Vadim Belobrovtsev: Isegi ränkadel 90ndatel ei vähendatud peretoetuseid, küll aga täna

Vadim Belobrovtsev

Eelmise aasta aprillis ametisse astunud Kaja Kallase valitsus pälvis kiiresti tiitli «kõige vaenulikum valitsus perekondade suhtes». Isegi kõikide jaoks rasketel 90ndatel ei vähendatud lastetoetusi, meie ajal on aga reformierakondlaste, sotsiaaldemokraatide ja Eesti 200 liit seda teinud silmagi pilgutamata. Nüüd juba näeme, et sama kurssi kavatseb jätkata ka uus valitsus, mis koosneb samadest parteidest. Huvitav, mis meid ees ootab – kas lastemaks?

Kui nüüdseks juba endine Kaja Kallase valitsus avastas 2023. aasta parlamendivalimiste järel riigieelarves «ootamatult» suure augu, hakati otsima uusi viise, kuidas Eesti inimestelt raha ära võtta. Juba eelmisel aastal otsustati tõsta käibemaksu ja tulumaksu ning erinevate aktsiiside määrasid. Lisaks mõeldi välja automaks. Aga ka sellest jäi väheks ning siis hakati vaatama lastega perede ja pensionäride suunas.

Ilma pikalt mõtlemata võeti kolmelapselistelt peredelt 200 eurot kuus, vähendades toetust, mida valitsus – Reformierakond nende hulgas – ise eelmisel aastal tõstis. Siis tuli löök ka pensionäridele: hoolimata koalitsioonilepingust, mis sätestas selgelt, et keskmist pensioni tulumaksuga ei maksustata, võttis koalitsioon vastu täiesti vastupidise otsuse.

Kellelt võetakse lastetoetused?

Praegune valitsus, mida juhib Kristen Michal, koostas uue koalitsioonilepingu, täpsustades, et jääb kehtima ka eelnev leping. Tõsiselt suhtuda sellesse dokumenti on mõttetu, sest, nagu eelpool mainitud, suhtuvad valitsuserakonnad koalitsioonilepingus olevatesse lubadustesse äärmiselt leigelt. Leping võib olla küll uus, kuid Kallase valitsuse võetud kurss on jätkuvalt endine – juba on teatatud, et taas tõstetakse aktsiise ning tulu- ja käibemaksu. Automaksust koalitsioon ka ei loobu. Nii et maksufestival, nagu seda nimetas Michal ise, jätkub.

Aga ka sellest jääb uuele valitsusele väheks. Taas on ahned pilgud suunatud lastega perede ja pensionäride suunas. Viimastel on vedanud rohkem (veel!) – neid otsustati enam mitte puutuda, kuigi ajakirjanikud on teada saanud, et uus vana koalitsioon arutas võimalust vähendada, külmutada või isegi tühistada pensionide indekseerimine. Aga peredel, eriti lasterikastel, näib jälle ebaõnne olevat. Uus valitsus teatas, et «sügiseks peaks selguma, mil määral saab näiteks lastetoetusi muuta ja kas neid saab maksta vastavalt vajadusele».

Mida see praktikas tähendab?

Lastetoetusi, alates esimesest lapsest, võib kas vähendada või hakata maksma, lähtudes vanemate sissetulekutest. Milline sissetulek on piisavalt kõrge, et vanemad, meie võimuesindajate arvates, lastetoetusi ei vaja, hakkab otsustama seesama valitsus.

Kas tõesti on iga kolmelapseline pere sellises rahalises olukorras, et vajab iga kuu maksumaksjate raha, küsib sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. Huvitav, et kui tema enda algatusel vähendas valitsus eelmisel aastal suurperede toetust 200 euro võrra kuus, siis keegi ei uurinud, kui palju raskemaks muutub olukord ühe või teise suurpere jaoks – raha võeti ära kõigilt.

Lastetoetused Eestis (80 eurot kuus esimese ja teise lapse eest ning 100 eurot kolmanda eest) on tegelikult nii väikesed, et arutelud selle vähendamisest või kaotamisest panevad tundma häbi oma riigi pärast. Hullumeelse inflatsiooni juures, mis on viimastel aastatel meie riiki räsinud, ei saa selle raha eest enam suurt midagi – üks toidukorv ja raha ongi otsas.

Mida tehakse sündimuse suurendamiseks?

Tuletan meelde, et see kõik toimub kohutava demograafilise olukorra taustal, kui sündimus Eestis lööb aina uusi negatiivseid rekordeid. Juba aastast 2022 on sündimusnäitajad ajaloo halvimad alates 1918. aastast, mil hakati vastavat statistikat pidama. Viimaste andmete järgi sündis käesoleva aasta juunis 801 last, eelmise aasta juunis oli see näitaja 915. Sündimus langeb ning valitsus ei leia midagi paremat, kui vähendada lastetoetusi ja kaotada lastega seotud maksusoodustused (Kallase valitsus sai ka sellega hakkama).

Huvitav, millisest loogikast lähtuvad valitsuskoalitsiooni esindajad, kui nad ajaloo rängima demograafilise kriisi ajal mitte ainult ei suurenda lastetoetusi, vaid hoopis vähendavad neid ja kaaluvad isegi võimalust neid mõnelt perelt täielikult ära võtta? Minu loogika ütleb, et see toob kaasa sündimuse veelgi suurema vähenemise.

Kas tõesti juhindub valitsus just niisugusest eesmärgist?

7 kommentaari
  1. Eve neil 1 nädal ago
    Reply

    Lihtsalt pole sõnu kui alatult meie valitsus käitub meie rahvaga, Kärpigu oma palkasid. Liiga kergelt tuleb neil raha.Mõned lihtsalt vajutavad nuppu nõusoleku märgiks et saaks võtta vastu otsuseid mis teevad meie inimesed vaeseks aga nendele nupuvajutajatele sajab raha ilma vaeva nägemata.Nende meelest las paljude inimeste elu läheb järjest halvemaks.Valitsus on ikka valitud selleks et hoolitseda oma rahva heaolu eest.

    • Valitsus on väga tark 1 nädal ago

      Oma palga kindlustamine lolli rahva seljas on tark tegu. Seda õpetas juba rattajurka!
      Hää elu ees ja kui venelane seia tuleb, saab kaitsemaksu eest kohe valitsuse välismaale komandeerida! Ja riik pysyb edesi!
      Elagu Kesikerakond-tee komunistilisesse tulevikku sisse!

    • Oh issand 1 nädal ago

      Vot tak.

  2. Nojah 1 nädal ago
    Reply

    Aga näe imet Kaja Kallase laastamistööd meie riigis, rahva elatustaseme halvenemise soodustamist kiideti heaks ja tinnistati ta vääriliseks kõrge ametikohale Euroopas ehkki see naine ei paitnud välja ka tarkuse poolest. Ta isa Siim Kallas on tark mees aga tütrele oma tarkust ei jaganud. Nüüd jätkab Michal sealt kus eelmine peaminister pooleli j
    ttis sama laastamistööd meie riigis. ASTMELINE TULUMAKS OLEKS ÜKS PÄÄSETEE INIMESTE VAESUMISE TAKISTAMISEKS. Aga kus sa sellega. Need kes saavad riigilt palju raha on ihneks muutunud ja ei hooli et mitmed inimesed vaevlevad vaesudes selle maksukoormuse raskuse all-

  3. Soo 1 nädal ago
    Reply

    Mis inimesed need küll on kes nupule vajutades on nõus nende seadustega mis teevad meie paljud inimesed vaeseks. nii saades kergelt raha elavad nende lapsed külluses aga palud lapsed elavad vaesuses ja ikka halvemaks kõik läheb. Istungitelt puudub alati palju poliitikuid ei tea kas vajutavad nuppu istudes oehmes tugitoolis ja mitte mõeldes sellele kui paljud lapsed vaevlevad viletsuses. Keskerakondlased ei teeks kunagi halba meie inimestele ja hooliks eriti laste heaolu eest. Keskerakonda reetnud poliitikud hoolivad vaid oma rahakoti paksuse eest. Kiik pole mulle kunagi meeldinud ja nüüd ta tõestas milline omakasupüüdlik ta on. Kõik keskerakonda reetnud poliitikud on alatud aga need kes alles jäid on hoolivad ja tublid.

    • Jane molodets 1 nädal ago

      Prawilnoo!

  4. Jane 1 nädal ago
    Reply

    Keskerakondlased hoolivad meie inimestest ja räägivad õiget juttu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.