Rahanduskomisjonis olid tähelepanu keskmes eluasemelaenud regionaalses vaates

Foto: pixabay.com

Riigikogu rahanduskomisjoni tänasel istungil käsitleti eluasemelaene regionaalses vaates koos Maaelu Edendamise Sihtasutuse, Kredexi, Pangaliidu, Eesti Panga ja Maaeluministeeriumi esindajatega.

Rahanduskomisjoni esimees Erki Savisaare sõnul vajab eluasemelaenude andmine maapiirkondadesse suuremat tähelepanu ja toetust. „Kui suurtes keskustes on eluaseme laenu omafinantseering 10-30 protsenti tegelikust finantseerimisvajadusest siis väljaspool „kuldseid ringe“ kipub see suhe olema vastupidine ehk omaosalus ilma lisatagatisteta tuleb kuni 90 protsenti KredExil ja MESil on valmimas meetmed, mis seda probleemi adresseerivad. MES saaks oma meedet piloteerida juba sel poolaastal, kuid KredEx vajab käivitamiseks esmalt riigieelarvelisi vahendeid,“ ütles Savisaar. Ta selgitas, et kommertspangad annavad laenu vaid 70 protsendi ulatuses tagatise väärtusest. „Isegi kui pangad kasutaksid ehitamisel ja renoveerimisel ehitiste tulevikuväärtuseid ei kataks need ikkagi maapiirkondades ehitamise vajalike investeeringute mahtusid mõistlikus ulatuses.“

Rahanduskomisjoni aseesimees Aivar Kokk märkis, et kinnisvaraturgu iseloomustab käesoleval ajal  kiire kinnisvara hindade kasv, mis on toonud kaasa ka kiire laenukasvu. „Vaadates regionaalsest aspektist, peaksid KredEx ja MES rohkem maapiirkondades oma toetuste ja käenduste kaudu tuge pakkuma eluasemete rajamiseks,“ ütles Kokk. Ta lisas, et seejuures on oluline, et riik väärtustaks kodu omamist. „Näiteks tuleks säilitada eluasemelaenu intresside maksutagastus.“

Arutelu käigus tõdeti, et valitsus peab kindlasti üle vaatama KredExi käenduse sihtgrupid ja kriitiliselt hindama, kas KredExi käenduse andmise tingimused on mõistlikud ning arvestavad regionaalset vaadet. Ka omafinantseeringu määrad ei tohi regionaalselt nii drastiliselt erineda.

Pankade esindajad rõhutasid, et laenu andmine eeldab eelkõige taotleja stabiilset sissetulekut ja võimet laenu teenindada. Ebastabiilne sissetulek võib veelgi suurendada omafinantseerimise määra.

KredExi ja MES-i omavaheline koostöö vajab koordineerimist, et investeerimine väljaspool kuldset ringi oleks atraktiivsem. Arutluse käigus selgus, et MES on valmis käivitama pilootprojekti eluasemelaenude küsimuses. Nendest meetmeid planeeritakse piloteerida esmalt Kagu-Eestis ja Kirde-Eestis.

Savisaar rõhutas, et eluasemelaenude saamine väljaspool suuri keskusi vajab muutmist, et luua maapiirkondades vajalik elukeskkond, mis omakorda suurendab ka kinnisvara väärtust väljaspool kuldseid ringe. Rahanduskomisjon pöördub teema juurde tagasi sügisel, siis kui algab tuleva aasta riigieelarve menetlemine.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.