Keskerakond eelistab aktuaalseid probleeme lahendada ka valimislubadusteta

Andre Hanimägi

Andre Hanimägi, Keskerakonna peasekretär

Reformierakonna parlamendisaadik Eerik-Niiles Kross avaldab pahameelt, et Keskerakond on võtnud õiguse ja hakanud mingeid Eesti elu asju lahendama, mis neil tegelastel valimisprogrammiski polnud – näiteks on erakond avaldanud seisukohti koroonaviiruse temaatikas või töötanud energiahindade hüvitamise nimel.

Aga ka Keskerakonna esimehe Jüri Ratase välja toodud probleem inflatsiooni rekordilisest kasvust ja sellega tegelemisest tundub riigikogulase hinnangul olevat sisuliselt võrdne ajuoperatsioonil kasutatava narkoosi pikkuse määramisega parteikontoris. Mis asja on poliitikutel kütuse, toiduainete ja eluasemekulude hüppelise hinnatõusuga?! Keskerakonna arvates vägagi palju. See on meie jaoks lausa et palgaline töö.

Krossi väljatoodu on nii siit- kui ka sealtpoolt vaadates suuresti arusaamatu. Ta toob välja, et Eesti elu ei juhita parteikontoritest. Suures plaanis nõus – las loomasööda kvaliteeti hindavad eksperdid. Tõenäoliselt ei ole ka keegi vastu, et loomad saaksid kvaliteetselt kõhu täis. Poliitikuid on vaja aga siis, kui otsused on veidi rohkem… poliitilised.

Näiteks elektri-, gaasi- ja küttehindade tõusu puhul võis vaielda nädalaid – kas midagi teha ja kui, siis mida? Just Keskerakonna eestvedamisel võeti vastu meetmed, mis aitavad Eesti inimesi, ettevõtteid ning olid inflatsiooni pärssivad. Vaidlus käis ikka poliitikute vahel, mitte riigi institutsioonide vahel. Kahtlemata oli vajalik ja viimaks ka tulemuslik arutelu.

Teisalt toob reformierakondlane välja, et erakonnad esitavad oma programmid valimiskampaaniates, rahvas valib nende vahel ja siis teostatakse võimu läbi valitsuse. Siin tuleb Keskerakonnal tõesti endale tuhka pähe raputada, sest tänavu inflatsiooniga tegelemisest 2019. valimiste eel me platvormis juttu ei olnud. Ka ei leia sealt sõnu nagu viirus, kiirtest või koroonapass. Elu on dünaamilisem ega käi mööda valimisi. See aga ei tähenda, et me saame oodata aastani 2023, et nende probleemide lahendamiseks inimestelt mandaati paluda.

Kolmandaks loetleb Kross üles riigikogu ja selle esimehe õigusi ja kohustusi. Usun, et paragrahvid on kahtlemata õiged ning neid pole mõtet kahtluse alla seada. Ainult, et riigijuhtimine on minu hinnangul vähe laiem mõiste kui ainuüksi täitevvõimu tegutsemine. Kui riigikogu liige leiab, et ta ei tegele parlamendis riigijuhtimisega, siis see on kahetsusväärselt vale arusaam. Seetõttu pole ka vajadust soovitada Ratasel minna valitsusse, kui viimane riigijuhtimises kaasa soovib rääkida. See on riigikogulase töö nii või naa.

Sama ütles sisuliselt oma 2021. aasta sügisese istungjärgu lõpukõnes ekspresident Kersti Kaljulaid, kelle arvates oli riigikogu koroonakriisi ajal liialt passiivne ning ta kutsus üles parlamenti oma rolli rohkem tähtsustama Eesti elu puudutavates küsimustes. Kaljulaid leidis, et tasakaal koroonapiirangutes tuleb leida riigikogus, mitte ametkonna kabinettides ning seda on Riigikogu Keskerakonna fraktsioon püüdnudki teha.

Mis aga parteikontoritesse puutub, siis tahes-tahtmata tulevad valitsuses ja riigikogus aetavad poliitikad meie demokraatias valitud erakondadelt. Valitsused on just seetõttu erinevad, et neid juhivad poliitikud ja tooni annavad erinevad maailmavaated. Vastasel juhul poleks valimistel ju erilist mõtet, kui valitsused tegelevad niikuinii oma asjaga ning erakonnad küpsetavad vaid telkides pannkooke. Valimistel hääletatakse siiski erakondi ja nende kandidaate, kes rahva toetusel jõuavad Toompeale või Stenbocki majja. Seega ei saa kuidagi nõustuda, et Keskerakond või selle esimees Jüri Ratas ärgu riigiasjadesse sekkugu.

Eks see lõppkokkuvõttes on kõik ikkagi üks suur Eesti asi. Ja sellega tahab tegeleda Ratas, olgu ta peaministri, erakonna esimehe, riigikogu esimehe või kodaniku rollis. Aga muidugi ka Keskerakond.

13 kommentaari
  1. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Vaata kes väla ilmus. Kas Reformi tagatoas jäi tööd väheks, pole enam kellelegi valesüüdistusi välja mõelda sest nende abil sai Reformierakond juba võimule. Nees kellel on nii palju kuritegusid hingel võiks päris vait olle. Ta on alati lollusi rääkinud ja raha on tema jaoks kõige tähtsam. Ei tea kas ta ta on riigikassasse raha tagasi maksnud mis ta riigikassat võttis oma kodude renoveerimiseks. Kas need Oli ka jahitrofeede vargus mida Pealtnägija näitas kunagi. Siia ei mahuks õra tema väärteod aga Reformierakonda sobib ta küll. Teine mees kellest ei saa aru mille eest ta palka saab on randpere kes vahest käib TV-s lollusi rääkimas. Ja sellised arvustavas keskerakondlasi kes teevad tööd rahva heaolu nimel.

    • Rotid põgenevad... 3 aastat ago

      Kõik abiväed Ukrainast välja. Las halopid söövad oma tegude vilja. Venemaad kästi armastada!
      Aga nemad?
      Tahtsid Roopasse.

  2. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Tükk aega polnud Krossist midagi kuulda ja ma arvasin et on tagasi tämbunud oma pattude pärast . Aga ei ole ja jätkab oma alatut tegevust juba avalikult.uSA ei lasknud varem teda üle piiri, siis ta oli tagaotsitav Kuigi leedulane tunnistas kohtus et Kross oli laeva Baltic Sea ärandamise tellija ei läinud see läbi ehkki tegutset koos Eestis. Paistab et leedulena võttis oma sõnad kohtus tagasi kirjutades pärast et tema peret on öhvardatud.Aga ega täpselt ei tea, siis kirjutati nii. Aga ka ilma selleta on tal patte palju ja ta võiks vait olla ja mitte segada nende tööd kes tahavad meie riigi heaks midagi positiivset teha.

  3. Eks 3 aastat ago
    Reply

    ta õige ole, et tuld tuleb kustutada, mitte seda ära hoida. Valimislubadusi ju Jurka bande täita ei taha ega suuda. Siis tulebki oodata, kus jälle tossu hakkab tõusma, et minna kangelast mängima VALIGE MIND!

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Kui palju parem ja õiglasem oleks meie elu kui poleks olnud Laari, Ansipi ja Rõivase valitsusi.Praegu vähemalt heastab selle valitsuse tegusid Keskerakond. Keskerakondlasi valivad tublid ia hoolivad inimesed selle töö eest mida nad teevad meie inimeste heaks ja ei usu mõnede reformierakondlaste valesüüdistusi ja vassimisi. Aga suur jõud on peavoolumeedia mis on reformierakondlaste alluvuses. Võimuiha on suur ja kuidagi peab kergeusklikelt hääli saama. Ka Ratas alistus sest kprruptsioonisüüdistused jõudsid temani. Eelmine valitsus tegi palju head sisepoliitikas.

  5. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Head sõbramilleeniumi.

  6. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakond teeb kõik mis nende võimuses on ja sellest on palju kasu aga kahjuks leidub segajaid kes pole mitte midagi head teinud ainul kritiseerivad alatult aga näe imet ka need teenivad raha aga pole arusaadav mille eest. Üks selline on Kross ja teine lihtsalt lobiseja on Randpere.

  7. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on ainuke kes valimislubadusi täidab ja rohkemgi veel. Reformierakondlased on kavalad sest nad ei annagi mingeid lubadusi mis ttooksid kasu meie rahvale ja siis pole vaja ka täita.

  8. harry 2 aastat ago
    Reply

    Aamos3

    Iisraeli süüteod ja karistus
    1 Kuulge seda sõna, mis Issand
    on kõnelnud teie kohta,
    Iisraeli lapsed,
    kogu selle suguseltsi kohta,
    kelle ma tõin Egiptusemaalt ära,
    öeldes:
    2 Mina tunnustan ainult teid
    kõigist maa suguvõsadest;
    seepärast karistan ma teid
    kõigi teie süütegude pärast.
    3
    Kas kaks kõnnivad koos,
    ilma et oleksid ühel nõul?
    4 Kas lõvi möirgab metsas,
    kui tal pole saaki?
    Kas noor lõvi häälitseb koopas,
    kui ta ei ole midagi püüdnud?
    5 Kas lind langeb maas olevasse paela,
    kui talle pole pandud püünist?
    Kas pael tõuseb maapinnalt,
    kui see pole midagi püüdnud?
    6 Kas linnas puhutakse sarve,
    ilma et rahvas ehmuks?
    Kas linnas juhtub õnnetus,
    mida Issand ei ole saatnud?
    7 Tõesti, Issand Jumal ei tee midagi,
    ilmutamata oma nõu
    oma sulaseile prohveteile.
    8 Lõvi möirgab – kes ei kardaks?
    Issand Jumal räägib – kes ei ennustaks?
    Samaaria hukkamõistmine
    9 Kuulutage Asdodi paleedele
    ja paleedele Egiptusemaal
    ning öelge:
    Kogunege Samaaria mägedele
    ja vaadake suurt segadust tema keskel
    ning ülekohut tema sees!
    10 Nad ei oska teha õigust,
    ütleb Issand;
    nad kuhjavad ülekohut ja vägivalda
    oma paleedesse.
    11 Seepärast ütleb Issand Jumal nõnda:
    Vaenlane tuleb piirama su maad,
    sinult kistakse ära su võim
    ja su paleed rüüstatakse.
    12
    Nõnda ütleb Issand:
    Otsekui karjane päästab lõvi suust
    paar koiba või kõrvaotsakese,
    nõnda päästetakse Iisraeli lapsed,
    kes Samaarias istuvad toredail asemeil
    ja Damaskuse voodites.
    13 Kuulge ja hoiatage Jaakobi sugu,
    ütleb Issand, vägede Jumal.
    14 Sest päeval, kui ma karistan Iisraeli
    tema üleastumise pärast,
    karistan ma Peeteli altareid:
    altari sarved raiutakse ära
    ja need langevad maha.
    15 Ja ma löön puruks talvekoja koos suvekojaga,
    elevandiluuga ehitud kojad purustatakse
    ja paljud kojad hävivad,
    ütleb Issand.

  9. Kaarel 2 aastat ago
    Reply

    Ei usu! Elektri hinda alla sa ei too, kuid talv on veel jätkumas. Ja loosungitega kõhtu ei täida! Ei osalenud ka sind 22 jaanuari meeleavaldusel rahvaga kõnelemas.

    Pigem usun ikka EKREt, kes vähemalt oli tulnud kohale.

  10. mis hõiskad 2 aastat ago
    Reply

    ÄRA ESINE SIIN MIDAGI !
    TE EI SAA OODATA AASTANI 2023 ET NENDE PROBL. LAHENDAMISEKS INMSTELT MANDAATI PALUDA.
    AGA VANAINIMSTELT, ÜKSIKUTELT MEMMEDELT TAATIDELT TE LAUSA VÕTSITE SELLE nn. “MANDAADI”
    2021 . LUBADES TÕSTA ARMETU JA ALANDAVA SUMMAGA NENDE NIIGI NÄRUSEID PENSIONE 20 eur /loe kakskümmend/ 2023 a. ERAKORRALISEL. ERAKORRALINE KÜÜNILISUS TÕESTI. KUS PEALS TÕSTMA 30-50%. 20 euri NAGU ASOTSIAALILE KIRIKUTREPIL.SEE ON ALANDAV. KAS TE NEID INIMESTEKS EI PEAGI ?
    ET JULGESITE PAKKUDA SELLISE SUMMA KUI ISE ARVUTATE OMA ELUVAJADUSI MIS TEILE GARANTEERITAKSE SADADES JA TUHANDETES IGA KUU KELLEGI TEISE ARVELT: KÜTATE TERVET MAJA ,MITUT KORTERIT KUI VANAINIMENE SUUDAB VAEVU MAKSTA 1 TOA KÜTMISE EEST JA KÄIMA KOV KINTSU KAAPAMAS KUI OLETE LASKNUD ENERGIAL KALLINEDA.
    EAKATE ELUJÄRG ON EESTIS VÄGA VILETS, LAUSA HÄBIVÄÄRNE.KUI NAD EI SAA KASUTADA TÄNAPÄEVASEID ENESESTMÕISTETAVAID ELUKS VAJALIKKE ASJU – REMONDITUD KODU, UUT MÖÖBLIT, MAJAPIDAMISMASINAID, ENNAST PALJUD PESTAGI, LODUTEENINDUS ON ROHKEM PABERIL KUI PÄRISELT, RÕIVAID, LOOMALE RAVI, ENNAST KORRASTADA JA KUJUNADA UUS VÄÄRIKAS VÄLJANÄGEMINE JUUKSURIS jne.TEILE JU KUJUNDATAKSE SEE ! AGA EAKAS LAUSA VAJAB. TA EI SAA ENAM KANDA SAMA SOENGUT, RÕIVAID, JUMESTUST MIS 30-selt, 50-selt.SELLE ASEMEL LOEVAD SENTE IGAL PENSIONIEELSEL PÄEVAL ALATES 2 NÄDALAST., ET SAADA KOKKU OSALISELTKI VAJALIKUD ROHULAADSED JA SOBIV TOIT. MILLISED ON HINNAD!/mööblil lausa 2 x tõusnud!/ KUI PALJUD PEAVAD SUPIKÖÖGIS KÄIMA ,TOIDUPANKA TARVITAMA /kuigi kroonil.haiguste tõttu nad iäris kndlasti paljut selest süüa ei tohi/
    KOROONA NIIDAB NEID, VAKTSIINID OHTLIKUD- IKKA ON VEEL LIIGA PALJU NN. ÜHISKOMMA TURJAL?
    VASTUPIDI- NEILT ÄRAVÕETUD OSAST SUPLEVAD JÕUKUSES SEHKENAJAD.
    ÄRA KIIDA SIIN MIDAGI! 30 AASTAT ON MÖÖDAS, TEIE VALITSEMIST SAAB 7 a.? EESTIS EI PEETA EAKAST LUGU, RÄÄKIMATA AUSTUSEST. NENDE TOLLASE TÖÖ JA VAEVAGA SAITE OMA ÜLIKOOLID, STIPIDKI VEEL.
    TEID RAVITI KORRALIIKULT JA VAKTSINEERITI KUI OLITE LAPSED./need olid teistsugustel alustel vakts./
    KÜLL SAATE KÕIK KORD OMA PEAL TUNDMA.

  11. soovitus Krossile 2 aastat ago
    Reply

    kirjuta üks lugu tegelikkusest oma mõisaga, kuidas sul tuludega on ja üldse, miks arvad olevat viks poiss?
    Loodetavasti iga meedia annab selle hulga lehekülgi – aga see peaks toimuma nüüd, mitte enne valimisi. Samuti anna teada, miks peab olema üks julgeoleku- ekspert(kes selle nimetuse andis)-koordinaator vmt. hüpik erakonnast või siis ühest erakonnast teise ?

  12. Tipptaksojuht Repa 2 aastat ago
    Reply

    Otsime probleemile lahenduse.
    Keskerakondlasest taksojuhi eluasemekulusid ei ole sünnis ainult riigikogu kaela veeretada,
    õiglase hüvitise korral peaksid firmad Bolt ja Яндекс tasuma kaks kolmandikku kuludest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.