Siret Kotka: Riigikogu saadikud peaks tõsiselt järele mõtlema…

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Siret Kotka (Keskerakond) kommentaar vastuseks EKRE saadiku Kalle Grünthali avaldusele, kus ta keeldub maski kandmisest.

„Ma siiralt muretsen enda ja teiste Riigikogu töötajate pärast. See, mida rääkis EKRE saadik Kalle Grünthal eilses “Aktuaalses kaameras”, peaks kõiki Riigikogu saadikuid ja kantselei töötajaid panema tõsiselt järele mõtlema.

“A mis sellega probleem on siis?” vastas Grünthal süüdimatult ajakirjanikule, kui temalt uuriti, miks ta maskita siseruumides ringi liigub. Aasta tagasi kummikinnaste, kaitsemaski ja kilemantliga Riigikogus käinud Grünthal jõudis veel öelda, et on saanud targemaks. Appi!

Varemgi iseäralike avaldustega esinenud Grünthal on kaotanud reaalsustaju ja näib elavat paralleelmaailmas. Järjest rohkem vastutustundlikke kauplusi ja teenindusasutusi keelduvad teenindamast inimest, kes ei kanna maski. Sama kõrgeid nõudmisi võiksid esitada ka riigiasutused

Viimase ööpäeva jooksul oli Eestis 1751 esmast positiivset testi, Tallinnas oli 858 uut haigusjuhtu ning suri 11 koroonaviirusega nakatunut. Kui need numbrid ka ei pane Grünthalit mõtlema, siis… Palun Riigikogu kantseleil teema lahendamine enda südameasjaks võtta. Martin ja Mart Helme peale ei saa loota, sest EKRE juhtide jõud ei käi Grünthalist üle.“

5 kommentaari
  1. Kui 3 aastat ago
    Reply

    lugesin pealkirja, haistsin kohe, et Siret arvustab korruptantide ihukaitsja Jurka valimist riigikogu juhatajaks. Pidin aga pettuma.
    Mis puutub aga maskidesse, siis miks Siret ei soovi tõestada, et maskis inimesed üldse ei nakatu? Sest ta teab ise suurepäraselt, et nakatuvad. Nagu riigikogulase disegi, kandku või 10 maski korraga.
    Põhjus selels, et kui kasvõi 1 nakatunu on mingis ruumis 3 ööpäeva vältel viibinud, siis välja hingates pääseb satikas maski kõrvalt õhuvoolu kaudu ikka välja. Kuna satikas on õhumolekulist kergem, lendleb ta iga tuuletõmbusega ringi.
    Õhuvoolu aga maski kõrval sulgeda ei saa, sest siis tekib süsihappegaasi mürgitus.
    Mask kaitseb ainult siis ja neid, kes tavaliselt väga lähedalt teineteisele näkku räägivad ja sülge pritsivad. Kõrvuti istuvad seda samuti ei tee.
    Kuid kui on vaid 1 nakatunu, siis ei aita ka 10 maski. Samuti ei aita 2-meetrine vahemaa, sest õhu liikudes kandub satikas edasi kümneid ja looduse sadu meetreid.
    See on ka põhjus, miks maskide kasutegur on 5% või isegi alla selle. Kuid meile seda ei selgitata,s est maski- ja laibatööstus on ainsad kiiresti kasvavad tööstusharud praeguse valitsuese vääramatul juhtimisel meid kalmistule.
    Ainus tõhus lahend on piir kinni panna, kolded sisse piirata, nakatunud puuri valve alla panna ja lõpetada ka liiklus linnade vahel. Liiguks ainult päästeameti autod ja varustusautod. Ka siis tuleb kaup üle anda üksteist puudutamata ehk trepist trepini.
    Kui aga keegi ka üle piiri tuleb, peab ta 100% viibima 2 nädalat eraldatult puuris.
    Lihtne haukumine aga Siretile au ei tee.

  2. Uunold Heinoülovello 3 aastat ago
    Reply

    Ei saa Kui argumentatsiooniga kuidagiviisi nõustuda. Siret ei pea midagi tõestama. Elu ja ajalugu on seda niigi juba teinud s.t. individuaalsete isikukaitsevahendite kasutamise vajalikkust s.h. maskid.
    Maski kandmine eriti eliidi esindaja- seaduseandja poolt pealegi märgilise ja propagandistliku tähendusega. 5% efektiivsust on parem kui 0- elementaarne. Kui maskikandmine hoiab ära ka ühe enneagse surma-või raske terviserikke- on ta ennast õigustanud. Inimelu on hindamatu väärtus. Iga inimene on omaette Universum ning väärt päästmist. Aasia riikides oli maskikandmine üsna tavapärane aastaid enne SARS-i levimahakkamist. Ka tavaliste gripi ja adenoviiruste tõkestamisel on neid aastakümneid tiheasustusega suurlinnades eelkõige Aasias kasutatud ning rahvatervise edendamise seisukohalt on kasu vaieldamatu.

  3. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    Siretikene…paar aastat ta.gasi o.stis teie valicus 10 milli eest gripivax ja see läx util.iseerimisele, keegi mas.ke ei kan.dnud ja sel hoo.ajal on g.ripp kogu maa.ilmast ka.dunud….pole vaja hy.steeriat õ.hutada.

  4. pal.jud 3 aastat ago
    Reply

    erak. liikmed ei toeta pol.iitikat, millega hä.vitataxe rahvast ja võe.taxe vii.manegi inimõigus – vabalt hin.gata.
    .. inimkond on sunnitud koonusid katma, aga mix siis viirus levib, järelikult pole maskidest mingit kasu. Kandku need, kes on m.itu nä.dalat peale vax, nakkusohtlikud.
    Mit.mel kor.ral on nä.ha kui.das rko.gus mas.kid pea.le inter.vjuud eest võe.taxe veel kaadris olles…

  5. Ainus 3 aastat ago
    Reply

    tõhus lahend on KÕIK nakkuskolded sulgeda. Siis saab 2 nädalaga nakatunud terveks ravida ning ükski pisik ei lendle välja. Kuid 2 nädalaga vaevalt hakkama saadakse, sest ikka teeb keegi vigu ja selleks oleks vaja juba veel 2 nädalat. Vaat kuu pärast saaks juba näha, milline on nakatumine ja nakatamine. Kuid kindlasti läheks kõver nulli lähedale.
    Nüüd aga neid otsustusvõimetuid piiranguid jälgides oleks nagu kava, et veel aasta mängida ja loota ja palvetada, et ehk kaob see haigus ise ära. Ometi on vaja tegusid ja seda suudab teha ainult 1 täie volitusega klikiväline isik. Igasugused komisjonid ja muud kambad viivad paratamatult vanale tasemele või teevad loo hullemaks.
    Eelmisel aastal olevat me saanud kahju 1,5 miljardit. See teeb kuus 125 miljonit. Loobugem sellest 125-st miljonist aga võidame ju sellega 1,35 miljardit. Vaat seda need …d arvutada ei oska.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.