Liimets: aitame Ukrainal võidu ootuses oma riiki üles ehitada

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus teisipäeva õhtul Ukraina parlamendi ja Žõtomõri oblasti delegatsiooniga, et arutada Ukraina toetamise võimalusi ja riigi sõjajärgset ülesehitamist.

„Eesti on Ukrainat igati aidanud veebruaris alanud laiaulatusliku sõja esimestest päevadest alates ja ka juba enne seda. Rahvastiku suhtarvu kohta oleme Ukraina abistajate seas maailmas esirinnas. Kohtumisel nende parlamendi ja Žõtomõri oblasti esindajatega kinnitasin, et jätkame Ukraina toetamist nii kaua, kui seda on tarvis. Praegu keskendume üha rohkem sellele, et aidata Ukrainal võidu ootuses oma riiki üles ehitada,“ ütles välisminister Liimets.

Ta lisas, et Eesti fookus on Žõtomõri oblastil, mille esindajad palusid meie arengu- ja humanitaarabi oma piirkonna sõjajärgsel taastamisel. Eesti vastas Ukraina presidendi üleskutsele leida abistamiseks sihtoblastid või -omavalitsused.

Välisminister ütles, et Ukraina edasiseks toetuseks on välisministeeriumile lisaeelarvest ette nähtud kolm miljonit eurot. „Esmajoones tuleb tegeleda naiste- ja lastevastase vägivalla tagajärgede leevendamisega ning peavarjuta jäänud inimestele eluruumide, samuti lasteaedade ja koolide rajamisega. Saame aidata ka esmaste päästetöödega, nagu demineerimine ja varingupääste, ning kiireloomulise humanitaarabiga, näiteks toiduabi, tervishoiu ja peavarjutarvete ning nende transpordi kuludeks,“ tõi Liimets välja.

Välisminister märkis, et kokku on Eesti inimesed, riigiasutused, ettevõtted ja MTÜ-d annetanud Ukrainale humanitaarabiks üle 16 miljoni euro. Ukraina kaitsevõime tõstmist on Eesti toetanud enam kui 230 miljoni euroga.

7 kommentaari
  1. Harry, tule appi ! 2 aastat ago
    Reply

    Palun näiteid Piiblist, kuidas kästakse hoolitseda oma vanema põlvkonna eest.
    Kui kellelgi näiteid Koraanist, siis võib seda ka tsit. Talmud ütleb nagunii, et hoolitse oma vanemate eest? nagu välistaks see ülejäänud. Ei tunne nii hästi Talmudit, ei saagi tunda. Igatahes hoolitsevad juudid oma pühakodades käivate vanainimeste eest igati- koristavad, toovad toitu, abistavad kõiksugu probl. lahendamisel, mitte ei pista nattipidi vanadekodusse surema. Loomulikult TASUTA!

  2. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    kui London`i Valgekihva lugeda, siis Kiche tegi samuti nagu Harry meenutatud Juudit, meelitades oma võlu kasutades meeste kelgukoerad laagrist välja seal ootavate huntide lõugade vahele – s. t eks me ju olegi loomariigist pärit ja meil on nendega ühiseid jooni, märgib primatoloog Frans de Waal oma uues raamatus:
    .
    Frans de Waal ütleb ka nii: “Kui aga näiteks nähtub, et väikesi tüdrukuid huvitavad huvitavad teistsugused asjad kui poisse, ning see erinevus leitakse kõikidel inimahvidel ja kõigis ühiskondades, siis on keeruline väita, et tegu on sotsialiseerumise tulemusega.” Kõik said ju aru, millisest neomarksistlikust teooriast jutt?

  3. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Selleks,et tulevikus saaks ülesehitamist rohkem toetada tuleb täna veel rohkem relvi tarnida !

    • ei keegi 2 aastat ago

      Karjas ongi nii, et alam hunt kuulab juhti, uludes etteantud viisil. Kuid erinevalt mõnest inimkarjast on hundikari suveräänne, oma territooriumi ja endi huvi silmaspidava korraldusega, selmet end mõne üle-ookeani peremehe nimel katkestada.

  4. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Liimets jälle platsis.. Ta sõidab ringi ja muudkui lobiseb aga maailmas sellest midagi ei muutu. Meie vaense riigi heaks pole välisminister mitte midagi teinud ja on meie maksumaksja raha raisanud.Ukraina peavad öles ehitama USA, Suurbritannia kuna nemad olid ässitajate rollis, Zelenski kes lubas oma rahvale palju aga mitte midagi ei täitnud ning kuulas väljaspoolt tulevat ässitust et saaks tagasi Krommi ja ka Venemaa kes läks sõtta et päästa Krimm ja oma rahvast tapatalgutest. Juba ammu oleks rahu sõlmitud kui väljaspoolt ei segataks. Biden peab kindlasti aitama Ukrainat üles ehitada sest küllap tal olid oma huvid mängus ja sealalt oleks olnud kergem Venemaale saata biorelvi muda sinna loodi. Naeruväärnr olrks arvata et Bidenil on inimestest kahju sest ra ju lasi Süüriat pommitada ja enne teda pommitas USA mitmeid riike kus hukkus tuhandeid inimesi. Eks Biden tahtis Ukraina kaudu Venemaad nõrgestada ja eks need sanktsioonid nõrgestavadki ehkki vaid paljusid inimesi kes pole süüdi ja ka Euroopa riigid saavad tagasilöögi. Venemaal elab palju rahvusi, on ka eestlasi, palju ukrainlasi ja hiinlasi nende seas. Biden tahab maailma valitseda ehkki ajab juba segast juttu vahest.

  5. hundu 2 aastat ago
    Reply

    HUNDIKARJA JUHID ON ALATI TARGAD JA KOGENUD VANALOOMAD, VÕI VÕIMEKAS ,VASTUTUSTUNDLIK,
    SUHTEID SUGULASKARJADEGA HOIDA OSKAV PAAR /hundidiplomaatia super/,ÕPIHIMULINE. HUNDIKARJAS EI JÄETA KEDAGI HÄTTA, TÜHJA KÕHUGA EGA TURVALISE ASEMETA.
    JUHTLOOMAD ON SELLEKS, ET HOOLITSEDA KARJA HEAOLU EEST. JUHTLOOMADEST ÕPITAKSE. JUHTLOOMAD ÕPIVAD ISE, KUI VAJA. AAM HUMT EI ULU MITTE SEEPÄRAST ETTEANTUD VIISIL, ET NII ON KÄSTUD, VAID SEEPÄRAST, ET NII ON ÕIGE.
    VASTANDINA MEIE INIMESTE “ELIIDILE”.

    • ei keegi 2 aastat ago

      Te ise kirjeldate karja hierarhilisena (juhtloomad, alam hunt). Hierarhia eeldab sõnakuulmist. Sõnakuulmatus karistamist (näksimised, hammustamised, purelemised). Kuni hälbinu ulub etteantud viisil (või lahkub karjast). Et karja distsipliin karmi olelusvõitluse tingimustes on nende endi huvides, sai minumeelest juba eespool öeldud (suveräänne, oma territooriumi ja endi huve silmaspidav korraldus). Nõnda et mida te siis avastada soovite?
      .
      Looduslikest tingimustest vähem sõltuvas inimkoosluses (kus indiviidi vabadus suurem) tähendab ulg etteantud viisil aga elimineeritud massi kuuluva isendi iseseisva mõtlemise vajakut, valitseva eliidi ja nende siin- kui sealpool ookeani asuvate suunajate valitud eesmärkidele jäägitut takkakiitmist, sageli enese (ja tasalülitatud massi) huvide vastaselt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.