Lesepensioni eelnõu läbis Riigikogus esimese lugemise

Pensionärid vajavad turvatunnet. Foto: Pixabay

Keskerakonna fraktsiooni poolt algatatud lesepensioni eelnõu, mille eesmärk on kehtestada lesepensioni määramise võimalus isikule, kes on vanaduspensionieas ning kelle abikaasa, kellega on isik abielus olnud vähemalt 10 aastat, on vanaduspensioni ajaks surnud, läbis täna Riigikogus esimese lugemise.

“Lesepension määratakse eluks ajaks ning võrdub surnud abikaasa arvutatud pensioniga. Lesepensionit ei määrata, kui see on isiku enda pensionist väiksem,” lausub Riigikogu liige Tõnis Mölder. “Oodatava eluea kasv on pidurdunud ja naised elavad meestest keskmiselt 8,6 aastat kauem. Kaotades abikaasa kaob ka leibkonna täiendav sissetulek ning toimub järsk elustandardi langus.”

Tõnis Mölderi sõnul on vanaduspensioni saajate sissetulekute ebavõrdsus võrreldes teiste elanikega suur ning üksi elavate vanaduspensioniealiste suhtelise vaesuse määr oluliselt kõrgem kui teistel. “2020. aastal elas allpool suhtelise vaesuse piiri ligi pool vanaduspensionäridest. Üksi elavate inimeste vaesuse määr on aga oluliselt kõrgem. Uuringute kohaselt ulatub üksi elavate 65-aastaste ja vanemate inimeste suhtelise vaesuse määr 80%-ni, kõigi 65-aastaste ja vanemate inimeste suhtelise vaesuse määr on seevastu 36%,” võrdleb Keskerakonna volikogu esimees.

“Lesepensioni võimaldamisega toetame üksikute pensionäride toimetulekut ja austame pikaaegset abielu. Abikaasa surma puhul tuleb silmitsi seista mitte ainult emotsionaalselt raske ajaga, vaid ka elukvaliteedi langusega. Praeguse kõrge inflatsiooni tingimustes oleks lesepensionist suur abi. Lesepension määratakse vaid juhul, kui see on suurem inimese enda välja arvutatud pensionist,” lisab Tõnis Mölder.

7 kommentaari
  1. pekka rakkani 2 aastat ago
    Reply

    KUIDAS AITAB SEE ÜKSIELAVAID VÄIKESE PENSIONIGA /staaziga/ PENSIONÄRE, KES EI OLE LESED???
    NEMAD ON PIDANUD KOGUAEG ÜKSINDA HAKKAMA SAAMA. NENDE ELUSTANDARD ON KOGUAEG MADALAM OLNUD. NÜÜDSEKS PÄRIS OLEMATU. =LAUSVAESUS. EMOTSIONAASELT RASKEID AEGU ON NEILGI OLNUD JA ON KA PRAEGU, EGAS NAD KLOOSTRIS ELANUD:
    KAS 10 AASTAT ON PIKK ABIELU JA MIS ON SELLES VÄÄRTUSTADA TEISTEL VÕI RIIGIL VÄLJASPOOL OMAVAHELISI SUHTEID?MÕNEDE ABIELUD VÕIVAD PÄRIS KOLEDAD OLLA JA SEISAVAD VAID TULEVASE PÄRANDI NAJAL:
    PANEB TÕESTI IMESTAMA; ET RIIK EI ALGATANUD K Õ I K I D E ÜKSIKPENSIONÄRIDE TOETAMIST – EELKÕIGE
    VÄIKESE PENSIONIGA ALLA 500 eur !!! = LAUSVAESUS.
    VAID PÜÜAB PROBLEEMID ENESELE LIHTSAMAKA MUUTA JA VÕTAB VAATLUSE ALLA VAID LESED, KES SAID JU KA MINGI PÄRANDI.
    Oleksin pidanud omal ajal teenindama päeval ja ööl mõnd soomlast ja 5 a teeninuks samuti lesepensioni, mis sama suur kui mu 30 a. staazi tulem.

  2. narr 2 aastat ago
    Reply

    Üks rumalus aab teist takka.

  3. häbi peaks olema irvitades vanainimesi üksteise vastu pöörata ja kihistumist veelgi suurendada 2 aastat ago
    Reply

    Uskumatult TOBEDAID otsuseid ollakse võimelused vastu võtma vist AINULT Eestis.
    Kõik oleneb ju inimkvaliteedist, ametnike ja nn.juhtide kvaliteedist, nende empaatiavõimest, vaimsuse arengust, emots, intelligentsist, hoolivusest, süvitsiminekust, mõistusest ja aru arengust.
    Nõukaaegset elu dai sotsialismi ja venelaste süüks panna, tegelt TEGUTSESID ju inimesed ja tol aal oli veel
    positiivselt võimekaid ametnikke, nüüdset pokozuhhat ja bardakki kuubid pole kellegi kraesse ajada.
    Pensionäte KOTITAKSE ,et küll saab, kuigi EUROOPA ANDIS JA SOOVITAS VÕIMALUSED NENDE ELUJÄRJE
    PARANDAMISEKS ja SOOVITAS SEDA KINNISTADA SOTS.HARTAGA, AGA EI -KALLID VENNAD ÕED VABARIIGI
    PRISKEL PALGAL POLIITAMETNIKEST EI TEINUD SEDA MITTE.! Nüüd hakitakse vaesus osadeks, et leks lihtsam hädaliste kaebed kurku tagasi toppida ja seega RAHA kokku hoida.
    Mis need lesed eraldati ülejäänud alla 500 euroste massist??? JA KUIDAS TOETATAKSE ÜLEJÄÄNUD ÜKSIKUID VÄIKESE PENSIONIGA INIMESI ???

  4. ??? 2 aastat ago
    Reply

    Need rikaste, suurepalgaliste lesed -tuttavad poliitikute jms.ringis -käsi peseb kätt.?

  5. Riigiametnike leskede seadus ehk nomenklatuurne 2 aastat ago
    Reply

    see on eriklassi pension.

    See on sama lugu nagu Ansipi kriisiaegselt pensionile suundunutele kuni 2014.jaan., võeti vastu paranduskoefitsient kaitseväele ja politseametnikele , kuid 2020.a. rakendati seda vaid neile- kes olid veel politseis palgal või pol.pensionil Kes olid loobunud sellest sooduspensionist seoses vanaduspensionile jäämisega ning see oli suurem – siis kes pidanuks teadma , et 5 aasta pärast üks valitsus teeb sellise seaduse.
    Ja siis selgus veel – et kuni 2014. jaan. pensionile läinutele – arvas Õiguskantsler ja pensionibüroo ka , et nad ei oska tollal olnud baasosa selle koefitsiendiga korrutada ja polegi vaja korrutada , et siis see mingisugune 30…100.- eur panna juurde 2020.a. ja edasi oleks igakuiselt pensioni võrdselt teistega koef.aprillis korrutatud.
    Nüüd- näed osatakse omale vahet arvutada, miks need lesed ei võiks saada samasuguseid toetusi ja läbida seda jada nagu teised? Lesed peavad siis oma krt. väiksemaks vahetama või majja üürnikke võtma.
    Siis peaks tulema veel üks seadus – üksikul peab olema pension riigi keskmisest palgast vähemalt 80%, miks üksik inimene , kes on töötanud 45 aastat ja rohkem – on saanud aastaid pensionistaaži mitte 1:1 kui palk pole olnud riigikeskmine ? Kõik need lesed ja enne leseks saamist on ju näiteks tarbinud teenuseid, kus hoitaksegi palka allpool riigi keskmist ning elamiseks on tulnud kasutada toetusi , sest töölekäimiseks lisakoha võtmisel, pole võimalik – ÜT pole linnadest väljaspool puhkepäevadel ja äripäeva õhtutel või hommikuti valida.

    Tsiviilkaitseliselt , need ametnikud kes riiki juhivad – on loonud probleemi – mis on isegi väga ohtlik SÕJA korral – EV varem kohane hajaasustus on inimesed “kanditud” suurlinnastumisele ja haiglad on suurlinnades …. Millised on tulemid , kui….
    Sellised on meil ametnikud , mõistus ja siis kuskil ka lesed …. Rahale on neil õigus kui vabamüürlaste kuu-päikese kiirtel püramiidi ladvikus , allpool – olege kraavis ja hüüdke : oleme ühtsed ! See on meie riik ja edu !

    Hõissaaa , Eesti kui ………Vabariik

  6. Kiir ja imelik 2 aastat ago
    Reply

    Keskid on päris imelikuks läinud… Järjest ja järjest rohkem …

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.