kui naise kohta tuleb 3,8 lapse asemel pärast kontrolli kehtestamist 1,9 last, on asi korras, tasapisi rahvastik väheneb. Kui aga see alngeb 1,6-ni (nagu meil), siis see meede pole enam arukas ning sündivust tuleks toetada või isegi naistelt lapsi riiklikult osta.
    Siis saaks me ühtlaselt väheneva rahvastiku, kuni see end õigustab. Et see ei juhtu lähiaastakümnetel, siis on ka vara paanikat tõsta.

    • Roland 4 aastat ago

      see sünnivõimetustamine on küll huvitav idee. reaalsuses paraku väga keeruline idee, sest õigluse huvides tähendaks see kogu maailma naiste ja meeste viljatuks muutmist peale teist või kolmandat last. oleks väga praktiline, aga inimkond suudab ju hiilata ainult ja ainult enesekesksuse ja mõtlematu edevusega. energiakriisilegi oleks kindel ja loomulik lahendus, kui inimesed ise oma füüsilise jõuga elektrit (inimmassis koos) toodaksid, kuid egoistlik inimkond eelistab enne looduse tasakaalu üldse ära hävitada kui lõpetada parasiteerimine ülejäänud looduse arvel. kui palju veel tehakse tänasel päeval täiesti tühja tööd, mida võiks ju asendada lihtsa ja füüsilise elektritootmisega? kuid ei, peavoolumõtlejad isegi ei paku selliseid ideid välja, pidades neid veidrateks. selle asemel siis pigem miljoneid tonne rauamaaki tuulikute tootmisele, mis nii 30 aasta pärast omakorda uutega tuleb asendada. nii et mis inimkonda iseloomustab, siis see on kindel EI praktilis-eetilistele ideedele, aga kindel jah jultunud ja sügavalt ebaõiglaele enesekesksusele – looduse arvel parasiteerimisele, sajandi lõpuks vähemasti 11 miljardile jne.

  3. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Maailmas kus tahetakse toota pidevalt homme rohkem kui täna ja ülehomme rohkem homme,kus enamik suurtest avastustest salastatakse ning enamus läheb igat tüüpi relvastuse tootmiseks,et külvata kaost peabki olema piisavalt madalalt haritud orjatöö jõudu .
    Kelle arvelt need miljardärid siis oma triljonilised varandused saanud on – kas tõesti kõva töö ja eriliste teadmistega ?
    Nendele varandustele on alus pandud pehmelt öeldult mitte kõige ausamate meetoditega !
    Võtke Bill Gates kelleest on loodud müüt aga tegelikult – kes olid tema vanemad,kes lähedased sugulased ja millistes ringkondades nad liikusid ?
    Eestlane ei ole tegelikult mingi orjarahvas aga meil õnnestub ikka etteotsa sättida need kes oma elujärje kaotamise hirmus on nõus seebita pugema kui see aga endale mitte rahvale kasulik on !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.