Selgusid lõimumisvaldkonna silmapaistvaimad arendajad

Foto/allikas: Egert Kamenik/Kultuuriministeerium
Täna, 3. detsembril tunnustasid Kultuuriministeerium ja Integratsiooni Sihtasutus silmapaistvaimaid 2020.-2021. aasta lõimumisvaldkonna arendajaid. Lõimumisvaldkonna preemiad pälvisid MTÜ Eesti Instituut, taskuringhäälingu „Found in Estonia“ eestvedaja Tiina Pärtel, Eesti epeenaiskond ja MTÜ Sofiit-Klubi.

Lõimumisvaldkonna preemiate väljaandmise eesmärk on tunnustada neid, kes on viimase aasta jooksul aidanud kaasa erinevate Eestis esindatud kultuuride tutvustamisele, erineva emakeelega inimeste vahel kontaktide loomisele ja koostöö arendamisele ning erinevate kogukondade vahel ühise keele leidmisele.

„Eesti ühiskonna lõimumine on olnud järjepidev ja positiivse trendiga protsess. Küll on aga endiselt murekohti, mida lahendama peab. Suurim proovikivi on see, kuidas luua ja toetada ühist ruumi, kus eri rahvustest inimesetel oleks rohkem omavahelisi positiivseid kontakte ja suurem side Eestiga. Täna preemia saanud inimesed ja organisatsioonid on andnud hindamatu panuse selle ühise ruumi loomisesse,“ ütles kultuuriminister Tiit Terik. 

Preemiate laureaadid kuulutati välja kolmes kategoorias. Igas kategoorias parimaks tunnustatud lõimumisvaldkonda panustaja sai 1000 euro suuruse preemia, kategoorias „Aasta säde“ anti tänavu välja kaks preemiat.

Preemia kategoorias „Aasta sillalooja“ anti üle MTÜle Eesti Instituut, kes viis ellu  programmi „Kultuurisamm“, mis lähendas eri rahvusi ja aitas eesti keelest erineva emakeelega inimestel paremini Eesti ühiskonda mõista. Kokku toimus 341 vene- ja 91 ingliskeelset koolitusüritust. Üle 1500 inimese läbis „Kultuurisammu“ täisprogrammi, mille käigus külastati muuseume ja läbiti koolitusi, tutvuti erinevate Eesti piirkondade ja loodusrikkustega ning suheldi tihedalt eestlastega.

Kategoorias „Aasta sõnumikandja“ pälvis lõimumispreemia Tiina Pärtel, kelle loodud taskuringhääling „Found in Estonia“ tutvustab eestlastele siin elavaid välismaalasi isiklike ja humoorikate kogemuslugude kaudu. Žürii hinnangul on „Found in Estonia“ suurepärane näide, kuidas kasutada lõimumisteema inspireerivaks ja tulemuslikuks edendamiseks kõige moodsamaid lahendusi: Tiina Pärteli algatatud taskusaateid on kuulatud kokku üle 15 000 korra.

Kategoorias “Aasta säde” kuulutati tänavu välja kaks võitjat.

Lõimumispreemia kategoorias „Aasta säde“ pälvis Eesti epeenaiskond koosseisus Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Katrina Lehis ja Irina Embrich. Kuldmedali võit olümpiamängudel näitas, kuidas sport ühendab inimesi ning kuivõrd edukad saavad olla mitmekesised kollektiivid, kus igaühe panust väärtustatakse ja kus igaüks loeb, sõltumata erinevustest. Žürii arvates on see saavutus inspireeriv eeskuju paljude jaoks ning tuletab meelde, et ainult koos oleme tugevad.

„Aasta säde” kategooria teine võitja on MTÜ Sofiit-Klubi, kes tõi lavale Eduard Tee kakskeelse lavastuse „Aeglane hingamine”. See etendus on saatustest, muredest ja rõõmudest, mis panevad mõtlema elu ja väärtuste üle. Põimunud eestlanna ja venelanna elulood peegeldavad ajaloolist konteksti, samas hoolivus ja sõprus aitavad üksteist paremini mõista ja vastuolusid ületada. Etenduse teeb eriti elavaks otsus tekste mitte tõlkida: sageli räägivad näitlejad ühes keeles, vastavad teises keeles – nagu ka elus.

2020.-2021. aasta lõimumisprojektide konkursile laekus kokku 18 taotlust.

Fotosid tänasest lõimumisvaldkonna preemiate üleandmise tseremooniast saab vaadata siin  (fotode autor: Egert Kamenik).

Integratsiooni Sihtasutus annab välja preemiad lõimumisvaldkonna arendusprojektidele aastast 1999 ning meediaprojektidele aastast 2009. Lõimumisvaldkonna 2020.-2021. aasta preemiate konkursi fondi rahastab Kultuuriministeerium.

6 kommentaari
  1. t inimest taotlenud hüvitist koroonavaktsiini kahjulike kõrvaltoimete eest 3 aastat ago
    Reply

    Soomes on tehtud üle 8 miljoni koroonavaktsiini süsti ja sellega seoses on saadud lisainfot vaktsiini kahjulike kõrvaltoimete kohta. Sõnum on ühene: rasked kõrvaltoimed on väga harvad.

    Üks peamine põhjus, miks inimesed keelduvad koroonavaktsiinist on hirm kahjulike kõrvaltoimete ees. See puudutab ka neid, kes on saanud kaks doosi ja peaks saama kolmanda doosi. Soome terviseamet soovitab kolmandat doosi kõigile üle 18-aastastele.

    Soomes pole koroonavaktsiinide uusi kahjulikke kõrvaltoimeid enam välja tulnud. Tavaliselt ilmnevad need kuni kahe nädala jooksul pärast vaktsineerimist ja harva kuni kahe kuu jooksul. Midagi uut pole välja tulnud, mis seaks vaktsineerimise ohutuse kahtluse alla, vahendab Yle.

    • Jõuluvanale 3 aastat ago

      Meil ei ole normaalne Eesti, meil on ideoloogiline surve, mille vundamendiks on üha süvenev perveriteet.
      Minu unistus on see, et kui ruumi tuleb eestlane, siis kõik teised tõusevad lugupidamisest püsti.

    • Soome poptäht avaldas koroonapassi-vastase kommentaari ja see tekitas elevust 3 aastat ago

      Soomes tekitas tänase pühapäeva, 5. detsembri hommikul elevust poptähe Saara Aalto negatiivne kommentaar koroonapassi kasutamise kohta.

      Nimelt kirjutas Aalto sotsiaalmeedias, et kahjuks on tema jõulukontsertide tuuri lõpukontserditel kasutusel koroonapass. Passi jaoks on vaja 2 doosiga vaktsineeritust või viimase 72 tunni jooksul tehtud negatiivset koroonatesti.

      Aalto kirjutab, et tal on sellest väga kahju, sest tuuri esimesed kontserdid toimusid nädala aja jooksul kirikutes turvaliselt, kõik istusid oma kohtadel ja mingit ohtu ei olnud.

      Aalto kirjutab, et tema väärtushinnangutega ei lähe kokku inimeste lahterdamine, mistõttu on tal kahju, et kõik soovijad kontserdile ei pääse. Kahjuks tuleb järgida kehtivaid reegleid ja ainus alternatiiv oleks kontserdid üldse ära jätta, mida pole võimalik enam teha.

    • Soomes sai koroonapassist loobumise rahvaalgatus 50 000 allkirja kokku ja liigub edasi parlamenti 3 aastat ago

      Koroonapassist loobumist taotlev rahvaalgatus sai Soomes vajalikud 50 000 allkirja kokku ja liigub edasi parlamenti.

      Rahvaalgatuse järgi on koroonapassi kasutamine Soome põhiseaduse ja ÜRO inimõiguste deklaratsiooni vastane. Sellega diskrimineeritakse inimesi ja pannakse nad eri olukorda, mistõttu tuleb passist viivitamatult loobuda.

      Taotlust põhjendatakse ka sellega, et koroonapass on nakatumiste ärahoidjana küsitav, kuna ka vaktsineeritud inimesed võivad uuringute järgi levitada viirust, haigestuda ja sattuda haiglasse.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Tore et selgusid, palju õnne neile. Küll oleks tore kui selguksid ka teadlaste avastused vähivastase ravi leidmisel. Või ei huvita see kedagi. Brüsseli saadikud võiksid eraldada selleks raha ja jätta Venemaa ning Valgevene rahule.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.