Paljassaare tehissaarte rajamisele võib kuluda üle 400 miljoni euro

Märt Sults

Tallinna Paljassaare akvatooriumisse kolme tehissaart rajada plaaniva Märt Sultsi sõnul võib tehisarhipelaag minna maksma üle 400 miljoni euro, vahendab ERR.

“Saarte ehituslik väärtus sel hetkel, kui lepingut sõlmiti, oli 200 kuni 230 miljonit eurot. Pluss sinna abihoonete ja teenushoonete ja pesumajade ja ühiselamute ehitamine ja kõikide muude asjade ja maa juurdehankimine,” lausus ERR-ile Sults, kelle sõnul tähendaks see veel umbes sama suurt summat lisaks ehk kokku üle 400 miljoni euro.

Sultsi sõnul tulevad plaanitud saared märksa mitmekesisema teenuste valikuga kui ainult kasiinod – plaanis on lisaks neile ka konverentsikeskus, ärihooned ja hotellid.

“Üks saar on 10 000 kohaga konverentsisaar, mille nimi on Oid. Teine saar on Ärisaar. Seal on kaks-kolm kasiinot ja siis on ülejäänud ärikeskused ja hotellid. Ja kolmas on regeneratsioonisaar, kus on vaaterattad ja laste mänguväljakud ja vabade kunstide alad,” selgitas Sults ERR-ile.

Paljassaare tehissaarte detailplaneering kehtestati Tallinna linnavolikogus 2018. aasta suvel, mil planeeringu algatamisest oli möödunud kümme aastat.

Sultsi sõnul sai pärast planeeringu kehtestamist allkirjastatud leping rahastajatega, kelleks on tema sõnul üle-euroopaline konsortsium, kuhu kuulub 67 ettevõtet. Siis aga projekt seiskus.

“Nii minu kui Eesti kui Tallinna õnnetuseks lahvatas see rahapesuskandaal pankade vahel. Ja siis üks hea tegelane siit Eestist, ma ei oska öelda, kes, teatas, et peaks uurima selle projekti rahastajate tausta. Aga rahastajaid on kokku 67 ettevõtet,” rääkis Sults ERR-ile.

Nüüd, poolteist aastat pärast lepingu allkirjastamist on Sultsi sõnul jõutud taustakontrolliga umbes 40. ettevõtte juurde, mis tähendab, et uurimine võtab veel vähemalt aasta. Sults ei taha kedagi pealekaebajaks nimetada, kuid tema sõnul tekitab selline taustauuring küsimusi.

“See projekt tundus nii ahvatlev, et eriti pikki läbirääkimisi ei olnud, kui lepingud said vormistatud ja väga suure summa peale garantiikirjad kirjutatud, mis ulatuses nad on nõus rahastama seda asja. Siis järsku hakati millegipärast uurima tausta. Taustauuring on alati mõistlik ja vajalik, aga sellisel moel – siis tekivad alati vandenõulikud mõtted pähe, et keegi on ekstra selle taga. No nii kaua ei ole võimalik ühe firma tausta kontrollida – kaks aastat, see ei ole võimalik,” rääkis Sults.

Projektile on tekkinud huvilised ka Eestis, kuid Sults ei nõustunud ERR-ile avaldama, kes nad on.

“Kui teatud seltskond sai aru, et see on võti negatiivsest majandusmullist väljatulekuks, täpselt sel hetkel hakkas tekkima meeletu huvi selle vastu. Sellest konverentsibisnisest ma rääkisin juba 10–12 aastat tagasi, et see on Eestis null ja selle peale peaks riik töötama. Kümme aastat tagasi peeti mind hulluks selle jutu peale,” lausus Sults.

Sultsi hinnangul on tehissaarte projekt kuldvõtmeke majanduse käivitamiseks ja uue tööstusharu avamiseks Eestis.

“Need asjad, mis on sinna joonistatud ja mõeldud ja metoodikad välja mõeldud, kuidas need seal tööle hakkavad kõik – neid asju, ma ei usu, et siin Eestis kellelgi on ja ma arvan, et ei tulegi,” ütles Sults, ning lisas, et tema ei mõista, miks riik tehissaarte projekti pole otsustanud toetada.

8 kommentaari
  1. Vesipruuli loo mõtlejaile 4 aastat ago
    Reply

    See on mõttetus. meil on olemas seal Naissaare ja ehitage see Ahvenamaa taoliseks või Osmussaare, mis kaugemal. Lisaks , Paljassaare puhastist väljuv pask(haisev piirkond) + laevad(müra Kopli, Suurupi piirkonnas) ja kala võimalik pesitsemine, paljunemine – sellega on siis lõpp kogu piirkonnale alates Väänast kuni Neemeni.
    Mida sellega taotleda? Tohutu mass tuleb mängima? Miks laevaga kui Rail Baltikaga saab Pärnu , Euroopast 2 tunniga ja Soomest 1 tunniga:) ja avage vaid Casiinosid .
    See 400 miljonit oleks vajalik investeerida Põlva, Võru, Peipsi, Piirissaare ja Peipsiäärse üleminek Narvani. Samuti on Pärnu-Valga-Viljandi kolmnurk samuti arendamata .
    Siis tõuseb iive ja vähenevad surmad, seal tegevust küll- kasiinodele, jaht, kalandus, purjetamine suvel ja talvel, jet sport ja palju muudki. Tallinn on mõtetult ülekoormatud ja kasutusele tuleks võtta piirkonnad, kus lagunev või tühikud olemasoleva infra sees. Mitte aga laiendada – 400000 elanikku elab 25 km *15 km laiusel soolikal, millise ala korrashoiuks läheb mõttetult raha ja on valgusreostus, müra ja õhusaaste. On häiritud tegelik elurütm.

  2. Unes 4 aastat ago
    Reply

    ma juba nägin, kuidas Märt on ehitanud salatunneli Naissaarele ja seal salakasiinodes pestakse vene ärikate ja mafioosode raha. KaPo küll seda teab aga on vait, sest Märt annab neile palju rohkem altkäemakse kui tilgub meie lahjast eelarvest, milest lõviosa läheb niigi põhulõugadele, ärikatele ja varastele.
    Nüüd tuleb välja, et see oligi vaid unenägu. Hakkab juba meenutama ühe saarlase Kuule lendamise unistust. Niikaua unistavad, kuni peegel ei näita enam hingeõhku.
    Millegipärast ei usu, et Märt oma saartega hakkama saab. Jääb puudu Jurka ja ta bande alalhoidlikkusest või pole Märt õige isik asja tagant torkima või teeb ta vesterbakalikke vigu selle kava levitamisel, ei oska eemalseisjana öelda.
    Kuid Märdil on õigus ühes. Nimelt on Paljassaare rannikuveest enamik laevasõiduks kasutamatu oma madaluse tõttu. Midagi veeliikluseks sinna rajada pole mõtet, seega tuleks see ala täis ehitada, mitte aga millekski süvendada.
    Mõeldav oleks neid saari ehitada nii, et osa madalast kuhjataks erinevateks saarteks ning nende vahele tekiks siis ka sügavam laevasõiduala, nt jahtidele ja kiirpaatidele, isegi väiksed reisikad saaks liikuma panna. Neil on suhteliselt väike süvis. Tundub, et Märdi mõte sinnapoole liigubki. Et ristluslaevad ei ostaks kalleid kaikohti Vanasadamas, vaid tasuta saaks “parkida” just Märdi kasiinosaare kai ääres. Kaimaksu asemele saaks kasu kasiino ning nii saaks ka saamata kairaha tasutud kaudselt.
    Mõte tundub nagu mitte paha, kuid mille arvelt see kõik tuleb? Rahvast jääb meil üha vähemaks. Ei tea, kas Märt pooldab ühe isamaareeturi kava siia vedada miljon neegrit, vankat, juuti, hungveipingi, muslimit ja roomat, et nad eesti sugu uueks looks ja Eesti ülerahvastaks, kuid lähiaastakümnetel seda siiski näha pole.
    Muidu oleks Märdi nägemus uuest Höngkongist rahaliselt õigustav, sest hiinlased selle Höngkongi vaba elu peagi hävitavad. Ent Märt pole arvestanud eestlaste ajaloolise vastuseisuga oma maa hävitamise või mahaärimise suhtes. Kuigi just Märdi bande seda on soodustanud ning lubanud müüa osa maakerast ka välismaalastele, mis juba olemuselt on ülimalt totter, sest inimene pole maad loonud. Kuid alati ei juhigi inimeste tegusid mõistus.
    Märdile aga kinitan, et me mõlemad tema kasiinosaart ei näe. Sest seltsimees vikatiga on kiirem.

  3. Mitte 4 aastat ago
    Reply

    ei saa aru, miks meie ärihaid taolisest ehituskavast osa ei taha võtta. Sultsi sõnutsi olevat tegu ropu kasuallikaga, meie miljonärid aga poevad põõsasse või rukkisse kuldi manu. Ja pigem sõdivad kaitseministeeriumiga, et saaks aga tuulikuid igale poole püsti panna, kasumit aga ei tule ega tule. Ja isandada Sõnajalad, miks nemad kui edumeeled ärikad Sultsi liimile ei lähe? Just need lööks osakutepakiga kõige rohkem läbi, kes alustavad. Eeskujuks või Hansapank, kus alustanud vaesed müüsid pärast oma oskamatust tunnistades osakud miljonite eest svenssonitele maha. Sama käib Skaibi ja veel mõne vaese leiutise kohta. Miks nüüd meie ärihaid rahapakile kallale ei torma? Või on põhjus selles, et Sults tahab meie ärikatelt raha kokku laenata, et siis vähemalt 51% osalust omale kindlustada? Kuid peale meie raha on vabu miljardeid ka Venemaal ja Hiinas, Iisraelist ja Jänkistanist rääkimata. isegi Islaamiriik lööks ehk kaasa.
    Siin on mõttekoht. Iga ärikas teab, et sild Eurafraasia mandrilt Muhumaale on kahjulik ning see tuleb põhiseaduse abil sokutada ka virukate ja võrokate kaela, kuid kasiinod? Karu Armin sai multimiljonäriks, kas teised siis ei taha tõusta Karu ja Sultsi kõrvale või vahele?

  4. Märt 4 aastat ago
    Reply

    moodustagu osaühing. Kes tahab, topib oma raha sinna sisse ja saab vastu kokkuleppeliselt 1 või mitu osakut. Nt kui osaku hind kehtestada 10€ (muidu vaesed ei saakski oma rahast lahti saada), siis minu 100€ sissemaksu tähendaks 10 osakut. Sultsi Märt paneb oma 100000 mängu ja saab 10000 osakut, Kimtsöngõnn aga 100 miljonit ja saab 10000000 osakut. Lihtne ja selge. Mingit piirangut hääletamisel (nagu seni on rahva nöökimiseks välja mõeldud ja valitsejate poolt kinnitatud) ei kehtestata, arvesse lähevad ainult osakud. Kui lähtuda Märdi 400-st miljonist, siis saaks kokku 40000000 osakut, 1 osa on siis 0,000000025 ehk 0,0000025%.
    Kogu osakuarvestus oleks SultsKsiino ja Ko lehel avalik. Igaüks näeks, palju tema osak on toonud kahju või kasu ja mis väärtus tal hetkel on. osakute arvu võib ka kini panna ehk piirata kindla arvuga. Muidugi võib neid ka osalejate siseselt müüa-osta, kuid mitte esimesed 10 aastat. See takistaks omavahelise ülesostmise ja ainuvõimu. Viimast saab teha ka nii, et keelataks nt Kimtsöngõnnil osta üle 50% osakutest. Siis ta võib kasutada variisikuid, kuid seda me vältida ikkagi ei saa. Küll tuleks ette kirjutada keelud, mida ei saa hääletada, küll saab OÜ oma tegevuse lõpetada, makstes välja osakute väärtused, osa muidugi pärast pankroti väljakuulutamist ja rahasaamist.
    Sügavamale ma ei tungi, küll Sults oskab paremini petta. Kuid 10€ ma kindlasti panustaks. Idu oelks uuel OÜ-l seega olemas. Märt, hakka pihta või anna takka! Saad varsti Edgari moodi kuulutada TEHTUD!

  5. Kui 4 aastat ago
    Reply

    meil on 600000 maksumaksjat, siis 400000000/600000 = 667€/nägu. Täiesti tehtav.

    • Meil 4 aastat ago

      ju niigi paljud saadavad 20000 või 60000 oma napist taskurahast igasugu petsitele, pappi sukasääres küll.

  6. Kas 4 aastat ago
    Reply

    siis tuleb ka Kalevite kange poiga kuju Keskmadalale?

  7. Tundub 4 aastat ago
    Reply

    et Märk on vales bandes. Oleks ta valinud KaKa, oleks kohe pool miljardit eraldatud ja saarekesed üles ehitatud. Sest KaKa bande (varem AnAn ja TaRõ juhitud) on väga ahne ja valmis igast afäärist osa võtma. Loomulikult oleks kanditud rahva raha, kuid Märt oleks saanud oma. Edgar aga mingi ärikas polnud ega ole ka nüüd, tema mõttelend nii kõrgele ei tõusnud. JüRa aga on oleskleja, tema mingit ettevõtlust ei arenda (peale autopesemise ehk).
    Nii et Märt, vaheta bandet ja sa saad oma saared koos kasiinode ja rahamägedega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.