20. mai 2020.a

Esileht: Rail Baltica tuleb!

Kui ka mõned poliitikud on öelnud, et nemad panid seisma Rail Baltica rajamise, siis reaalses elus läheb selle ehitus mühinal edasi. Tänavu aasta kulub raudteeühenduse kümnete viaduktide, ökoduktide ja teiste rajatiste ehitamisele 21,3 ning järgmisel aastal ligikaudu 60 miljonit eurot.

Juhtkiri: Rail Baltica teeb restardi

Baltimaade suurim ühisprojekt Rail Baltica vajab taaskäivitamist. Pärast seda, kui valitsuse ministrid Mart ja Martin Helme teatasid, et nad on selle projekti seisma pannud, tuleb sellel hoopis rööpad õigeks seada ning uue hooga edasi minna.

Marika Tuus-Laul: Koroona kui hoiatus ühiskonnale

Seni kuni eesmärgiks ei ole inimese püha elu, püha loodus, vaid meeletu nälg kasumi järele, oleme kaitsetud nii viiruste, kiirguste kui hävitavate sõdade eest. Räägitakse, et praegune koroona katsumus viib kardinaalsete muutusteni ühiskonnas. Võib-olla tõesti. Samas häirib jutt kiiresti kasumit toova majandustegevuse käivitamisest. Kuid olme juba kogenud, et majanduse iga kasvuprotsent hävitab loodust, raiskab ressursse ja muudab inimese haavatavamaks.

Ametialane ebakompetentsus piiras epideemiatõrje tõhusust

Jaak Uibu, meditsiinidoktor. Jagasin üheksakümnendatel aastatel kogu tervishoiu kaheks – rahvaterviseks ja kliiniliseks praktikaks, mis on kooskõlas juba antiikajast pärit eristusega:   hügieeniline meditsiin (jumalanna Hygieia pärusmaa) ja ravimeditsiin  ehk eskulaapiline meditsiin  (Asclepiose vastutusala). Tänases teadmises asendaksin kliinilise praktika suupärasema ravimeditsiiniga, aga nii see tookord läbi läks.

Üks päev Eesti poliitika superstaari Edgar Savisaare elust

Inimese eluteel mängivad sageli rolli üks või kaks päeva, mis talle, tema kaasaegsetele ja vahel ka tulevastele põlvedele tähenduslikuks saavad. Kui on tegemist ühiskonnaelus olulist rolli etendanud inimesega, omandavad sellised päevad  ajaloolise mõõtme. 31. mail 70. sünnipäevani jõudvale kauaaegsele tipp-poliitikule Edgar Savisaarele oli selliseks päevaks ka 15 mai 1990, mil Toompeal toimus Eestit Nõukogude Liidu külge tagasi siduda sooviva Interrinde organiseeritud riigipöördekatse.

Rahvarinne 30 aastat tagasi – mai 1990

Mais 30 aastat tagasi oli Rahvarindel kaks tippsündmust. Kuu lõpus toimus Eestimaa Rahvarinde II Kongress. 15. maist 1990 meenuvad järgmised Edgar Savisaare sõnad: „Toompead rünnatakse! Kordan: Toompead rünnatakse!”

Poola õppetund: atra tuleb seada aegsasti

Elame uues maailmas, kus riikidel peab olema valimiste läbiviimiseks paigas ka plaan B – juhuks, kui hääletamine ei saa toimuda valimisjaoskondades. Poolas juhtunu näitab, et selle plaani tegemist ei saa jätta viimasele hetkele.

Kui veerud valati tinasse

Kolmas mai oli rahvusvaheline ajakirjanduspäev. Veel eelmises riigis oli see päev küll teine ja lisaks ka eksisteeris raadiopäev. Selle raadioga on aga asjalood pisut keerulisemad.

Need ja paljud teised huvitavad artiklid ilmuvad 20. mai Kesknädala paberlehel. Veebilehel www.kesknadal.ee avaldatakse need artiklid täismahus ja kommenteerimisvõimalusega, olulisi uudiseid aga kajastame veebilehel igapäevaselt. Ärge jätke tähelepanuta ka Kesknädala paberlehe tasuta koju tellimise võimalust!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.