Andre Hanimägi: õhus on elektrit rohkem, kui arvetel ja opositsioonil silmad säravad

Andre Hanimägi

Kahtlemata väga sobiv ajastus meeleavalduseks – me pole ühes kriisis, vaid mitmes ning seda juba liiga pikalt.

a 200-miljoniline pakett detsembris, millega vähendati elektri ja gaasi võrgutasusid ning loodi kompensatsioonipakett, oli samm õiges suunas, kuid paraku on kõrged kütte- ja elektriarved ületanud ka perede kõige pessimistlikumaid ootusi ning leibkondadele mõeldud kompensatsioonipakett tekitanud tunde bürokraatlikust õudusunenäost kodanikele ja omavalitsustele. Õigustatult või mitte.

Lisades siia juurde juba aastaid väldanud koroonakriisi, aga ka riigieelarves ette nähtud kokkuhoiukohad ning julgeolekuolukorra, on kompott muutunud toksiliseks. Just seetõttu pole lisameetmetest pääsu – küsimus on laiem kui elektriarve. Riik peab näitama, et inimeste ja ettevõtete muret mõistetakse. Jaht suurte sarvede ja kauni sabaga eelarvetasakaalule peab sellises kontekstis ootama.

Kiirus ja lihtsus on võti

Eelmise aasta lõpus tehti valitsuses olulisi otsuseid. Sellises mahus abipakette Eestimaa elanikele on raske lähiajaloost leida ning väikeriigi jaoks on see kahtlemata märkimisväärne. Koalitsioonipartnerite vaidlustes sündis vähemalt tõelaadne toode, olgugi, et pingpong oli pingeline ja pikk. Lausa nii, et Keskerakonna käitumist ja selle esimehe järjepidevalt pakutud meetmeid peeti jonnimiseks: leppige ometi kokku ja korras, saab rahulikke jõule pidada!

Nende raskete arutelude käigus sündisid aga vajalikud kokkulepped ning täna näeme, et Keskerakonna seisukohad olid vägagi aktuaalsed. See polnud jonn, vaid ettenägelikkus, mis täna on saanud reaalsuseks. Kokku lepitud meetmed ei tekitanud ühiskonnas aga piisavalt kindlustunnet. Jaanuaris saabunud arved löövad pikali mitte ainult basseiniomanikke, vaid ka keskklassi ja vähem jõukamaid nii korterites kui ka eramajades. Eesti inimestele ja ettevõtetele on kõrgete energiahindade tõttu vaja abikätt.

Just seepärast pakume valitsuserakonnana täna vajalikke lisameetmeid. Lühikeses vaates tuleks järele jäänud talvekuudel aidata tasuda elektri- ja gaasiarveid poole võrra ning kompenseerida juriidilistele isikutele elektri võrgutasu täiel määral kehtiva 50% asemel. Võib muidugi küsida, miks nii palju ja kõigile. Kõik pole ju abivajajad! Minagi pole ja ega ma tunne ka suurt soojust südames teadmisega, et minu maksuraha võib toetada kedagi tema koduse spaa ülevalpidamisel. Kahtlemata on kõigile korraga lähenemisel miinuseid.

Meetme kiirus ning nullbürokraatia kaaluvad selle aga üles. On tuhandeid nüansse, mida ei ole võimalik arvesse võtta – defineerida abivajaja ainult sissetuleku järgi on okkaline tee. Näeme seda meediaski esitatud lugude pealt, et mitte kõik eramajas ning küttesüsteemi uuendanud inimesed pole häbematult jõukad.

Ei ole seda ka pensionärid või pered, kus tuleb valida elektriarve või laenu maksmise vahel või kus tuleb palgale lisa hankida lühiajalise kõrge intressiga laenuga, sest palk läheb kommunaalarveteks. Ka fikseeritud paketiga inimesed peavad meetmest kasu saama ega tundma, et turvalisema, aga suvel ka kallima elektri valimise tõttu neid karistataks. Lisaks on kallite sisendite tõttu ootamas tõenäoline hinnatõus, sealhulgas toidu- ja esmatarbekaupadele, mis kasvatab survet kõigi Eesti elanike rahakotile veelgi.

Loomulikult on tegemist meetmetega, mida ei saa jäädagi maksma. Keskerakond on pakkunud, et need kehtiks kolm kuud, edasi tuleb nii riigil kui igal indiviidil endal teha tulevikku vaatavaid mõistlikke otsuseid. Riigil tuleb suurendada tootmisvõimsusi ning kiirendada tuuleparkide rajamist. Elanikud peavad üle vaatama oma tarbimisharjumused ning investeerima kodudesse, soojapidavusse ning küttesüsteemi nii palju kui võimalik.

Tänased hinnad on aga anomaalia ja külm dušš, mida ei osatud ette näha. Seda tuleb tahes tahtmata arvestada, mitte parastada. Edaspidi tuleb olla meil kõigil targem.

Ahi on külm, aga katel keeb üle

Vaatamata sellele, et elektriahjud huugavad Eestimaa kodudes tavapärasest vähem, on katlad siiski keemistemperatuuril. Kui poliitikuid siunav postitus saab sotsiaalmeedias üle 13 000 jagamise ning kaunite ballaadidega silma paistnud laulja kutsub vastu seisma elektri hinna türanniale, tuleb poliitikutel seisatada ja mõelda hoolikalt järgmisi samme.

Seda enam, et koroonakriis on ühiskonnas juba tekitanud väga suuri lõhesid ning seda on varmalt ära kasutanud ja kasutamas hulk seltsimehi, et tekitada segadust ning pahameelt juurde. Juba on opositsioonipoliitikutelgi silmad särama läinud ning korraldatakse meeleavaldust. Kahtlemata väga sobiv ajastus – me pole ühes kriisis, vaid mitmes ning seda juba liiga pikalt. Vaatamata Eesti inimeste rahulikkusele ja kainele mõistusele on pusletükid paraku asetumas nii, et küsimus on juba ühiskonna tervises, aga see puudutab juba ka me julgeolekut.

Aasta on alles alanud, kuid parafraseerides Eesti popkultuuri teost, tuleb tõdeda, et elekter on jälle õhus me vahel ning üle on kuumenemas meie ühine vooluahel. Tegutseda tuleb kiirelt.

16 kommentaari
  1. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakond reetis oma liikmed ja valijad…ja see väljendub ka mõlema valitcuspartei reitingutes, mis langevad aina.
    Valitcuses olles on vastu võetud hulk kahjulikke seadusi, ja seadusemuudatusi.
    Ja mida te siis nyyd ootate? Kas kestvaid kiiduavaldusi?

    • Helsingis valmistutakse surnute paigutamiseks konteineritesse 3 aastat ago

      Helsingis valmistutakse surnukehade paigutamiseks konteineritesse. Malmi haigla parklasse on toodud 4 konteinerit, kuhu mahub kokku 60 surnukeha.

      Konteinereid saab kasutada alates reedest, 14. jaanuarist. Põhjuseks pole niivõrd koroonaga seotud surmade suurenemine, kui terviseameti uued reeglid, mille kohaselt tuleb surnukehi hoida kauem haiglate juures, vahendab Iltalehti.

      Ruumi puudus tuleneb osaliselt ka aastaajast. Surmade arv on suurim jaanuaris. Lisaruumide loomine pole ebatavaline, mõned aastad tagasi tehti sama Laakso haigla juures.

      Konteinerid on varustatud elektriga ja neis on samad hoiutingimused kui surnukuurides. Konteinerid on paigutatud ajutiselt.

  2. Tähelepanelik Tööline 3 aastat ago
    Reply

    Mis need süvapõhjused on-et just meil siin Eestis see särtsuhind nii üles hüppas? Sest hüppama ta pidi. Kes mängu jälgis ja kaasa mõtles.
    Targad mehed Arvi Hamburg ja Sandor Liive, Indrek Neivelt jpt. on viimasel ajal kommenteerinud, kõnelnud… hinnatõusu- asja olemust lahti seletanud.
    Enne neid on energiatootmise teemadel kliimasoojenemise ja rohepöörde kontekstis kõnelnud mitte vähem targemad (minu arvates ühed targimad mehed üldse kes Maarjamaa pinnal kõndinud ja elanud) Endel Lippmaa ja Anto Raukas…
    Minu resümee:
    – kui vaene mees seltsib rikkaga-siis jääb ta varsti nii vaeseks , et ei jaksa enam enesele isegi pükse osta
    – inimkonna võimsus on tänapäeval võimalikest suuremaid, nii et tasub vaadata selja taha ja mõtelda silme ette aga mitte unustada, et kahe nädalaga kingib Päike Maa pinnale enam energiat kui inimkond terve aastaga kõigist energiaallikatest tarbib. Sellest moraal: ei maksaks Päikesega võidelda veel vähem kujutada ette võitu Päikese üle

  3. Tähelepanelik Tööline 3 aastat ago
    Reply

    Inimesele meeldib mõelda, et ta on võimas. Teeb suuri asju ja suudab ka loodust ümber korraldada. Tänu poliitikutele on selline suhtumine muutunud mania grandiosa’ks.

    Aga inimmõjul on olnud ka konkureerivaid teooriaid. Vene klimatoloog Mihhail Budõko tuli umbes 1960. aastatel välja teooriaga, et seoses tööstuse kohutava arenguga paiskavad tehased üles järjest rohkem suitsu, mis moodustab linnade kohale pilved, ja pilved soodustavad päikesekiirguse tagasi peegeldamist. See tähendab, et läheneme jääajale. Tema teooria kestis 1970. aastateni. Aga ju ei saanud jääajaga raha teha.

    Siis tuli Ameerika atmosfäärifüüsik James Hansen, kes rääkis aastaid tagasi CNNi telekanalile, et nägi unes, kuidas süsihappegaas hakkab kliimat soojendama, ja hakkas seda liini ajama…

    Ja siin me siis nüüd oleme oma reipas kardulavabariigis: peeruvalgel ja kui Alexela, EE jt. särtsumüüjad ning võlausaldajad tahavad siis varsti ka külmas, nälgas ning püksata.
    Aga võitlusvaimu kliimamuutustega rinda pista, Päikesega võidelda jätkub endiselt. Päikesetõusuvalitsus… eksole, no anna padruneid 🙂

  4. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Kui veel tüütasin lasin panna majja elektrikütte. Nüüd olen pensionär ja maksin detsembri kuu eest 255 eurot. See on arvatavasti veel vana hind aga kui pannakse juurde veel peaaegu pool siis küll toiduraha järgi ei jää- Kui vale see on et kompensatsioon makstakse tagant järele ja mitte kohe ei lähe odavamaks. keskerakondlased on ainukesed kes mõtlevad inimeste heaolule. Paistab et EL-us olles läheb me elu viletsamaks. Juba Laari, Ansipi ja Rõivase valitsemiste ajal veeresime viletsuse poole. Aga teistele riikidele raha andmine oli moes on ka praegu ehkki vajame ise abi. Brüsseli saadikud peaksid ikka hoolitsema inimeste heaolu ja tervise eest ja mitte tegelema vihavaenu õhutamisega.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Küll on keeruline protseduur et elektrihinna kompensatsiooni saada. Pendionäridele tuleks iga kuu võimaldada vähem maksta ja mitte ajada vallavalitsuste kaela et kompentseeritaks mitme kuu tagant. Õldse poleks tohtinud olla elektrienergia hinna tõusu, aga kui muidu ei saa peab riik vahe välja maksma.

  6. Mitte 3 aastat ago
    Reply

    väiksem süüdlane on elektrihinna üleskruttimises ka keskbande, kus ka Andre midagi nagu juhiks.
    Börsilt välja, kindel hind kehtestada ja alles ülejääk müüki panna, las teised maksavad. Mitte aga nii, et müüme suure osa välja, seal sahkerdatakse see kalliks ja siis ostame ise kallilt tagasi ning laseme rahval selle ärilise lolluse kinni maskta.

  7. vaja teada 3 aastat ago
    Reply

    MILLE EEST NEED VÄIKESE VÕI MIKROSISSETULEKUGA INIMESED INVESTEERIVAD ENERGIAKOKKUHOIDU ???
    PEALEGI EMERGIAHINNAD TÕUSMAST EI LAKKA. KUI JAKSASID, TEGID VÕLGU IMVESTEER. RMA;ASTI EI JAKSANUD – KA VÕLAD TULEB MAKSTA, PROTSEMTIDEGA.
    RÄÄGIB SIHANDSET JUTTU SEE, KES TEGELIKKUSEST MIDAGI EI TEA EGA TAHAGI TEADA, MIS ÜLEVALT ÕELDAKSE ON TA “TEADMINE”
    KAS KOROONA TEGI KRIISI? ELUDELE KÜLL, AGA HAIGEKASSALE JÄÄVAD ALLES KÕIK NEED RAHAD, MIDA OLEKSID TARVITANUD NEED, KES NÜÜD TERVISERIKKE VÕI UURINGUTE PÄRAST HAIGLASSE EI LÄHE, RÄÄKIMATA HAIGUSTE SÜVENEMISEST RAVIMATUKS.

  8. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Pinged on sellepärast et Reformierakond on valitsuses. Nad pole sinna saanud töö eest inimeste heaks vaid alatute valesüüdistuste tõttu ajades minema segajaid. Peavoolumeedia on siiani nende suuvooder ja näe imet inimesed usuvad. Mulle meeldiks selline kooslus Keskerakond, SDE ja EKRE. Kahju et ei ole enam Rahvaliitu Kui kogu aeg oöeksid koos Keskerakond ja Rahvaliit oleks meil selline Eesti nagu me tahtsime. Siis poleks inimeste vahel elektrit ja elektrihind ei tõuseks.

  9. n0 comments 3 aastat ago
    Reply

    Võta üks ja viska teist e. ühesugused kõik,vaid imidzikujundused erinevad.

  10. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Mida viriseda “Loll saab kirikus ka peksa” !

  11. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlase on õiglased ja töökad ja neid valivad inimesed kes tahavad rahu ja meie inimestele paremat elu. Sotsid on ju ka tublid kui mõni poliitik välja arvata. Mõned erakonnad aga saavad hääli kuna vihavaen venelaste vastu on nii suur ja muust ei hoolita. Aga vene intelligents on nendest vihkajatest palju kõrgemal tasemel ja ei halvusta teiste riikide elaelanikke. Rausatakse aega sekkumiseks teiste riikide siseasjadesse ehkki meil on omal palju probleeme.meil on vaja tõsta inimeste elatustaset mille näiteks Ansip viis viimaste hulka ja jätta vihavaen ja ajarauskamine seal kus meist midagi ei olene. Muidugi välisminister ei sobi Keskerakonda sest ta tegeleb sellega mis pole kasulik meie riigile.Võtkem Soomest eeskuju.El-us olemine pole meie probleeme lahendanud ega elu paremaks teinud.

  12. to uskmatu toomas 3 aastat ago
    Reply

    ja mõni on nii loll, et saa ise arugi kui peksa saab.siis kiitleb et tema nii tark, et kirikus peksa es soa mette.

  13. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Euroopa riikides on kõrge elektrienergia hind aga aga tänavale tullakse hoopis kisaga vabastada Navalnõi. Eks tuntakse süümepiina et venemaad lõhestama saadetud inimene on vangis. Kunagi saadeti Lenin Venemaad lähestama. Ei lähe teil seekord see alatu provokaysioon läbi ja Navalnõid ei lasta Venemaa troonile olgu ta vabaduses või vangis. SEE POLE ÜLDSE KELLEGI ASU KEDA VENEMAAL VANGI MÕISTETAKSE. Tuletage meelde parem kuidas Bideni tulekuga võimule said kannatada need kestahnud teda ja küllap on ülestõusjaid vangis ka. Tuletage meelde mis toimus Ukrainas valitsuse kukutamise ajal. See oli verineülestõus aga mõrtsukad on siiani karistamata ja kukutatud president pidi ära põgenema et teda maha ei löödaks.Maidanil toimuv oli jube. Navalnõi on vangis ja mitte surnud ning seal on tema õige koht.Praegu on Venemaal rahulik ja kõikidesse rahvustesse suhtutakse hästi aga küll mõned tahaks külvata vihavaenu. Eriti naeruväärsed on väikeriigid oma vihavaenu välendamisega aga nendest ei olene midagi lihtsalt viidavad aega.

  14. triin 3 aastat ago
    Reply

    Intelligentne venelane läheb koju, mitte ei jää võõrasse ja ei hakka seal peremehetsema. Blinkin ütles välja avaliku saladuse, et kui venelase oma koju lased, sealt teda välja saada on pea võimatu. Nii ju ongi, nad on trüginud teiste rahvaste kodudesse ja on nüüd potensiaalse ohu allikad. Enamus ei näita ju välja mingit lojaalsust Eestiga, kui samas ollakse kui kitiga selle maalapi küljes kinni ja neid trügib lakkamatult juurde.

  15. to triin 3 aastat ago
    Reply

    EKS ole. Omal ajal, tsaariaja lõpus (ka enne) läks Peterburi suur hulk eestlasi ja jäi. Talutütredki läksid ajutiselt teenima ,kes millega…, et kaasavara teemida.Muidu pragmaatilised eesti poisid ei võtt ää.Paljud jäidki.
    Nagu eestlasi läks tsaari kutsumise peale Krimmi, Siberi aladele, Vladivostokini välja ja jäi- ikka paremat elu otsima.
    Läks Rotsi (kuhu neid ei kutsutud) ja Ameerikamaale, ka Austraaliasse, Saksa,aale ja jäi. Rootsis olid nad lausa pinnuks kohalike tööliste AÜ paremate töötingimuste väljanõudmisel ,sest nõus kõigega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.