Aas: Elering ei arenda ise LNG terminali, vaid loob võimalused terminali saabumiseks

LNG-ujuvmahuti. Foto/allikas: AdobeStock/MKM
Riigikogu majanduskomisjonis tutvustas majandus- ja taristuminister Taavi Aas eelnõu, millega seatakse täpsemad turuosaliste rollid tulemaks toime pikaajalise Venemaa gaasitarne katkestusega.

Riik on täpsustamas tarbijate maagaasiga varustamist kriisiolukorras läbi maagaasiseaduse, hädaolukorraseaduse ja konkurentsiseaduse muudatuste. Eesmärk on olla paremini ettevalmistatud võimalikeks gaasi tarnete tõrgeteks.

Aasa sõnul valmistub riik olukorraks, kus Kreml otsustaks Eestile gaasitarned peatada. „Teeme tööd kahel liinil, et vabaneda Vene gaasist. Toome endale sügiseks koos Alexelaga LNG terminali ning loome Eesti Varude Keskuse juurde gaasivarud,“ ütles Aas.

Seadusemuudatustega sätestatakse, et kriisiolukorras läheb esmajoones käiku riigi strateegiline gaasivaru, mis plaanitakse luua 1 teravatt-tunni mahus Eesti Varude keskuse juurde. Seejärel võetakse kasutusele Eleringi omandis olev kaitstud tarbijate varu. Muuhulgas on eelnõuga ka sätestatud, et gaasi süsteemihaldur Elering AS peab looma riigile LNG vastuvõtu võimekuse.

„Elering ei konkureeri Alexelaga ega arenda ise LNG terminali, vaid loob koos Alexelaga võimalused terminali saabumiseks. Alexela on hea näide, kuidas erasektor saab riigile appi tulla strateegilise tähtsusega teemades ning pakkuda kiireid lahendusi,“ selgitas Aas.

Ühtlasi täpsustatakse maagaasiseaduses tarbijarühmi, kelle gaasitarbimist saab prioriteetsuse järgi vajadusel piirata. Esimesena tagatakse gaasivarustus kaitstud tarbijatele ehk kodutarbijatele ja soojuse tootjatele, seejärel tagatakse elektrienergia tootmise võimekus. Sellele järgnevad üldhuviteenuse osutajad, näiteks toiduainetööstus ja põllumajandus. Kui olukord seda võimaldab, tuleb tagada muude mittekaitstud tarbijate varustamine gaasiga. Nende põhimõtete järgi jaotab võrguettevõtja oma võrku ühendatud tarbijad rühmadesse.

3 kommentaari
  1. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Milleks peaksid Taavid ise vaeva nägema ?
    Las teevad aga meie hiljem aupaukude saatel nopime viljad !

  2. Tegemist 2 aastat ago
    Reply

    pole terminaliga, vaid gaasikaiga. Kui ta pole püsiv, vaid on ankurdatud, on see ujuvgaasikai.
    Sinna sildub gaasitanker, ühendatakse torustik ja läheb pumpamiseks lahti.
    Sügavus on sealkandis 8…11m, piisav ka keskmiste tankrite sildumiseks.
    Mingit hallamiskaid aga ei saa tulla, sest haalamine tähendab laeva edasi-tagasi sikutamist piki kaid.
    kasutagem ikka pädevaid mõisteid.

  3. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    ma ei saa aru – mis on pistmist elektriülekandeliinidel kütusega. Ainult täielikud idioodid võivad selliseid otsuseid vastu võtta. Elering, kes ei suuda kvaliteetset elektrienergiat tarbijatele edastada (pinge kõigub, pinge tõuked lülitavad välja automaatikaseadmeid), mängib börsil meie rahadega. Sellele lollile ekspoliitikule (Taavi Veskiväli) tuleks ammu kinga anda. Kütusega tegeleb Eestis Heiti Hääle firma Alexela – sel korralikul firmal on Paldiskis oma terminal ja ainult sinna saaks rajada gaasiterminali. Taavi Veskivälja ei tohi lasta kütustele ligi – keerab jälle midagi essu kokku.
    Tervist kõigile

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.