Siret Kotka: Langetame toiduhindu, tõstame lapsetoetusi ja pensioneid

Siret Kotka

Siret Kotka, Riigikogu liige ja Keskerakonna esinumber Riigikogu valimisel Lääne-Virumaal

Toidu-, toasooja- ja kütusehinnad rühivad muudkui ülesmäge. Palgakasv pole paraku suutnud sellega sammu pidada. Ettevõtted teatavad ühtesoodu koondamistest ja paljud töötajad elavad pidevas koondamishirmus. Ühed ütlevad, et oleme kukkumas majanduskriisi, teised kinnitavad, et juba istume seal.

Viivitamatult ja otsustavalt on vaja tegutseda, leevendamaks ­kiirest hindade kasvust tingitud ränki mõjusid ja tagajärgi meie majandusele ning ühiskonnale laiemalt.

Peame tarbijatele tagama mõistlikud hinnad ja tootjatele kindlustama konkurentsivõime. Kaalul on meie inimeste töökohad ja riigi maksutulu.

Käibemaksu langetamisega toome vanad toiduhinnad tagasi

Olukorras, kus toidu- ja teiste kaupade tootmiseks vajalike vahendite kallinemine üha jätkub ega paista kuidagi vaibuvat, on ka Eesti toidutootjad jõudnud seisukohale, et on aeg toiduainete käibemaksu määr üle vaadata.

Meil elab vaesuses või suhtelises vaesuses ligi 300 000 inimest, mistõttu oleks praegusel keerulisel ajal toidu- ja ka ravimite hinna langusest paljudele suur abi. Keskerakond langetab valitsuses olles nii ravimite kui ka toidukaupade käibemaksu praeguselt 20 protsendilt 5 protsendile.

Eestisse veetakse sisse palju toidukaupu riikidest, kus inflatsioon on olnud mitu korda madalam, mistõttu pakutakse neid siinmail kodumaisest toodangust soodsamalt. Sealt tekib aga eestimaistele toidutootjatele hinnasurve oma kauba hinna langetamiseks, mida pole aga võimalik teha, kuna kohalik tootja saab tooraine ja tööjõu kõrgete hindadega Eestist. Nõnda tegutsebki suur osa meie toidutööstusest ellujäämispiiril. Mitu Eesti toiduettevõtet on uksed sulgenud, seda tegemas või töötajaid koondamas.

Töötuse suurenemisele lisaks kasvab risk Eesti toidujulgeolekule, sest suutlikkus oma rahvas suures osas ise ära toita on osa riiklikust julgeolekust.

Tõstame pensioni 1000 eurole

1000-eurone pension on täiesti realistlik eesmärk, kuna ametliku prognoosi kohaselt kasvaks keskmine vanaduspension kolme aastaga niikuinii 836 euroni. Valitsuses olles kiirendab keskerakond seda protsessi, tõstes pensioni baasosa järgmisest aastast alates 50 euro võrra ja nii neli aastat järjest. Lisame siia veel indekseerimise võimenduse ja 1000-eurone pension saabki tõeks.

Selline pensionitõus leevendaks oluliselt inflatsiooni negatiivset mõju ja parandaks märgatavalt pensionäride elujärge. Igal eakal on õigus oma eluõhtut inimväärselt veeta, sest ta on selle oma elutööga välja teeninud.

Iga lapse toetus olgu 100 eurot kuus

Iga laps, kes Eestisse sünnib, on oodatud, väärtuslik ja võrdne kõigi teiste lastega. Olgu ta siis esimene või kümnes laps peres. Kehtiv süsteem on aga karjuvalt ebaõiglane: kui kolmas ja temast järgmine laps saavad toetust 100 eurot, siis esimene ja teine laps on väärt ainult 80 eurot kuus.

Kurb tõsiasi on kahjuks aga see, et suuremas vaesusriskis on sageli hoopis need pered, kus vanem kasvatab üksinda ühte või kahte last. Seetõttu tuleb kohe tõsta esimese ja teise lapse igakuine toetus samuti 100 eurole.

Lisaks tuleks lapsetoetused indekseerida, nagu on tehtud pensionitega, et need igal aastal automaatselt tõuseksid.

Keskerakond pikendab ka lastetoetuse maksmise perioodi lapse 21-aastaseks saamiseni, kui ta õpib gümnaasiumis või kutseõppeasu­tuse statsionaarses õppes, rakenduskõrgkoolis või ülikoolis täiskoormusel.

Eesti tuumajaamaga ei tohiks Nursipalu teha…

Meie riigi julgeoleku seisukohalt on tähtis, et meil oleks energiaallikate paljusus. Eesti oma tuumajaam oleks siinkohal üheks kindlaks võimaluseks, mistõttu olen isiklikult sellele teemale avatud. Ent asjad peavad olema põhjalikult ja lõplikult läbi arutatud. Vanasõna, et üheksa korda mõõda ja üks kord lõika, sobib siia ideaalselt. Tuumajaama planeerimisel ja ehitamisel tuleb arvesse võtta kõiki asjaolusid ja pooli. Pärast tuumajaamateemalist ühiskondlikku debatti, kui ühiskond on valmis, võib hakata arutlema sobivate Eesti paikade üle. Seejärel peaksid toimuma läbirääkimised kogukonnaga, kes elab piirkonnas, kuhu tuumajaam soovitakse rajada.

Aga täiesti vastuvõetamatu on asjade käik näiteks Viru-Nigula vallas, kus osa inimeste jaoks on kõik justkui juba ära otsustatud: tuumajaam tuleb Letipeale. Üks ettevõte on kohad välja vaadanud ja ütleb, et varsti hakkame sisuliselt tuumajaama ehitama. Täiesti valest otsast on pihta hakatud, kuna tegelikkuses ei saa mitte keegi Eestisse tuumajaama rajada enne, kui meil pole tuumariigi seadusi.

Praegu lugesid inimesed seda, et tuumajaam on kavandatud Letipeale, põhimõtteliselt ajalehest, nii minagi. Ma loodan siiralt, et kuhu tahes Maarjamaale tuumajaam lõpuks ka ei ehitataks, ei tehtaks sellise riiklikult olulise objekti rajamisega niiviisi, nagu läks Nursipalu sõjaväelise harjutusväljaku laiendusega, mille puhul sõideti kohaliku rahva arvamusest teerulliga üle. Eesti on ikka kogu meie rahvale kuuluv riik, kus suuri asju võiksime üheskoos otsustada ja peaksimegi seda tegema.

13 kommentaari
  1. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Küll on meeldiv siin näha nii sümpaatset, hoolivat ja töökat naispoliitikut. Kõik on õige mida ta kirjytab ja tema on õige kandidaat Riigikokku. Oleks temataolisi rohkem Riigikogus. aga kahjuks pole. isamaalastest tahaksin seal näha vaid seedrit. Keskerakonnas on palju häid poliitikuid kes sinna sobivad. Aga kujutage ette selliseid poliitikuid Riigikogus nagu Randpere kes enne valimisi televiisoris räägib lollusi või Krossi kellel on palju patte hingel ja kes pole meie riigi heaks midagi teinud. Aga näe imet reformierakondlasi valitakse aga miks see jääb arusaamatuks.Reformierakondlastest on mulle ainukesena meeldinud Siim Kallas kes peale väga rasket meie rahva jaok valitsemisaega sai peaministriks ja kutsus valitsusse Edgar Savisaare kes tõstis pensione 30 protsenti aga elu läks paremaks mitmes valdkonnas. kaks tarka meest suudavad palju. Aga omade laimu tõttu Kallase suhtes tuli võimule Ansip ja kõik veeres allamäge. Kaja Kallase valitsus praegu eu meeldi üldse. Loodame et Riigikogusse valitakse parimaid poliitikuid.

    • Nii kaunis naine 2 aastat ago

      Eks Edgar teads, keda oma koju lubas makse maksma.

    • Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 2 aastat ago

      Hiljuti paluti siin abi väikesele haigele lapsele. Riik ravimi ostust keeldus.
      Kirjutasin siin Siret Kotkale, et sinul on Tallinnas kolm korterid. Luksusauto ja muud kinnisvara, Oled nead paremat söönud alul Saviarwe kulul, siis Repinski kulul ja nüüd meie kulul. Siret, ole hea ja aita seda haiget last. Ta oli ennast koos Evega kuulutanud abivalmis inimeseks. Abi aga Siret ei osutunud. Ta ri trinud krllrdt kirjast väljagi.
      Rakveres puhkes phandus. Korraldasin Keskerakonna pensionäridele välja sõidu bussiga Hiljem sain teada , et erakonna kordinaator Kreek oli võtnud erakonna kassast kolmtuhat krooni nagu bussisõidu oleks tema kinni maksnud. Aus tegu see ei olnud. Rääkisin sellest Toomas Varekule. Jaaksonile jne. Asi väikiti maha. Ka Siretile rääkisin. Nüüd on siis see erakonna aus inimene juba mitu aastat Sireti abiliseks palgatud. Niipalju siis aususest ja hoolimisest. Õige oleks kui Siret hääli ei saaks.

    • Tõnisele 2 aastat ago

      https://www.err.ee/1608411623/kulkat-riisunud-avo-viiol-pole-viimastel-aastatel-sentigi-maksnud
      Ehk oleks tarvilik need pätid korjata kokku ja koos advokaatidega ja kohtutega – panna see selline seltskond tänavat pühkima ja raha lastele…….
      Praegu nad õitsevad kõik ja kõigi kulul , osa veel sooduspensionit ihaldades

  2. Lääne -Virust 2 aastat ago
    Reply

    Mõtlesin,et avaldan samuti mõne mõtte aga lugedes esimest kommentaari kadus tahtmine.

    • Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 2 aastat ago

      <tehtud viga. <tõnise poeg Aavo on aastaid tagasi sunud ja maetud Rakveresse.

  3. ülevalt, tehke siis juba lubatu ära, meelitate kui näljaseid koeri vorstiga valima 2 aastat ago
    Reply

    Vanasti kujutati jõulukaartidel inglit, kes laulis:
    MA TULEN TAEVAST ÜLEVALT,
    HÄID UUDISEID TOON TEILE SÄÄLT …

  4. Sirje , ma ei usu midagi enam mis riigis toimub 2 aastat ago
    Reply

    olen pensionil, töötan – tulumaks võeti 2022.a. 50% pensioni osas esimeselt EUR ja töökohal ka esimeselt EUR.
    MTA lehel on kohustus eeldatavalt 2022.a. deklar. juurdemaksta ca 300.- EUR , sest maksuvaba osa oli ainult 1100.- EUR. Seega maksan pool pensioni TM. Lisandub Maamaks – sest meil Seaduste väljamõtlejad vabastasid seadusega enim tulusaavad maamaksust (registreerid oma erineva suguvõsa liikmele kinnistud) ja on 200…300m2 elamumaad maamaksuvabad.
    Kui oled üksik, siis elades nt. 1-toal. krt, rügades tööd ja maksad oma suvituskoha – “mausoleum” eest, kus nautida enne surma ka loodust , ilusas rajoonis sinna tekkinud MILJONÄRIDE ja tõusikutest põrsaste tasuta olemise kinni täis-max.maamaksuga, mis nüüd tõuseb.
    Käin tööl, asutus maksab minu eest ka sots..maksu(arstidele ei pääse ….!) , töökoha palk on võrreldes PPA spetsialisti(pagunita) samaväärse töö eest 370.- EUR madalam (seepärast riigiasutused ostavadki seda tööd odavhankega omale, ja ise prassivad rahadega mujal – seega orjatööd soodustatakse!)
    Riigi A/Ü ajab ju ka mula – 4.40 eur tunnihinnana on võit ? – ja kolme aasta pärast ehk 6.- ?
    Saksamaal oli 15 aastat tagasi min. tunnihind 8.- eur. Võrdleme sealset praegusi hindu, on ka odavam kui meil elu.
    **Keegi ei selgita, kuidas saavad kaubad kallineda metsikult – mida üldse Euroopas isegi ei toodeta, seega ei puuduta seda kriis ega sõda. Ainult logistika ei saa tõsta banaani hinda 1 .- eur kg või äärmus – veini, pudeli, hind 3.- eur.

    ****Ükski poliitik ega Tarbijakitsed ega Konkurentsiametikartell ei ole tõstatanud küsimust – KUIDAS ON VÕIMALIK , et kaubanduses , on 50% kaupa või isegi rohkem odavamad kui 30% ja pidevalt. Tundub nagu ei oleks see väide õige õige – aga vaadelge : 1.püsiklient, 2.päevasoodus, 3.kõigile soodus ja 4.ostumahult tekkiv boonus(flirdiraha) ja 5. tähtaja möödumise allahindlus, 6. prügilasse minev.

    NÜÜD SEDA EELNEVAT lugedes , koputahe omale südametunnistusele , vabamüürlased , teie majanduse salajane arutelu loožides , on viinud inimesed upakile , sest puudb riiklik kaitse!
    Õiguskantsler – teda pole enam isegi mökitamas kuulda

    Et 2023.a. muutub midagi – ei muutu , ainult sureb rohkem! A/Ü ammub , et ükskord saab 1000.- maksuvabaks , 3…5 aasta pärast , lubaja saab saab ise ilmselt 5000.- igakuiselt sissetulekut ja tema pensioniosak on – iga 1 aasta =3 aastat, teistel lahutatakse maha töötuna oleku aeg ja alla keskmist palka ei saa 1 tööaastat.
    Pedagoogidele tohutu palga tõstmine pidevalt ja haridus on enamusel kirjaoskamatus, tegelikkuses teenib ühte eesmärki ja kogu Riigiametite süsteemis – et 1 tööaasta oleks võrdne pensionle rohkem kui 1,5 aasta arvestuses.

    ****Teeks aga nii , tõstke Riigiametites palka , pedagoogidele jt. aga 1 tööaasta on selles kategoorias 1,5 aastat töötamist ! – siin on ju loogika sees , niipalju kui nad saavad rohkem , on nad teiste töödega siis võrdselt pensioniosaku saamisel ?!
    Oleks ju õiglane – miks kassiir, turva, transa, üt juht, koristaja, sibivedaja jne. – teid teenindades peab teie urruaugu korrasoleku eest teenima 50% vähem ja samas ka ei kõigi nagu üldse tööl – aastaid saab ka veel vähem kirja ning töötuaeg on samuti – 0(seegi on ju riigi ameti-hariduse korraldamise puudujääk….!)

    Aeg oleks tulla Maa´le !

  5. Sõna sekka! 2 aastat ago
    Reply

    Lugesin eelmist kommentaari kaupade kallinemisest. Mõni päev tagasi käisin Selveris ja panin tähele, et kartupüree kg hind oli 5.99 . Hakkasin siis arvutama ja sain omahinnaks c1.20- 1.30 Kui lisada siia juurdehinndlus 100%,/mis on üle mõistuse suur/,saaksime müügihinnaks 2.50. Aga müües hinnaga 5.99 on juurdehindlus 500%??????!!!. Seda hinda ei pane ,ei puutin,ega türklane, vaid oma mölakas kaasmaalane kes Teile laulupeol naeratades otsa vaatab.

  6. Kui tõesti hoolite lihtrahvast 2 aastat ago
    Reply

    Toiduainete käibemaksu alandamisest on vähe. Tuleb lõpetada põllumeeste, toiduainetööstuse ja kaupluste alusetu rikastumine. Vaja on kehtestada kohe toiduainetele riiklikud piirhinnad.

    Mõned näited:

    1kg sealiha – 1eurot
    1kg loomaliha – 1,50 eurot
    1kg kana – 1,30 eurot
    1kg suitsuvorsti – maksimaalselt 2 eurot
    1kg. keeduvorsti – maksimaalselt 1,3 eurot
    1 liiter piima – 25 senti
    0,5 kilo hapukoort – 50 euro senti
    1kilone leib – 50 euro senti
    1kilone sai – 25 euro senti
    1 kilo kartulit – 20 eurosenti
    Ühegi köögivilja hind ei tohi ületada 1 eurot kilogrammi kohta

    • ....eelmisele 2 aastat ago

      Põllumees kui saaks kogu sellest jamast kasvõi 50% omale , ma rõõmustaks. Põllumehed ei saa peale sentide midagi. Üks halb asi on, et EV on hakatud nimetama põllumeesteks neid , kelle väljast(riigist) sisseostetav kaup toormena pakitakse siin – need pole põllumehed! Üks selline on meil teada Ääsmäe kandist.
      Meil tuleks EV määrata põllumehe staatus uue aja tingimustes – kes on ja oleks , kes vähemasti 80% toodab ise ning mitte pole vekkija. See oleks veel arusaadav, sest tühja liini ei saa pidada, selge -et koormus peab olema , rentaablus. Aga kui see on tööstus – siis on ta vabriku omanik, mitte põllumees(vabrikant-logistik) ja sellisel kaubal ei tohi olla mingeid EV tähiseid küljes – sinilinnud või rukkililled.
      Vanad ETKVL tootmised – Põltsamaa ja Tartu , jne. on mahamüüdud ja ununeb meie suur tootlus – miks täna ei võiks olla mahlaks vajalik siirup tuubides nagu varem oli, tuubikeedis ? Me oleme hävitanud hea – et kadugu sotsialism aga Hangunud kapitalism koos varastega on hulleim vaenlane. Antud juhul, pakendi hulk ja suurus väheneks – sellise siirupi või marmelaadi tuubide näol. Lisaks – neid marmelaade tehakse nüüd nagunii mingitesse kilekottidesse kuskil ja eraldi otsikud jms. jama – materjali on raisatud tohutult ja Rohelised aina mulisevad, ajavad oksele!

      Kes on meie põllumajandus toodetelt ja tootmiselt kasusaajad – 1.tööstus, 2. logistika, 3.müüja.

      Tööstus – nt. piim – koorib 7 erinevat fraktsiooni piimast(piim on 8-s) :koor(rõõsad), erineva rasvasusega piimad, pett(nüüd on kallim kui keefir),keefir, koor(hapu), või, pulbrid-piim ja koor, kohupiimad, juustud….

      Logistika – see on omaette vaatus! – küll seda laadimist käib ja tühiklõbinat arvutites – see on ikka jama kui EV pinnal laetakse ladudest 3* kaupa ringi või rohkem . IT sööb oma tarkuses?! tavakodaniku kui krokodill

      Müüja – deviis : Ratsa rikkaks!
      ………………
      Puudub abs. majandusalane arusaam – teatakse vaid 2 komponenti: oma taskusse kasum(mida tihti arvestatakse raamatupidamislik ja ükskord ka tegelik….) ja 4.klassi matemaatikat – liidame aina numbreid, suurem-st. on rohkem !

      ……….

      Küsimus- miks on hr. Grossil normaalsed hinnad: 1. toodab ise lõpposa või ostab tootjalt otse müüki, 2. Logistika – omavedu, veokid sõidavad vähemasti 90% lastiga ja 1 komplekteerimine, 3. Müük – põhineb käibele, mitte ahnitsemisele.
      Ja tema kpl. saab veel 15.- mitmepäeva toidu, esmase vajaduse. Ka 3 liikmelisele perele.

  7. Oina sugulane. 1 aasta ago
    Reply

    ÄRGE MURETSEGE. Meie eest seiavad kaks vägevar daami. Siret lennutab meid heale elule ja ja Kaja venitab oma “meeste rõõmu üle eesti Raketid ei pääse ligi. Elagu suured tussud.

  8. oina sugulane. 1 aasta ago
    Reply

    Nimetame siis uurt tussut raketikaitse varjuks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.