VIDEO: Ratas Riigikogu sünnipäeval: oluline on hoida üksteist ja tegutseda üheskoos

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles Riigikogu sünnipäevatervituses, et mullu puhkenud ülemaailmne kriis näitas, kui oluline on meil hoida üksteist ja tegutseda üheskoos.

Ratas avaldas lootust, et Riigikogul õnnestub teha laiemat koostööd kõigi inimestega, kelle südames on Eesti tähtsal kohal. „Meie ees on ühine väljakutse – seljatada kriis,“ sõnas Ratas.

Ratas meenutas, et 102 aastat tagasi sai meie iseseisvuse võitnud riik vankumatu nurgakivi, kui 23. aprilli pealelõunal tulid esmakordselt kokku Eestimaa inimeste valitud rahvaasemikud. „Asutava Koguna hakkasid nad ehitama rahva igatsetud Eestit – kindlat riiki, kus on hea elada,“ rääkis Ratas. „Pea 30 aastat tagasi iseseisvuse taastanud Eestis kannab seda vastutust edasi Riigikogu ja 23. aprillil me peame selle sünnipäeva.“

Riigikogu esimehe sõnul tasub tänasele tähtpäevale ka laiemalt vaadata, sest tegemist on Eesti demokraatia päevaga. „See ei olnud, ei ole, ega saa olla enesestmõistetav. Nagu ka meie iseolemine ja käekäik, eeldab rahva võimu teostamine koostööd,“ ütles Ratas.

Ratas soovis Riigikogu sünnipäeva puhul kõigile koostöömeelt. Samuti tervist ja hoolivust.

Eesti esimene demokraatlik rahvaesindus Asutav Kogu tuli esimest korda kokku Tallinnas Estonia kontserdisaalis 1919. aasta 23. aprillil ja valis oma esimeheks August Rei.

Täna õhtul asetab Riigikogu esimees Jüri Ratas parlamendi sünnipäeva puhul kõikide Asutava Kogu liikmete austuseks lilled Asutava Kogu esimehe ja riigivanema August Rei sünnitalus asuva mälestuskivi juurde Kurla külas.

Riigikogu esimehe videotervitus (autor: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei)

9 kommentaari
  1. Tt 3 aastat ago
    Reply

    Jube silmarirjalik mula. Aga reeturite pläma ei panegi imestama.

    • Ratas ja ta reeturitest punt. 3 aastat ago

      Sulimisega ja pettustega said valitsema. Tegelikult mõelge, mida nad lubasid ja kuidas on tegelikult. Tegelikult ei ole Ratas pidanud ühtegi antud lubadust.

  2. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Minu meelest on õige jutt. esimese Eesti Vabariigi ajal oli tõeline demokraatia ja hoolivus. Ratas püüab meie elus positiivset leida ja on sisepoliitikas tubli. See oli väga tubli temast et ta võttis võimu Reformierakonnalt varem ja selle aja jooksul parandati need tohutud vead meda tegid Ansipi ja Rõivase valitsused ja mindi edasi. Aga reformierakondlaste süüdistuste järjekord jõudis lõpuks Rataseni välja ja mis tal üle jäi muud kui alistuda. Kas kuulsus või Savisaare saatus.

  3. Väga 3 aastat ago
    Reply

    õige: oluline on hoida üksteist ja tegutseda üheskoos rahva vastu!

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Sisepoliitika on tänu Keskerakonnale väga hea. Aga välispoliitika on on vastik. Brüsselis tegitsevad saadikud peamiselt vihavaenu õhutamisega. Hoogu andis vihavaenule juurde uue presidendi tulek USA-sse.. See muudkui ässitab ja sekkub sinna kuhu pole vaja.

  5. Kuidas 3 aastat ago
    Reply

    Küll on ikka meie välispoliitika vastik. Poola on nii ebaõiglane ja ebameeldiv riik. Ebameeldiv et meilt saadeti välja Venemaa diplomaadid ehkki praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud. USA vana president ihkab rahvaid riidu ajada.

  6. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Soovin kõike head riigikogulastele kes tegutsevad meie riigi ja rahva huvides. Kahjuks on seal ka mõned kes seda ei tee.

  7. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Riigikogul on tubli esimees ja tema töö on suurepärane meie sisepoliitikas. Arvan et Riigikogus võiks vähem inimesi olla ja mõne töö kohta meie riigi ja rahva huvides ei oska midagi öelda pole lihtsalt kursis sellega. pole kahtlustki et meie Riigikoguu on hoolivaid ja õiglasi inimesi aga mõnede tegevus on arusaamatu. Näiteks Randpere ilmub välja tavaliselt emme valimisi ja see on jube mida ta räägib. Savisaare eksnaine Vilja on saanud kuulsaks oma eksmehe laimuga. See on nii alatu et pole sõnu. Mul on nagu meeles et kord andis E.N. Kross oma koha Riigikogus talle tänutäheks. See mees tegutseb nüüd vaikselt ei tea kas liiga palju patte on südamel aga näe imet neid valitakse Riigikokku. õnneks on Riigikogus mitmeid tublisid inimesi kes ei raiska aega vihavaenu õhutamisele ja süüdistuste leiutamisele tublide inimeste suhtes vaid tegutsevad meie riigi ja rahva huvides. Nad on saanud hääli tublidelt inimestelt tubli töö eest. Suur tänu neile ja palju edu edaspidises töös.

  8. Tt 3 aastat ago
    Reply

    Kuulda Selle tegelase suust sõnu “hoida üksteist”, meenutada vabadusõda ja laulvat revolutsiooni on solvav. Tuletan meelde; KE on see partei kes soovib ära anda 5,2% eesti Tartu rahu aegset territooriumi .KE on
    partei kes soovib eestisse sisse vedadada lugematul arvul migrante. Samuti võiks rääkida Repsi sigadustest eesti haridussüsteemi ja laste moraalse allakäigu teemal aga sellel pole ju mõtet. KE ei soovi,et rahvas valiks isegi omale presidenti,rääkimata rehverendumite korraldamisest.Ja rääkida veel tänasel päeval demokraatiast on eestimeelsele inimesele näkku sülitamine. Kas siis keskerakondlane aru ei saa millist eesti ja rahvavaenuliku poliitikat teie partei ajab. Või ongi teie eesmärk hävitada meie rahvus ja riik?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.