Mihhail Kõlvart: Vaenulikkus Euroopa aluste suhtes ja tühistamiskultuur Eestis

Mihhail Kõlvart

Kui lihtne on tänapäeval saada tembeldatud «homofoobiks» või «Kremli agendiks» ning sageli pannakse nende vahele ka võrdusmärk,

Piisab sellest, kui olla mitteparketikõlbuliku erakonna liige, muretseda eesti keele õpetamise taseme pärast vene koolides või seada kahtluse alla abieluvõrdsus. Kui lihtsaks on muutunud teisitimõtlejate häbimärgistamine, olgu nad Riigikogu liikmed, vaimulikud, terved ühiskonnarühmad. Kui kergesti asutakse süüdistama kuriteole õhutamises ja seotuses välise vaenlasega või nimetatakse oponente vähima häbitundeta klounideks, saateks piiritagune aplaus.

Olgu see siis poliitiliste vastaste diskrediteerimiseks enne valimisi või selleks, et õigustada vastuoluliste seaduseelnõude üleolevat läbisurumist. Eesmärgid võivad olla erinevad, kuid vahendid jäävad samaks.

Liberaalide silmakirjalikkus

Huvitav, et kõige karmimad süüdistused ja kõige jultunumad avaldused pärinevad neilt, kes kuulutavad end liberaalsete väärtuste kaitsjateks ja diskrimineerimise vastu võitlejateks. Mitte et selles midagi uut oleks, kuid uue koalitsiooniga on asi läinud üle võlli. Samas, kui küsida peaministrilt või siseministrilt, keda nad konkreetselt silmas peavad, kes konkreetselt aitas kaasa kuriteole, kes on parlamendis «kloun», siis selgeid vastuseid ei saa.

Sõnu teha on palju lihtsam kui nende eest vastutada. Samal ajal tahab just praegune koalitsioon muuta «vaenu õhutamise» eest süüdistuse esitamise aluseid ja teha sõnastus nii ebamääraseks, et see võimaldaks kriminaalkaristust «valede mõtete väljendamise» või ükskõik millise hooletu sõna eest. Arutelu vihakõne eelnõu üle seisab Riigikogus veel ees, kuid see lõpeb ennustatavalt samuti teerullimeetodil. «Mis on lubatud Jupiterile, pole lubatud härjale» ehk meie räägime mida iganes, aga teie olge vait.

Varjamatu kirikuvaenulikkus

Eriti valusaid ajaloolisi assotsiatsioone kutsub esile siseministri varjamatu vastumeelsus vaimulike suhtes, ja ta pole selles üksi. Tõrjumine ja halvakspanu kiriku suhtes on muutumas moevooluks – liberaalsuse ja valgustatuse ilminguks. On sümboolne, et just siseminister on see, kes peaks ameti poolest vastutama riigi ja kiriku vaheliste suhete eest. Kiriku rolli eiramine sotsiaalkultuurilistes protsessides on aga just nimelt valgustatuse puudumise ilming.

Teadupärast pani kristlus aluse euroopalike väärtuste süsteemile ja kultuurilisele arengule. Vähemalt üks poliitiline partei Eestis väidab, et tal on pikaajaline arengukava, näiliselt kahesaja aasta peale. Tegelikult pole neil aimugi, kuidas nende algatatud maksureform mõjutab riigi majandust isegi lähiaastatel. Tuleb tunnistada, et pole ühelgi erakonnal süsteemse arengu kontseptsiooni kauemaks kui üheks valimistsükliks.

Teisalt on kristlik kirik juba kakstuhat aastat tõestanud, et on võimeline mõjutama protsesse pikas ajavaates. Esimene hoolekandeasutus ja haigla, Jaani seek, rajati kiriku poolt ning leidis mainimist juba 1237. aastal. Esimesed koolid Eesti territooriumil rajati 700 aastat tagasi kloostrite ja koguduste poolt. Tänu protestantismi tulekule muutus eestikeelne haridus juba 500 aastat tagasi võimalikuks. Varaseim säilinud eestikeelne raamat on luterlik katekismus aastast 1535. Rääkimata sellest, et just protestantismi ideoloogia mõjutas progressi ja majanduskasvu Euroopas.

Kiriku mõjul loodud ühiskondlik-kultuurilised traditsioonid ei oma mitte ainult sakraalset tähendust, vaid need on ka kaitsemehhanismiks ühiskonnale ja üksikisikutele, hoides neid lagunemise ja hävimise eest. Traditsioonide teadlik järgimine kujundab indiviidi identiteeti ja säilitab rahva kultuuri. Kas laulupeo programmi võiks lisada traditsioone, mis muudaks laulupeo identiteeti?

Nii ei võetaks ju kelleltki midagi ära ja rahvalaule esitatakse endiselt. Ei, seda ei tehta, sest see oleks kultuuriliste alustalade lõhkumine. Ja isegi kui tagajärgi ei tajuta ega tunnetata kohe, siis pikemas perspektiivis on need paratamatud, sest traditsioon või selle puudumine kujundavad tulevikku sajanditeks. Seepärast võtavad kõik totalitaarsed režiimid enda kontrolli alla ideoloogia ja kultuuri ning loovad omaenda traditsioonid. Seega on abielu sotsiaalkultuuriline nähtus, mille muutmisel on pikaajalised tagajärjed ja kirik on sellest teadlik.

Parandame «looduse vea»

Loodusseadused ja jumala tahe on kodeerinud naiste ja meeste vajaduse osaleda uue elu loomisel. Ei saa välistada, et nende erinevad rollid olid ettemääratud aluseks ka inimese isiksuse kujunemisele ja füüsilise arengule. Oletame, et see arusaam on pelgalt arhailine teooria, kuid ei saa kindlalt väita ka vastupidist. Perekonnaseaduse muudatused kaotavad ära eri soost vanemate tähtsuse.

Seadusandlik algatus loob kõik õiguslikud eeldused, et võrdsustada samasooliste ja erisooliste vanemate võimalused lapsi saada. Seadusandjad püüavad õigusnormidega parandada kahetsusväärset «looduse viga». Küsimus on vaid selles, kes või mis on olnud aastatuhandeid valitsenud diskrimineerimise põhjuseks. Eelarvamused, mis põhinevad universumi ebatäiuslikkusel?!

On huvitav, et viimastel aastakümnetel oleme üksteist veennud loodusseaduste rikkumise kahjulikkuses ja looduslikesse protsessidesse sekkumise lubamatuses. Isegi liiga sagedast muru niitmist linnaruumis peetakse keskkonna vastu suunatud kuriteoks. Inimene ongi tekitanud meie planeedile korvamatut kahju ja tagajärjed võivad olla saatuslikud. Näib siiski, et soov «jõgesid ümber pöörata» on endiselt säilinud loosungi all «Me ei oota looduselt armuande, vaid võtame, mis vaja.»

Oleks aus tunnistada, et koalitsiooni algatatud vastasseisu tekitavate teemade teravdamine ühiskonnas viib negatiivsete emotsioonide tekkimiseni, sealhulgas vähemuste suhtes. Paljud opositsioonipoliitikud pole oma väljaütlemistes vaoshoitud ja häbimärgistavad avalikult inimesi nende seksuaalse orientatsiooni pärast. Selline käitumine on vastuvõetamatu. Kuid suurem vastutus sotsiaalsete pingete süvenemise eest lasub praegustel valitsuserakondadel, kes ei suuda või ei taha võimalike pikaajaliste muutustega arvestada. Rääkimata nende eest vastutuse võtmisest. Liberaalne maailmavaade peaks olema suunatud mõistmisele, mitte tühistamisele.

16 kommentaari
  1. Jurakas 1 aasta ago
    Reply

    Euroopa ja kogu LÄÄNEmaailma “alustest”!
    https://makroskoop.ee/30-aastat-sodu-kuidas-neokonservatiivid-on-maailma-tuumasoja-piirimaile-viinud/
    .
    VÄGA asjalik analüüs!
    .
    PS. Miks meie viletsus sellega kaasa on läinud?
    PS. PS. See, kes ulub koos huntidega, ei tohi imestada, kui ka tema nahk hundinahkade kõrvale kamina ette pannakse.

    • Rahvas tahab abielvõrdelisust 1 aasta ago

      Abeluvõrduses teen ettepaneku abieluks saatanaga.

  2. Eve 1 aasta ago
    Reply

    Kõige õigem on öelda nende kohta kes poevad mõrtsukas bideni ees et on Valge maja agent. Kui poleks hakatud surmaevi andma Ukrainale ja mitte ässitama sõja alustamist poleks ka sõda ja kõik oleks jäänud samaks ja Zelenski poleks saanud lasta tappa oma rahvast. Bidenil olid oma huvid mängus seoses Donbassiga kus ta pojal on gaasumaardlas aktsiaselts ja Krimmi kasutaks ta et lähemal on saata Venemaale biorelvi. Peamine oli sellel hullul vanamehel kes topib oma nina sinna kuhu pole vaja oli Ukraina sõja kaudu Venemaa nõrgestamne.

    • Jurakas 1 aasta ago

      Kõigepealt andis USA Ukraina “demokraatidele” VIIS MILJARDIT dollarit riigipöörde läbiviimiseks.
      Maidani malakameestele maksti palka. Dollarites.
      jne,
      Ning sealt tulebki hakata süüdlast otsima.
      .
      2009 aasta Davosi otsuste seast (ja otsustajate seast) muidugi ka.
      Ning nendest nn. eestlastest, kes Davosis on olnud või sinna kutsutud.

  3. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Võib öelda ka Brüsseli agent kuna seal tegeletakse sanktsioonide väljamõtlemisega et Venemaa paljurahvuselisele elanikkonnale halba teha aagasee õnneks ei mõju . Minu meelest peaks Brüsseli poliitikud hoolitdema inimeste heaolu eest. neid ei huvita kuidas vaesemad riigid hakkama saavad, et nagu katk murrab vähihaigus inimesi, et mõned toiduained on säilitusaineid täis jne. Nimekiri on pikk mida nad ei tee. Brüsseli ees pugejad saadavad Ukrainasee kalleid surmarelvi ja valitsus tõstab makse et oma rahvas vaevleks vaesuses.

  4. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Mitte midagi head pole loota sellelt valitsuselt. Aga näe imet Reformierakond sai palju hääli seega on meol palju inimesi keda ei huvitagi kui raske on paljude inimeste elu meie riigis. Monu meelest on valitsus valitud selleks et hoolitseda oma rahva heaolu eest.

  5. Jaan 1 aasta ago
    Reply

    Paistab et kõik õiglased kuid reformierakondlastele mittemeeldivad kõned pannakse vihakõnedeks. Tuletame meelde mida tehti Savisaarele. See meenutas stalinistlikke kuritegusid. Üks poliitik olevat kukkunud trepist alla ehkki ta asen näitas et teda on lükatud, kuid seda ei hakatud uurimagi, parim ajakirjanik Ummelas suri valesüüdistuste kootma all jne.siis tuli Reformierakond võimule ajades valesüüdistustega minema segajaid. Õige ta on et e-valimised on ka kontrollimatud.Kas valitsevas koalisatsioonis on neid inimesi kes hoolivad meie riigi heaolust. tahaks teada.

  6. Heli 1 aasta ago
    Reply

    M. Kõlvart on tark, aus, töökas ja hooliv poliitik. Oleks selliseid rohkem.

    • Miša 1 aasta ago

      on puhas teisitimõtleja.

  7. robert 1 aasta ago
    Reply

    Alati olen pidanud Kõlvartit väga tasakaalukaks inimeseks ja tohutu teadmiste pagasiga ametnikuks No mis teadmised on keskmisel reformipoliitikul ja Kaja Kallasel Meie eestlaste suurim häda on selles et me ei oska eristada teri sõkaldest Oravapartei oma taskumeediaga on meie silmad sulgenud ja kõrvad topistanud Eurorahad on muid uinutanud ja järel on majanduse varemed Ise ju tegime valides parlamenti jahupeadest kisakõrid

  8. Jura Koffimassin 1 aasta ago
    Reply

    Kindlasti ei ole see Mihhaili tekst. Või kui on siis ta võiks küll ravile minna. Soovitavalt kuskile siberi sanatooriumisse kus kõik tühistatud saavad koos olla.

    • ei keegi 1 aasta ago

      kuidas mister Kõlvart ütleski: kõige jultunumad avaldused pärinevad silmakirjalikelt LIBERAALIDELT

    • Almar Glustsenko 1 aasta ago

      Misha tekst on juba valdavas osas üsna hea. Eriti selleks, et võtta see pulkadeks lahti ja korraldada selle põhjal Eesti päris-Maiste kogukondade arutlusi, mis siin ära toodud teemasid puudutavad. Seejärel panna nendel arutlustel kogukonniti saadud looduslikud järeldused eesmärkidena kirja ning seejärel suunata neid kandvad kogukonnad võimaluse juurde, et nad tahaksid ja saaksid oma looduslike alg-päris-Maiste kogukondade põlisasukohtadesse elama naasta ja seal neid järeldusi evida. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Aga sina, Koffimasina Jura, kas sa oled Siberis olnud? Sealses sanatooriumis? Mina olen. Sisult ka sanatooriumis (2 hospitalis ). Ja igal juhul on need olemised olnud hinge ja keha kosutavamad, kui võrrelda viibimisega Tallinna haiglas. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Siberi loodus on iseenesest suur sanatoorium. Ka siis kui sa oled pea pidevalt metsas, üle ei söö ja teed füüsilist tööd. Kui sa neid inimesi Eestis kohtad (eriti palju on neid koos 25.märtsiti ja 14.juuniti) ja võrdled nendega, kes niisugustes oludes elanud ei ole, siis sa märkad selget erinevust ja saad aru, mida ma silmas pean. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Eestluse loodusalgupärased hõimud on Siberist, Uuralitest pärit ugri hõimud ja kannavad endas Uurali päikeserahvuse sära. Sellest nimetusest tuleneb ka Venemaa praegune nimetus, kui teda suulise pärimuse kohaselt hääldada: U-(Ra-Lo)-Gor(a)-Skoje solntsesijanije ehk U-Ra-Sia, nüüdse eesti keele päraselt U-Ra-Sära, milles Ra tähendab päikest.

  9. Almar Glustsgajaenko 1 aasta ago
    Reply

    Liberaalsust, nagu ka demokraatiat pole looduses olemas, kui rääkida looduslusest ja seada seda loomulikuna esikohale. Looduses on ellujäämisvõime ja -suutlikkus peamine looduse kestmise tagaja. Veel paistab eriti välja see, et inimeste puhul on tema aju arengut ületähtsustatud, kui kõrvutada seda loodusloomulike instinktidega ja neist, kohalikes oludes ilmnevate refleksidega. Inimühiskonnastatud ja eriti linnastunud ning e-eluleva inimese aju on praktiliselt võimetustatud iseseisvalt oma kandja looduslikke instinkte loomulikuks tagasi muutma. Ja see on saanud, eriti alates 13.03.2020, inimkonna hoogsa enesehävitamise instrumendiks. Kelle poolt? Kas sa endas oskad selle enesehävitamise ja sinugi poolt oma kaasühiskondlaste massihävitamise tunnuseid, põhjuseid ja põhjus-tagajärg seoseid näha, estleda ja nende kõrvaldamise taristut enda jaoks paika panna ja täita?

    • Almar Glustsenko 1 aasta ago

      …näe, “riiklik küberkaitse” GlavLitib JUBA mu nime siin :), aga IseKirjastus leiab ALATI võimalusi selle vältimiseks.

  10. Almar Glustsenko 1 aasta ago
    Reply

    Nii ebameeldiv, kui seda tunnistada pole, siis EUROOPA ALUSED on tekitatud nende kultuuri(tuse) ehk siinsete (senini Euroopaks nimetataval alala elavate) päris-Maiste põliskutuuride ja meie/nende loodusoludega SOBIMATUTE poolt. Ja seda sobimatust iseloomustab ka Euroopa mini. Eriti, kui seda vene keeles hääldada: JEW-RO-PA, sõnast JEW-REI (SARNASUS EI OLE JUHUSLIK USA-ST EESTISSEGI SISSEOSTETUD/MÜÜDUD JEHOOVA TUNNISTAJATE VEEBIAARDESSI TÄHISEGA JEW, KELLE TEGEVUS ON VENEMAAL KEELATUD). Lükake ümber ja tõestage muid seoseid. Abraham Foxmani 1998. kõne , LIVEINTERNET & 5010089 & 233047090 , selle kommentaarid ; Wikipedia: organisatsioon Licht , Idel Alla isa Jakobsoni teod Eestis, Uuralites (Raamat: Kuhu Kõik Nad Jäid) ja Ukrainas eestlaste hävitamisel , Boriss (kas nüüdse Eestis venelaste ühiskondliku arutluseta laustrahvimise ja väljasaatmise terminaatori, Rogeri sugulane?) Kumm.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.