Ratas Euroopa Liidu kolleegidele: peame andma Ukrainale kogu vajaliku abi

Jüri Ratas videokohtumisel

Riigikogu esimees Jüri Ratas osales Ida-Virumaal visiidil olles videosilla vahendusel Põhja- ja Baltimaade (NB8) parlamentide esimeeste Ukraina-teemalisel videokonverentsil ning Euroopa Parlamendi presidendi Roberta Metsola kokku kutsutud Euroopa Liidu rahvusparlamentide esimeeste kohtumisel, millest võttis osa ka Ukraina Ülemraada esimees Ruslan Stefantšuk.

Kõik videokohtumistel sõna võtnud parlamentide esimehed rõhutasid, et Venemaa rünnak on brutaalne sõjakuritegu ning Putini režiim peab koheselt lõpetama Ukrainas verevalamise ja sõjategevuse.

Ratas ütles ametikaaslastele, et Euroopa Liit peab andma Ukrainale ühinemisprotsessis kogu vajaliku abi ning Eesti on valmis jagama oma ühinemiskogemusi ja toetama Ukraina arengut.

Põhja- ja Baltimaade kolleegide kohtumisel ütles Ratas, et meie regiooni riigid peavad koordineerima Ukraina toetamist nii palju kui võimalik. „Ukraina vajab praegu meie tugevat poliitilist ja majanduslikku toetust. Samuti otsest relvaabi ja humanitaarabi,“ ütles Ratas. „Suur tänu kõigile riikidele, kes on üles näidanud imetlusväärset ühtsust ja juba abikäe ulatanud, aga abi peab veel jätkuma ja palju on veel teha, sest Putini sõda jätkub ja Ukraina vajab meie abi praegu rohkem kui kunagi varem.“

Ratase sõnul tuleb lääneriikidel olla ühtne löögirusikas, et isoleerida Venemaa ja Valgevene igas sfääris alates rahvusvahelistes organisatsioonide liikmestaatuse peatamisest ja majandusest kuni kultuuri ja spordini välja. „See pole mitte ainult Ukraina sõda, vaid nad võitlevad praegu kogu Euroopa julgeoleku ja demokraatia eest,“ ütles Ratas.

Kõikide parlamentide esimehed avaldasid sõnavõttudes teotust Ukrainale ja kõnelesid ühtsete jõuliste sanktsioonide vajalikkusest, et peatada Venemaa agressiivne sõjategevus ja infosõda.  Põhja- ja Baltimaade parlamentide esimehed andsid ülevaate pakutavast humanitaar- ja relvaabist. Nii Rootsi kui Soome spiikrid möönsid, et relvaabi andmine on nende puhul erakordne otsus. Balti riikide ja Poola parlamentide esimehed rääkisid, millega nad aitavad sõjapõgenikke.

Balti- ja Põhjamaade parlamentide esimeeste kohtumisele järgnenud videokohumisest Euroopa Parlamendis võttis osa Ukraina Ülemraada esimees Ruslan Stefantšuk, kes andis ülevaate hetkeolukorrast Ukrainas. Ta tänas liikmesriike toetuse eest ja tutvustas Ukraina Euroopa Liidu liikmestaatuse taotlust. Ülemraada esimees rõhutas, et sanktsioonid peavad kindlasti jätkuma ning laienema tugevalt ka Valgevenele. Lõpetuseks avaldas ta lootust, et peatselt saavad sisse seatud rohelised koridorid humanitaarabi andmiseks, sest mitmed linnad on vooluta ja valitseb toiduainete puudus.

Videokohtumisel osalejad väljendasid Ukrainale igakülgset toetust ning rõhutasid Euroopa Liidu liitumise perspektiivi ja kandidaatriigi staatuse andmisel, et see peab toimuma arvesse võttes liitu astumise tingimusi ja olema kooskõlas Euroopa Liidu lepingu artikliga 49.

3 kommentaari
  1. Ehtjurkalik 2 aastat ago
    Reply

    tunneme kaasa ja mõistame hukka aga appi ei lähe.
    Just sõjalist abirünnet on vaja! Vankad on juba ennast niivõrd nõrgestanud ja näidanud, et nad on kardetust nõrgemad, see hetk tuleb ära kasutada ja lahingud Ukrainast eemale tõmmata.
    Kohe tuleb Ukrainasse saata meie palgasõdurid. Mida nad Maliis päevitavad koos Vaagneri pättidega, mingu Ukrainasse appi. On vähemalt kasu neist. Ja ehk saame mõne kangelasegi, kes hukkunud õige asja eest.
    Aga Jurkaga ei minda ei luurele ega rindele!

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Meie oma riik vajab abi ja Ukrainale antav abi ei lähe kindlasti rahvale. Ratas võiks tegeleda meie rahvale heaolu kondlustamisega nagu ta in varem teinud. Ratas saab aidata vaid meie rahvast ja jätta teised rahule. Kui Biden lasi Süüriat pommitada siis see naine kes ei sobi Keskeakonda saatis meie raha Süüriale. Kui naeruväärne peab olema see inimene arvares et see aitas või läks abivajajatele.

  3. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Sõda Ukrainas on seal elavatele venelastle tehtud ülekohtu, ahidtamise tulemusm mis väljaspoolt tuleva ässitamise tulemisena muutus vene inimestele eluohtlikuks ja siis veel ähvardus et saadetakse Venemaale aatomipomm mis on Ukrainal olemas. Seal on 5 aatomijaama. Ukrainas tegutsevad ekstremistid , banderalased. Venemaal elab palju ukrainlasi ja nendesse suhtutakse hästi. Vene intelligents ei halvusta ühtegi rahvustm on kõrgel tasemel ja ei võta osa sõjast. Aga vene rahvast kes pole milleski süüdi karistatakse sanktsioonidega. EL-us võiks tegeleda sellega mis rahvastele on kasulik aga mitte ässitamisega,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.