Jaanus Karilaid: EKRE edukas enesehävitustöö ja igavene Keskerakond

Jaanus Karilaid

Viimasel ajal kuulutatakse ajakirjanduses kord ühte, kord teist erakonda kõige kauem Eesti poliitmaastikul tegutsenuks. Minu veendumust mööda on selleks 1991. aastal asutatud Keskerakond ─ kõige kogenum, kõige tugevam, ka ränkraskeid päevi näinud, kuid imeliselt vankumatu.

Ma tean ühest aastatetagusest koosviibimisest, millel kolm tollase Isamaa juhtfiguuri sõlmisid kokkuleppe, et hakkavad Keskerakonda hävitama. Seda kava nad kaua varjata ja rakendada ei suutnud. Ning ei jätkunud neil ka jõudu Keskerakond välja suretada. Kuigi tihedas poliitilises konkurentsis oli neil abilisi palju. Keskerakond elab edasi oma elu ─ jah, kirjut, jah hoogsat, aga edukat ─ Eesti rahva toetusel.

Nüüd on EKRE läinud varasemate eeskujul teisele likvideerimise katsele. Eelmisel nädalal tegid nad abitu ürituse kaitsta eelnõud, mis nägi ette Keskerakonna sundlõpetamist, sest Keskerakond on kriminaalkorras karistatud näiteks Priit Toobali juhtumi pärast.

Ei õnnestu nende avantüür! Nii nagu ei lähe täkke ka EKRE teine fundamentaalselt vigane plaan, Eesti äratulek Euroopa Liidust. Kiuslikult meenub, et aasta tagasi kirjutas Eesti Päevaleht: “Kokku on Eesti Konservatiivses Rahvaerakonnas 264 seadusrikkujat. Täpselt pooled neist on sooritanud räige kuriteo. Naistepeksjad, pedofiilid jne.” Mis kaalub selle bande kõrval üks Priit Toobal?”Pärast kaht aastat Keskerakonnaga kooselu valitsuses oleks neid nüüd opositsioonis nagu mingi kärbes hammustanud.”

Kohalikud valimised toimuvad 17. oktoobril. Selge, et praegu otsivad kõik, millega silma paista, tähelepanu võita ja hääli koguda. Kõige lärmakamalt EKRE. Ja kõige meeletumalt. Pärast kaht aastat Keskerakonnaga kooselu valitsuses oleks neid nüüd opositsioonis nagu mingi kärbes hammustanud. Vehivad ja rahmeldavad justkui palavikuhoos. Kas peaks nad viiruskontrolli suunama?

Teisalt, miks peaks Keskerakond pead valutama EKRE pärast? Jah, nad on tõusnud ajutiselt populaarsuselt teisele kohale erakondade seas, peapööritus on silmnähtav. Nende sõnavõtud toovad neile aga valusa pohmelli. Hea küll, tibusid loetakse sügisel. Aga Keskerakond ei lase neil riigilaeva uppi ajada. Keskerakond ei lase neil valejuttu puhuda politseiriigist, sundravist ja kahjulikust Euroopa Liidust.

Kodude uksi ei murta maha, lapsi ei viida ära. Vastupidi, kodusid kaitstakse, lapsi hoitakse ja inimeste tervis ehk elu on pandeemia tingimustes number üks. Lisaeelarvet oli vaja, et kaitsta inimeste tööd ja tervist. Kohe hakkame ettevaatlikult ühiskonda avama. Meeltesegaduses EKRE-l ei õnnestunud lõhkumistöö – suurendada ühiskonna pingeid ühe tühise reitingu pärast.

Erakondade rähklused ei saa olla tähtsamad Eesti ühiskonna tervisest. Seepärast nad tahavadki Keskerakonnast lahti saada. See retsidiiv läheb luhta nii nagu mõne teise erakonna varasemad katsetused. Ja kuhu on need likvideerijad kukkunud?

Ka kõikide oma probleemide keskel on Keskerakond ainult tugevnenud. Ja läheb aina tugevamaks. EKRE murrab oma hambad ja peatselt ei mõista neid enam keegi. Me oleme võimelised tegema koostööd kõikide Eesti erakondadega, kes päriselt tahavad Eesti elu edasi viia. Mõni siis ei taha. Selge.

14 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on alati olnud parim erakond ja on ka pregu. Ainult et kogu aeg segatakse nende tööd meie rahva heaks.Varem tegid seda reformierakondlased ja siis nüüd on asunud sedasi hääli koguma ekrelased.Nojah eks Reformierakonda halvustada on hädaohtlik sest nende käsutuses on peavoolumeedia, kapo ja osaliselt ka õigusmõistmine ja nad juba nalja ei mõista. Palju lihtsam on järada keskerakondlaste kallal sest nad pole kättemaksuhimulised ja ei mõtle välja valesüüdistusi. Keskerakond saab hääli tubli töö eest ja ei lasku süüdistajate tasemele aga siiski kaitseb ennast rääkides tõtt.

    • Paistab, et sina oled priskel leival. 3 aastat ago

      Kardad piruka kaotamist. Ajad valet suust välja.

  2. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Kas ikka ei saada rahu ja süüdistamine jätkub. Mis puutub imedoredasse ja ausasse poliitikusse Toobalisse siis tema süüks jutumärkides olisee et ta oli tore sõger edgar Savisaarele ja keeldus valesüüdistusi andmast talle. Oh lui paljud keskerakondlased on pidanud kannatama ebaõiglust aga ehk nüüd aitab juba. Erelastesse on ka halvasti suhtunud reformierakondlased ja isegi president aga mitte keskerakondlased. Ja valitsusliit oleks kestnud kui süüdistused poleks jõudnud Rataseni kes tegelikult muidugi süüdi polnud aga ehk ta ei tahtnud endale Edgar Savisaare saatust. Keskerakond ja EKRE töötasid kenasti koos ja kui poleks vahele sekkumist olnud oleks see liit edasi kestnud. Alati leidub keegi kes keskerakondlasi laimavad ja eks siis teised saavad jälle puhata. Aga mulle ei meeldi et Ratas pani välisministriks ebaõiglase naise ja üldse Eesti välispoliitika mulle ei meeldi sest meist ei olene midagi ja pole vaja toppida oma nina teiste riikide siseasjadesse.

  3. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Vaevalt et nii pikka kommentaari keegi hakkab läbi lugema. Mina olen ka Keskerakonna pooldaja alati olnud. Aga ma oleks tahtnud et Eesti oleks vaba ja mitte liidus. Riigi heaolu sõltub valitsusest ja mitte liidus olemisest. Pole me rikkamaks läinud Ansipi ajal vaesus aina kasvas.

  4. Tõnu.P 3 aastat ago
    Reply

    Ah,et ekre murrab kohe oma hambad
    Ja see on siis suhtumine oma eelmisesse valitsuspartnerisse? Valitsuspartner kes teid valitsuses olles kordagi ei reetnud ja keda Teie lgp keskerakondlased ISE reetsite. Kuidas saab nii alatult siin kirjutada? Tore,et KE nüüd omale sõbra on leidnud,olete RE täpselt paras paar. Olge te neetud.

  5. Eelmisele. 3 aastat ago
    Reply

    Ratas koos oma seltsimeestega on reetnud nii Savisaart kui ka rahva ootusi Keskerakonnalt.
    Siiani ei saa me presidenti otse valida. Lubas ju 100 euri kohe pensioni tõsta.
    Lubas kella rahule jätta. Lubas E hääletuse kadu. Lubas rahva poole näoga seista. Lubas ausat valitsust kuid pätid ja vargad on ikka valitsuses ja Ratas neid kaitseb. Markantsem näide on Reps ka ka Kallo. Mõlemaid ta kaitseb.
    Eelmine, avalda oma nimi. Sinu kiitus sunnid aru saama, et oled Ratase mahitusel suure palgaline truu alluv. Toitja kätt ei hammusta.

  6. Kodanik 3 aastat ago
    Reply

    Aru ma ei saa,mis häda ajab seda tegelast ekre kallal inisema? Kas enda erakonnas on korruptsiooni ja muid muresid vähe? Aga ilmselt ongi taoline pahatahtlikus ja kius KE omane?

    • Eks 3 aastat ago

      kuritegusid õigusta ikka kurjategijad.

  7. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Austan väga Karilaidi ja tema arvamusi. Isamaa on palju halba teinud Keskerakonnale aga praegu on seal tubli ja viisakas esimees ning igasuguste sakandaalide tekitaja E.N.Kross on sealt ära läinud ja tegutseb vaiksemalt Reformierakonnas. seal on toimunud pidev valesüüdistuste vorpimine et reformierakondlaste teelt võimule inimesi kõrvaldada. Keskerakondlastele võib vaid seda ette heita et nad ei kaitsnud vajalikul määral omi aga eks põhjuseks oli et siis võis ise löögi alla sattuda. Küllap tahavad tõepoolest ekrelased. Keskerakonnalt hääli ära võtta ja Reformierakond on liiga kõva pähkel et temaga rinda pista. Eks nad kasutavad ohutumaid võtteid.

  8. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Mulle ka nii nagu mõnelegi teisele ei meeldinud ekrelaste valimiseelne tegevus aga ju teisiti hääli ei saa kui kisades. Aga valistsusliidus hakkasid nad mulle meeldima ja paistab et nüüd pean jälle pettuma. Keskerakond saab hääli muidugi tubli töö eest aga teised erakonnad peavad kuidagi yeisiti inimesi mõjutama end valima. Reformierakondlased on ekrelastesse halvasti suhtunud ja just nemad algatasid valitsusliidu laialiajamist ekrelaste laimamisega. Ansip ju ütles minnes Brüsselisse et teeb kõik et valitsusliit laiali ajada. TOOBALI HALVUSTAMINE AGA ON ÄÄRMISELT ALATU SEST TA OLI ÜKS SÜÜTU OHVER SELLES HALASTAMATUS MAAILMAS JATEDA PEAB HOOPIS KAITSMA SÜÜDISTUSTE EEST.

  9. Kuritegude 3 aastat ago
    Reply

    valgeletoomine ei ole avantüür, sm Karilaid!

  10. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Ma austan väga Karilaidi ja tema arvamust aga EL-u ma vihkan.Üks vihavaenu õhutav organisatsioon.

  11. mnjah 3 aastat ago
    Reply

    Selle kohta on ju ütlus “Las koerad hauguvad, karavan läheb edasi”. Mis te ikka pahandate selle EKRE-ga, aga nad ju ei oskagi muudmoodi ennast promoda kui ainult teistele kraevahele lasta. Isiklukult kaldun nõustuma sellega mida Karilaid ütles, et tibusid loetakse sügisel ja pole see venevalija ka nii rumal ühti, et hakkaks lambist valima kedagi, kes alles neid tiblaks sõimas. EKRE läheb labaseid võtteid kasutades rüüsteretkele ja Keskerakonna asi on oma valijaskonda informeerida ja hoiatada taoliste võtete eest. Ärge mitte lootkegi, et nad tagasi tõmbuvad, lähevad ainult räigemaks. Nad on sündinud opositsioonilusikas suus ja kui teemad otsa saavad, võetakse kohe uus ette (nüüd siis EL-ist lahkumine) Eesti ühiskond on väsinud sellest pidevast hüsteeriast, hirmutamisest, igas asjas tondi nägemisest, mida EKRE viljeleb. Küll näete, see ei toimi varsti enam.

  12. Sedasi 3 aastat ago
    Reply

    Lp. ekrelased ärge süüdistage keskerakondlasi sest nad on isegi palju kannatanud süüdistuste tõttu reformierakondlaste poolt. Aga mis puutub EL-u siis olen seda meelt et meil oleks ilma liiduta parem. See vihavaenu õhutamine ja sekkumine teiste riikide siseasjadesse on vastik.Iga riik peaks ise otsustama mida teha. Meie välispoliitika on ebameeldiv ja mõttetu. USA president õhutab ka vihavaenu ja ei tegele oma riigi probleemidega mida on väga palju peale selle vana ja tigeda presidendi tulekut. Eks meilgi on tegelasi kes ihkavad sõda ega muidu pole meil sees väärvögi ja natomees.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.