Jaani EL siseministrite kohtumisel: ühiselt tuleb panustada ebaseadusliku rände ennetamisse

Siseminister Kristian Jaani Euroopa Liidu siseministrite mitteametlikul kohtumisel Prantsusmaal, Lille’is.
Eile, 3. veebruaril osales siseminister Kristian Jaani Euroopa Liidu siseministrite mitteametlikul kohtumisel Prantsusmaal, Lille’is. Kohtumise keskseteks teemadeks olid Schengeni ala toimimise tõhustamine ning võimalused 2020. aasta sügisel avaldatud rände- ja varjupaigapaketiga edasiliikumiseks.

Schengeni toimimise tõhustamine kui Prantsusmaa EL nõukogu eesistumise üks prioriteete oli fookuses ka siseministrite kohtumisel. Prantsusmaa ettepanek kutsuda nn Eurogrupi eeskujul kokku Schengeni nõukogu eesmärgiga tugevdada vaba liikumise ala poliitilist juhtimist, pälvis siseministrite heakskiidu. Kuigi formaadi sisu ja fookus on veel selgumas, on kavas Schengeni nõukogu egiidi alla kokku tulla juba järgmise, 3. märtsi EL siseministrite kohtumise veerel.

Siseministrite kohtumise pärastlõuna oli pühendatud rände- ja varjupaigapaketile. Eesistuja on patiseisus rändepaketiga edasiliikumiseks pakkunud välja järkjärgulise lähenemise, mis tähendab esialgu vaid osalisi kokkuleppeid. Uus lähenemine sai kõigi ministrite heakskiidu. Oma sõnavõtus rõhutas siseminister Kristian Jaani, et rändehalduse tõhustamisel on ennekõike oluline panustada rände välismõõtmesse ning partnerluste arendamisesse kolmandate riikidega, kuna see aitab vähendada rändevoogusid ja tõhustab tagasisaatmiste efektiivsust.

Siseminister kordas, et ümberpaigutamine kui solidaarsusmeede on Eesti jaoks endiselt kõige tundlikum teema. „Rändesurve all olevad liikmesriigid peavad saama abi, kuid abi andmise viisid peavad jääma paindlikuks. Ei tohi unustada, et nii rändesurve all olevate riikide abivajadused kui ka abistavate riikide võimalused on erinevad. Seetõttu peab olema riikidel võimalus pakkuda toetust ka teiste meetmete kui ümberpaigutamise kaudu.” lausus Jaani.  Minister Jaani ütles sõnavõtus, et kuigi olukord EL ja Valgevene piiril paistab hetkel rahulik, siis ei tohi kaotada valvsust ja peame olukorda jälgima ka Ukraina vastu suunatud Venemaa agressiooni kontekstis.

Lisaks käsitleti kohtumisel ka ELi elanikkonnakaitset kliimamuutuste kontekstis ning radikaliseerumisvastast võitlust. Järgmine kord kohtuvad Euroopa Liidu siseministrid 3. märtsil toimuval nõukogul Brüsselis.

4 kommentaari
  1. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Valgevene on alati olnud rahulik riik isegi vaatamata segajatele väljaspoolt. Aga mis on siseministril asja rändega. Kas meil endal on vähe probleeme või. Meie siseminister ajab tühja tuult taga. Ega välisminister parem pole.Kohtuvad ja võtavad sõna ehkki nendest ei olene midagi. Raiskavad aega sell asemel et tegeleda meie riigi probleemidega.

  2. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Lihtsalt naeruväärne seisavad ja arutavad aga vähemalt meie siseministrist ei olene midagi.

  3. Mis 3 aastat ago
    Reply

    sesdt kasu on, kui Sutt toob neid mutukaid palju rohkem seaduslikult sisse. Sest kõik Tallinna ümbruse uued korterid ju neile lähevadki. Õnneks sain eelmise aasta üle elada, et oleks kasvõi korra vastikus Tallinnas käia. Sel aastal kora pean minema ja kui reis toimub, siis ka teise korra lisaks. Kuid ainult läbisõiduks!

  4. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Mõned aastad tagasi lakkusid EV haiglates haavu Ukraina natsikud. Tuttav meedik ( ja ka TV pilt korraks) Meedik oli imestunud -justkui retsidivistid näolt ,jutult. Sealt tulnud teretulnud, Omad aga põhja naabrite pool. Õde enne ei näegi kui varbad sirgu, venna aga kaotasime -selle Soome jooksmisega ( näide elust)
    Ikka Valgevene hambus- mis aga teiste EL piiri riikidega juhtus seal Türgistki ju avasüli võeti vastu.
    Teil oli raudne eesriie vaja ehitada – nii ,et Valgevene ei pidanudki kulutusi tegema. Jätaksite Valgevene rahva ja juhi ka rahule !!!
    Ukrainast kasvatasite uusfašistliku riigi, rahva – toetate agressiooni Donbassi rahva vastu ……. annaks keegi hea keretäie – muudkui sõidavad ringi ja ….

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.