Maria Jufereva-Skuratovski: lasnamäelased on mures suurte arvete ja rahvusliku lõhestatuse pärast

Maria Jufereva-Skuratovski

Maria Jufereva-Skuratovski, Riigikogu liige

Suhtlen juba neljandat kuud aktiivselt Lasnamäe elanikega, esitades neile üht ja sama küsimust: „Millised kolm probleemi teile kõige rohkem muret valmistavad?“ Kogutud vastuste põhjal on täiesti võimalik kirjutada Eesti järgmise kümnendi arengustrateegia.

Pea kõik minu vestluskaaslased nimetasid peamiseks probleemiks kiiret inflatsioonitempot, mis ulatus 25%-ni, toidu ja kütuse kallinemist ning suuri elektri-, kütte- ja gaasiarveid. Kõige kurvemas seisus on üksi elavad pensionärid. Pärast kommunaalmaksete tasumist ei jätku neil enam raha toidu ja vajalike ravimite tarvis. Väga sageli kasutasid inimesed vestluses lauset „me ei tea, kuidas see talv üle elada“. See aga on Vabariigi Valitsusele väga vali signaal, et nende pakutud meetmetest ei piisa, et kindlustada inimestele kindlustunne homse päeva ees.

Lasnamäelaste hinnangul on elektrihindade ohjeldamiseks vaja Nord Pooli börsilt lahkuda, kehtestada hinnatõusule moratoorium (universaalteenus just seda tegigi), aktiivsemalt arendada põlevkivienergeetikat, ehitada oma tuumajaam, töötada välja kompensatsioonimeetmed ja võtta kontrolli alla superkasumit saavate energiaettevõtete tegevus.

Lasnamäel liikudes kohtasin palju murelikke lapsevanemaid ja õpetajaid, kes rääkisid sellest, et valitsuse plaan viia koolid üle eesti õppekeelele, oli äärmiselt läbimõtlemata. Enamik lasnamäelastest on veendunud, et eesti keelt tuleb õppida ja osata, kuid see teadmine peab olema reaalne, mitte kohandatud ametnike ja poliitikute ihaldatud pildiga.

Paljud lapsevanemad ja õpetajad ütlesid üksmeelselt, et eesti keeles õpetada ja eesti keelt õpetada oskavaid õpetajaid ei jätku või ei saa õppetöö taset kvaliteetseks nimetada. Lahendamata on ka küsimus erivajadustega laste osas – kuidas peaks üleminek nende puhul välja nägema. Isegi Eesti pedagoogid viitasid sellele, et vene koolide õpetajatele mõeldud kursused ei ole tõhusad, kuna ei kasutata tõestatud ja soovitatud meetodeid.

Sellest tulenevalt võib see üleminek, mida Tõnis Lukase juhitud haridusministeerium nii väga propageerib, muutuda Potjomkini külade ehitamiseks, mille tulemusena ei oska lapsed tulevikus õieti ei eesti keelt ega muid õppeaineid. Üleminek peab olema sujuv ja riik peab ennekõike valmistama ette õpetajaid ja maksma neile motiveerivat palka.

Lisaks murele kõrgete hindade ja laste hariduse pärast ütles iga teine Lasnamäe elanik, et ühiskonnas on suurenenud lõhe eestlaste ja kohalike venelaste vahel. Inimesed märkisid, et neile teeb haiget asjaolu, et osa kohalikke poliitikuid näevad neis ohtu riigi julgeolekule ja soovivad vastu võtta neid diskrimineerivaid seadusi (mittekodanikelt kohalikel valimistel hääleõiguse äravõtmine). Vestluskaaslaste arvates tuleb, vastupidi, igati vältida pinget rahvuslikul pinnal, mitte seda suurendada, nagu praegu toimub.

8 kommentaari
  1. proua Maria 2 aastat ago
    Reply

    Venelaste PIDEV halin teeb nõutuks ja tekitab ka pahameelt. 31 aastat on Eesti olnud iseseisev, selle pika aja jooksul oleks venelane pidanud tegema otsuse, kas tagasi esivanemate maale, kus kõik meelepärane või jääda ja kohanduda selle riigi CCCP, ist kardinaalselt erineva palgega. Riigikeele oskus on sel puhul täiesti enesestmõistetav ja häbi peaks olema inimestel, kes ikka veel targutavad riigikeele oskuse vajadusest, kuid püsivad umbkeelsetena edasi ja annavad oma suurvenešovinsmi domineerimishimu oma järglastele edasi. Tallinnas on võimalik keel kiiremini omandada, sest siiski VEEL (teie pahameeleks) on eestlasi ja seega ka keeletaust olemas (Narvas ehk pisut raskem) aga kui endal tahtmine puudub, siis polegi ju midagi teha, ega vägisi saa kellelegi teadmisi pähe kallata. Ja mis õigustust on valimisõiguse andmisel üdini putinimeelsetele inimestele, kes heameelega valivad nii mõrtsukat kui tema parteid ja siis tahavad ka siin otsustajad olla. Minu jaoks on täiesti arusaamatu, miks need inimesed ometi siit ära ei lähe, kas tõesti vorstiviilu paksus on tähtsam oma ideaalidest ja oma tõelise kodumaa armastusest. Ja kui tahate saada ausat vastust, siis oma hinges olete meile täiesti vastuvõtmatud ja me PEAME teid taluma, kuid ärge lootke ei austust ega ammugi mitte armastust.

  2. Mõmm 2 aastat ago
    Reply

    Eesti keele oskus ei näita midagi, olen ammu täheldanud et just eesti keele valdajate ja eesti passiga inimeste seas on kõige rohkem eesti riiki vihkavaid inimesi. See mis praegu toimub toodab neid veel juurde. Venelaste olukord on paljuski skisofreeniline , olla lojaalne riigile kus russofoobia hakkab juba igasuguseid piire ületama. Passi valik oli 90-ndatel paljudele pragmaatine otsus. Kui inimene eesti keelt ei mõista ei saa ta ka aru millisel määral just ühiskonnas ja meedias on määravaks venevastane meelsus. Seda kultiveeritakse ja toidetakse igal võimalikul juhul. Ainult see tee viib meid kõiki vältimatu katastroofini.

    • Jurakas 2 aastat ago

      Kuigi KajaKatkKallas ütles, et “Riik, see olen MINA!”
      palun riiki ja valitsust mitte segi ajada.
      “…eesti keele valdajate ja eesti passiga inimeste seas on kõige rohkem eesti riiki vihkavaid inimesi. ”
      Nad eri vihka mitte Eesti riiki, vaid vihkavad praegust Eesti riiki -Eestit kui RAHVUSRIIKI – hävitavat valitsust-viletsust!
      S.t. et sellise valitsuse-viletsuse vihkamine on Eesti riigi kaitsmine!

    • .... sul on õigus Mõmm osaliselt 2 aastat ago

      Mina olen eestlane, kes ei vihka riiki aga ma vihkan , et mind alandatakse siin riigis elades. Tänaseks olen jõudnud pensioniikka – kõik lugejad mõelge , tegime riiki – olles ühes riigis elanud 30…40 aastat ja nüüdses oleme elanud 30… .
      Lammutatud on head, kõvasti ja see on toonud tohutu suured käärid, on ebanormaalne, kus peale 35 vanused surevad ja jõudmata üldse pensioniikka. Meedia teatab, et 22000 noorukit on kadunud tööturult…. (mis pensioni nad loodavad? … siin on ka teine tulemus, võimalik et neist 1/3 ei hakkagi tööle sest maabuvad kraavis).

      Et riigis pole suudetud isegi selles osas saada asju paika , anda Eesti kodakondsus neile inimestele, kes mingil põhjusel vanemate lohakusest(vanemad lahkunud siit ilmast, või jäid vanavanemate kasvatada jms. põhjused ja sünnitavad nüüd juurde Eesti kodakondsuseta kodanikke) jäid vanemate määrangu järgi mitteeestlasteks aga tegelikkuses on nad käinud eesti kooli, räägivad puhast eesti keelt ja kirjutavad – isegi ei saa aru vene keeles. Nad lihtsalt ongi pahased, et – nad on 2* jäetud tuultepöörisesse ja nii see osaline lõhe ka ei kao , nad ei lähe seda eesti keele eksamit kunagi tegema ja polegi kohustust!
      Eesti riik- istub igasuguseid seal Haridusministeeriumis ja võtku välja andmed – alates 1991.a. sündinud ja kes on käinud eestikeelses koolis , läbinud seal vähemasti 8 klassi sel segasel ajal ning anda neile Eesti kodakodakondsus ja nende järglastele.
      Praegu juba hakkab kolmas põlvkond tulema Eestis ja ikka veeretatakse seda küsimust…. Kaua võib? Isegi kui nad lähevad mujale riiki tööle, tänased seadused võimaldavad pensioni ülekanded pärast ja tagasitulija kasutab oma raha pärast, siin Eestis. Samuti osa kasutab EV tulumaksu deklareerimist juba välismaal töötamise ajal. Miks tõugata neid inimesi töötama ja ka mujal mustalt raha saades.
      Teatud isikud loovad poliitiliselt vastaseid meie riigis elunevaist – neid sovjeti-kommunismi ja putinlasi jagub veel 15 aastaks, siis on nad kõik surnud. Meil aga püütakse järgmiste põlvkondade osas ikka tekitada segadust, – olete omad ja ei ole ka!
      Saagem inimesteks! Kõigepealt tuleks teha kodakondsus selgeks meil elunevatele, kes tegelikult on eestlasteks kujunenud(kas me hakkame ajalugu vaatama tagasi – kes pärineb mongolist, nutumaalt, taanlasest jne.?), mis segab ? ja automaatselt väheneb ka venekeelse õppe ja klasside vajadus. Praegu on selles üks osa jonni.
      Siinkohal toon näite: ta ei tule KÜ koosolekutele ja küsimusele, miks – me vajadusel tõlgime , tuleb vastuseks 50…55 aastaselt eesti keeles: tegite oma riigi, valitsege – te tõrjusite meid eemale kes me oleme ammu siin sündinud ja me käime hääletamas valimistel, maksame makse ja elame.
      Ja neilgi on õigus, enimgi veel on õigus peale 1991.a. sündinutel.
      *** vene keelt ehk slaavi keele üht osa , ei saa arvata prügikasti. See keel rikastab inimest samuti kui inglise, ladina, saksa, soome , rootsi jne.
      Ma imestan – kuhu kadus Euroopa oma suure ülla ideega – kunagine esperanto , jäi sinnapaika(mingi väike rühmitus maailmas liigutab seda)

  3. oeh 2 aastat ago
    Reply

    Täiskasvanu keeleoskus ja lapse sundimine koolis õppida võõras keeles on kaks ise asja.
    Lastel koolis niigi raske.
    Mdeie ei pidanud ju aineid vene keeles õppima CCCP-is, olid vene keele tunnid ja kõik. Keele sain selgeks
    telekast, raamatuid lugedes ja rännates 1/6 planeedist.
    Nüüdsed lapsed vajavad ja tahavad osata inglise keelt.
    ET täiskasvanuna tuleb osata eesti keelt siin töötades ja elades on normaalne. Aga see on midagi muud kui
    matemaatikat ,inglise k., keemiat läbi eesti keele õppida.
    Olgem ikka ausad. Lõpuks saa isegi enam aru, kes venelane kes eestlane -keeled nii perfektselt suus ju.

  4. lp. "Oeh" 2 aastat ago
    Reply

    Palun öelge, kas väikses Eestis peaks olema üle 190 erineva õppekeelega koole, sest sinnakanti erinevaid rahvusi siin elab. Miks peaks just venelased (ainsad, kes meilt vägisi vabaduse võtsid) olema eelisseisus ja omama kõiki õigusi ja omakeelset õpet ja teenindust. Kas okupatsioon kestab tegelikult edasi?

    • ??????? 2 aastat ago

      Meil peaks ka teisi võõrkeelseid koole (peale venekeelsete) olema!
      Või mäletan ma midagit valesti??
      Kui, siis kõigile võõrkeelsetele sama rauaga!
      Vatasel juhul tekib – igati õigustatud – protest.

    • sinu küsimus on ..... 2 aastat ago

      …. just tuntavalt kui harimatult kodanikult, klappidega. Ei ole mingit 190 vaja. Selleks on keeltekool või eraõpe.

      Kui sa oleksid koolis käinud ja midagi tähelepannud , teaksid – et on maailmas põhikeeled :saksa, inglise, vene(slaavi), prantsuse ja ladina keel(viimaste 2 baasil on rida keeli, väikese ümberõppe osas) ja momendil unustusse langenud esperanto(millest taheti teha suhtluskeelt).

      Kõige ilusam näide oli Venemaal, Peterhofis käies , 7 aastat tagasi – kus haakisin ühe vene grupi järele ja kuulasin tasuta giidi ja samas oli teine ilus juhus seal, külastades sealset väli WC , tuli pilet võtta – ja küsides vene keeles , vastas sealne , kohalik(mitmendat põlve seal Eestimaalt läinud, tsaariaja lõpus) praktiliselt puhtas eesti keeles ja tema keel on säilinud Eestis käimisel ja eestlaste suurel turismil.
      Samuti Rumeenias, juhtus Costinestis , kus värvilisel turul 80-ndate keskpaigas müüs üks sigarette Tallinn ja küsides eesti keeles paki , vastas eesti keeles: kingin poole hinnaga.
      See tähendab , osata alati rohkem , on parem kui välistada ja ainult selleks, et luua Eestis olukord: vene keele õpe Keeltekoolis ja raha, raha tule siia – kellelgi on hea ärimõte.
      Millegipärast on ju tänane seis näidanud kui ohtlik Vene ja see jääb pikalt – seega peab oskama keelt või hakkate tõlgiga sõjamänge või sõda pidama ?
      Ja siinkohal tekib veel 1 küsimus : Miks politseile antakse Eesti riigis elavate menetlemiseks tõlkide jaoks raha – lõpetame siis ära , uurijad peavad oskama arusaada eestikeelest ja slaavikeelsed peavad oskama vastata eesti keeles ? Sama lugu on justiitsis, kohtud jne.
      Miks ülikoolides on tekkinud inglisekeelne õpe juba ja eestimaalasele ?
      Enne kui soiute , tehke selgeks ja pange aju teine kera ka tööle

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.