Kõlvart: gaasivarustuse hädaolukorra peaks välja kuulutama riik

Mihhail Kõlvart

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart pöördus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) poole, kuna leiab, et gaasivarustuse hädaolukorra välja kuulutamine ei peaks praeguses olukorras olema kohalike omavalitsuste (KOV) vaid riigi ülesanne. 

Juuni lõpus pöördus MKM omavalitsuste poole, et selgitada võimalusi soojatootmises gaasi asendamiseks alternatiivsete kütustega. Märgiti, et muu hulgas on võimalik kuulutada välja KOV-i tasemel hädaolukord, mis võimaldaks teha erandi keskkonnanormides, mis omakorda annaks võimaluse gaasi asendada õhku saastavama põlevkiviõliga.

“Olukorda, kus kaugkütte toimepidevus võib katkeda üleriigilise gaasipuuduse tõttu, ei saa lahendada kohaliku omavalitsuse tasandil, sest üleriigiline või ülemaailmne gaasitarne häire või selle oht, ei ole kohaliku tasandi küsimus. Kohalikel omavalitsustel puudub võimalus hinnata, kas üleriigilised gaasitarned tagavad kaugküttega varustamise, samuti pole kohalikul tasandil võimalik võtta kasutusele mitteturupõhiseid meetmeid, et kindlustada piisavad gaasitarned,” leiab aga Kõlvart.

Tema sõnul on maagaasiga varustamise tagamine riiklik ülesanne, mistõttu gaasivarustuse olulise tarnehäirest tekkinud hädaolukorrast teatamise ja selle lahendamise juhtimine on riigi kohustus. Kuna tegemist on riikliku hädaolukorraga, on seadusandja ja valitsus näinud ette ka abinõud ning meetmed riiklikul tasandil hädaolukorra lahendamiseks, mille korraldamise peab tagama MKM, lisas ta.

Maagaasiga varustamise toimepidevuse nõudeid sätestava määruse järgi on tegemist riikliku hädaolukorraga, kui esineb erandlikult suur gaasinõudlus; märkimisväärne tarnehäire või tarneolukorra muu märkimisväärne häire; või turumeetmed ei taga piisavat gaasivarustust, mistõttu tuleb täiendavalt kasutusele võtta mitteturupõhised meetmed, et kindlustada gaasitarne eelkõige kaitstud tarbijatele, tõi linnapea välja.

“Antud juhul vastab olukord vähemalt kahele tingimusele – esineb märkimisväärne maagaasi tarnehäire ja turumeetmed ei taga piisavat gaasivarustust. Seega tuleneb õigusaktidest üheselt, et tegemist riikliku hädaolukorraga või selle ohuga,” toonitas ta.

Kõlvart tegi seega ettepaneku, et ministeerium kehtestaks gaasivarustuse hädaolukorra, kuid lisas, et kui MKM siiski ei võta otsust lähiajal vastu, siis Tallinna linn otsustab ise hädaolukorra kaugkütte toimimise tagamiseks.

Linnapea sõnul viis soojatootja AS Utilitas Tallinn juba aprillis läbi katse põlevkiviõli kasutamisel ning teeb praegu täiendavaid investeeringuid, et Tallinna kaugkütte tagamiseks saaks reservkütusena kasutada ka põlevkiviõli.

BNS

7 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Seni kuni valitsemine on Reformierakonna käes ei kuulutata midagi väla mis on meie rahvale kasulik. Õnneks keskerakondlased püüavad teha kõik mis võimalik aga reformierakondlased vaid takistavad ja tegutsevad mitte meie riigi huvides.

    • Pissut kannatust 2 aastat ago

      Tuleb Ivan Gerhardovitš Toots teie erakaid juhtima ja siis läheb elumine korras.Vse”

    • Venkud kõvasti laulavad 2 aastat ago

      Turg neid täis ja kõva häälega!

  2. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Mis te virisete tahtsite sanktsioone saite sanktsioone,ei sobinud vene gaas aga hästi sobib poole kallim mujalt maailmast toodud gaasi ja vene gaasi segu leedust ! Ei sobinud vene elekter aga läbi soome ja leedu sobib !
    Kõik need kes kõike seda peavad superlolluseks on aga kremli poolt pestud ajudega !

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Tallinnas pn pilemat aega olnud tubli, õiglane ja hooliv valitsus aga nende töös on suureks takistuseks reformistlik riigu valitsus. Ise nad ei tee midagi jasulikku meie inimeste heaks ja takistavad teiste tööd, Töllinna linnapea on tubli ja hooliv poliitik ja see on õige.

    • Jura Koffimassin 2 aastat ago

      Loll oled.

  4. Jura Koffimassin 2 aastat ago
    Reply

    Kõlvartil oleks aeg tagasi astuda, järgmine keski suli jäi vahele nagu Liinat. Kõlovanis on korruptsioon au sees.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.