Taavi Aas: elektri universaalteenust tuleb laiendada ka ettevõtetele

Taavi Aas Foto: Albert Truuväärt

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon teeb elektri universaalteenuse seaduse eelnõule kolm muudatusettepanekut eesmärgiga laiendada toetusmeedet ning muuta see läbipaistvamaks ja tarbijale soodsamaks.

“Elektritarbijate toetamine on samm õiges suunas, kuid paraku on Vabariigi Valitsuse poolt kokku pandud eelnõu poolik,” lausub Riigikogu liige Taavi Aas. “Abisaajate hulgast on välja jäetud ettevõtjad ning seetõttu tuleb universaalteenust laiendada ka mikro- ja väikeettevõtetele. Seda sammu toetab ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv. Ei möödu päevagi, kui me ei loeks uudiseid pankrotti minevatest või suurtes raskustes olevatest ettevõtetest. Kaalul on töökohad ja inimeste toimetulek.”

Samuti tuleks Taavi Aasa sõnul tarbijate huvides kehtestada üldteenuse osutajale nõue avalikustada üldteenuse osutamisega seotud põhjendatud kulud ja mõistlik ärikasum oma kodulehel. “See suurendab läbipaistvust ja teeb tarbijatele teenuse osutajate vahel valiku langetamise lihtsamaks,” selgitab Taavi Aas. “Peame õppima elektribörsi Nord Pooli asutamise käigus tehtud vigadest, mis võimaldavad anonüümseks jäävatel spekulantidel asjaolude kokkulangemisel ülikõrget hinda küsida.”

Endine majandus- ja taristuminister lisab, et eelnõu tuleb täiendada punktiga, mille kohaselt arvutatakse tootmishind vähemalt kolme majanduslikult kõige kulutõhusamate keevkihttehnoloogial põhinevate ning tuule ja päikese tootmisseadmete alusel, arvestades käesolevas seaduses sätestatud hinnakujunduse põhimõtteid. “Tootmishinna arvutamisel CO2 kvoodi vabade tootmisseadmete arvestamine alandab universaalteenuse hinda,” kinnitab Taavi Aas.

12 kommentaari
  1. On vaja. tuleb;äkki mineb? 2 aastat ago
    Reply

    Tühi loba teie kõigi kõrgepalgaliste poolt! Alustagem iseendast. Võtame suurpalgad maha! Vaat niimoodi.

  2. Kohe 2 aastat ago
    Reply

    näha kuidas ENDINE minister astub oma kunagise mõtteviisi vastu. Järeldus: rohkem ENNDIDI!

  3. nojah 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakonna ettepanekud on head aga küsimus on kas nad läbi lähevad. Arvan et ekrelased on nõus aga isamaalased ja sotsid käituvad nii nagu peremees ütleb. Kord nad loobusid juba võimust koos olles Reformierakonnaga sest neid ei lastud midagi otsustada aga arvatavasti enam nad seda viga ei tee sest võim on tähtsam. Nad said vähe hääli aga kohatäitena kõlbavad küll. Vaid nendega koos saab arvulise ülekaalu.

  4. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Ega siis igale poole ka raha ei jätku. Pidevalt on saadetud meie maksumaksja raha teistele riikidele mis on nagu tilk merre ja kas see üldse abivajajateni jõuab. Las rikkamad riigid abistavad, eriti USA ja Suurbritannia kes kõige rohkem muretsevad et akrimm tagasi saaks Venemaa käest.ega muidu sinna relvi ei saadeta mis pikendavad tapatalguid. Ukraina president poleks hakanud tagasi nõudma Krimmi ja ülemvõimu Donetskis kui väljaspoolt poleks ässitatud ja Venemaa poleks sisse tunginud ning inimohvreid poleks olnud ja meil poleks vaja sinna raha saata sest meil on seda endal vaja, ka elekter poleks kallimaks läinud.

  5. Vaja on aidata pensionäre 2 aastat ago
    Reply

    LÕPETAGE SEE IGASUGU ÄRIKATE TOETAMINE, need on niigi varastanud vaesemate tagant! VAJA ON PENSIONID VIIA EUROOPA SOTSIAALHARTAS NÕUTUD TASEMELE!

  6. majaduse areng on teil plaan või ootate,et mikrod majandust teevad 2 aastat ago
    Reply

    Mikro ja väikeettevõtted, mis nad on. Esimene tambib herned hummuseks ja pistab ämma abiga purki kööginurgas, teine tekitab tapamaja ,kuhu lehmi saab tuua. Kuigi oma harjunud elukeskkonnas, oma laudas. tapmine on
    loomale vähem traumeeriv ja kiirem ehk …
    Mingit arengut majandusele neist ei ole ega tule, küll infekts., eetika hääbumist soodust.
    Andke see raha neile parem niisama kätte, et ei peaks tööd tegema.

  7. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Käime mööda maailma sõjatandreid kogemusi saamas (väidetavalt kui me ei lähe siis NATO ei kaitse meid).Nüüd on selgunud,et ei kaitse mitte mingil juhul ainult vabastab meid hiljem ??
    Võtame vastu hunnitus koguses,isegi teadmata arvuliselt palju slaavlastest sõjapõgenikke ja asume neist kohe eestlasi kasvatama,meil ju aastate pikkused “kogemused” ?
    Vanurid ei saa hooldekodu teenust kasutada rahapuudusel,inimesed käivad toiduabi järjekordades,talv tulemas ja ootamas külm +nälg,paljudele ka võlaorjus ja koduta jäämine. Kõik see toimub täna,kui me oleme ehitanud kõige “inimesesõbralikuma”,kõige demokraatlikuma põhiseadusega riiki üle 30 aasta !
    Üle kõige aga kajab meie peaministri hüüatus “Minu vanemad ei vaja mingit abi” !
    Siit küsimus keskerakonnale-Kui te poleks üleeelmist valitsust peesse keeranud kas siis oleks täna olukord teisem?

  8. tskmatu toomas mis korrutad et ei saa hooldek.-nad ei taha-nüüd veel rohkem sundima 2 aastat ago
    Reply

    VANURID EI TAHA HOOLDEKODU TEENUST – NAD TAHAVAD KODUTEENINDUS-JA PÕETUSTEENUST!!!!!!!!!!!!!.
    SEE TULEB PEALEGI PALJU ODAVAM. EGAS NAD NIIVÄGA TAHAGI KEDAGI APPI KUTSUDA, SUURE HÄDAGA
    AINULT. NENDE ELUASEMED JA ELATUSTAHE JA ABI VASTAVALT MILISTELE TEENUSTELE VAJAVAD ,PEAB IKKAGI TAGATUD OLEMA NORMAALSEKS. VANUR EI OLE ILMTINGIMATA MINGI DEMENTNE OLEND, KELLE VAJADUSED PIIRDUVAD VAID TOIDU JA SOOJA TOAGA (mida ta ka nüüd alati ei saagi, kindel olla selles)
    IME KÜLL, AGA TAL ON KA MUUD HUVID – MUUSIKA (omal valikul, mitte vaid raadiost), HEA KIRJANDUS, LIIKUMISVAJADUS SIHIPÄRANE (st. sõpta kuhugi ,vaadata,suhelda, olla) TA EI OLE MEMMEDE TANTSU-LAULURING, TA VÕIB OLLA VÄGAGI LOOMINGULINE (osad neist,) SELLEKS VAJAB TÖÖVAHENDEID, RÕIVAID,
    VEIDI ILUTEENUSEID, NORMAALSEID PESEMISVÕIMALUSI KODUS, LEMMIKLOOMA PIDAMISE SUUTLIKKUS RAHALISELT (toit, ravi, vajadusel palgata abi jalutamiseks jm) VÄIKEST SÕIDUKIT (näit.elektriga sõitev toolike,et jaksata metsa jm.minna,tõukse tehakse kõiksuguseid, no pange 2 ratast veel alla ja iste!) MIS TAL JÕUKOHANE OSTA.

  9. Küsimus Taavile 2 aastat ago
    Reply

    Mitu korda saavad siis äriettevõtted ja nende töötajad hüvitatud ?
    1. on jäetud välja kodukontori mõiste – see aga tähendab, et töötajat kontoris pole ja ettevõte ei tee temale kulusid sellel pinnal, kodutöötaja saab suuremat toetust äriettevõtte kasumiks töötades ja seda kirjutatakse kodutoetuseks?!

    2. ärikad on viimasel ajal ostnud kortereid ja kasutavad neid luues OÜ või MTÜ vmt. ettevõtluse nime all ja samas elavad seal ise või kasutavad hotellina aga saavad jällegi mitu korda hüvitist- sest saab nii nende äriettevõte kui nende tegelik elukoht , omanikena ja samas majutust ei deklareeri enamus ilmselt MTA

    3. arvestades eelnevat, kasutavad äriettevõtted oma töötajatele ametisõidukeid, millistelt on kadunud MTA järg – kas tulu deklareeritakse. Tänavu suvel oli ju rannaparklates seda näha, kuidas reklaamidega sõidukeid oli hulgi ja lisaks on veel reklaamideta! Miks peaks selliste kulutuste tegijatele tasuma , sõitku ÜT , hüvitist kütuse eest ?

    Seega tuleb anda MTA ametile korraldus, et hüvitist saavad ainult need , kes on esitanud majandusaruande 2021.a. ja kus on olnud käive ja tööhõive. Kinnisvara osas on nt. ju KVLiit huilanud, kuidas on tohutu järjekord kinnisvarale ja tohutult hea sissetuleku aasta on olnud, seega krt. üürijad tuleb võtta vahele täiega ja Lasnamäel on neid sadades, ja nii ka mujal.

  10. tonis.viilol.001@mail.ee 2 aastat ago
    Reply

    Sain kirjutada pool lehte kui kirjutis kadus. Tänan Ratast sõnavabaduse eest.
    Tema otsustab ja piiab. Nii on ka selle mehega, kas julges öelda, et Eesti on juba nagu fassistlik riik. Tegelikult kõik tunnused on olemas. Teisiti mõtlejad ja arusaajad Eesti riigist välja. Hääletuselt venelased minema. Rahvaste vahlise vaebnu õhutamine ja tulemused näha. >Palgatud kommajad teevad oma tööd ja on ka tapmistele õhutamist. Kuidas siis seda nimetada. Keska ise viis rahva vaesumisele ja nüüd mängivad heategijaid. Ärge uskuge. Staluhhin ju kirjeldas olukorda nii nagu see on.
    Inimesed. ärge laske vihavaenule ennast kaasa kiskuda. <Hea sõna võidab võõra väe Ameerika ei ole kuidagi Eesti avitanud, Nende pidev lubadus tulla valge laevaga ja keeluga. "ärge metsast välja tulge. <<meie jõuame kohe kohale. Vaged purjed juba peaks paistma. Igasuguste Mesilaste ja kusilaste üleskutsed hommikutel ja õhtutel. Metsades meie inimesed uskusid ja püsisid paigal SURiD, uskudes" MESILASI Ja KUSILASI" . Võtke mõistus pähe.

  11. tonis.viilol.001@mail.ee 2 aastat ago
    Reply

    Sain kirjutada pool lehte kui kirjutis kadus. Tänan Ratast sõnavabaduse eest.
    Tema otsustab ja piiab. Nii on ka selle mehega, kas julges öelda, et Eesti on juba nagu fassistlik riik. Tegelikult kõik tunnused on olemas. Teisiti mõtlejad ja arusaajad Eesti riigist välja. Hääletuselt venelased minema. Rahvaste vahlise vaebnu õhutamine ja tulemused näha. >Palgatud kommajad teevad oma tööd ja on ka tapmistele õhutamist. Kuidas siis seda nimetada. Keska ise viis rahva vaesumisele ja nüüd mängivad heategijaid. Ärge uskuge. Staluhhin ju kirjeldas olukorda nii nagu see on.
    Inimesed. ärge laske vihavaenule ennast kaasa kiskuda. <Hea sõna võidab võõra väe Ameerika ei ole kuidagi Eesti avitanud, Nende pidev lubadus tulla valge laevaga ja keeluga. "ärge metsast välja tulge. <<meie jõuame kohe kohale. Vaged purjed juba peaks paistma. Igasuguste Mesilaste ja kusilaste üleskutsed hommikutel ja õhtutel. Metsades meie inimesed uskusid ja püsisid paigal SURiD, uskudes" MESILASI Ja KUSILASI" . Võtke mõistus pähe. Tõnis Viilol

  12. Jura Koffimassin 2 aastat ago
    Reply

    Toetame , toetame ja toetame. Huvitav kuidas selline ajudeta Aas üldse sab sellistel kõrgetel kohtadel olla. Kas riigiasutses pole kedagi targemat või on nad seal kõik rumalad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.