Välisministeerium tutvustas ülemaailmse eestluse tulevikuplaane

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Eile, 9. juunil kogunes ülemaailmse eestluse koostöökomisjon, kus välisministeerium tutvustas oma 2021. aasta üleilmse eestluse tegevuskava. Lisaks anti ülevaade loodava üleilmse eestluse programmi koostamisest.

„Välisministeeriumi jaoks on väga tähtis välismaal elavate eestlaste suurem kaasamine Eesti ellu ja edenemisse – meie päritolu ja juurtega inimesed üle terve maailma on lahutamatu osa eesti keele, kultuuri ja majanduse arengust ning Eesti tulevikust,“ sõnas välisminister ja komisjoni esimees Eva-Maria Liimets.

„Hea meel on tõdeda, et meie inimesed välismaal soovivad olla Eestiga seotud ning omalt poolt riigi arengule kaasa aidata,“ lisas Liimets. „Ma olen enam kui veendunud, et inimeste ja riigi tihedas koostöös saame suuri asju korda saata. Mul on mitmeid positiivseid kogemusi diplomaaditöö ajast, mil viisime läbi väga tulemuslikke projekte nii Eesti kultuuri kui ka ettevõtete toetuseks Ameerika Ühendriikides koos sealse Eesti kogukonna ja Eesti sõpradega. Eesti riigi poolt oleme tänulikud kõigile entusiastidele, kes on läbi aegade sellises koostöös osalenud.“

Tegemist oli esimese välisministri ja välisministeeriumi juhitava koostöökomisjoni koosolekuga uues laiendatud koosseisus pärast valdkonna juhtimise muutust aasta alguses. Oma töös soovib komisjon pöörata senisest suuremat tähelepanu rahvuskaaslaste poliitika analüüsimisele, väljakujundamisele ja rakendamise seirele.

Augustist liitub sel eesmärgil välisministeeriumiga Marin Mõttus, kes alustab tööd üleilmse eestluse erivolitustega diplomaatilise esindajana. Mõttus on varem töötanud Eesti suursaadikuna Ankaras ja Lissabonis ning juhtinud välisministeeriumi poliitikaosakonna Aasia ja Aafrika bürood. Lisaks sellele on ta aastate vältel edendanud eesti keelt ja kultuuri, tegutsedes pikaajaliselt eesti keele õpetajana ning tõlkides hispaaniakeelset kirjandust eesti keelde.

5 kommentaari
  1. Mitte 3 aastat ago
    Reply

    ei leidnud sõnakestki, kuidas ässitada Venemaa eestlased Puutini vastu üles. Et ei hääleta tema ja Ratta Jurka bande koostöölepingu poolt. Ometi pidada Venemaal elada oma 100000 eestlast kuni Kamtšatka ja Tšukotkani välja. Nüüd nad vaikitakse maha. Kus on tegevuskava?

  2. spasi boze 3 aastat ago
    Reply

    Issand hoia selle eest ! Neid väliseestlas on nähtud küll, piisab kohalikestki kohtlastest.

  3. Ele 3 aastat ago
    Reply

    VENEMAAL SUHTUTAKSE KÕIGISSE RAHVUSTESSE HÄSTI KA EESTLASTESSE. Mul on Peterburos tuttavaid eestlasi ja nad on väga rahul oma eluga. Olen olnud enne pandeemiat mitmel korral oma tuttava eesti rahvusest arsti juures külas.Peterburis on ka kirik kus teenistus toimub eesti keeles. Eesti rahvusest kirikuõpetaja ütles et varem ta käis vahetevahel sea Eetist aga talle hakka seal nii meeldima et kolis Peterburgi elama. venemaa intelligentas on paljurahvusline ja kõrgel tasemel. Nad ei laima teiste riikide elanikke ega halvusta. Venemaal on ka palju ukrainlasi j ja nendele oleks see karistuseks kui peaksid Ukrainasse elama asuma. Mitte mingit vahet ei tehta mis rahvusest keegi on. Mitte rahvusest eu olene mis inimene on vaid tema tegudest.

  4. Ele 3 aastat ago
    Reply

    Parandan vead–peab olema Peterburis, seal, Venemaa intelligents, ei.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Putin sai valimistel palju hääli ja valimised toimusid rahulikult, seevastu Bideni vastu oli peaaegu pool USA elanikonnast. Toimusid tänavarahtused ja Kapitooliumi ründamine. Aga EL-us püütakse Bideni abiga sekkuda mõnede riikide ellu. 12-ndal juunil oli Venemaa püha ja rahvas oli tänavatel ülistades Venemaad ja presidenti. See toimus igal pool Venemaal.Kui suur vahe on USA-s toimunud rahutuste ja Venemaal toimunud piduliku ülistamise vahel. Mis see teiste asi on peaasi kui oma rahvas on rahul.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.