Eesti toetab 2022. aastal rahvusvahelisi organisatsioone arengukoostöö eesmärkide elluviimiseks ligi miljoni euroga

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Välisministeerium eraldab rahvusvahelistele inimõiguste kaitse, arengukoostöö ja humanitaarabiorganisatsioonidele 2022. aasta tegevuste toetuseks 986 260 eurot. Toetused lähtuvad Eesti välispoliitika tähtsamatest suundadest ja need toetavad ÜRO kestliku arengu eesmärkide saavutamist.

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles, et arengukoostöö ja humanitaarabi on juba üle kahekümne aasta olnud oluline osa Eesti välis- ja julgeolekupoliitikast. „Meie jaoks on tähtis mitmepoolne koostöö ja ühistel reeglitel põhineva maailmakorra püsimine, milles on oluline roll rahvusvahelistel organisatsioonidel, mis töötavad iga päev demokraatia, inimõiguste ja universaalsete väärtuste hoidmise nimel. Liikmesus rahvusvahelistes organisatsioonides kätkeb endas lisaks võimalustele ka kohustusi partnerite ja rahvusvahelise kogukonna ees, mistõttu aitame oma toetustega kaasa maailma stabiilsuse ja heaolu kasvule,“ sõnas Liimets.

Eesti toetab ÜRO, ELi ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide arengukoostöö ja humanitaarabi algatusi, mille eesmärgid vastavad meie välispoliitilistele prioriteetidele ja võimendavad Eesti rolli vastutustundliku kaasarääkijana rahvusvahelistes küsimustes.

Järgmisel aastal panustame mitme ÜRO organisatsiooni töösse, toetades kvaliteetse hariduse ja tervishoiu kättesaadavust, naiste kaasamist, õigusriigi ja demokraatia tugevdamist ning inimõiguste kaitset. Toetame 30 000 euroga ÜRO Rahvastikufondi, 50 000 euroga ÜRO naiste õiguste agentuuri, samuti vastavalt 20 000 ja 10 000 euroga põlisrahvaste õiguste kaitsele suunatud ÜRO Põlisrahvaste fondi ja alalist foorumit. Põlisrahvaste fondi toetab Eesti juba 1996. aastast.

Eesti jaoks on oluline toetada ka digipööret ja digivabadustega seotud tegevusi, mistõttu eraldame Digitaalvabaduse kaitsjate sihtfondi (Digital Defenders Partnership) 50 000 eurot ja ÜRO arenguprogrammi tegevustele 50 000 eurot. ÜRO Lastefondi uuenduslikku ja rohepöördele suunatud noorte digiplatvormi (Youth Agency Market Place) toetame 50 000 euroga, et pakkuda noortele võimalusi mitmesuguste oskuste arendamiseks, suhtluseks teiste noorte ja kogukondadega ning ligipääsuks arengumaade tööturule.

Eesti eraldab 174 000 eurot rahvusvahelisele hariduspartnerluse initsiatiivile Global Partnership for Education, millega kutsuti meid liituma tänavu juulis. Selle initsiatiiviga liitumine annab Eestile võimaluse kujundada arenguriikide haridusvaldkonda, osaleda mitmesugustes haridusprojektides ja avada uksi Eesti haridustehnoloogia ettevõtetele.

Eesti toetab ka humanitaarkriiside ennetust ja leevendamist, osaledes Maailma Toiduprogrammi töös 50 000 euroga, millest osa on suunatud Afganistani humanitaarkriisi leevendamisele. Lisaks toetame ÜRO kriiside hindamis- ja koordineerimismeeskonna tööd ning Valgevene üliõpilaste õpinguid Vilniuse Euroopa Humanitaarülikoolis 50 000 euroga.

7 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    JUBE. MEIL TÕSTETI ELEKTRIHINDA AGA EESTI TOETAB TEISI. KUI ALATU JA VALE SEE ON. Mul tõusis kohe vererõhk sellise teate peale. Välisminister ei tee mitte midagi meie riigi heaks. ta on selge näide sellest missugune ei pea olema välisminister.

    • Miks armastada Keskerakonda? 3 aastat ago

      Sest see on kõige õilsam ja ausaim erakond Eesti nsv koosseisus.

  2. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Riigikogus käib vaidlus selle üle kui palju alandada maksu aga välisminister loobib raha tuulde. jube et selline inimene on Keskerakonnas.

  3. Jurakas 3 aastat ago
    Reply

    Artiklis esinevate sõnade tähendusi:
    inimõiguste kaitse -> pedeõiguste kaitse
    humanitaarabiorganisatsioonid -> nn. “pagulaste” maaletassijad
    arengukoostöö -> globalismi edendamine
    universaalsed väärtused -> need, mis kellegi (era)huvides teistele peale on surutud.

  4. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Meedias kirjutatakse pidevalt-toetage noort vähihaiget ema,toetage haruldast geenihaigust põdevat last,toetage tulekahjus vara kaotanud perekonda perekonda,Vooglaid on käsi pikal toetage perekonda jne.Figut teile kõigile sest meie,kui valitsejate prioriteedid ei kattu teie omadega ! Me taome sõjatrummi,ostame “meremiine”mida tõsise konflikti korral vaevalt õnnestub paigaldada,saadame palgasõdureid igale poole maailmas kohalike talupoegadega võitlemise kogemusi saama,toetame Leedut,toetame Lätit,toetame ühemõtteliselt teatud organisatsioone st. “vähemusi” jne.
    Sealjuures kõlavad kõrvus oodid kui kasulik on elektribörs,kui kahjulik on venemaaga gaasiostu otseleping jne.
    Välispoliitilistel teemadel vassitakse,et mitte öelda tihti lihtsalt valetatakse !
    Kas keegi oskab teha vahet kui valitsuses on ref.,kesk.ekre või sotsid ? Kurb tunnistada aga siiani ajavad nad kõik kellegi teise asja,unustades kes on nende valijad !

  5. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Eesti peab toetama oma organisatsioone mitte rahvusvahelisi. Las rikkad riigid toetavad . Liimets on lahke meie maksumaksja raha teistele andma. Las annab enda taskust, tal ju suur palk tühja töö eest mis meile pole üldse kasulik.See naine ei sobi Keskerakonda.

  6. meisterkokk 3 aastat ago
    Reply

    Mijon on väike raha. Väiklane on ehk selle kallal norida. Kuigi kompenseerib ehk 10 000 elektrirahad…?
    Aga see, et sõjandus on tohutu raiskamine, on tõsi, sest millised relvad ka poleks meie mikroriigil, ja tal ei saagi olema neid peale mänguasjade, ta ei suudaks ikkagi suurriigi vastu seista. Selle eest seista mida on 30 a.jooksul loonud,Siis mida? ja et kohalikud pisipoliitikud ikka võimul püsiksid, sest suurriigi tuul pühib nad mõnusatest mängupesadest, nagu see juba on olnud.
    Praegu aga polegi kõsimus suurriigis, see on Hiinas, mis on megariik oma elanike arvu, sigivusvõimsuse,kui see taas sisse lülitada, oma tehnika ja sisseimbumisvõime järgi. Vene maffia on poisike triaadidega võrreldes, kes teevad koostööd valitsusliikmetega.
    Sõda tuleb eelkõige maakera teisel poolel kui seda üldse vaja läheb,sest kogu ülejäänud maailm on näidaud
    seoses koroonaga oma LUBAMATUT haavatavust. Neil pole ka arenevat EETIKAT, mida kaitsta. Kõigi riikide ja rahvaste kadu on saanud võimalikuks EETIKAPUUDUSEST või vananemisest KULTUURIS. Siis algab lagunemine. Rahvast suunatakse Vene vastu kui ohu vastu. Ehk ongi ta tulemas kui Hiina ta Siberist välja surub Euroopa poole, kuid mitte Venet ei tule karta. Tõeline häda tuleb koera ja kassikeetjate maalt.
    Ja mõelgem, et see on vaid üks sammuke arengus taga meie Euroopa kui notsu-vissi jt.keetjate maadest.
    Aga kui astume tagasi sellegi sammukese, kui meid sunnitakse selleks ja võtame selle elustiiliks et ellu jääda, hävitame sellegi tillukese eetikapotentsiaali, mis meil on ette näidata. võimalused oma eetikat arendada positiivsetes suundades, hoolides kõigest elavast. Praegu võtab meilt selle võimaluse RAHAMAJANDUS, siis
    Hiina tavad ja mõnukultus, harjumused ja sellealane arengupeetus. Juba oli teles propagandafilm hiina mehest
    lapsega ja Soome naisest, kes abiellusid ja tantsisid kauni Lapimaa suves tangot. Ilus film,sest Soome on ilus
    maa, ja propaganda läks libedalt läbi. Rahustas, võttis valvsuse. “Meisterkokk”

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.