Tõelise kriisi tekitab paanika

Dmitriy Fadin

Dmitriy Fadin, kesknoorte volikogu aseesimees

Iga päevaga kasvab kiiresti koroonaviirusesse tuvastatud nakatunute arv ning seda üle maailma. Tänu kiiresti levivale koroonaviirusele on meil praeguseks tuvastatud juba üle 200 nakatunu. Meie valitsus ning kohalik võim teevad viiruse leviku tõkestamiseks õigeid otsuseid. Kuid kõige ohtlikumaks võib saada see, kui ühiskond satub paanikasse.

Paanika tõttu tehtud otsused on rutakad, selle näiteks on juba praegu poodide tühjaks ostmine, võltsuudiste levitamine sotsiaalvõrgustikes jne. On oluline mõista, et sellised tegevused ainult halvendavad olukorda ja põhjustavad veelgi suuremat paanikat. Kes meist poleks näinud maailmalõpuga seotud filmi (näiteks “Contagion”), kus tõelise kaose tekitas paanikast tulenev mäss ja vägivaldsus.

Kui inimeste infosisu selle viiruse kohta oleks heal tasemel, siis saaksime probleeme ja ohtusid vältida. Kogu maailma meedia edastab operatiivselt informatsiooni nakatumise juhtumite ja haigestunute kohta. Tunduvalt tagasihoidlikumalt räägitakse sellest, et enam kui pooled haigestunutest – viimaste andmete kohaselt üle ligi 80 000 – on paranenud. See on suur ja positiivne number, aga millegipärast seda väga palju ei mainita.

Oluline on mõista, et praegu üritame kaitsta ennast ja oma lähedasi kõigi vahendite ja kõigi tegudega, kuid ei ole vaja sellega minna nii kaugele, et see muutuks ohtlikuks. Kui järgime kõiki juhiseid, mida eksperdid meile annavad, siis võime lühikese aja jooksul naasta oma tavapärase elu juurde. Olukorda tuleb adekvaatselt hinnata ja teha selle järgi otsused.

Nüüd mõjutab iga otsus tugevalt mitte ainult ühte valdkonda, vaid kogu ühiskonda tervikuna, sh kogu maailma majandust. Aga ärgem unustagem, et igas olukorras peaks meie esmane prioriteet olema jääda inimeseks ning tegutseda koos ja harmooniliselt!

9 kommentaari
  1. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Väga õige. Ega tervenemisest ei kirjutata. kuskilt lugesin et maailmas vanemate inimeste surma põhjus on hoopis teine aga kõik aetakse koroona süüks. Seda kui palju meil nakatanuid tegelikult on muidugi ei tea sest kergemate tervishäirete korral arsti poole ei pöörduta aga eks nad nakatavad teisi. Eestlased on nagu rändrahvas mitte ei seisa paigal vaid kolavad ringi. No mis neil üldse Hiinasse asja oli- Sealt see haigus alguse sai aga seal on oldud ka kõige edukamad viiruse vastase ravimi avastamisel. Kogu maailma vastavad teadlased püüavad avastada ravimit . lootust on ja küllap varsti taganeb see vastik viirus.

    • to Jah 4 aastat ago

      See, et Sina ei viitsi kuskile peale “kapa-kohila” liikuda, ei tähenda seda mitte et Sinu arvates on -(sinu tsitaat):” Eestlased on nagu rändrahvas mitte ei seisa paigal vaid kolavad ringi. No mis neil üldse Hiinasse asja oli”. On ikka asja küll, nii Hiinasse kui ka mujale. Oled nukralt rumal inimene, ära võta seda isiklikult, sest sinusuguseid on kahjuks väga palju – kurb teiesuguste kitsarinnaliste hala lugedes – ärge nukrutsege oma rumaluses.

  2. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    Miks hiinlased, korealased ja jaapanlased said sellest kiirest lahti, sest neil on distsipliin ja kõva majandus. Algas see novembris ja nüüd märtsis hakkab vaibuma, s.t 5 kuud. Paanika tekib alati teadmatusest, kui sul pole ravimeid ja vaktsiine. üks ettevõtja ütles, et kui ka meil see kestab ligi 5 kuud, siis on majandus lõplikult augus ja keegi pole enam võimeline teda sealt välja tirima, kuna meie majandus on väga õhuke. Õhukeseks ta muutus tänu Laari ,,friedmaniseerimisele,, ja edasi Ansipi jätkamisele. Meie majandusteadlased hoiatasid neid, et see on ,,vee peal kõndimine,, mis lõpeb uppumisega. Nii USA kui ka EL ütlesid, et teil endil pole midagi toota, vaid ostke meilt. Meil kõik vabrikud ja tehased, mis tootsid eksporti, likvideeriti -Farmaatsiatehas, aparaadiehitus, Võru hästitoimiv Gaasianalüsaatorite tehas, Leek oma uute sisseseadmetega jne jne. Tehti Venemaale sanktsioonid, et keegi ei saaks osta sealt tooret. Venemaa ainult võitis nendest sanktsioonidest. Meie täitsime seda käsku saksa täpsusega. Sel ajal aga saksa ja prantsuse ärimehed sülitasid sellele käsule ja käisid otse Kremlis majanduslike kokkuleppeid sõlmimas. Loll saab kirikus ka peksa.

    • to Maali Maalt 4 aastat ago

      Kas sina oled see päris maali või keegi jälle püüab “head inimest” laimata? Juba on sinu pärisnimi meelestki läinud, lugupeetud. Eriti hea on see, mida mainid: “Meil kõik vabrikud ja tehased, mis tootsid eksporti, likvideeriti -Farmaatsiatehas, aparaadiehitus, Võru hästitoimiv Gaasianalüsaatorite tehas, Leek oma uute sisseseadmetega jne jne.” MAALI mölale kirsiks tiblade tordile: “Tehti Venemaale sanktsioonid, et keegi ei saaks osta sealt tooret. Venemaa ainult võitis nendest sanktsioonidest.” Palju edu va maali -maalt, sa peast tore inimene!

  3. Õigus 4 aastat ago
    Reply

    on Diimal selles, et meil valitseb mõttetu paanika. Kuid Diima eksib selles, et meie võltsvalitsus teeb jube õigeid otsuseid. Nii nagu polnud üldse ette valmistatud, nii hakati tuld kustutama alles siis, kui tuli juba lõõmas. Ometi oli Hiina ja Itaalia najal selgelt näha, kuidas viirus sisse tungib ja levib. Ikka loodeti et mitte midagi ei juhtu.
    Piiride sulgemisega jäid meie jahupead vähemalt 10 päeva hiljaks ja ka edasine jupitamine võltsvalitsusele au ei tee.
    Ikka augud piiril, las aga viirus levib. Miks Soome ja Eesti vahet ikka veel laevad käivad? Mitte keegi valitsusest ei oska või ei taha seda selgitada.
    Miks on nn karantiini pandud vabalt liikumas, mitte kindla valve all? Et viirus ikka leviks?
    Miks pole Eestis eristatud piirkondi, kus viirust pole, et need eraldataks peakolletest, mis tuleks ülds ekinni panna? Näiteks Tallinn. Miks autod, bussid ja rongid sõidavad endiselt Tallinna ja muude maakohtade vahel? Et viirus ikka leviks?
    Ma ei saa jahupeade tegevusetusest või vigasest tegevusest aru. Ka meil on vaja hiinalikku sõjaväelist piiramist, et kolded ruttu maha suruda. Mis saab siis, kui meid ligi aastatuhande vaenanud vankad meile kallale tungivad? Praegu ehk tõesti mitte, kuid pärast haiguse kõrvaldamist. Kas siis on ka augud piiris, et tulge sealt, piirivalve laseb vabalt läbi?

  4. isikukaitsevahendid 4 aastat ago
    Reply

    Kui oleks olemas adekvaatsed isikukaitsevahendid, pole ka paanikat nii palju.
    Sest kui üks kalevipoeg kelle laeval oli nakatunu sõidab minuga samas bussis, siis olen ma 90% akkuse saanud. Olen ma terve ja noor sümptomid ei ilmnegi või kerged nagu kalevipojalgi, kel pole unist aimugi, et tal viirus on. Küll aga kannavad nad seda edasi .Olen ma vana või haige, jään pikali ,aga ka enne levitan haigust nagu nooredki.
    Seega, viiruse saavad ära lõigata ainult isikukaitsevahendid.

  5. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Ma loen alati huviga Maali Maalt kommentaare sest nad on õiged ja targalt kirjutatud. kuhe saab aru kui mõni liba Maali kirjutab sest need kommentaarid on labased.

  6. Tu jahile 4 aastat ago
    Reply

    Võite oma arvamuse enda teada jätta ja edasi rännata. Juba jaanuaris oli teada et koroona levib ja need väljarändajad on süüdi meie haigestumistes. Sest nad täid koroonaviiruse meie riiki oma reisihimu tõttu. Olete väga ebameeldiv inimene ja võite kolida Reformi tahatuppa sest sinna ei pääse karistused ega ka viirused. Seal tegeletakse vaid laimukampaaniaga ja te sobite sinna hästi-

  7. Julgen 4 aastat ago
    Reply

    isegi arvata, et meil on veel kõvasti vedanud. Sest levima hakkas see viirusejurakas siis, kui meil polnud reisimishooaeg. Kes käisid, osalt ka nakatusid. Kuid kui see viirus oleks levima hakanud kiiresti jaanikku lõpus või heinakuus? Tuhanded eestlased busside, lennukite ja autodega üle ilma laiali. Mõni reis ligi kuu pikk. Pandaks siis piir kinni, mis siis teha?
    Ei oska seda suve ette oletada. Endalgi reis kirjas ja ostetud. Kui saamegi oma viirusest lahti, siis kas läbisõiduliiduvabariigid samuti? Ja sihtriik? Kui üks lüli on kinni, siis jääb reis ära. On küll kuulutatud, et 100% saab papi tagasi aga ma tahan ikkagi Eestist ära. Varuks on küll Venemaa, kuid ega sealgi olud või korda saada. Igatahes varsti hakatakse reisikorraldajate lehtedel reise ära ütlema. Või salatakse maha ning võetakse reis salaja maha ja reisijatele teatatakse nin gkantaks eraha tagasi. Sügiseste reisidega pole aga küll vaja kiirustada. Kui ka OM lükatakse edasi viinakuusse (nagu 1964.a), siis läheks elu taas käima ja reisida ikka saaks.
    Keeruline on aga puhkusevõtjatel. Mõnes kohas ju kambapuhkus, kogu kamp lüüakse remondiajaks puhkusele ja reisi siis lähima metsatukani.
    Eks jürikuus näe, siis just reisimishooaeg algab. Jälgime mängu!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.