Pensionärid on tänulikud valitsuse otsuse üle pensionide tõstmiseks

Fotol: Elmar-Johannes Truu

Pikisilmi ootasid pensionärid teadet selle kohta, millise otsuse langetab Jüri Ratase valitsus pensionide kohta. Oli ju teada, et seoses koroonakriisiga ei ole laekunud sotsiaalmaksu piisavalt selleks, et indekseerimisega tõsta pensione 1. aprillist. Seepärast tunnevad pensionärid rahulolu selle üle, et valitsus leidis võimaluse tõsta 2021. aasta riigieelarves erakorraliselt pensione keskmiselt 20 euro võrra.

Sealjuures on märkimisväärne, et lisaks pensionide baasosa tõstmisele 16 euro võrra, toetatakse neid pensionäre, kes on panustanud laste kasvatamisesse. Iga lapse kasvatamise eest eluaastani saab üks vanem 3,55 eurot täiendavat pensionilisa. Väga inimlik otsus-  memme vaeva on märgatud!

Tähelepanuväärne on ka see, et üle pikkade aastate on märgatud, et meie keskel elab eakaid, kelle pension on tunduvalt alla absoluutset vaesuspiiri – need on rahvapensioni saajad. Valitsus on kavandanud tõsta nende pensione 30 euro võrra, viies selle 251 euroni.

Pensionärid mõistavad, et erakorraline pensionide tõstmine praeguses majandusolukorras ei olnud valitsusel kerge otsus, kuid seda enam oleme tänulikud.

Pensionärid teadagi kuuluvad suuremasse riskigruppi Covid-19 ajal ja seepärast on tunduvalt suurenenud väljaminekud, et osta ravimeid, kaitsevahendeid, toidu saamiseks jne. Seetõttu on iga euro pensionilisa  hädavajalik, et kuidagi toime tulla.

Eesti pensionid on olnud aastaid Euroopa Liidus ühed väiksemad, mistõttu vaesusriskis elavate pensionäride osakaal kõige suurem. Eurostati andmeil elab iga teine Eesti pensionär vaesusriskis! Selle on põhjustanud asjaolu, et pikkade aastate jooksul ei ole varasemad valitsused pööranud vajalikku tähelepanu pensionide tõusule. Keskerakonna valitsuse oleku ajal on keskmine pension tõusnud viie aasta jooksul kokku 152 eurot. Pensionärid on tänulikud selle eest, kuid pikk tee on ees, et kõik Eesti pensionärid viia välja vaesusriskist. Selleks valitsusele palju jõudu!

Elmar Truu

9 kommentaari
  1. Toomas 4 aastat ago
    Reply

    Kas inimesel taolist orjalikku ja pugejalikku ila suust välja ajada pole piinlik? Ehtne eesti “mees” kellel pole väärikust. Isegi diskuteerida taolise inimesega on jälk.

    • Näib 4 aastat ago

      et Elmar ei oska ka arvutada. Kui 11,5-miljardilise eelarvega võrreldes annab 1,9 miljardit laenuraha juurde 13/11,5 = 1,13 ehk13%, siis peaks 500-eurosele pinsile lisanduma mitte 20€, vaid 65€! Taas 45 euroga petta saanud. Lisan siia võlgujäädud 93€, saan Jurka ja ta kuulekate pimedate bandiitide võlaks juba 138€. Millal maksab Jurka surmaeelikutele võla ära? Elmarile pole vajagi, ta ei oska nagunii arvutada ega saagi aru, kui palju teda petetekse või kas üldse petetakse.

  2. Kohe 4 aastat ago
    Reply

    näha, kuidas Jurka kõnetoru Elmar teda kiitma kukub. Oleme sulle, kallis Jurka, ülimalt tänulikud selle eest et meid 73 euroga petad. Lausa pisar tuleb silma.

  3. nime ei ütle 4 aastat ago
    Reply

    see truu meenutab tõesti “sädeme” kirjasaatjat 6-70 aastat tagasi

  4. tegelikkusest 4 aastat ago
    Reply

    Swedbank annab laenu vaid juhul, kui kuusissetulek on vähemalt 500 eur.
    SEB juhul, kui laenusumma ei ületa 2 pensionit.
    Kõik pangad vaatavad vanust. 68 a on võimalus saada mikrolaenu ca 260 eur, 500 on juba vägagi küsitav.
    Aga 88 a,? Kindlasti üldse mitte! Neil, kellel seda just KÕIGE ROHKEM VAJA ON !
    Pesumasina ja aurupesuri puudumine võib lõppeda vanadekodusse saatmisega. Ei saa hakkama koristusega, elab räpas. Muidugi ei saa. Ei viitsi valdade kduteenindajad teha rohkem kui väkekoristusi ja sedagi raha eest.
    Ei ole valdadel selliste inimeste tarvis laenuandmist sisse seatud .
    Nii nad siis elavad, remontimata ruumides, lagunenud mööbli ja räiaste, narmendavate kardinatega, kui on.
    Kui on pliit, millel saab pesu keeta, on veel hästi. Aga elektripliidil seda ju ei tee. Sageli on elektriplate, mis ei kannatagi raskust välja.
    Ülsikud pensionärid on püsti hädas.
    Huvitav ,kas hooldekodusse surema viimine tuleb riigile odavam, kui normaalsete – Euroopalike elutingimustega kindlustamine?
    Pangad muidugi kapitalismuse tipp ei peagi täitma riigi kohustusi. Kuigi diskrimineerimise järle lehkab küll -vanuse alusel.
    Et kas riik on inimeste või inimesed riigi tarbeks ? Ja misasi on riik?
    Kas pension 390 eur + 15 eur on absoluutne vaesus ? On vist küll, kui vaesuspiiriks letakse 520 eur.
    Ja see 390 ei ole mitte rahvapension vaid vanaduspension tööstaaziga.
    Ainuüksi 10 mõttetut tolmumaski maksavad apteegis 10 eur ja pudel desinf. vahendit 11 eur. Kas need ei peaks mitte tasuta antama sellest laenurahast, mis covidi pärast laenatud said.Vähemalt viletsamatele pensionäridele.
    Tänaksin ka selle 15 euri eest, sest 20 saavad 500 lised, minusugused, kel vähem pensioni, saavad LOOMULIKULT ka vähem, aga loo autor tänas juba nii palju, et minu eest ka tänat.

    • Kui 4 aastat ago

      280000 surmaeelikut saavad juurde 15€ kuus, siis aastas 180€, kokku kõik aga aastas seega 50,4 miljonit. Vaid pisut rohkem kui allakukkuvale Nordikale peale makstakse. Sama rahva rahast, kellele altkäemaksuks kaa pisut tilgutatakse ja jobud eesotsas Truu Elmariga veel tänavad kaa.

  5. memme vaev 4 aastat ago
    Reply

    Kes lapsed kasvatanud, eks neid toetavad ju lapsed. Memme vaev ikkagi. Miks peab riik seda tasuma???
    Pealegi ei tunne keegi huvi, missugused inimesed neist lastest said. Head inimesed, kes oma keskkonnas
    levitavad hoolivust ja headust kõigi Elusolendite vastu, või isekad, ahned, kõrgid, intrigandid, sotsiopaadid, psühhopaadid või lihtsalt pahad ja teiste elu pingetega täitvad tegelased., tühja toimetajd, kilplased kirikut ehitamas.

  6. Ludmilla 4 aastat ago
    Reply

    Kui palju õelust! Kes ei täna pisku eest…

  7. to ljudotska 4 aastat ago
    Reply

    Oled sa tõesti nii rumal või klaköör?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.