Tõnis Mölder: sotsiaalmaksu kaotamine või vähendamine paneb tervishoiusektori ja pensionid tõsise löögi alla

Tõnis Mölder

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütleb, et ta mõistab Teenusmajanduse Koja poolt valitsusele saadetud ettepanekut peatada sotsiaalmaksukohustus vähemalt kolmeks kuuks, kuid antud olukorras oleksid sellel karmid tagajärjed.

“Sotsiaalmaks on sihtotstarbeline maks, millest laekuv raha läheb tervishoidu ja pensionite maksmiseks,” lausub Keskerakonda kuuluv Tõnis Mölder. “Praeguses eriolukorras on märkimisväärselt suurenenud kulutused tervishoiu valdkonnas ja rahastuse vähendamine ei tule kõne allagi. Samuti oleks vastutustundetu hakata kärpima pensione, mis alates 1. aprillist erakorraliselt tõusid.”

Tõnis Mölder lisab, et nii suure maksuerandi tegemine ühele sektorile oleks ebaproportsionaalselt suur. Tema sõnul pakub teenusmajandussektorile leevendust Eesti Töötukassa pakutav tööturuteenus vähenenud töötasu toetamiseks, mille kogumaht on 250 miljonit eurot. “Toetust makstakse iga toetust vajava töötaja kohta ühes kuus kuni 1000 eurot brutosummana ning toetust saab iga kvalifitseeruv tööandja kasutada kahe kuu osas perioodil märts kuni mai. See on märkimisväärne abi,” täpsustab Tõnis Mölder.

“Reformierakonna juht Kaja Kallas üritab Teenusmajanduse Koja ettepanekut toetades poliitilist plusspunkti võita, kuid ta ei paku välja lahendust, kuidas tagada tervishoiusektori jätkusuutlik rahastamine ja kindlustada väärikas vanaduspension,” lisab Tõnis Mölder. “Kaja Kallas käis tervishoiu erakindlustuse plaani välja juba paar aastat tagasi, kuid avalikus suhtus sellesse suure kriitikaga. Tegemist oleks kingitusega jõukamatele inimestele, kuid solidaarse ravikindlustuse kaotamine lööks eriti valusalt väiksema sissetulekuga inimesi.”

9 kommentaari
  1. Pinss 4 aastat ago
    Reply

    kukub niikuinii. Või ei tõuse mitu aastat. Sest ta peab koos käima liiduvabariigi majandusliku võimekusega. Ka mõjurid on sõltuvad üldistest rahavoogudest. Ainult keskbande luulutab 100-eurosest lisast.

  2. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Tähendab et sotsiaalmaksu kaotada ega vähendada ei või. Ma ei hakka pikalt kirjutama mainid vaid seda et kui palju parem oleks meie elu kui meil poleks Reformierakonda. Kui palju halba on meile teinud Laari, Ansipi ja Rõivase valitsusesd on raske kokku lugeda ja kirjutamine läheks pikale. Ma ei tea mitte ühtegi asja mida oleks õigesti tehtud. Kui oleks olnud kogu aeg keskerakondlik valitsus poleks me üks vaesemaid riike olnud pikka aega.

    • Tervitus nendele, kes lootsid parimat. 4 aastat ago

      Praegune valitsus ei ole saanud hakkama. Siiani ainul lubadused ja kõigist hoolimine. Tegelikult see on ainult jutt. Vaatame siis lähemalt;
      1. Tasuta transport kõigile. (???).
      2. Suurem pension. Tegelikult tõusis sama palju nagu reformi aegadel.
      3. Jaanuari kuust alates 100 e. pensionile lisaks. Tegelikult 7 euri ja hindade tõus.
      4. Selle haigusega. Hoolime kõigest. Ei hoolitud. Tuli välja, et häda olukordadeks olnud abivahendeid ja reserve. Ise valmistume sõjaks jne.
      5. Kulutused tehtud maskite ostuks ja need enamus kõlbmatud. Näen häid ainult teleris valitsuse liikmete kasutuses.
      6. Maskid müügis ja isegi tolmu ei pea. Neid pead ostma just selle hinnaga mida keegi peab vajalikuks küsida.
      7. Inimesed lahterdatud mitmesse gruppi. !. Töölised, kes annavad toodangut ja söödavad neis, kes ei tooda midagi. Tasuta maskit ei saa.
      8. Lapsed, kellele vanemad ise peavad kaitsevahendeid ostma. Samuti pensionärid, kes peavad neid ostma kalli raha eest. Seitsme euriga ei saa ju isegi kolme kõlbmatut maski.
      9. Teleris näen, kuidas teistes riikides politseinikud jaotavad tasuta maske.
      !0. Miks meie ei saa tasuta kaitsevahendeid?
      11. Riik ei pidurda hindade tõusu.
      12. Meil häda juba aastaid käes. Pensionid ei lase elada. Alatoitlustus ja see mõjub ka praegu. Rämps toit viinud selleni, et vanad inimeste laostunud organism ei pea viirusele vastu ja surevad. Kas on riigi huvi selles, et suretada pensionärid välja kokkuhoid suur? Tehke siis seda, et nii kui pensioni aeg käes, kuuri taha ja laske maha. Virelemistel lõpp.
      13. Valitsus jahvatab kui tulemust ei näe. Imetletakse oma naba ja rahvas kiratseb.
      14. Nafta hind üle maailma langenud, meil ei.

      PRAEGUNE VALITSUS TEGELEB VALETAMISE , VARJAMISEGA JA LUBADUSTE LOOPIMISTEGA. PIDEV PEAAJU PESEMINE JE TEISTE SÜÜDISTAMINE. REFORMI EI SAA JU LÕPMATUSENI SÜÜDISTADA. kESK JU AASTAID VALITSENUD JA PAREMINI VALITSEMIST EI OLE.
      HAIGUSE TULEKUL ISTUTI JA SÜGATI ÜKSTEISE SELGA. MIDAGI ETTE EI VÕETUD JA INIMESED SURNUD JA SUREVAD. HAIGUS LEVIS. OLI KOHESE TEGUTSEMISEGA VÕIMALUS PIIR SELLELE PANNA. KEEGI EI VASTUTA. KALA MÄDANEB PEAST JA PEA ON JU RATAS. NÜÜD PIDEVALT VALETATAKSE HAIGUSE LEVIKU KOHTA. DELFIS OLI IGAL HOMMIKU TOODUD UUTE HAIGESTUMISTE JUHTUMID. NÄIDATUD ÄRA KA SURNUTE HULK. SEE ALALINE INFO KADUNUD.HAIGUSE LEVIKU KOHTA ON KIRJUTATUD KUI TUBLID ON POLITSEINIKUD. AJAVAD INIMESI LAIALI. TUNDUB, ET SEE ON TALLINNAS NII. VÄIKELINNADES SPORDIVÄLJAKUTEL MÄNG PIDEV JA KUI POLITSEILE TEATAD, TULEB TA KOHALE JA SÕIMAB SU NÄO TÄIS. PÕHJUS, ET TAKISTAD LASTEL SPORTIMIST. RAKVERES SEE ASI JUHTUS.

  3. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Harry te hakkate õra tüütama oma pika jutuga. Palvetage vaikselt et reformierakondlased jätaksid oma laimukampaania ja ei segaks teiste tööd. See on meie sisemine viirus mis levib, rikub inimeste tervist ja segab tööd. See viirus tuleb Reformi tagatoast ja on ka ohtlik. Paluge Jumalat et koroonaviirus kaoks ja elu saaks tagasi vanadesse rööbastesse mis tänu keskerakondlikule valitsusele oli tõusteel ja kindlasti on ka edaspidi muidugi kui reformierakondlased võimule ei saa. Veel ühte reformistlikku valitsust ei kannataks meie riik enam välja sest vaesuse kasv oli tohutu.

  4. Järgmisel 4 aastat ago
    Reply

    aastal pinss kukub 4…5%. Olge valmis! Ei saa ju surmaeelikud elada paremini kui petised.

    • Kui 4 aastat ago

      pinss kukub 5%, siis on see vaid 25€ kanti. Poleks nagu hullu, elame üle. Kuid arvestada tuleb ka seda, et eurosid juurde trükkides tema väärtus ehk ostuvõime langeb veelgi rohkem. See tähendab, et pinss väheneb sisuliselt kuni 15% ehk 70-75€ kuus.

  5. Karl saare 4 aastat ago
    Reply

    Tere,
    arvan et märtsi ja aprilli kuu puhanud töötajatele suvepuhkust ei antaks. Lihtsalt üks kuu tuleb vormistada plaaniliseks puhkuseks. Vääramatu jõu (väidetava koroonaepideemia) tingimustes tuleb ka riigiteenistujatel rihma pingutada.
    Erasektor on see mis meid välja aitab. Väidetav – tähendab seda et võrreldakse möödunud aasta märtsi ja selle aasta märtsi surmade hulka. Kui palju inimesi suri sel aastal rohkem. Ja kui erilist vahet pole siis on suurim täielik bluff mis praegu toimub. Head puhkamist.

    • Kui 4 aastat ago

      aastas sureb 1328000/75 = 17706, siis kui aastas lisandub 40 surnut, teeb see surnute kasvuks 0,2% ehk seda ei märka keegi. Isegi statistiline viga võib enam kõikuda. Meil sureb ka päevas inimesi rohkem.

  6. Kui tahad elada, siis peab sinul raha 4 aastat ago
    Reply

    olema. Tahad kaitsevahendeid, raha ei ole, sure maha. Toompea omadel esmaklassilised ja tasuta. Töölisklass teenib neile rikkaliku leiva ja tootjad võivad surra. Kelle see asi on?. Pensionärid said seitse euri tõusu. Hinnad aga kasvavad. Heal juhul saavad seitsme e eest paar maskit ja see ka kõik. Sama ka lastega.
    Kuidas siis meil inimestest hoolimine käib? Miks kaitsevahendid tasulised ja miks nendega spekuleeritakse ? Kaitsevahendid ei vasta nõuetele ja isegi tolmu pidamine on küsitav.
    Tegelikult haigestunute arvu rahvas ei tea, Sama ka surijatega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.