ERITEADE: Müügi- ja teenindussaalides tuleb jälgida inimeste arvu ja need tuleb varustada desovahenditega

Tallinn, Stenbocki maja, 3. aprill 2020 – Eriolukorra juht Jüri Ratas allkirjastas täna korralduse, mille järgi tuleb kõik müügi- ja teenindussaalid, mis on inimestele avatud, varustada desinfitseerimisvahenditega. Reegli 2+2 täitmiseks peab pood või teenindusasutus välja arvestama, kui palju müügisaali korraga kliente mahub. Piirangud jõustuvad 4. aprillist.

Piirangu eesmärk on vähendada COVID-19 nakatumise ohtu kaubandus- ja teenindussaalides.

Olulise muudatusena peavad kaupmehed müügi- või teenindussaali pindala järgi välja arvutama, kui palju kliente tohib nende poes korraga olla, et täidetud oleks 2+2 reegel. Poed, postkontorid, apteegid ja teenindusettevõtted peavad tagama, et ka ukse taga ootavad inimesed järgiksid 2+2 reeglit ning ei tekiks järjekordi, kus inimesed tihedamalt koos seisavad. 2+2 reegli kohaselt tuleb kauplustes käia eelistatult üksi või siis kahekesi, hoides teistest klientidest vähemalt 2-meetrist vahemaad.

Viiruse edasise leviku takistamiseks kehtestatakse reegel, et müügi- või teenindussaalis tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu. Vastasel korral ei ole lubatud klientidel poodi siseneda ega poes viibida.

Korraldusega muudetakse desinfitseerimisvahendi asukoha nõuet, mis peab praegu olema paigutatud kaubandus- või teenindusasutuse sissepääsu juurde. Edaspidi saab kaupmees paigutada need kohta, kus desovahendit kõige enam vajatakse. Oluline on, et kliente tuleb sellest, kus desinfitseerimisvahend asub, selgelt teavitada. Vastasel korral ei tohi klient müügisaali siseneda.

Nimetatud meetmed kehtivad kuni selle korralduse muutmiseni ning nende vajalikkust hinnatakse hiljemalt iga kahe nädala järel.

Massiteabevahendid peavad selle eriolukorra juhi korralduse viivitamata, muutmata kujul ja tasuta avaldama. Selle kohta saadame ka ametliku teavituse.

Korraldus: https://www.valitsus.ee/sites/default/files/pm2057k.pdf (PDF) (90.22 KB, PDF)

4 kommentaari
  1. Täiesti 4 aastat ago
    Reply

    ülepingutatud klounimängimine. Sest suures osas ENSV-st ju Uhannisatikat pole. Miks nemad peavad järgima pohhuistide vigu? Meil kaupluseski naerdi, kuidas paar vanamutti kannavad maski ja lobisevad teineteisega rohkem kui 2000 millimeetri kauguselt, ehkki nad pole aasta jooksul kokku puutunud ühegi võõraga.

  2. desinf. 4 aastat ago
    Reply

    Kauplustes on tõesti desovahendid, aga kõige mustem on kärusang.
    Kodudes aga neid vahendeid pole. Sain apteegist lligi 7 euri maksva 100 ml pudeli kätegeeli. Oli öeldud, milliseid baktereid ja viirusi hävitab. Koroonast polnud juttu. Ehkupeale ostsin ära, hambad ristis.
    SPEKULATSIOONID TULEKS LÕPETADA. MILLEKS ERIOLUK. MUIDU ON ?
    KUS KURAT NEED PIIRITUSEVARUD JÄÄVAD MEIE VIINATEHASTEST: VIINA AGA MUUDKUI TEHAKSE EDASI KUI ERIOLUDES TULEKS PIIRITUS JAGADA ELANILELE. KAS KARDETAKSE HAAVATA KAPITALISMI PÕHIMÕTTEID? REKVIREERIDA TULEB JA MITTE LÕPMATUSENI LÄBI RÄÄKIDA.
    JA KUHU JÄÄVAD MASLID HAAVATAVATELE GRUPPIDELE ELANIKKONNAST?
    JÄRELIKULT TULEB IKKA ISE TOOTA JA SELLEKS ON VAJA MITUT SILLAMÄE TEHAST SISSE SEADA EI AITA AINT SELLE LAIENDAMISEST. SEDA OLEKS TULNUD TEHA AMMU JUBA PARALLEELSELT MUJALT OTSIMISEGA.
    ILMA ELANIKE MASKITA JA PAREM RESPIRAATORITA PVF 3 on ka kätepesu mõttetu. ON NII PALJU KINNISEID RUUME, INIMESEHAISU TÄIS JÄRELIKULT KA VIIRUSED HÕLJUMAS SEAL, KUI HAIS JÄÄB MAHA AMMUGI LAHKUNUD INIMESTEST RUUMIST JA KESTAB, KESTAVAD VIIRUSED ÕHUS AMMUGI.KUI KAUA, SEDA EI SAA KA LABORIS PROOVIDA. 2 m AITAB VAID, ET KEEGI SULLE OTSE NÄKKU EI KÖHI VÕI LOBISE SÜLGE PRITSIDES, SAMUTI EKRAANID, AGA ÕHK
    MIDA SISSE JA VÄLJA HINGATAKSE ON IKKA OLEMAS. tükkis viirustega.
    Pealegi ei saa desovahenditega v.a. etanool desinf. toiduainete kilepakendeid, sest enamik laseb vett läbi. Olen nii visanud ära mõnegi küpsisepaki ja kuivaineid jm. mis boilerivee kuumuses jooksva vee all pesta tuli, Fairytamise jätsin järele, tuleb ka ju läbi , käed lihtsalt ei talu seda ja piiritust mul pole -toidupiiritust, ärge tulge jälle metanooliga.

  3. to täiesti 4 aastat ago
    Reply

    sa oled TÄIESTI LOLL !

  4. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Kõik on õige. Nii saame võitu koroonaviiruse leviku üle. peaminister mõtleb kõigele mis võiks meile tuua viiruse edasise leviku peatamise. meie riik peab vastu kuna meil on tubli keskerakondlik valitsus. Eelnevalt tänu sellele valitsusele astusime vaesemate riikide rüpest keskmiste hulka. Kahjuks nüüd tuleb ajutine lamgus kuid olgem optimistlikud. Ansipi valitsuse ajal vaesus aina kasvas, majandus seiskus jne. Need ja ka muud eelmiste poolt tehtud vigu parandati suures ulatuses ja nüüd pole nii raske üle saada ajutisest langusest viiruse tõttu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.