Juhtkiri: Ühtsena üliviirusele vastu

Koroonaviirus. Foto:: Vikipeedia

Koroonaviirus Covid-19 on kogu arenenud maailma toimimise pööranud pea peale. Igapäevane elu on muutunud tundmatuseni alates suletud asutustest ja poodidest kuni riigipiiride sulgemiseni. Vaba riik aga peab tulema nende ajutiste raskustega toime ning seda ühisel jõul.

Peaminister ja riikliku eriolukorra juht Jüri Ratas on öelnud inimestele avameelselt, et kulub veel kuid, enne kui saame naasta oma tavapärase elurütmi juurde. Seni peame tegelema viiruse leviku piiramisega nii ühiskondlikul tasandil kui ka peab pingutama igaüks eraldi. „Me kõik peame jälgima tervishoiutöötajate juhiseid, pidama kinni hügieenireeglitest ning vältima nii palju kui vähegi võimalik lähikontakte teiste inimestega,” märkis Ratas.

Riigi peamine eesmärk on praegu vältida viiruse levikut eakate ja kroonilisi haigusi põdevate inimeste seas. Kõige ohustatum rühm on üle 60-aastased inimesed. Selles vanuses olevad töötavad inimesed peaksid võimalusel tegema kaugtööd. Kõigil enam kui 60-aastastel inimestel soovitatakse vältida rahvarohkeid kohti, püsida võimalusel kodus ja vältida kokkupuuteid haigustunnustega inimestega. Lisaks tuleks vähendada lävimist lastega, kuna viiruse levitamisel on nad ohuks eelkõige eakatele. Lapsed ise põevad haigust enamasti kergelt. Samuti on suuremas nakatumisohus tervishoiutöötajad, politseinikud ja piirivalvurid, klienditeenindajad poodides ja mujal ning kõik teised, kelle töö nõuab rohket inimestega kokkupuutumist. Mõtleme ka sellele, et me ei seaks neid oma käitumisega nakatumisohtu.

Kindlasti astub valitsus vajalikke samme, et viiruse levikut piirata, takistada Eestis uute kollete teket ning kõigi tervist kaitsta. Nii otsustas valitsus sarnaselt mitmetele teistele Euroopa Liidu riikidele sulgeda riigipiiri, et tõkestada viiruse piiriülest levimist. Eestisse saavad endiselt naasta kõik siinsed elanikud ning nende lähisugulased. Tagatakse vajalik kauba- ning toorainetransport.

Hoolime üksteisest ning aitame üksteist. Märkame teiste raskeid olukordi ning anname neile vajadusel ja võimalusel oma tuge. Loomulikult kõiki ettevaatusabinõusid tarvitades, et koroonaviirus levida ei saaks. „Koos saame neist rasketest aegadest kindlasti üle ning oleme ühiskonnana veelgi tugevamad,” märkis Ratas. Seega kutsume kõiki elanikke astuma üheskoos viiruseepideemiale vastu, et tulla sellest välja veel ühtsema ja tugevamana.

9 kommentaari
  1. Ah 4 aastat ago
    Reply

    nüüd peame olema ühtsed aga kui oli vaja kohe piir sulgeda, kus jahumüts Jurka siis oli? Meil oleks olnud kümmekond nakatanut ja tänaseks terved ning kinnine piir oleks meid kaitsnud ilma igasuguste sisepiirangutetagi. Vapustav ükskõiksus ja otsustusvõimetus. Seevastu pole raske ennustada, millised enesekiidukõned lähevad pärast lahti, et mahapõlenud maja varemetele jõuti ikkagi enne viimase tule kustumist.
    Nüüd peab õigusetu rahvas jahupeade tegevusetuse eest ise maksma.

  2. Tõnis Viilol 4 aastat ago
    Reply

    VIIRUSE VASTU VÕITLEMINE ON JUBA IDIOOTSUSTENI JÕUDNUD.
    Kauplused lühendavad tööpäevi. Ostjaid see ei vähenda. Sama hulk inimesi on lihtsalt tihedamalt kokku surutud ja nakkus levib paremini. Samasugust tulemust annab ka see, kui osa kassad on suletud. Inimesed tihedamalt maksmisele pääsemiseks koos.
    Viirusega võitlemine ei tähenda idiootlikke sahmimist.
    Valitseb peata olek. Riigil igasuguste kaitsevahendite reservi ei ole olemas. Ei ole maske, ei ole kindaid, ei ole kitleid. Haiglad ei võta haigusekandjaid ravile.
    Nagu meile teatatute, on ravile võetud kolm inimest. Kas jälle tegu rikastega, riigikogu liikmetega või teiste soositud isikutega.
    Riik ei ole millekski valmistunud. Meil riigi pinnal ei ole ka lihtsalt jahu. Need kadusid koos salvede tühjaks varastamisega,

    • to viilol-viiul 4 aastat ago

      Te olete üdini rumal tegelane, ärge külvake pidevalt lauslollusi ja valtet.

  3. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    “Ühtsena üliviirusele vastu”tulebki astuda sest silmapiiril terendab juba uus ja hullem !

  4. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    Seniste testide eesmärk oli leida üles nakatunuid. Kindlasti oleks hädavajalik testida hoopis suuremat hulka elanikkonnast. Eriti tähtis oleks testida neid perekonna liikmeid, kellest ühel on nakkuse tunnused.Teistel perekonna liikmetel on lausa karjuv vajadus teada, kui karmilt tuleb rakendada korterisiseselt ettevaatus abinõusid ja milline on nende risk nakatuda.Riigil ei tohiks olla kama kaks kas nakatub vaid üks või terve perekond.
    Kuid see on vaid tilluke osa probleemist. Juba täna ja lähitulevikus lähevad hinda töötajad, kes on (dokumenteeritult !) viiruse läbi põdenud. Tänaste teadmiste põhjal see inimene uuesti ei nakatu ega ole ohtlik ka teistele. Seega võivad nad kaitsevahendeid kandmata ja neid raiskamata teha suvalisi töid kus on tegemist kõrgendatud nakkusohuga.
    Hämmastav on ka riigipoolne leigus kaitsevahendite tootmise organiseerimisel või õigemini tootmise piiramisel. Aetakse taga mingisugust kaitsevahedi klassi või mida iganes ja ei võimaldata väiketootjatel oma abi pakkuda. Siin piisaks vaid märkest toote peal, mis teavitaks, et toodet ei ole testitud aga mingit kaitset pakub kindlasti.

  5. Vean 4 aastat ago
    Reply

    kihla, et meil pole ka 1,3 miljonit gaasimaski. Rääkimata muudest vahenditest. Isegi relvad korjatakse kodudest ära, et ei saaks vaenalsele vastu hakata ja ennast kaitsta, kui tulevad. Mulle pole kordagi teada antud, kus on varuks minu relvad, millal ma peaks õppusele minema, et neid kasutada osata ja muud taolist. Isegi kogunemiskohta ei tea. ENSVs olid sellised kohad avalikult olemas. Laevadel on igal laevapere liikmel ja reisijal kaart, kuhu mingi häire korral minna ja mida teha. Meil ei tohi jumalatki paluda, sest kirikutesse koonduda ei tohi.

  6. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Valitsus püüab tõepoolest teha kõik et viiruse levikut takistada. Testimise võimalusi peaks suurendama. isegi reformierakondlased on ajutiselt jätnud oma laimukampaania parimate inimeste suhtes rikkudes nende tervist. Aga see viirus on veel hullem tervisetikkuja ja nad on varjul Reformi tagatoas kuhu karistused ei pääse ja ammugi mitte viirused ei taha sinna minna.Kõik peavad aitama et sellest viirusest lahti saada ja et saaks tavalise elurütmi juurde tagasi pöörduda. Pealegi tegi valitsus tegi tublit tööd inimeste heaolu nimel.Soovin väga et selle haiguse levik lõpeks ja et need kes on haiges saaks ravi.

  7. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Tahtsin öelda et see viirus on hullem terviserikkuja kui reformierakondlaste laimukampaania tublide inimeste suhtes. Reformierakondlased võivad olla peidus oma tagatoas kuhu karistused ega haigused ei pääse,Aga õnneks on reformierakondlased ajutiselt oma laimukampaania lõpetanud. Ehk see annab ka võimaluse valitsusel veel rohkem tähelepanu päärata tekkinud olukorrale. Kõik meetmed on head mida valitsus teeb koroonaviiruse peatamiseks. Meil on hea valitsus.

  8. To Viilol.Viiul l. 4 aastat ago
    Reply

    Kuidas sa tead, et ma külvan valet jne? Sa ei saa isegi ilma vigadeta kirjutatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.