Kallas valitseb, Ratas vastutab

Lauri Laats

Lauri Laats, Mustamäe linnaosa vanem

“Ajal, mil koroonaviirusele on kaotatud üle tuhande elu, mil meditsiinisüsteem töötab ülekoormuse piiril, mil Eesti inimesed on kestvast kriisist väsimas, ei saa riigipea valada veelgi õli tulle,” kirjutab Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

Kersti Kaljulaidi intervjuu Päevalehes (09.04) andis märku, et riigipea ei püüagi enam oma poliitilisi eelistusi vaka all hoida. Olukorras, kus presidendi meelest Kallas valitseb ja Ratas vastutab, on selge, et presidendilt pole mõtet tema ametiaja viimaste kuude jooksul oodata ja loota tasakaalustaja ning ühendaja rolli täitmist. Irooniat lisab veelgi asjaolu, et Kallase valitsuse kriisikommunikatsioon pole olnud just – pehmelt öeldes – parimal tasemel.

President peab olema erapooletu

Koroonakriisi õppetunde jagub meile kõigile veel aastateks, kirjutada saab tuhandeid lehekülgi analüüse ning joonistada lõputult graafikuid sellest, mida saanuks teha paremini. Õigupoolest sobinuks ka Kaljulaidi kriitika sellesse õppetundide ritta kui tegemist oleks mõne tubli ja sõnaka riigikogulasega, kuid sedaviisi arvajaks on president, riigipea. Järjekordne avalik hukkamõist, järjekordne templi löömine Jüri Ratase juhitud valitsusele ning oma institutsiooni asetamine kindlale poolele näitab, et oma ametiaja lõpuski ei suuda Kaljulaid tajuda vastutust, mis presidendiametiga kaasneb. Või oleks ehk õigem öelda, et ei suuda leppida raamiga, mille põhiseadus presidendile asetab.

Keset tõsist tervishoiukriisi pole mõistlik asuda jagama parlamendijõudusid õigeteks ja valedeks ning kanda oma isiklikke hinnanguid üle kogu rahvale. Ajal, mil koroonaviirusele on kaotatud üle tuhande elu, mil meditsiinisüsteem töötab ülekoormuse piiril, mil Eesti inimesed on kestvast kriisist väsimas, ei saa riigipea valada veelgi õli tulle. Selmet töötada ühtsuse ja parimate lahenduste leidmise nimel, on leitud hoopis süüdlane, kelle õlgadele veeretada kogu kriisi vastutus minevikus, olevikus ja tulevikus.

Tasub meelde tuletada, et 26. jaanuarist juhib Vabariigi valitsust Kaja Kallas. Juba 75 päeva, üle 20% käesolevast aastast lasub vastutus kriisi juhtimise eest Reformierakonna esimehel. Praeguses olukorras ootab rahvas valitsuselt esmajoones ühe tööülesande täitmist, milleks on efektiivne tegutsemine koroonakriisi leevendamisel ja lahendamisel. Rahva ja parlamendi poolt on valitsusele kriisiolukorras antud üüratud tegutsemisvabadus ja usaldus. 75 päevaga on kriisijuhtimises võimalik teha väga palju. Aga ka väga vähe.

Peaminister vajab kommunikatsiooni projektijuhti

Vanakreeka keeles on „kriisi“ tähenduseks lahutamine ja eemaldamine, aga ka võime valida, eristada, otsustada. Ladina keeles on selle tähenduseks aga otsustav pööre, murrang. Üsna täpne kirjeldus olukorrale, mida hetkel kogeb Eesti ja kogu maailm.

Kõige selle puhul on aga ülimalt tähtis täpselt sõnastada ning ka väljendada, mida ise tehakse ja mida teistelt oodatakse. Peaminister Kallas ei ole aga suutnud sõnumite rida sirgeks saada, isegi kui tal on olemas briljantne plaan. Oleme jõudnud olukorda, kus kõhklused ja kahtlused kõnnivad kindlusest mitu sammu eespool. Ja see on probleem.

Lisaks vaktsineerimise projektijuhile oleks mõistlik võimalikult kiiresti leida ka kommunikatsiooni projektijuht, kes aitaks selgeks teha, kel on mõistlik mida ja millal rääkida. Ma ei pea siin silmas peaministri täielikult ebaõnnestunud ähvardust suve ärajätmisest, vaid asjaolu, et koroonakriisi ametlikke ja mitteametlikke kõneisikuid on tekkinud sedavõrd palju, et inimeste jaoks on varsti võimatu mõista, millist infot usaldada ja millist mitte. Sotsiaalmeedia ja infovabaduse ajastul võib tunduda see liialt raamidesse suruv, kuid kriisi juhtida ning korraldusi jagada ei saa korraga kümme inimest, kel veel viis eri seisukohta. Arvestame siia veel juurde aktiivsed maskide, vaktsiinide ja veel kõige muu vastu protestijad ning saamegi võrrandi, mille tulemuseks kujuneb ebaõnnestumine.

Olukord ei ole lootusetu

Asjal on siiski ka positiivne pool. Kevad läheneb ning selle järel tuleb ka suvi, vaatamata kõigele. Senised piirangud ning eeskätt Eesti inimeste mõistlikkus on vilja kandnud: viiruse levik tundub vähehaaval vähenevat. Nüüd on vaja kindlat juhtimist ja selgeid otsuseid, millele järgneb ka tõhus kommunikatsioon.

Ja lisaks muidugi veel ei tohiks Kadriorus, Stenbockis ja Toompeal unustada asjaolu, et kes juhib, see võtab ka vastutuse.

5 kommentaari
  1. Miks 3 aastat ago
    Reply

    Laurike ei kosta sõnakestki, kes peab nende 1000 mõrvatu eest vastutama? Et Tanel, see on niigi selge. Selle jopski otsustusvõimetus ja saamatus on läbi näha. Kuid kas eluaegse saab Jurka või Kaja või mõlemad?

  2. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Kui armas on näha minu lemmikpoliitikut. Lauri Laats on õiglane, aus, hooliv, töökas ja tark. Kõik on õige mis tema ütleb. Mis võim küll reformierakondlastel on et mitte midagi head tehes meie rahvale saavad nad hääli, juba teise presidendi on oma käpa alla saanud, kapo ja osaliselt õigusmõistmine on nende hallata. ja peavoolumeedia on nende suuvooder. Nad võivad karistamatult mõelda välja valesüüdistusi nende suhtes kes ees teel võimule. President vaatab seda rahulikult pealt ja enne halvustas EKRE-t ja nüüd on siis järg Keskerakonna käes. ei tea kas on tekkonud mõni muu valitsuse variant. Ratas oli tubli peaminister kes sisepoliitikas tegi ära palju head ja välispoliitikas oli Reformierakonna meele järgi.

  3. Soo 3 aastat ago
    Reply

    J.Ratas tegi väga palju head oma valitsemise ajal. Kõigepealt ta parandas ära need tohutud vead mida tegid Ansip ja Rõivas kelle valitsemise ajal vaesus aina kasvas, majandus seiskus, Miljoneid anti Ukrainale ehkki meie lapsed olid näljas, kordagi ei tõstetud pensione ega abirahasid. arstiabisaamise võimalus kohapeal kaotati, õpetajate palgad olid imetillukesed jne. Ega kõike ei saa siin üles lugeda mis oli halvasti. Keskerakondlik valitsus tegi väga paljuhead ja eks teeb ka praegu aga sotsidega või EKRE-ga oli koostüü kindlasti edukam kui reformierakondlastega. Isamaa käitus ka kenasti tänu oma tublile esimehele, aga nende sõjaline tegevus ei meeldi mulle.Nüüd on võim käes reformierakondlastel ja pole ju vaja enam valesüüdistusi ja laimu välja mõelda ja et uut tegevust leida võiksid nad hakata selgitustööd tegema kuidas peavad inimesed käituma pandeemia ajal.

  4. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Inimesed surevad igasugustesse haigustesse. sest paljusid ravimeid pole. Paljudes riikides surevad inimesed nüüd koroonasse. Brüsselis on raskusi vaktsiini jagamisega ja parimat Venemaa vaktsiini ei lubata muretseda sest vihavaen on tähtsam kui inimeste tervis. Inimesed ei hoia kõpk pikivahet, kogunevad ikka vaatamata sellele et on hoiatatud.mitte kõik ei kanna maski, trollid ja bussid on täis isegi pühapäeval kui võiks kodus istuda. Pensionärid võpks kogu aeg kodus olla ja vahest jalutada kus on vähe inimesi ning söögi võib mõni sugulane ukse taha tuua. Ja siis on kindel et vanad inimesed ei sure koroonasse küll aga on teisi haigusi ja inimesi sureb ikka. Pole vaja süüdistada Ratast sest tema tegi oma valitsemise ajal kõik mis võimalik. President peaks rahul olema et tema toetusel jõudsid reformierakondlased tippu leiutades Ratasele nende lemmiksüüdistuse korruptsiooni ehkki Ratasel polnud sellest aimugi. Sedasi samm-sammult saadi lahti mitmetes tublidest poliitikutest kes olid teel ees ja kauaoodatud võim on käes-kahjuks. aga näe imet president on sellega rahul ja ei taha näha Ratase poolt tehtut tublit tööd.

  5. Oi 3 aastat ago
    Reply

    See Miks on kas segane või viinauimas et ajab nii lolli juttu. Ratas ja Kiik on teinud kõik mis on nende võimuses koroonaviiruse tõkestamiseks ja üks ebameeldiv tüüp tuleb neid arvustama. Inimesed peavad ise ka hoiduma nakatumisest-

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.