Sotsiaalkomisjon toetas pensionide baasosa erakorralist suurendamist

Pensionärid vajavad turvatunnet. Foto: Pixabay

Riigikogu sotsiaalkomisjon saatis esimesele lugemisele eelnõu, mis näeb ette suurendada 2023. aasta jaanuarist pensioni baasosa ja rahvapensioni 20 euro võrra.

Sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka ütles, et veidi enam kui aasta pärast erakorraliselt tõusev pension on oluline samm viimaste aastate sarnaste teadete reas. „Suure osa meie pensionäride seis ei ole küll kaugeltki roosiline, kuid vähehaaval liigume selles suunas, et suudame pakkuda kõigile oma eakatele inimväärset elu ja väärikat vananemist,“ märkis ta.

Sotsiaalkomisjoni juht lisas, et indekseerimise ja erakorralise pensioni baasosa 20-eurose tõusu abil kasvab 1. aprillist 2023. aastal pensioni baasosa 295,1 euroni ning keskmine 44-aastase pensionistaažiga vanaduspension eeldatavalt 654 euroni. „See mõjutab ületuleval aastal ligi 321 000 inimese, nende seas kõigi vanaduspensionäride, töövõimetuspensionäride ja toitjakaotuspensionäride pensione. Pensioni baasosa tõstmine ei mõjuta eripensionäride pensione ja rahvapensioneid,“ selgitas Kotka.

Kotka sõnas, et paraku on ligi 3200 inimest suures vaesusriski ohus, kuna neil ei ole vanaduspensionieas piisavalt pensionistaaži, milleks on 15 aastat. Neile mõeldud rahvapensioni määr on tänavu aprillist alates 255 eurot ning selle erakorralise 20-eurose tõusu abil kasvab 1. aprillil 2023. aastal pärast indekseerimist eeldatavalt 314 euroni.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt märkis, et väike pensionitõus teeb kindlasti tuhandetele eakatele rõõmu, kuid eakate hakkamasaamise tagamisel on Eestil veel pikk maa minna. „Me peame tagama miinimumprogrammina vähemalt selle, et inimene suudab pensionist tasuda oma hooldamiskulud. 20-euroste sammudega vähehaaval selle suunas liikumine võib tähendada paraku seda, et meie hoolekandesüsteemi oluliseks osaks jääb veel pikkadeks aastateks omaste rahakott. On väga kurb, et koalitsioon ei ole toonud Riigikogusse järgmise aasta riigieelarvet, kus baasosa tõuseks ja ka keskmise pensioni tulumaksuvabastus rakenduks juba 2022. aastal,“ rääkis Kütt

Pensioni baasosa on vajalik selleks, et I samba pension tagaks äraelamist võimaldava pensioni ka madalama palgaga ja lühema pensionistaažiga inimestele. Pensioni baasosa tõstmisel ei ole pensionäridel vaja esitada taotlust selle saamiseks. Nii nagu indekseerimine, toimub ka täiendav baasosa tõus automaatselt.

5 kommentaari
  1. LNG-laevad on keskkonnale veel kahjulikumad kui diisel-laevad 3 aastat ago
    Reply

    Surugaasi ehk LNG-ga sõitvad laevad on keskkonnale veel kahjulikumad kui tavalised diisel-laevad, kuna neist satub õhku põlemata metaani, mis on süsinikdioksiidist 30 korda võimsam kasvuhoonegaas.

    Sellega muutub LNG-laevade väidetav keskkonnasõbralikkus olematuks. Erandiks on vaid kõrgsurvemootoriga LNG-laevad, aga neid on liikluses vaid mõned üksikud, vahendab Helsingin Sanomat.

    Asi tuli välja, kui Utö saarel asuvas ilmajaamas hakati pildistama mööduvaid laevu ja mõõtma nendest eralduvate gaaside sisaldust ja hulka. Siis selguski, et LNG-laevadest eraldub suures koguses metaani, mis on veel kahjulikum kui tavaliste diisel-laevade süsihappegaas.

    Viimasel ajal on laevafirmad hakanud kasutama LNG-laevu, kuna väidetakse, et need on keskkonnasõbralikumad. Tegelikkus on aga vastupidine.

    • Soome nahahaiguste arst ei istuks kunagi avalikule WC-potile, sealt võib saada ka koroona 3 aastat ago

      Soome bakterioloogia professori Pentti Huovineni väitel võib avalikus tualetis istudes saada kõige tõenäolisemalt mõne kõhuhaiguse.

      Neid haiguseid põhjustavad näiteks rotaviirus ja noroviirus. Ka koroona võib levida väljaheidete kaudu, vahendab Iltalehti.

      Kõhulahtisust põhjustavad haigused levivad aerosoolidena õhus. Seetõttu tasub WC-poti kaas enne vee peale laskmist kinni panna.

      Mikroobid levivad aerosoolidena WC-poti ümbrusse, samuti WC-poti kaanele, kus need puutuvad kokku nahaga. Kõhulahtisuse põhjustajad aga ei tekita naha-probleeme. Korralik kätehügieen pärast tualetis käimist välistab mikroobide jõudmise suhu.

  2. jane 3 aastat ago
    Reply

    Aitäh hoolitsuse eest. tavaliselt hoolitsevad meie rahva heaolu eest keskerakondlased aga nüüd on seda nõus tegema ka sotsid. Reformierakondlastel pole nüüd vajadust valesüüdistusi välja mõelda sest nad on võimul ja aitavad ka kaasa. Ekrelased püüavad tegutseda aga nendega ei arvestata.Ma ei teagi millega tegelevad isamaalased aga ega vist ainult Venemaa vastase tegevusega ja NATO-ga. Või ehk mitte sest neil on üle hulga aja tubli esimees Seeder. Õige ongi hoolitseda oma rahva eest ja jätta teised riigid rahule. Nagunii meist ei olene midagi ja see on raha ja aja raiskamine.

  3. ärikad vanadekodude eest 3 aastat ago
    Reply

    Ühesõnaga kogute tasakesti hoolekandeasutuste ärikate rahakotti need 20 eurosed.Vanadekodus võetakse need neilt ilusasti ära. Ka telefonid ja kompuutrid,ID kaardid ja haiguskindlustus lähevad juhataja seifi.
    Kas tõesti ise ka usute, et 20 euri kellegi elu “väärikaks” teeb? Ühe pizza raha ? Kuna nad on elanud nii närustes tingimustes paistab, et arvatakse nagu mingi eri tõug olevat. Ja kuna see tõug on nii elanud on talle 20 euri HIRMUS SUUR ASI !? Mõtleme, mida selle eest osta saab? Kas sa oma auto pestud saad selle rahaga?
    Millised esinduskulud sul on? Neile pole esinduslikkust vaja ?- kust siis väärikus tuleb?

  4. to Jane-Eve 3 aastat ago
    Reply

    Ära ketra koguaeg oma katkist plaati !!! Kostub määgimine.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.