Peaminister: Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni liikmesus annab Eesti ettevõtetele uusi võimalusi

Foto: Riigikantselei

Tallinn, Stenbocki maja, 19. juuni 2020 – Peaminister Jüri Ratas allkirjastas täna Eesti Vabariigi nimel kokkuleppe Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooniga (CERN), et Eesti saaks maineka teadusorganisatsiooni assotsieerunud liikmeks.

Ratase sõnul loob organisatsiooni liikmestaatus Eesti ettevõtetele uusi võimalusi tehniliseks ja teadusalaseks koostööks ning teadlaste ja inseneride tihedamaks suhtluseks. “Samuti saavad Eesti ettevõtted edaspidi osaleda CERNi hangetel ning CERNi tööga seotud tehnoloogiate väljatöötamisel,” ütles peaminister.

Ratase sõnul on Eestis mitmeid tehnoloogiaettevõtteid, kes juba teevad CERNiga koostööd või on sellest huvitatud. “Eesti saab oma kogemusi jagada näiteks digitaalse ökosüsteemi ülesehitamisel, aga ka andmesüsteemide koostalitlusvõime ja küberjulgeoleku valdkonnas,” lausus ta ning avaldas veendumust, et koostöö aitab Eesti ettevõtetel avada uksi ka mujal maailmas. Lisaks annab Eesti liikmestaatus võimaluse regulaarseks õppejõudude ja üliõpilasvahetuseks ning reaalainete õpetajate täiendõppeks.

CERNi poolt allkirjastas Eestiga sõlmitud kokkuleppe organisatsiooni peadirektor Fabiola Gianotti. Esmakordselt CERNi 66-aastases ajaloos toimus allkirjastamistseremoonia veebiülekande teel.

Eesti on CERNiga koostööd teinud alates 1996. aastast. Organisatsiooni liikmeks saamiseks esitas Eesti avalduse 2018. aasta septembris.

Valitsus kiitis Eesti assotsieerunud liikmeks saamise lepingu heaks tänavu veebruaris. Kokkulepe jõustub pärast seda, kui riigikogu on lepingu ratifitseerinud. Kahe- kuni viieaastase assotsieerunud liikmesuse perioodi järel saab Eesti CERNi täisliikmeks.

CERNi kuulub praegu 23 riiki, lisaks on organisatsioonil kaks ühinemiseelse liikmesusega assotsieerunud liiget, kuus assotsieerunud liiget ning kuus vaatlejaliiget.

1 Kommentaar
  1. Selles 4 aastat ago
    Reply

    Jurkaga nõus, et ka Eesti vajab OMA POMMI!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.