Savisaar: ahjuküttest ei pea keegi loobuma

Erki Savisaar Foto: Erik Peinar/Riigikogu

Keskkonnaminister Erki Savisaar vastas esmaspäeval riigikogu liikmete esitatud arupärimisele eramajade ahjuküttest loobumise soodustamise kohta ning kinnitas, et väljatöötatava toetusmeetme eesmärk pole, et inimesed enam ahju ei kütaks.

Plaanitava meetmega on kavas vähendada küttest tekkivat saastet piirkondades, kus see enim mõju avaldab, teatas keskkonnaministeerium.

Savisaare sõnul hakatakse Euroopa regionaalarengu fondist rahastatava meetmega toetama elamute liitumist kaugküttevõrguga või tahkel kütusel põhineva kütteseadme uuendamist, et vähendada tiheasustuspiirkondades õhusaastet. “Meede sisaldab ka toetust vanade ahjude asendamiseks vähem saastavate ahjude vastu. Tänapäeval on turul saadaval tahkel kütusel põhinevad küttekolded, kus põlemine on kõrge jõudlusega ja tõhus ning vastab heitkoguste osas rangematele eeskirjadele,” selgitas ta.

Ministeeriumi andmetel on Eestis palju vanu ahje ja keskküttekatlaid, mille uutega asendamine saaste vähendamisele kaasa aitaks. Praeguse kava järgi saaks kõige varem selle aasta lõpus avatavast meetmest toetust küsida vana ahju uue, vähem saastavaga asendamiseks, aga ka näiteks vana keskküttekatla asendamiseks soojuspumbaga või siis elamu liitmiseks kaugküttevõrku. Lahendusi on erinevaid, need sõltuvad eeskätt inimese soovidest ning piirkonna eripärast.

Hõredalt asustatud piirkondadest pole ahiküttest tekkiv saaste ministeeriumi sõnul üldjuhul probleem. “Kriisivalmiduse seisukohalt on erinevate sõltumatute kütmisvõimaluste olemasolu väga oluline ning soovitus on omada kütmiseks mitmeid erinevaid lahendusi, sealhulgas nii ahjusid, pliite kui ka kaminaid,” ütles Savisaar.

Meetme nimi on “Elamute liitumine kaugküttevõrkudega või tahkel kütusel põhineva kütteseadme uuendamine” ning selle eesmärk on õhukvaliteedi parandamine, säästlik energiatarbimine, taastuvenergia ja kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamine. Plaan on toetada ligi 2000 elamut.

BNS

4 kommentaari
  1. to erki 3 aastat ago
    Reply

    Meede, kui suur see meede on -kas katab 100% pensionäri küttekeha vajaduse ?
    Kas Eestis on aint 2000 maja?
    Keskkütte alla minna on hullumeelsus – siis oled igavesti teiste lüpsta.

    • Külm tõmbab näojooned kokku 3 aastat ago

      Juuresolev pilt seda ei näita. Järelikult elekter polegi nii kallis, nagu kirutakse.

  2. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Aga kui on juba ahjuküttest lppbutud oma majas ja on pandud elektriküte ning vanad ahjud on ära lammutatud mida siis teha. Nüüd on inimene pensionär ja ei tea kas tema pensionist jätkub elektri eest maksmiseks süüa on ju ka vaja. Lihtne on rääkida aga elektrihind eioleks pidanud tõusma. Aga Brüssel ollakse tegevuses vihavaenu õhutamisega Venemaa vastu ja neil pole aega sellega tegeleda. Aga just Veneemaalt saaks odavat elektienergiat aga vihavaen on tähtsam kui inimeste heaolu.

  3. Keskalastel ikka käivad naljakad ideed peast läbi. Üks ju tahtis keelata ahjud, pliidad jne. 3 aastat ago
    Reply

    Samas elektrijaamad, katlamajad puudel töötavad. Juba jälle ehitakse üks puudel köetav katlamaja Vändrasse.
    Keska maine on läinud. Seal ainult jutumehed, vargad ja reeturid riivis.
    Noor Savisaar paistab targem olema. Ikka isa käbi. Rahvas “heaolu” riigis nälgib. Ratas hoiab hammastega pirukast kinni. Kui lendab, on tema ka nälgijatega ühes rivis. Olgugi, et varus on suur hunnik meie raha. Kunagi saab ka see otsa. Siis seisab kitsa näoga rahva poole. Praegu ei saa aru kas on lubatud nägu või taguots.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.