Igor Gräzin: Võrumaa rahva huvidest üle sõita ei tohi

Igor Gräzin

Ühtpidi on Eesti asustus on väga hajus (umbes veerand sellest, mis mujal Euroopas) ning kohti, kus püssi paugutada ja sõjaväeõppusi pidada, rohkem kui küllalt. On ka lausa asustamata paiku, kus võib kõndida kilomeetreid, ilma et peale vihase metssea üldse mõnda elusolendit kohtaks. Aga siin on see konks, et need kohad on looduskaitse all ja nende rahu rikkuda kindlasti ei tohi.

Niisiis peaks polügooni ehitamiseks kohti olema, aga ennäe – Võrumaal on tekkinud 21 talukoha ja hiljem kindlasti veel rohkema elupaiga probleem. Kõigepealt: me ei saa ega tohi ütelda, et igasugune eesti rahvas on automaatselt igasuguse uusarenduse, sealhulgas ka sõjalise arenduse vastu. Minu kodukülla Muhu saarel ehitas kaitseminister Laar NATO õhuseire radari ja ma ei mäleta, et meil oleks olnud kas või üks vastuvaidlev hääl – kuigi muhulased, teadagi, on jonnakas rahvas, kui lugeda Juhan Smuuli ja Katrin Pautsi.

Aga ma avan Laari radaripoliitika suure saavutuse. Läbi meie küla jookseb saare üks tähtsamaid magistraale, Liiva–Nõmmküla tee, mis tolmutas ümberkaudseid talumaju viie kilomeetri kaugusele mõlemale poole nii hullusti, et kohapealset piima juues krõmpsus liiv hammaste all. Ma ei hakka kirjeldama oma kannatuste teid, et see tolmutamine ära jääks, aga minu (kuigi riigikogu liikme!) tulemus oli null-koma-null.

Piisas ühest e-kirjast Laarile, kes juba oli valmis varsti radarit ehitama, kui tulid ei-tea-kust masinad, mehed ja rahad, et viia tee mustkatte alla. Ja mitte ainult radarini, vaid kümme kilomeetrit kaugemale Nõmmkülani välja. Noh, ja hakkaski külavahel mõmin: ehitagu mida tahes, kui ta meist tegelikult hoolib.

Moraal? Üliväga lihtne. Me kõik saame aru, et Eesti sõjaväe harjutusväljakut ei saa ehitada ei Vene- ega Iirimaale. Aga me peame mäletama, et praegune Eesti valitsus, Kaja Kallase oma, ei hooli inimestest kuigivõrd. Rail Baltic on kavandatud valesse kohta ja ta toob lisaks regionaalsele lollusele kaasa ka meie ehitusmaterjali (eeskätt kruusa) laastamise. Kuigi ainus arukas variant olnuks rajada kiirraudtee läbi Tartu ja Riia, siis lootsin, et sellest võidab vähemalt Pärnu… Aga hoopiski mitte: ringi sõites komistasin ikka ja jälle Pärnu töö- ja äriinimeste hulka, kellele see Rail Baltic tegelikult ei meeldi.

Mäletate veel lugu, kuidas taheti Tartumaale Tabivere kanti tselluloosivabrikut ehitada? Asi oli juba peaaegu hakkamas, kui me tartumaalastena kutsusime endale laulma tartumaalase Tõnis Mägi, tulime Tabivere suurele maanteele välja ja tegime paljukilomeetrilise keti protestiks selle koleduse vastu ja – kujutage ette! – tselluloosivabrik jäigi ära.

Noh nii… Ja nüüd siis Nursipalu. Inimesed seal pole kiuslikumad kui mujal ja nad pole vähem isamaalised kui muud Eesti inimesed. Ja viga pole neis, vaid riigis ja kaitseministeeriumis. Ma ei tea, kui mitu ministrit tagasi tänane olukord tekitati, aga silmanähtav on, et inimestega pole räägitud, läbirääkimistest rääkimata.

Ma ka ei tea, millised on sealsed alternatiivid, alternatiivid mujal Eestis, milline on võimalik kompensatsioonimehhanism, aga minu Muhu radarilugu on lihtsalt üks mitmetest näidetest, kuidas saaks asju ajada. Või – mis kah võimalik – projekt lihtsalt ajamata jätta. Nursipalu on praegu samasugune sümbol nagu Kabala fosforiidisõja ajal ja Nursipalu rahvas ei seisa mitte enese, vaid kogu Eesti eest, et 30+ aastat pärast laulvat revolutsiooni hakkaks riik aru saama, et ei saa asju ajada rahva õigusi ja huve arvestamata.

Rahvas teostab oma võimu muidugi kord nelja aasta tagant valimistel, aga asi on selles, et rahva huvidest võib riik üle sõita ka vahepeal ja seda inimesed lubada ei tohi. Ja pauku ei tohi kah teha kus iganes.

10 kommentaari
  1. Vaba 2 aastat ago
    Reply

    põmmutamisala on olemas – Sirgala. Ainult et meie paksud ohvitserid ei viitsi sõita ja nii tuuaksegi sadakond inimest nend elaiskade ohvitseride ohvriks.
    Sirgalas on maad üle 300 ruutkildi, kui Puhatu soo (LKA) välja jätta, oleks ala ikkagi suurem kui Nursipalos. Aga kes tahaks sõita tunde Sirgalasse (kuhu pole isegi otseteed, vaid peab ringi sõitma kOnju kaudu) ja siis paariks nädalaks laagrisse jääma kui saab kohe õhtul koju sõita? Nii et mõne ohvitseri mugavus on tähtsam kui Eesti kaitse.
    Kuigi isegi õppelaske tehes ei tulistataks ju iga päev hommikust õhtuni ja järgmise hommikuni, sest ka teras väsib ja maksab. Kas Herem on aga esitanud kavagi, mitusada lasku päevas ta teha saab? Pole! Sest laskude arv on piiratud. Aga need 10-15 laskepäeva aastas on tähtsamad kui 365 päeva aastas lihtsatele inimestele.
    Omamoodi jabur on väide, et Nursipalo on vaja Võromaa kaitsmiseks. Kas kallale tungitakse siis Viljandist või Tartust? Ja kui ikkagi Pihkva poolt, siis peaks vägi asuma hoopis Võrost idapool. Meil aga ei taheta elada linnast väljaspool.
    Kas keskbande on teinud midagi selle lolluse tõkestamiseks? Mitte …gi! Kas ta aga teeb? Kindlasti mitte! Seega Igor kraaksub valel lehel ja vale bande nimel.

  2. Muide 2 aastat ago
    Reply

    Kaido olevat 1. number Ida-Virumaal, las tema võtab omale ülesandeks Sirgalasse selle laskmisala rajamise. Praegune on armetu ja ajutine, vaja on suurt koos elamute ja kasarmutega.

  3. ??? 2 aastat ago
    Reply

    MIS NEIL IDA-VIRUMAA TUHAVÄLJADEL VIGA ON ?!
    POLE VAJA HÄIRIDA EI LOOMI EGA INIMESI…

    • ... püüa arusaada 2 aastat ago

      polügoon on strateegiline koht , meie oleme NATO liige ja Euroopa piir. Polügooni olemasolu jõu demonstratsiooniks ja piiri kindlustamiseks peab olema soodsaimas ja lähimas kohas koos vägedega. – Pihkva ja sealt edasi on nt. Vene strateegilised punktid ning jõud ja meiega maismaa piir. Edasi on veepiir kuni Soome lahte.
      Kohtlas võib ka midagi teha aga seal piirkonnas on juba olemas muud strateegilised objektid igapäevaseks eluks – ei saa ka kõike ühele kaardile panna, samas on seal piirkonnas üle lahe olemas Soome, Rootsi – kes täna on saamas NATO liikmeiks.Ilmselt peab olema mingi terviklikkus.

      Kui nüüd keegi küsiks, kas Nursipalu laiendus sai teatavaks alles “eile” ?või varem ja millal?

    • Väikesel 2 aastat ago

      üksusel ei saagi ola mingit maailmavallutuskava. Me peame leppima oma võimalustega. Oleme rahvaarvult Venemaast 100 korda tillemad, kui venelased välja arvata, siis 150 korda. Ja majanduslikult ja teaduslikult samuti kümneid kordi. Kokku teeb see tohutu puudujäägi ehk me ei suudaks end kaitsta ka 10 Nursipalo korral. Sest 3. ilmasõjas kasutatakse muid relvi, millel pole Nursipalo ja Sirgalaga mingit seost. Seega me valmistume nursipalos hoopis 2.-ks ilmasõjaks. Ehk kulutame asjata rahva raha.

  4. hr.Gräzinile 2 aastat ago
    Reply

    See Lõuna Eesti ja Tartu – sa ei teagi , lugu on õige aga tegelikkus on teine sealkandis – seal müüakse keha ja muud tööd ei tunta, sest põhiliselt on seal üliõpilased. Sealse piirkonna nimi on NikNok maa ja Tartu on litsimaa pealinn.
    ……………….
    Nursipalu – selles osas olen nõus, et meil on vaja ja piiri läheduses õppeväljakuid ja Eesti on väike. Sealsed inimesed said tagasi oma maad- ja lisaks sovhooside -kolhooside hooneid(millal need iganevad ja eurotingimustele ei vasta , tuleb lammutada, on nad seal vaikselt elanud), ka tehnikat.

    Mina lahendaks nende olukorda teisiti – riigipoolselt arendatavad Tuulemootorid ja päikesepargid = võtaks nad osanikeks oma maa ja hoonete väärtusega , leiaks kuskile 2 ha maad ja hoone ehituseks infrastruktuuri lähedusse ning ehitaks arvestatava …parkide kasumlikkusest ette, neile elamud ja edasi saavad nad …parkide kasumist oma sissetulekut lisaks oma muule tegevusele. Sellega on päästetud nende pensionisammas , on pisut maad midagi -aeda, veiseid pidada ja eluase on neile antud. Tänasel päeval ikka ei ole enam õige vantide moodi käituda – inimesed talust välja … Alustagu uuesti. Ametlikele talupidajatele ja nende jätkajatele tuleb tagada tasuta ümberõpe.

    Kas panete tähele – Maaelu endine minister – Padar , suur põllumees , on vait – ometi on tema elukont vastaspoolel , üle Vagula järve 🙂

    On ju huvitav , sina Gräzin võtad sõna aga Padar on vait ?:?!

    Padar ei saa rääki isegi mitte seto keelen – erakond on Kallase koalitsioonis …..
    Seega telefoonnn ämber on lume velle nummer , ütle hommmen kus on ämmmer
    Saab soo aro mis too teeb sääl ?

  5. praegu ETV UV saates 2 aastat ago
    Reply

    Pevkur – kasutas väljendit : kedagi vihma käest räästa alla ei tõsteta….

    No siinkohal selline väljend ei sobi Nursipalu kohta ei üht ega teistpidi.

    Temal annab tunda see Ida-Viru sünnikoha kleebe, mõte on vene keeles aga väljendada ei oska eesti keeles või väljendab …..

  6. Dresden 2 aastat ago
    Reply

    EI SAA ARU. Õppeväljakutel-aladel ju rakettide laskmist ja tõrjumist harjutada ei saa. See ongi kaasaegne väikesõda. Mis nad harjutavad seal täägivõitlust ??? No miinipildumist ja tanke. Seetarvis peab RAJATAMA
    HARJUTUSALAD ÄRALAGASTATUD TÖÖSTUSMAADELE, SEAL KA VAREMEID, MIDA ÕPPUSTEKS KASUTADA-
    IKKA SINNA KUS LOOMI EGA INIMESI ELA. JA PUID EI KASVA . NEID LAGASTATUD MAID PEAKS KAGU-EESTIS JU IKKA MÕNI OLEMA…
    Kui NATO leiab, et on vajalik luua tsoon ümber Vene piirialade, peaks piisama sellest, et toob baasid sisse ja
    ei nõua meilt, mikroriigilt kulutusi SKP-st jms. Ise vastutab nende alade hoidmise eest. On uskumatu arvata, et eesti suudab luua omakaitse ja relvastuse Vene vastu ,isegi nüüd kui vene näitab end nõrgast küljest mässavate kasakatega kaklemisel. Miks lääs üldse arvas, et vene läheb reaalselt 3.sõja ajal Hiinale appi? Pssst!
    Pealegi nüüdsed sõjad toimuvad distantsilt, seega pole ka baaside olemasolu vaja.Piisab tõsisest teavitusest
    pretensioonist oma mõjualadele. Tõepoolesr -kui hoopis robotid peaksid sõda ja veel parem ,mitte reaalselt
    vaid virtuaalselt -kelle omad võidavad, see on sõja võitja. Vanasti viskasid pealikud ja röövlid, pahelised hertsogid täringut ja teatud maaala läks võitjale, OLEKS JU MÕISTLIKUM ???
    Aga relvatööturite rahad? No siis oleks robotirahad.
    Siis ei pea tapma ja viletsust tekitama. Aga kui inimkond jälle nii kiiresti sigib…Ongi sõda vajalik.
    Palun kasutage rasestumisvastaseid vahendeid, vidinaid rahuldamiseks ja järgige nats karskemat eluviisi.

  7. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased töötavad kõik meie inimeste heaks ja valides neid on edu kindlustatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.