Tiit Terik: milliste relvadega tulete, Mart Helme?

Tiit Terik

Tiit Terik, Tallinna linnavolikogu esimees (Keskerakond)

EKRE on oma väljaütlemistes ja loosungites olnud ksenofoobne ning sageli on nende märklauaks olnud siinsed kohalikud venelased: kord nimetatud Kremli vähkkasvajaks, siis prussakaiks jne. Nüüd siis on äkki nende hääli vaja.

Nädalavahetusel vahendas ERR-i portaal Pärnu Postimehe usutlust Mart Helmega, milles Helme rääkis, et EKRE koondab oma vana kaardiväe Tallinna alla, eesmärgiga praegune võim kukutada. Kuraasikas avalduses pole märkigi sellest, milliste relvadega tahetakse Tallinna, sõnastust järgides eeskätt Lasnamäed, vallutada? Ei mingit positiivset ja edasiviivat sõnumit tallinlastele. Miks peaks see inimesi huvitama?

EKRE aseesimehe Mart Helme “sõjakuulutus” Keskerakonnale Tallinnas, mõjus pigem uue võitleja ilmumisena Rooma colosseumi gladiaatorite hulka, tutvustades end oma võitude kaudu impeeriumi vähemates keskustes.

Tallinnal ja Igavesel Linnal võib hea tahtmise korral leida ühisjooni, kuigi Tallinna esimesest märkimisest maakaardile jääb napilt, kuid kindlalt alla tuhande aasta, ja võimu on Tallinnas kukutatud ikka välisvaenlase, mitte kodusõdade läbi.”Jällegi, ei mingit sõnumit kohalikule kogukonnale, lihtsalt poliitika kui võimuvõitlus.”

Tõenäoliselt ei tahagi Helme tegeleda kohalike asjadega, vaid poliitilise kemplusega. Eelmistel valimistel Pärnus volikokku valituna jäi tema huvi volikogu töö vastu sedavõrd leigeks, et valimiskomisjon lõpetas tema volitused, sest saadik ei osalenud istungitel. Jällegi, ei mingit sõnumit kohalikule kogukonnale, lihtsalt poliitika kui võimuvõitlus.

Pealinna teemadega tegelejana ja Lasnamäe inimeste eestkõnelejana on raske näha inimest, kes korduvalt on rahvuste vahele viha külvanud ja kasutanud siinsete elanike kohta halvustavaid väljendeid. EKRE on oma väljaütlemistes ja loosungites olnud ksenofoobne ning sageli on nende märklauaks olnud siinsed kohalikud venelased: kord nimetatud Kremli vähkkasvajaks, siis prussakaiks jne. Nüüd siis on äkki nende hääli vaja.

Inimesi ei huvita kemplus, vaid nende isiklik heaolu ja kodulinna areng. Linlasi huvitavate teemadena oleks asjakohane märkida tegevusi, mis reaalselt inimeste elu järgnevatel aastatel mõjutama hakkaks: mugav ja keskkonnasõbralik ühistransport, jalgratta- ja kõnniteed, kaasaegne ning sidus linnaruum ja paljud teised teemad. Kasvõi mõnigi mõte omavalitsuste ja Toompea suhetest.

Senisele tööle hinnanguid andes võiks lähtuda tulemustest. Tallinnas edenevad asjad hästi. Mitmed rahvusvahelised institutsioonid, instituudid ja uurimisasutused, mis ei lähtu oma võrdlevates hinnangutes parteipoliitilistest eelistustest, on hinnanud Tallinna elukeskkonda heaks või väga heaks. Selles kõiges on olnud oluline roll ka Keskerakonnal, mis valijate tahtel on pika aja jooksul saanud Tallinna arenguid kujundada. Usun, et see on meie inimestele olulisem kui kraaklejate kaklushimu. 

7 kommentaari
  1. Ette 3 aastat ago
    Reply

    on selge, et seekord keskbande ainuvõimu ei saa. Seda konservandid silmas peavadki. Kuid koos mõne teise bandega võib keskbande linnavalitsuse kokku küll panna. Ainult ei saa nii vabalrt enam varastada, petta ja valetada. Isegi kui uus liitlane on sama meelt, läheb kasumijahil ikkagi nugade mänguks.
    Ise arvan, et keskbande lööb liitu juskede ja teiste pugejatega, need on kergesti võimu nimel äraostetavad. Kuid rihma tuleb ikkagi koomale tõmmata.
    Nii et Tiiduke ei pea kartma mitte vastikuid konservante, vaid kalleid sõpru sotse.

  2. Seltsimees Terik... 3 aastat ago
    Reply

    …ei näegi, et Tallinn on muudetud Keskerakonna seltsimeeste poolt võõraks linnaks-eestlastele võõraks, kus enam paljudes kohtades meie emakeelega läbi ei saagi.
    Mille üle te uhke olete ja ülbitsete, seltsimees?Loodame väga, et vargapartei meie kunagist EESTI pealinna lõplikult eestlastelt ära võtta ei saa.

  3. Irrah 3 aastat ago
    Reply

    Paraku ei suuda ametisolev linnavalitsus kuidagi elanike heaolu parandada. Ühe pisikese jalgteejupi jaoks on vaja projekti, rahastust jne. jne. Ettekäändeid, miks mitte seda teha, on leiutatud juba vähemalt 6 aastat. Kusjuures varasemalt seal oli tee, mis aga likvideeriti uue maja ehitamisega – nüüd oleks vaja ehitatud maja kinnistu kõrvalt jalgtee ehitada. Aga ei – küll on kärss kärnas ja maa külmunud. Inimesed aga muidugi käivad seda rada mööda, mis on korralikuks mülkaks muutunud…

  4. Bande 3 aastat ago
    Reply

    Kas Keskerakonna seltsimees loeb ka Jüri Makarovi lugusid?Igaks juhuks aitan: neid saab lugeda “Objektiivist”.Jüri Makarov kirjutab viimases artiklis muuhulgas:
    …Aga osatakse kaasata teatud maailmavaatega eestlasi küll. Kõige rohkem leidub selliseid teadagi keskerakonnas, nagu ka korruptiivseid tegelasi. Mõnes riigis, mille esindajaid nii oodatakse siin Eestis koos nende ürgsete tavadega, raiuti varastel käed maha. Selliste seaduste rakendamisel oleks Jüri Ratase partei juba ammu invaliidide erakond.

    Ülekantud tähenduses ongi, sest kui ERR küsis Jüri Rataselt, kas Reps peaks ka riigikogust lahkuma, vastas erakonna esimees: “Ma arvan, et Mailis Reps ei pea nüüd ka maamuna pealt ära kaduma. Meil on olemas süütuse presumptsioon.”

    Esiteks ei ole ma kindel selles, et meil on süütuse presumptsioon, sest minister Marti Kuusiku suhtes see ju ei kehtinud. Teiseks ei teadnud ma seni, et riigikogu on maamuna. Aga siis on ju Ratas praegu selle esimehena maailmanaba…
    Kas noormehel Terikul oma keskvargapartei pärast häbi ka on?Kui pole, siis lugegu Makarovit.Ehk aitab.

  5. mnjah 3 aastat ago
    Reply

    tervelt neli kommentaari, aga mitte ükski neist ei suvatse välja tuua, et mida siis EKRE või nagu öeldakse nn konservandid teistmoodi ja paremini teeksid. Ainus loosung on see, et KE ainuvõim lõpetada. See oleks nii ehk naa varem või hiljem juhtunud, aga et EKRE sellele aktiivselt kaasa aitab ja ise tühjade pihudega jääb, no nii rumal ikka annab olla. Et EV seadused on sellised nagu on ja et iga liigutusega kaasneb tohutu hulk bürokraatiat, siis lähebki iga uue asja tegemisega meeletult aega. Minu KOV-i pole KE võimul, hoopis teie kiidetud konservandid on koalitsioonis ja ma pean sõitma ikka veel iga päev koju ja sealt välja tänavatpidi mis on nagu kuumaastik ja seda juba 13 aastat. Konservandid nüüd ka võimu juures olnud 4 aastat, aga miski pole muutunud. Ja mis imet te neilt konservantidelt seal Tallinnas loodate. Helme Lasnamäel kandideerimine on üks rumalamaid samme üldse, aitate reformierakonna ka Tallinnas võimule ja ise jääte kõrvalt vaatama. Väga “tark” tegutsemine, samas kaotate võimu Pärnus. Ei ole ajusid seal erakonnas on vaid lahmimine ja ennast üksi nurka mängimine. Selleks et võimule saada, seal olla ja midagi ära teha, eeldab ennekõike teistega arvestamist, vastastikust lugupidamist ja retoorika muutmist. No ei näe kuskilt otsast seda EKRE poolt. Tibusid loetakse sügisel ja KE opositsiooni lükata on kaunis keeruline, sest ülejäänud ei suuda eladeski toimivat kooslust moodustada, mis ka kestaks.

  6. Matilde 3 aastat ago
    Reply

    Kunagi see Terrik oli KuKu raadio tarkade klubi saates. Ühelegi küsimusele ta vastust ei teadnud. Ütleme nii et kui inimene on loll siis ei maksa ikka ronida igale poole. Teeni oma jumalat Edgarit edasi ja proovi varastamisega vahele mitte jääda.

  7. Endel Rebane 3 aastat ago
    Reply

    Meenutus. EKRE on üks vanemaid Eesti erakondi. 1990.aastal asutasid selle Kalle Eller, Kaido Kama, Peeter Ilus, Enn Tarto,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.