Jüri Ratas: erakorralist pensionitõusu tuleb suurendada 50 euroni

Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul ei saa Vabariigi Valitsus erakordselt kõrge inflatsiooni tingimustes piirduda vaid energiatoetuste meetmetega ning kavandatava peretoetuste tõstmise kõrval tuleb tähelepanu pöörata ka eakatele.

“Eelmise aasta kevadel sõlmitud kokkuleppe kohaselt tõuseb pension 2023. aasta 1. jaanuaril erakorraliselt 20 euro võrra. Vahepealse aja jooksul on aga palju juhtunud ja Eestimaa inimesed seisavad silmitsi rekordilise hinnakasvuga. Seepärast teen ettepaneku suurendada erakorralist pensionitõusu 50 euroni, mis tõstaks keskmise vanaduspensioni ligi 650 euroni. Sellele lisandub iga-aastane indekseerimine. Eakad on üks haavatavamaid ühiskonnagruppe ja me ei tohi neid jätta hinnatõusu meelevalda,” lausub Jüri Ratas.

Täna Keskerakonna Viljandimaa piirkonna liikmetega kohtunud Jüri Ratase sõnul on Keskerakond ainsa erakonnana aastate jooksul erakorralise pensionitõusu eest seisnud. “Aastast 2004 tänaseni on pensione erakorraliselt tõstetud seitsmel korral ja 18 aasta jooksul on Keskerakond olnud kuuel korral erakorralise pensionitõusu otsustajaks. 2016. aastal oli keskmine vanaduspension 396 eurot, Keskerakonna valitsusvastutuse ajal oleme seda koos indekseerimisega tõstnud 595 euroni.

Jüri Ratas lisab, et Keskerakonna initsiatiivi tulemusel tõuseb tänavu üksi elava pensionäri toetus seniselt 115 eurolt 200 euroni. Seda makstakse oktoobris neile pensionäridele, kes elavad rahvastikuregistri andmetel üksi ja kelle igakuine kättesaadav pension on väiksem kui 669 eurot.

“Keskerakonna valitsuses oleku ajal võttis Riigikogu vastu eelnõu, mis näeb ette kehtestada alates tuleva aasta 1. jaanuarist pensioniealistele inimestele keskmise vanaduspensioni ulatuses tulumaksuvabastus sõltumata vanaduspensioniealise tulu suurusest,” täiendab Jüri Ratas.

39 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    See on väga tähtis et elektrienergia hinnatõus kompenseeritakse aga toetusi on ka mujale vaja meie riigis. suur tänu keskerakondlastele hoolitsuse eest aga ma pole märganud et Reformierakonda huvitab kuidas meie rahvas toime tuleb rahaliselt. Muidugi rikkaid on ka aga mitte enamus.

    • Kiidulaulu kukeke 2 aastat ago

      Trollide ennastsalgav töö läks lahti!

    • Uus petulaul 2 aastat ago

      Kas olete unustanud kesikute eelmise petulaulu? Pool aastst käisid koosolekud 100 €uro tõstmise kiitmiseks. Ja siis täielik soss!
      Kadugu see erakond ajaloo vaikusesse.

  2. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kui poleks oma juhitud valitsust tapnud siis oleksid saanud ise tõsta pensioni ja miks mitte kohe 100 eurot? Nüüd on hea kõrvalseisjana nõuda teistelt !
    Meil pole tegelikult ühtegi erakonda keda usaldada ja seda kõike võimaldab meie auväärt valimissüsteem !

  3. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Kahju et siin nii vähe artikleid on viimasel ajal. Keskerakonnas on palju tublisud inimesi kelle arvamusi oleks meeldiv lugeda. Hea et Liimets enam ei esine siin sest temast küll meie riigile mitte mingit tolku polnud, muudkui vestles sõites müüda maailma ringi aga nendest vestluste tagajärjel midagi ei muutunud aga meie riigile kasulikke lepinguid ei sõlminud. Kahju et pole enam Tallinna TV-d kus võis näha meie riigi parimaid ja ausamaid ajakirjanikke ja kuulata nende arukat juttu ilma valede ja vassuimisteta. Kahju et pole enam saadet Meedia keskpunkt kust saime teada mis tegelikult toimub. reformierakonna poliitika ei sobi meie riigile ja elatustase mida keskerakondlased on tõdtnud langeb jälle sest reformierakondlastel on muud huvid ja hoolitsus meie eie vaesemate inimeste eest neid ei huvita.

    • Endine keskerakondlane 2 aastat ago

      eve-jane-eh või mistahes nimega rumal troll, oleks aeg lõpuks aru saada, et oled hale endine eediku jünger ja pole mõtet oma (või krmli) jura pidevalt lolli järjekindlusega veebi paisata

  4. üksiku pensionäri tasu ja represseeritu tasu 2 aastat ago
    Reply

    Represseeritu igaastast 1* tasu jaanuaris pole tõstetud aastaid, seegi peaks olema indekseerimisega.

    Teiseks – üksiku pensionäri tasu oktoobris – Kas te teate kuidas seda määratakse?
    Kes on olnud enne 1.aprilli ametlikus registris jooksval aastal (see on huvitav säte, see peaks aga laienema ainult Eesti kodanikele, kodakondsuse alusel) ja siis kui oled olnud registris, peab olema pensionäriks saamine enne 1.aprilli – seegi on kummaline , tegu pole mitte “aastamaksuga” vaid üksiku pensionäri toetamisega – seega peaksid saama kõik oktoobriks pensionile jäänud ja üksikpensionärid.
    Praegune seadus petab 1 ja 3/4 aastat – et ehk sured enne ära kui saama hakkad?
    Enamus normaalseid on töötanud 50 aastat selleks ajaks aga seda toetust makstakse võrdselt ka neile, kes pole 25 aastatki tööd teinud!(mustalt aga küll) Siin on küll nagu öeldakse – ahv käia selgas!

  5. Millal 2 aastat ago
    Reply

    Jurka oma 100 eurot ära maksab? Suure suuga lubas, ei sentigi! Nüüd pole Jurka isegi laua taga, nii et taas ei sentigi.

  6. Jura Koffimassin 2 aastat ago
    Reply

    Paneme ära Juri Sitarattale – pensioni tuleks tõsta 500 EURi.

    • to jura koff 2 aastat ago

      Õige Massinkoff – siis oleks Euroopa moodi juba.
      Ja lollakaid majade renoveerimisi KÜ poolt vaesematele ja üksiutele pensionäridele mitte peale sundida!
      Neil niigi lausvaesus. Millest nad renov. veel maksavad, aga jõukamad laiavad ja ila jookseb ootuses vanakese
      korteri sundmüügi järele. Neile eakatele pole seda enam vaja ju. Kui võlg makstud on surm ukse taga,PEAB OLEMA MINGI TURVAFOND NENDE KORTERITE RENOV. TÄIELIKUKS KATMISEKS. KUSJIIRES NEMAD ISE JÄVAD TÄIELIKUKS OMANIKUKS. AINSA KOHUSTUSEGA KUI NAD MÜÜVAD ,SIIS MÜÜGIST TASUVAD FONDILE RENOV. KULUD. VÕI MAKSAVAD PÄRIJAD. PÄRIJAKS TAVALISELT KOV. SEE DISTSIPLINEERIKSKI OMAV. JÄLGIMA TÖÖVÕTTUDE HINDU JA KVALITEETI JA MITTE JAGAMA OKSJONIL ODAVA ALGHINNAGA KORTEREID KOHAL: LIIDRITELE JA TEGEMA ENDALE SELGEKS KINNISVARADE TEGELIK VÄÄRTUS EHITUSLIK, MITTE TURUHIND, MIS LOETAKSE VÄLJA TEGISTRITESSE KANTUD JAMADEST /sest lambad lasid end pügada aastakümneid vaikselt määgides,et keegi ei kuuleks kui Tõe pühapildi ees/.
      SEST MILLEST NAD MAKSAVAD RENOV, KULUD KUI JUBA KOMMUN. EEST JA ELEKTRI EEST MAKSTES LANGESIID TOIMETULEKUSSE, MIS NÜÜD TÕSTETI 200-ni eur. KAS SELEST RAHAST VÕI?????????????????????
      KAS VALITSUS TEAB, MÕTLEB, TAHAB ÜLDSE TEADA NAD NAGU MINGID MAKSMISMASINAD PEAVAD PIDAMA SAMMU JÕUKATEGA, KES LAIAVAD RENOV., ET ENESELE TÕESTADA, ET ON IKKA KA MIDAGI VÄÄRT.KUI VÄÄRTUSI MAJAVOODRI JÄRGI INIMESELE ÜLE KANTAKSE ON ASJAD IKKA VÄGA PSÜHHID!

  7. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnas on väga palju lubajaid ja vargaid. Veel hunnik reetjaid.

    • to Tõnis Viilol - kirjuta,kuidas sul on tegelikult:) 2 aastat ago

      Ilmselt oled sina see Rakvere taksojuht , FIE , tänavu sa pole tööd teinud ja makse pole ka maksnud. Üldiselt on maal taksojuhtidest FIE ühesugused, kes makse ei maksa – sest sotsiaalne kaitse on olemas sinul vanuse järgi , pension. Kui makse maksaksid, siis ilmselt oleks ka rohkem sul saada.
      Eks vaata tagasi, palju sa 12-15 aastaga oled makse tasunud ja siis hurjuta….
      Et sa ilmselt pooldad Isamaad, kes oma nime mitu korda vahetanud ja tema põhiline valimislubadus on alati – tõstame pedagoogide palka…., aga pedagooge ikka pole- st. lähe on vale. Nende jaoks pole pensionäre võrdselt teistega olnud, Keskerakonnal on olnud aga laiapõhjaline, kõikidele kategooriatele. Sel korral, juhtus, Isamaa enne olles koos koalitsioonis teistega ja asus nüüd enne valimisi kaitsma Keskerakonna ettepanekuid kui Kallas laskis valitsuse kummuli…. Oleks ju narr olnud vastuseisu teha ?:) ja kiita Kallasega kaasa- tuleb kokkuhoida, vähem süüa jne.

    • M9nule kirjutajale. 2 aastat ago

      Leiad oma rahakotist ebakõla. Samas kirjutised saada oma nimega. Ära häbene. Mina soovin keskerakonnale hävingut ja see tuleb.

    • Keldsar. 2 aastat ago

      Viilol kirjutas tõde. Kesikud ärge soperdage.

    • Viilol 2 aastat ago

      Keskerakondlased hädas. Neid vannuvad ka vaesed- nende omad pensionärid.Ratasel pidevalt ütlus, et on näoga rahva poole. Tuli välja, et see nägu sama lai kui taguots. Tahame ikka nägu näha. Savissare reetsite ja tema oli näoga rahva poole. Tema kohalolekuga kasvas inimeste lootus paremale elule. Kesk aga tõmbas alt kogu rahvast.
      Nüüd on asutud neid kritiseerinud inimesi jälitama. Must ja alatu värk.
      Tahan aga küsida Siret Kotkalt. Lubasid ju piruka ligidale pääsemiseks kõnniteid jne. Sina kohal – kus lubadus on? Ega sina
      ainukene lubaja ole. Ratas lubas ju sada euri pensionäridele .lisaks. Saime ju ainult kuus euri. Loone kiitis ju taevani, et pensionärid saavad lõpuks inimväärikat elu elada. kuhu Lone kadus. Paljud peavad lõpuks Lone saatust jagama.

    • To Tõnis Viilol veelkord ja loe rohkem,saad targemaks 2 aastat ago

      esiteks, sa ajad siin nüüd juba mingitest kõnniteedest jama … Siis võiks ju vastu kirjutada Isamaa-Partsu koostöö solgitud Mäo ristmiku ehitusest , ehk teadaolev praak ja Patika juures allakukkunud jalakäijate silla tükid , lagunemine praktiliselt kohe peale vastuvõtmist jne.
      Praegu on jutt pensionist ja tuletame meelde – hr.Ratase eelmise valitsuse ajal tõsteti ,
      nüüd loe oma Isamaaliidu (kärisenud sisemiselt) Eesti Päevalehe , 22.juuli 2022.a. LP , lk.12, alumises veerus Kaia Iva mõte: kui oleks jätnud ära esimese pensioni tõstmise , võinuks hooldekodude süsteemi selle raha paigutada…..

      Seega oleks pensionid selle võrra veelgi väiksemad olnud täna.

      Pole mõtet teemasid segada ja samas kiruda. Sa jätsid vastamata – miks sa siis reformi valitsusele riigile ei maksa maksusid kui oled taksojuht ja FIE ?

  8. stu 2 aastat ago
    Reply

    Vaat kui oleks 50 eurot maha võetud! Hea niigi, et juurde lubatakse panna. Olen parandamatu optimist.

    • Eelmisele. Kas pensionärid peavad malse maksma? Ei ole taksoluht. 2 aastat ago

      Viilolile kirjutanu on keska haiget saanud suli. Ei ole ma mingi taksojuht. Mind kiruv on keska sitaratas.
      Jään aga kindlaks oma ütlusele Siret Kotka kohta. Tema lubadused on ilma kaaluta. Savisaarwe kohta kirjutas kokku jama. Soovitasin temal lakutäis peaga kirjutamisest loobuda See soovitus temala alatiseks.

  9. tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    MINU VANADUSPENSION ON NÜÜD 448 euri. TURVAVÕRGUKS ON PANDUD NÜÜD TOIMETULEK 200.-euri, MIDA MAKSTAKSE JUHUL KUI KOMMUNAALID JA KÜTE /KÜTAN ELEKTRIGA TERVEST KORTERIST VAID ÜHTE TUBA, SEST MEIL POLE ÜHIST KESKKÜTET, KATEL ON RIKKIS JA SELLE UUENDAMISEKS, PLIITI VÕI AHJU MURETSEMISEKS RAHA POLE JU- ISEGI BURZUIKA JAOKS MITTE/ KUI TALVEL TÕUSEB ELEKTRI MAKSUMUS 130-150 eurini JA KOMMUNAALID ON SENI 63 EURI, SIIS OLEN SENI JÄÄNUD JA JÄÄKSIN KA PRAEGU TOIMETULEKUTAOTLEJATEST VÄLJA. KUID ! RUMALAD SEADUSED , MILLEDE EEST OLEN PÕGENENUD 30 a. LÄBI MAA, ON MULLE MAALE KA JÄRELE TULNUD. SELLEL NIIGI RASKEL AJAL, MIDA PIDEVALT KORRUTATAKSE, TAHAVAD MEIE KORTERIÜHISTU LIIKMED HAKATA SOOJUSTAMA TERVET MAJA.
    OLEN NEILE RÄÄKINUD, ET ENERGIAHINNAD EI LANGE VAID TÕUSEVAD JA KUI EUROOPAS KA ASI JOONDE SAAB AASTATE PÄRAST, SIIS BALTIKUMIS EI PRUUGI SEE NII MINNA. SEEGA _ ENERGIAHINNAD TÕUSEVAD
    JA INIMESTELE JÄÄVAD VÕLAD. JA NII LÕPMATULT. MIDA NAD SIIS VÕITNUD ON?
    NÜÜD TULEB MINUL HAKATA KINNI MAKSMA KÕIKE SEDA TOHUTUT RAHA.REMONDIFONDI MEIL PEAAEGU POLE, SEST POLNUD SENI ÜHISTUTKI. SOOJUSTAMINE VUNDAMENDIL JA SELLE ALL OLI JUBA VAREM HIRMKALLIS, MIS NÜÜD VEEL! SEINAD. HINDAMISED, KÕIKSUGU KONTROLID. ;UIDUGI TAHAB KÜ ESIMEES KINDLUSTADA TÖÖ JA RAHAGA OMA TUTTAVAID FIRMASID.
    VÕLAD JÄÄVAD ISEGI PÜRAST SÕJALIST KONFLIKTI. MIS MÕTET ON PRAEGU SELLISEID ASJU TEHA!?
    MINU KORTER ON 90m2. EGA MA SELLEST TÜKKI ÄRA LÕIGATA SAA .OLEKS SAADA OLNUD VÄIKSEM, OLEKSIN VÄIKSEMA OSTNUD. KOMPENSEERITAKSE TEATUD SUMMA ULATUSES, KUI MINU PENSIONIST EI JÄTKU HAKKAN SAAMA TOIMETULEKUT 200 eur. AGA MAJA RENOVEER. KOMPENS. vaid 51m2 PEALT, JA SIINGI ON HINNAPIIR. SELLESTSAMAST TOIMETULEKUST MAKSTA TULEB MUL KA INTERNETITASU /ON MULLE TELEKA EEST KA/ 20 eur JA TELEF.PAKETITASU 5 eur JA HELISTADA TAHAJS KA VAHEL:
    LAHUTAME 200 eur 25-30 eur JÄÄB 170 eur. MUL ON 2 VÄIKELAENU – LEMMIKLOOMA RAVI ja RAAMATU TRÜKIKULUD /MILLE TEENISIN KÜLL TAGASI, KUID LÄKSID IKKAGI LEMMIKLOOMA RAVIKS/ TEENINDADA KOKKU 40.-eur KUUS. 170 eur LAHUTADA 40,-eur = 130 eur. SELLISE RAHAGA PEAN ELAMA. AGA NÜÜD LISANDUVAD RENOVEERIMISKULUDE OMAOSALUS 50% KUI MITTE ROHKEM. SIIS EI JÄÄ MULLE JU ÜLDSE RAHA !!! VÕI JÄÄB näit. 30 euri.
    VAAT SELLINE TEGELIKKUS ! SEALJUURES POLE MUL REMONTI TEHTUD 40 a. /OSTSIN POOLPIDUSELT/, POLE KARDINAID, PESUMASINAT. DUSIGI JA BOILERI SAIN LISAKORTERI MÜÜGIST SAADUD RAHAGA. VEEL ÜHE HAMBA JA JOPE SAIN.

    • Tõnis Viilol 2 aastat ago

      Eelmine kirjutaja on tark mees. Lisan kuidas tegelikult igasuguseid täid teostatakse. Juhatustel tööde teostajatega sõlmitud suulised kokkuleped. Remondi eelarved koostatus palju suuremad vajadustest ja see jagatakse juhatuse liikmetega.

  10. järg 2 aastat ago
    Reply

    JA ÄRGE TULGE SIRTSUMA, ET NII VANA INIMENE EI PEAGI NII SUURES KORTERIS ELAMA. ASUB KOHAS KUS ON MÜÜDUD ELUASEMEID KOHALIKULE LIIDRILE AINUOKSJONUL AASTAKÜMNEID NÕDRAMEELSELT ODAVALT. SEE POLE NII AINULT SIIN. HINNAD ON KANTUD REGISTRISSE JA nn. “HINDAJAD” MAAKLERID
    “HINDAVAD” SELLE JÄRGI. KORTERIT MÜÜES EI SAAKS MA TEMA EEST ,KUIGI MAJA POLE MINGI KUUR VAID ÕISMÄE EAKAASLANE JA PROJEKT. INSTIT. POOLT LAVANDATUD; KONTROLLITUD, VASTU VÕETUD.
    SAAN TA EEST VAEVU EHK 20m2 TEHASEMAJAKESE PUUST, TULEKINDLUSEGA 0=OLEMATU, KALIMATEL ON SEES KAMINAKE, LÄBIKUULDAVUS ON SAMA MIS ÕUES. TALVEKS MÕELDUD NAJAKESI ON KA. AGA ELAMISLUBA KAS MA SINNA SAAN OTSUSTAB OMAVALITSUS. IGA KOV NAGU JUMAL JUHATAB. OSTA TULEB VEEL KRUNT /KUIDAS MA SAAN KRUNTI OSTA KUI EI TEAGI KAS ELAMISLUBA SAAN?/ MILLEKS RAHA ÜLDSE EI JÄÄ, + VUNDAMENT+ VEE JA ELEKTRILIITUMISED. VAAT NII SEGAMINI ON KINNISVARAHINNAD EESTIS. TILLUKE SUVILAKUUR, MILLEL POLE VEE LIITUMISTKI JA MÕNI PUU AIAS 70 a.
    VÕI POLE NEID ÜLDSE, KUUTKUUR POOLMÄDANENUD, KOPITANUD, SURNU SEALT KORISTATUD? TULEB REMONT TEHA, AHI KINDLASTI EI TÕMBA, TARA POLE jne.
    AGA PEAN NÜÜD VANAS EAS SELLISE KARUSSELLI ETTE VÕTMA. KUIDAS KÜLL JAKSAN – MÜÜK VÕTAB AASTAID, UUE KODU LEIDMINE VEEL ROHKEM- SELLEKS AJAKS OLEN JUBA SURNUD.
    MINULE POLE VAJA NEID RENOVEERIMISI, SEST 10 a. PÄRAST OLEKS VIISAKAS JUBA ÄRA SURRA.
    KELLELE MA SIIS VENITAN OMA VIIMASEID CENTE? PÄRIB JU KOV. JA MINA MAKSAN!!! MILLEST MA ELAN?
    MIKS TEHAKSE VIIMASED AASTAD PÕRGUKS? VILETSUS OLI NAGUNII, NÜÜD VÕETAKSE SIIS KÕIK RAHA ÄRA !

    • Kahe 2 aastat ago

      inimese kohta on 90 ruutu talutav. 1 kohat aga ilmselt liialt suur. Vaja oleks vahetada 40-se vastu välja.
      Kütet saab kokku hoida ka nii, et 1-2 tuba kinni panna ega kütta. Kunagi ametikorteris maamajas pidin nii tegema.
      Paljud on aga suure elamise linnas vahetanud maal väiksema vastu. Sest on odavam ja surm nagunii silme ees.

    • Tallinnas 2 aastat ago

      ongi paljudel see häda, et ENSV-s saadi 3-4-toaline ja nüüd elatakse üksi. Muidugi on kallis. Arukam on see maha müüa ja kolida väiksemasse asulasse. Müüd poole miljoniga maha, ostad 10000-ga, vaheltrahaga saad ka reisida üle ilma.
      Kord ööbisin koos 2 mehega, kes kolisid nii Antslasse elama. Vaheltkasu missugune. Ja elu palju rahulikum, rohelus ümberringi.

  11. järg 2 aastat ago
    Reply

    KUIDAS MA VIHKAN NEID KÜ KOOSOLEKUID. MEED ON EMOTSIONAALNE PELDIK, KUHU HAIGEMAD JA VAESEMAD VANEMAD INIMESED LÄHEVAD OMA INFARKTE JA INSULTE SAAMA. OLEN NÄINUD KUI HÄIRITUD NAD ON, MILLISES PINGES ALATEADVUS JA TEADVUS. OLEN NÄINUD TUTTAVATE PEAL AASTAÜMNEID, NÜÜD SAAN ISE TUNDA. PÕGENESIN MIS PÕGENESIN AGA IKKA SAI LOLLUS MIND KÄTTE.
    KUIDAS VÕIDI ÜLDSE TULLA MÕTTELE NÕUDA NII KIHISTUNUD ÜHISKONNAS, NII ERINEVATE SISSETULEKUTE JA ELUJÕUGA INIMESTELT ÜHTVIISI PANUSTAIST RENOVEERIMISTESSE. KES ÜLDSE SELLE PÕRGU VÄLJA MÕTLES!?
    JA SIIS NEED ENESEGA RAHULOLEVAD KES MAKSTA JAKSAVAD SÕIDAVAD NAGU TEERULLIGA, KONTIDE RAGINAL SINUST ÜLE. AGA LAULUPEOL HÕISKAVAD ÜHTSUSEST jms. JA SIIS LUURAVAD JA VALVAVAD, ET KELLE KORTER SUNDMÜÜKI LÄHEB, ET SAAKS TEDA VÄLJA SÜÜES ODAVALT KÄTTE.
    OSAD POEVAD OMA LASTE EES JA OSTAVAD SEL VIISIL ENDA ARUST NENDE ARMASTUST = RENOVEERITUD MAJAS KORTER PÄRANDADA. AGA NORM. LASTEL ON AMMUGI ELUASEMED VARUKS VÄLISMAAL JA SÕBRAD JA TÖÖ TEADA. INGLISE KEEL SUUS SIIS IKA HAKKAMA SAAB -ON MAAILM LAHTI SU EES. VANAD TOBUD JÄÄVAD SIIA VÕLGU MAKSMA JA KÜLMETAMA, SEST KORD LÕPEVAD PIID KA PILGENI TÄIS JELDRIST.

    • to Järg 2 aastat ago

      sa hoopis teises teemas …. Aga olgu, kui sa nii teadlik oled, kuidas sa pole kuulnud meie meedias – kooli lõpetanutel on keeleoskus vähenenud ka võõrkeelte osas….. Eesti keelest , sellest ei maksa rääkidagi.
      Loe LP , 22.juuli 2022.a. , Estoplastist kirjutaja teksti, nimetab vanaaja toodangut kitšiks ja ebafuntsionaalusteks ja järgnevalt kirjutab kuidas see toodang pälvis tähelepanu Londoni disainimessil ja ka Ameerikas ning kirjatüki lõpus loe kapitalismi vilju, kuidas teatud mehed müüsid Estoplasti vara ….
      Kuidas soositakse teismelistel munemist ja nüüstmist.
      Kuidas õpetajad käisid Itaalias õpetamist õppimas ja kuipalju nad said targemaks-see Lääne Harju lehe tekst on pedagoogi poolt jubedus -juuni 2022.a., kus hakatakse Itaalia järgi tegema ateljeesid kooli, kus on töötoad jms. jama – ERASMUS pidavat see olema….
      EPL kirjutas hiljuti lugulaulu Politsei palkade tõstmisest vakantsete 300 koha arvelt. Kuidas see vakants uuesti tekkis , kui Vaheri ajal 2014.aastaks vabastati töölt ja likvideeriti vakants, kus samuti tõsteti selle arvelt palka. Ja vajaduspõhine arvukus kinnitati.
      jne.

  12. to kahe ja tallinnasse 2 aastat ago
    Reply

    MISSUGUNE NÕUKAAEGNE 3-4 TOAL KORTER POOL MILJONIT MAKSAB?! KES ÜTLES, ET TALLINNAS ELAN?
    LOE TÄHELEPANELIKULT, SAAD ARU MIS PROBLEEMIKS. EKS OLEKS OSTNUD OMAL AJAL VÄIKSEMA KUI OLEKS OLNUD. SUVILAKUURE, MILLEL POLE SEADUSLIKKU VETTKI VÕI ÜLDSE VETT, EHITATUD VALESTI, VUNDAMENT VAAT ET PUDELITEST, KELDRI ASEMEL VAMMITÄIS AUK, KOPITANUD LAUAD, ÕUES RAUGASTUNUD VILJAPUUD KUI ÜLDSE,TALVEL LUND EI AETA, SOOJUSTUS NALJATEGU KUI SEDAGI jms.jms.
    OSTSIN SIIS PÄRIS MAALE, ALEVIKKU PROJEKT. INSTIT. TEHTUD KORTERI RIDAMAJAS. 100m2 ja kelder 60m2
    KELDER KORRALIK, SAAB PÜSTI KÄIA, JUURIKARUUMI jt. RUUMIDEGA. MISSUGUNE VARJEND ! POOLKELDRIST SAAB VÄHEMALT PÄRAST VÄLJA KUI KAELA KUKUB.UKSED VAHEL MITU, ET VAAKUMPOMMIGI EI KARDA.
    AGA KUNA REGISTRITESSE ON KANTUD MÜÜGIHINNAD 4-10 x ODAVAMAD KUI SUVILAKUURID, VÄÄRTUS ISEGI KARBINA, ON TAL TEGELIKULT MITU KORDA SUUREM. NII ET MÜÜGIST EI SAA 20m2 MOODULMAJA el KUUTI KA MITTE, LISALS TULEB SIIS OSTA VEEL KRUNT: KORTERITES MINA ELADA EI SAA EGA TAHA.
    JÄLLE NEED LOLLAKAD KOGUKONDLIKUD HIERARHIASUHTED- ÜKS ÜTLEB MIDA TEINE PEAB- JÜSKU KANAKARJAS. RAHU TAHAN, VAIKUST, VÄIKELINNA ÄÄRELINNAS. JA KIIRABIGA JÕUDA REGION. HAIGLASSE
    ENNE KUI 40 MIN KUKUB. TEGELT VAREM PEAB. ANTSLAS SEDA LÕBU EI SAA.
    1 TUBA TARVITAN JUBA AMMU KÖETUNA. JUBA ENNE SEDA ENERGIAJAMA. NII ET ÄRA MULLE ÕPETA KOKKUHOIDU.
    NÜÜD AGA TUUBIB JÕUKAM RAHVAS KELDRID PUID TÄIS JA TARVITAB TERVET MAJA KÖETUNA. MINUSUGUSELE VÕIDAKSE AGA ETTE HEITA KÜLMA SEINA SEADUST. HUVITAV, KUI ON NII RUMALAD SEADUSED, KUIDAS RIIK ENERGIAKRIISIST VÄLJA TULEB? EUROOPA VÕIB TULLA AGA BALTIKUM ?
    JA RAHA JAGATAKSE NEILE TOETUSEKS, KES TERVET MAJA KÜTAVAD JA ISE 1-2 INIMEST 100 m2 ELAVAD.
    KAE KUS TULID MULLE ÕPETAMA KOKKUHOIDU. JA POLE SEE MÜÜMINE ,ERITI AGA OSTMINE NII LIHTNE ÜHTIGI. VÕTAVAD AASTAID JA AASTAID KUI JUST MUIDU ÄRA EI ANNA JA PELDIKUT ASEMELE EI LASE SOKUTADA VAHERAHATA KA VEEL.

  13. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Laari valitsemise ajal tõepoolest pensionid ei tõusnud kordagi ehkki hinnatõus oli suur, eriti korterihinnad tõusid kõrgele. Siis tuli võimule Siim kallas ja kutsus valitsusse Edgar Savisaare kes tõstis pensioni 30 protsenti. elu läks paremaks mitmes valdkonnas. Kaks tarka meest suudavad palju. Seejäreö sai võimule Ansip ja ja elu meie maal veeres allamäge, mitte ühtegi õiget otsust vastu ei võetud ja pension ei tõusnud kordagi. Nii on ka järgnevate Reformierakonna valitsemiste ajal. Nõiteks õpetaja palk oli imeväike ja keskerakondllased tõstsid seda tunduvalt. Reformierakondlastel on muud huvid ja rahva elatustase langem nende võimu ajal kiiresti.

  14. nojah 2 aastat ago
    Reply

    Ratas tegi palju head sisepoliitikas- pole teist sellist erakonda nagu Keskerakond kellega liituda- Ainuke võimalus on liituda EKRE-ga ja nende koostöö oli suurepärane. Isamaa on lihtsalt arvu täiteks kelle poole läheb saab see võimule. Nüüd otsustas Reformierakonna kasuks aga tolku neist pole. varem lagunes sotside, Refirmierakonna ja Isamaa liit sest reformierakondlased ei arvestanud nendega, aga küllap teevad nüüd kõik vajaliku et valitsuses püsida ja alluvad reformierakondlaste tahtele. Rahvale midagi head loota pole sest neil on muud huvid.

  15. Inimene 2 aastat ago
    Reply

    Ikkagi vene ajal o,li inimene paremini kaitstud. Sain omale korterei ja keegi ei öelnud, et kolii välja põõsa alla. Nüüd aga inimene peab kuhugile pugeriku kolima. >Seda Eestit inimesed ei soovinud.
    Kesk näoga inimese poole. Sellel näo aga auk keskel ja ainult üks.

  16. to jane 2 aastat ago
    Reply

    ET SAVISAARE AJAL TÕSTETI PENSIONE 30%-MÕTLEKS? TOLLASED PENSIONID KA VEEL:
    A KES KEELAS TAL NEID KOOS KIIDETUD SIIMUGA KOHE! TÕSTA EUROOPALIKUKS? KES KEELAS TEDA ÜHINEMAST SOTSIAALHRTAGA TÄIELIKULT? KES KEELAS NEID KÕIKI PARTEIKESI KES OLID JA TULID JA ON JA LÄHEVAD-TULEVAD. ÜKS SUUR VALIMISSEBIMINE JA JUTUJORU LÕPUTU A TÕSISED PROBLEEMID
    EI LAHENE NENDE JAOKS KELLELE NEED PROBLEEMID ON. HOOPIS TULB JUURDE.
    SAVISAARE JA SIIMU VALITSEMISE AJAL OLIN MA PEA NÕUKAAEGSES PENSIONIEAS. OOTASIN, ET KUI KUKUB 55, ET SIIS HAKKAN ÜKSKORD ELAMA. AGA HAIGUSED KROONILISED HOOPIS ANDSID EEND TUNDA.
    AGA ARSTI JUURDE EI SAANUD, SEST HAIGUSKINDLUSTUST POLNUD JA POLNUD, SEST EI TÖÖTANUD JA I TÖÖTANUD, SEST EI JAKSANUD JA PENSIONILE KA EI LASTUD , VAID LISATI HOOPIS 8 a. elasin 76 krooniga,siis 90 krooniga.
    KES KEELAS IS/S/AND SAVISAAREL JA KAVALPEA SIIMUL PENSIONE TÕSTA MAGU EUROOPAS. IKKA POLMUD, EI SAANUD jms.RAHVAS TEADNUDKI, KUI VÄHE SAID. SA;AL AJAL TEKKISID ÜHA UUED JA UUED
    KODUTUTE PÕLVKONNAD. KUS NAD ON NÜÜD?
    JA NÜÜD POLE IKKA TÕSTETUD EUROOPA TASEMELE = ÜHINETUD SOTSIAALHARTAGA TÄIELIKULT JA KODUTUSE ERGUTAMISEKS MÕELDI VÄLJA RENOVEERIMISTE PÕRGUMASIN. ET IKKA SIDUDA KREDEXI JM. LAENUDEGA, SISSETULEKUTE POOLEST KARDINAALSELT ERINEVAID INIMESI. ANDA TÖÖD JUST EHITUSSEKTORILE, SELMET LEIDA MINGID UUED MAJANDUSHARUD ASEMELE.KASVÕI PÄIKESEPATAREIDE SALVESTAMINE NÄIT.
    JÜRI SAI VALITSEMA OMETI ÜKSKORD, ISEGI BILDENBERGIDE KOHVILAUA KÕRVAL SAI SEISTA, AGA PENSIONÄRID TA REETIS. SEDA OLI ALGUSES KOHE NÄHA KUHU ASI LIIGUB. SEST 100 EURI EI OLE MITTE
    EUROOPA TASEME PENSION, SEE OLI ÜSNA NÄRUNE PAKKUMINE JA SEDAGI TA EI TÄITNUD. INDEKSEERIMIST NÕUDIS ILMSELT EUROLIIT, MITTE KOHALIKUD ” HÄRRAD.” NO SAI EAKAID ALANDADA KÜLL 15-20-30 EURIGA. LÕPRKS LUBATI 20 euri ERAKORRALIST. SEE OLI REETMINE JA IMEKSPANDAAVALT IIRESTI ANDIS OMALOODUD MENTALITEET VASTU KÕRVU TALLE KUI EELKÄIJATELE.POLEKS TA PENSIONÄRE RETNUD SAANUKS EHK ELUGA EDASI MINNA. KAJA MEELDIS MULLE MÕNE AJA JUST TEMA
    OLI SEE KÄSI, MIS KARISTAS. AGA SISERIIKLIKKE PROBLEEME EI LAHENDA TEMAGI, ON ROHKEM KIRIKUTREPILT CENTIDE VISKAMINE KERJUSTELE, AGA MIKS KERJUSEID JUURDE TEKITADA? MIKS TÕUGATA INIMESED SELLISELE TASEMELE? MIKS MINA EI SAA PENSIONIST SOOJALE MAALE NAGU KRUIISTURISTID ?? RIIDEID SELGA, KODU NAGU KASVÕI ÕNNE 13 DISAINITUD RUUMID JA KENASTI RIIDES RAHVAS? SEE ÕNNE 13 ONGI POLE SIIN KIITA KEDAGI! EI NEID KES PRAEGU UKSE VAHEL VÕIMU JÄRELE KEELT LIMPSAVAD GA KES OLID VÕI PAIGAS ON. KAJA TERANE MÕISTUS JA KIIRE TEGUTSEMINE KONTRASTINA ON TORE VAADATA AEGLASTE JA UNISTE? HULGAS.
    VIST “ÜLIKUTE” ARVMUS RAHVA ELUJÄRJEST. AGA ÕNNE 14 TEGELIKU PILDI NÄITAMIST JU EI LUBATAKS.
    A

  17. Soo 2 aastat ago
    Reply

    tõepoolest kui vaadata üldpilti siis elame rikkalt. Limusiinid sõidavad ringi kogu päeva. , väga paju on tüsedaid inimesi, tähendab et süügiks on raha küllalt, kingime raha teistele riikidele jne. Aga kahjuks see on vaid nõiline.

  18. Suurte kirjatähtedega kirjutajale 2 aastat ago
    Reply

    Mis sa laamendad ja soustid.

    Sul oli kaks korterit ja müüsid 1 ära. Õige.
    Kui energiahinnad tõusevad nagu kirjutad- ongi viimane aeg soojustada, alustada tuleks seintest ja katusealusest pööningust.
    Kui sa jõuad pidada lemmiklooma- osta süüa temale ja kliinikus käia, see on sinu mure- ole siis ise söömata.
    Miks on sul nii väike pension? Ja kui pension on väike, on sul KOV toetused ettenähtud ja üksikpensionäri tasu, mis suureneb tänavu tänu Keskerakonnale.

    Viimases LP ütleb Kai Iva(isamaaliit) – et eelmine pensionite tõstmine pidanuks ärajääma ja see raha suunatama ärikatele, hooldekodu pidajatele….
    Sellise mõttega puges Isamaa ja SDE nüüd ka Reformierakonna tiiva alla kirbuna. Et tänavuse sissetulekuga pensionäridel ei läheks raha löögi alla 2023.a. MTA , pidanuks rakendama Keskerakonna pakutut koheselt aga Isamaa ja SDE olid nõus Kallasega, kuigi Riigikogus oleksid läinud kõik eelnevad kokkulepped läbi, sest Kallas oleks olnud vähemuses. Aga kirbud -SDE ja Isamaa , pidid püksi pugema Kallasele. Oleks nad siis vähemasti suurendanud maksuvaba tulu pakutust, lisanduvast osast 1/2 aga nad lasid vähendada ja järgmisesse aastasse. See aga tähendab, et pensionärid , kes töötavad – maksavad tulumaksuga praegu poole pensionist ja lisaks palgale summeeritult kõrgema TM , ja veel võtab MTA oma osa 2023.a. veebruaris vahena. Kes saab aga mingist sambast lisa % pensionile, ka see loetakse veelkord MTA poolt tuluks, kuigi sa oled juba tulumaksu tasunud kui sinna fondi korjasid…. Kõige suuremalt lüpstavad on pensionärid. Sest teistel, kes tööl käivad igapäevaselt , neil ju TM ei tõuse kui sissetulek küünib üle miinimumpalga, üle 1600.- . Pensionäril aga läheb täiega.
    Prantsusmaal on väikseim pension 800.- , see on ebatavaline neil…. Meil on aga normaalne Reformi, Isamaa, SDE poolt – et EV pension oleks alla miinimupalga ja isegi 2* madalam.
    See suurte tähtedega kirjutaja pole ilmselt viitsinud tööd teha – tema jutu põhjal peaks temal olema 50 aastat pensionistaaži ja siis ei saa kuidagi pension olla 400.- Seega on see kirjutaja on mõrd, kes püüab siin targutamist vedada ja kasutab suuri tähti – see on kasvatamatuse näide. Ja jõuab siiski internetti pidada.

  19. to suurte tähtedega 2 aastat ago
    Reply

    KIRJUTAD NAGU PSÜHHOPAADILE KOHNE,
    KUI MAJU SOOJUSTATAKSE, SIIS KUSKOHAST VÕTAB 440.-eur ÜKSIKPENSIONÄR SELLE RAHA OMAOSALUSE??? JA MILLEKS TALLE SDA TARVIS ON ??? SEST ENERGIAHINNAD SAAVAD IKKA JÄRJEST TÕUSMA , AGA ROPUD VÕLAD TAHAVAD MAKSMIST – SEDA KA SIIS KUI MAJA TAGUMIKU ALT ÕHKU LENDAB,
    NÕUAVAD PANGAD IKKA OMA.
    SA POLE KIRJUTATUST ÜLDSE ARU SAANUD, SA SUUDA ILMSELT NII PIKKI TEKSTE LUGEDAGI. ILMA ET ALGUS MEELEST LÄHEKS KUI LUGEMIST LÕPETAMAS OLED. SESTAP OSKAGI 2+2 KOKKU LIITA. LOHAKAS OLED KA, ET OLEKS SIIS NIIKAUA LUGENUD KUI ARU SAAD. TULEB SIIA KAMANDAMA JA TEISTE HÄDA ÜLE ILKUMA. TÜÜPILINE PIIRATUD MÕISTUSE JA OLEMATU TUNDEELUGA KUBJAS! KUI INIMENE 50 a. TÖÖD TEEB, KAOTAB TA ÜLDSE ARENGU JA TUNNETUSVÕIME, SEST TA EI SAA MÕELDA, MÕISTA ELU POOLT NÄIDATUD OLUKORDI, NEID TUNNETADA .TA ON NAGU TINAVORMI VALATUD PARAFIIN. SIIS LÄHEB TA PSÜÜHIKA NÄSSU, NAGU SINU PEALT NÄHA. SIIS HAKKAB TA
    ELUKESKKONDA, ERITI EMOTSION., NEGATIIVSUSSE PÖÖRAMA- TEMAST POLE SAANUD EGA SAA KUNAGI VASTUTUSTUNDLIKKU, HOOLIVAT LOOVISIKSUST.LIHTSALT HEAD INIMEST. MIS MAAILMAL SINU SUUREST TÖÖTEEGEMISEST KASU ON? SINA SUUR KOHTUMÕISTJA . AINULT KAHJU. Antud jutt ei rakendu täiel määral loovtöötajatele-teadlased, muusikud jne. Kuid ka nemad peavad jälgima ,et neist parafiinkujusid ei saaks tinavormis.

  20. kolhoosidemagoogia 2 aastat ago
    Reply

    See kupjavõsu ongi kolhoosidemagoogia peal elu ära elanud ja teiste sundimise “töö” peal nn.”jõukaks” saanud.

  21. kuidas seletate vanainimeste taskutes sobramist? 2 aastat ago
    Reply

    200 euri ÜKSIKPENSIONÄRI TASU EI MAKSA ÄRA RENOV. KULUDE VÕLA IGA KUU 300- 400 eur. Omaosalus
    üle poole. On ka suuremaid lollusi võlgade näol.
    SEST ÜKSIKPENSIONÄRI TASU SAADASE AINULT ÜHEL KUUL = 1 x AASTAS.
    SEEPÄRAST ONGI VAJA JUBA AMMU, ET OLEKS ÜHINETUD SOTS.HARTAGA TÄIELIKULT JA PENSIONID
    NAGU EUROOPAS. JA EGA NENDEGAGI SOOJUSTUSVÕLGU EI MAKSA KUI ELADA KA TAHAD INIMESE MOODI.
    KUI TAHETAKSE NII SUURI POOGNAID VÕTTA, SIIS PALUKS MITTE EAKATE KULUL LIUGU LASTA.
    HUVITAV, ET SELLES OSAS ON LÕIK PARTEID OLNUD ÜKSMEELEL, KESKID KASSA ARVATUD…

    • To.... 2 aastat ago

      On ikka üksjagu tubakaid – kui krt.elamu oleks soojustatud juba EEK ajal või EUR tuleku 3 aastal, oleks olnud tänaseks see ammu unustatud remondilaen või sihitusega makse. 15 aasta peale 60 krt.elamul lisaks soojustamisele, elektritööd ja osaline keskkütte vajaduspõhine rek. maksnuks Kredex abil krt m2 kohta kuni 0.80 EUR/m2(praeguses vääringus). Keskküte+sooja vee ringlusest on kalendrikuus kokkuhoid majale jahedal-külmal ajal ca 0.22 EUR/m2 kohta ja elektri tarve väheneb majale tervikuna ca 1000 KWh, nüüd loomulikult lisaks veel hinnatõusust veel ca 1000. Seega maksad tegelikkuses soojustamise eest 50…55 eurosenti m2 kohta. Et keskkütte hind tõuseb veelgi, siis kokkuhoid tegelikkuses suureneb.
      Kes lasid õige aja mööda, vingugu nüüd edasi. Riik peakski energeetiliste väärtuste toetamise panema paika hoopis vastavalt Energiamärgisele, milline näitabki kokkuhoidlikkuse ja terve mõtlemise. Allapoole D gruppi toetusi ei saaks- sest miks õhukütmist toetada , küll siis KÜ liikmed ka hakkavad hoolt kandma.

  22. to to 2 aastat ago
    Reply

    ÄRA UDUTA !
    RÄÄGID SIIN SUURTEST MJADEST, KUS PALJU ELANIKKE JA SEEGI JUTT POLE ÕIGE.
    KUSAGIL 1,5 milj. NÄIT. LÄKS MAKSMA SOOJUSTUS jms. Nüüd veel hakkamas ventilats, uuendamisega, sest
    vana ventil. laseb pisikuid ja viirusi läbi, ventilats. oli tehtud majadele ,mille projekt. ei näinud ette selliseid lollusi, nagu plastikutega sojendus ja nüüd on õhk täis kahjul. kemikaale sünteet. vaipadest, mööblist, hallitusest.
    soovitat. soojatagastusega ventilats. mis läheks maksma 5 kordsel kortermakal veel 1,5 milj. keskmiselt.
    Kõik aga 5 kordses majas ei ela.
    ÕIGE SOOJUSTUSE KORRAL TULEB LAHTI KAEVATA VUNDAMENT LÕPUNI JA SELLE ALUS JA ERIMATERJ. SOOJUSTADA. Juba AINUÜKSI KAEVETÖÖD VÕTAVAD SELLISE RAHA.
    JA KUI KA OLI NII NAGU RÄÄGID, SIIS KES KÜSIS NENDELT PENSIONÄRIDELT, KELLELE SEE ÜLE JÕU KÄIS,KUIDAS HAKKAMA SAAVAD, EKS VÄRISESID JA NUTSID NURGAS, NÜÜDSEKS NEID ENAM POLE.
    KES SAID NEED KORTERID?
    ET IGASUGUSE KÜTTE HIND TÕUSEB VEELGI VÕI KAOB SEE ENERGIA ÜLDSE, SIIS TULEB NEILE KULUDELE LISAKS MAKSTA VÕLGU, ENERGIA HIND AGA TÕISEB. EGAS SOOJUSTUS MAJA EI KÜTA ! JU SA PEAD ÕHKU
    KA IKKA VAHEST SISSE LASKMA.

  23. Teeme asjad selgeks 2 aastat ago
    Reply

    RÄÄGIME AUSALT, IGA INIMENE, KES SAAB PUHTALT KÄTTE ÜLE 1000 EURO KUUS VARASTAB VÄETITE JA VILETSATE TAGANT.
    KUI EESTI OLEKS SOTSIAALHARTAGA ÜHINENUD, SIIS OLEKS MINIMAALNE PENSION VÄHEMALT 2500-3000 EUROT.
    JAH, PENSION PEABKI SUUREM OLEMA KUI PALK. ÕIGLANE ON SEE, ET VANEMATE INIMESTE EEST HOOLITSETAKSE. LASTETOETUSED ON KURJAST, KELLELE ON NEID TATISEID RÄÄBAKAID VAJA, KUI MAAILM ON ÜLERAHVASTATUD.
    MEIL ON VAJA ERAKORDSET PENSIONITÕUS – JA MITTE 50 EUROT VAID VÄHEMALT 1000 EUROT. LISAKS TULEB EAKATELE KEHTESTADA LEMMIKLOOMATOETUS VÄHEMALT 300 EUROT KUUS. IGASUGUSI SIIN POPUTAKSE, AGA KAS TE KA TEATA, MIDA MAKSAB LEMMIKLOOMATOIT JA LEMMIKU ARSTIABI.

  24. to eelmine 2 aastat ago
    Reply

    EI MAKSA IRONISEERIDA. MÕTLESIN ESIMESE LAUSE JÄREL SULLE JUBA AITÄH ÖELDA, AGA NÜÜD NÄEN, ET PÜÜAD IGATI JAMAKS PÖÖRATA MU JUTU.
    MINIMAALNE PENSION EUROOPAS ON 800.-euri ;MÕNEL POOL R, LISANDUVAD REAALSED TEENUSED JA TOETUSED, ON MÄÄRAD, MILLEST ALLAPOOLE EI TOHI ELUSTANDARD LANGEDA.
    KUI EESTI OLEKS ÜHINENUD SOTSIAALHARTAGA TÄIELIKULT, OLEKS MEILGI NII. KUIGI, SOOJUSTAMISEKS
    SEE RAHA EI JÄTA KUI ELUSTANDARDITEST TAHETAKSE KINNI PIDADA.
    EUROOPAS ON KA KINNISVARAHINNADm NENDE TEGELIK EHITUSLIK VÄÄRTUS JA TURG VASTAVUSES EGA
    “HINNATA” REGISTRITESSE KANTUD JA TEAB KUIDAS VÕILEIVAHINNAGA KÄTTE SAADUD HINDAE ALUSEL.
    EUROOPAS JA ERITI SKANDINAAVIAS ON PEALINNA JA PROVINTSI ELUASEME HINNAVAHE MAX. 1/3.
    SEDA ISEGI MINIMAALSE TARISTU PUUDUMISEL v.a. maantee.
    SEEGA ON NEIL INIMESTEL REAALSED VÕIMALUSED SUURI PINDU VAHETADA VÕI MÜÜA OSTA VÄIKSEMATE, SOBIVATE JA MEELEPÄRASTE VASTU. MEIL SEE VÕIMALUS SAGELI PUUDUB. v.a. TALIINNA JA TARTU JA PÄRNU.
    ÕIGLANE ON TÕESTI, ET VANEMAID INIMESI LOETAKSE IKKA VEEL INIMESTEKS, KUIGI NEIL POLE ENAM ELUJÕUDU SINUSUGUSTEGA KAKELDA JA NAD ON HAPRAD- EMOTS. TERVISE MÕTTES jne. KUI NEILT RÖÖVITAKSE HINGERAHU JA NENDE VÄIKESED RÕÕMUD ELUÕHTUL, MIDA SAAB JA PEB ÜHISKOND SUUTMA VÕIMALDADA KUI TA TAHAB END NIMETADA ÜHISKONNAKS JA PÜSIMA JÄÄDA.
    MITTE EI PEA KAKELDAMA ÜHISE LAUA TAGA NAGU PÕRGULISTE PERE, KUS TUGEVAMAD REBIVAD LEIVATÜKKI ENDA POOLE. TEISTE SUU EEST ÄRA.
    ETTE ON NÄHTUD ,ET PENSION ON POOL KESKMISEST PALGAST. PALGAD ON TÕUSNUD ,KUID PENSION MITTE.
    MAAILM ON TÕESTI ÜLERAHVASTATUD JA SELLE ÜLE TASUKS MÕELDA. RAHAMAJANDUS EI VÕIMALDA SIGIVUSEST LOOBUDA. KÕLL AGA PLAANIMAJANDUS, ROBOOTIKA jms. UUED ASJADm SUHTUMISED.
    LASTETOETUSED ON VAJALIKUD JUST VAESTELE PEREDELE, KUID NENDE HULGAS ON SUURESTI ALKOHOOLIKUID, NARKOMAANE, KA KERGEMA ASTME DEBIILSUST ESINEB PALJU. OLEN NÄINUD, KUIDAS KOHTLEVAD ALKOHOOLIKUD JA NARKOMAANID OMA LAPSI. DEBIILIKUL SÜNNIVAD AGA SAMAS DEBIILSSED LAPSED KUI MÕLEMAD VANEMAD SEDA ON.
    LEMMIKLOOM ON SAGELI INIMESE AINUS, TÕELINE SÕBER, KES JAGAB HOOLT, JELLUST JA EHTSAT ARMASTUST- TAGAMÕTTETA. RAVI SAMA MIS HAMBAARSTI RAVI. PENSIONÄR EI JAKSA TEDA TOITA SELLISE OLUK. JUURES KA TAVALISE TOIDUGA, RÄÄKIMATA SPETS.TOITUDEST. OMETI SEDA TEEB. MA EI NIMETA INIMESEKS SEDA, KES OMA LOOMA EEST HOOLT EI KANNA- OLGU VANA VÕI NOOR. PENSIONÄRIDELE ON LAUSA SOOVITATUD LOOM VÕTTA, SEST SEE HOIAB NENDE PSÜÜHIKAT JA SEEGA
    MEDITS. KULUSID JA HOOLDUSKULUSID KOKKU.
    ÄRA ILGU PSÜHHOPAAT! SA OLED HAIGE JA KAHJUSTAD ÜHISKONDA, SEST PÜÜAD SUUNATA ELUKESKKONDA NEGAT. SUUNAS.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.