Kuidas Julianna Jurtšenko endas sotsi leidis

Andres Kalvik, Eesti Keskerakonna avalike suhete juht

Lugu sellest, kuidas Tallinna võimupööret, automaksu kehtestamist ja tasuta ühistranspordi kaotamist teravalt kritiseerinud Julianna Jurtšenko jõudis tõdemuseni, et sotsid ajavad õiget asja ning tema tahab olla osa sellest.

Nädalataguse neljapäeva hiline hommik. Akna taga paistab pilvitu taevas ja päikesekiired tungivad tuppa – suur suvesoe ei ole Eestimaad veel maha jätnud. Sotside tagaselja tehtud võimupöörde tõttu töötuks jäänud Julianna Jurtšenko ringutab ja haarab külmkapist värskendava smuuti.

Kiiret pole ja Julianna võtab aeglase liigutusega näppude vahele iPhone’i. Smuuti esimesest lonksust ta kaugemale ei jõuagi ja vererõhk tõuseb pärast Delfi esilehe avamist punasesse. Jaak Madison liitub Keskerakonnaga! Julianna ei suuda seda uskuda. Tasakaalu hoidmiseks asetab kaks kätt tugevasti lauale, hingab kolm korda rahulikult sisse-välja ning otsustab uudise paikapidavust kontrollida ka teistest portaalidest. Need räägivad sama keelt – tõepoolest, Jaak Madison tuleb Eesti suurimasse ja vanimasse erakonda. Minu erakonda!

Julianna nägu muutub kaameks, laubale tekib hirmuhigi ja käed värisevad. Õudusunenägu, mistõttu on nii mõnigi öö jäänud loodetust lühemaks, on saanud tõeks. Pole võimalik, pole võimalik… sisistab Julianna läbi kokkusurutud hammaste. Silme ette kangastub Tanel Kiige sotsiaalmeedia postitus, kus ta Keskerakonna lõppu kuulutab. Nüüd on see käes. Hirmsamat inimest kui Jaak Madison ei ole maamunal olemas.

Telefon suriseb (see on ununenud hääletule režiimile). “Tere, Jevgeni siin!”

“Privetik! Ma, ma… just pidin sulle helistama. Üks kole asi on juhtunud.”

“Mina tänan loojat, hingerahu toojat!” ümiseb Jevgeni mõnuledes tuntud viisijuppi ja jätkab tõsinedes: “Julianna, ma tean, mida sa tunned. Aga meil on sulle lahendus. Liitu Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ja me anname sulle tagasi töö Lasnamäe linnaosa vanemana. Sinust paremat ei ole. Toimetulek on julgeolek.”

“Jah, Jevgeni. Ma olen pikalt mõelnud, et peaks sotsidega liituma. Saladuskatte all tunnistan, et Madle Lippuse visioon Tallinna linnaruumist on mulle sügavat muljet avaldanud. Mis oleks, kui kehtestaks ka Lasnamäe kanalis kiirusepiirangu 30 km/h? Autojuhid kihutavad seal kui pöörased.”

“Hull oled või?” ahmib Jevgeni õhku. “Tahad oma viimasest 324 valijast lahti saada või? Jaak Madisonil on õigus – üks retoorikakoolitus kulub sulle marjaks ära.”

“Palun vabandust,” laseb Julianna süüdlaslikult pea norgu. “Palun vabandust ka selle eest, et teid Mihhaili umbusalduse nurkademängu pärast kritiseerisin ja eestikeelsele haridusele üleminekut Titanicuga võrdlesin. Ja automaks ning pensionäride maksustamine pole tegelikult üldse nii halvad asjad. Ma ei tea, mis mul mõttes oli. Emotsioonid käisid üle pea. Tuhat vabandust.”

Diil!

Puna valgus tagasi endas selgusele jõudnud Julianna põskedesse ja maailma näis hoobilt parema paigana. Temast oli saanud sots.

PS! Julianna pakib kiiresti kõik garderoobis olevad rohelised riideesemed ja viib taaskasutusse ning siirdub sealt otsejoones kosmeetikapoodi, et osta punast küünelakki. Peast käib läbi mõte soetada ka punane kleit, kuid viimasel hetkel meenub talle Katri Raik ja pangakaart vupsab tagasi rahakotti.

8 kommentaari
  1. Inga 2 nädalat ago
    Reply

    Sama nagu kunagi Kovalenko leidis Keskerakonda. On soovi sellest ehk kirjuatada

    • Bogdan 2 nädalat ago

      Tagant trukkimine pole mitte mingi inimõigus, tegemist on seksimisviisiga.
      Kui mõni ikka ei oska veel kasutada suurepäraseid reformierakonna valimiskondoome, mida jagati ka lastele üleskutsega grupiseksile, siis ei pea tagajärgede kõrvaldamise eest maksma teised.

  2. Eluvaatleja 2 nädalat ago
    Reply

    Ei teagi, kas haige inimese üle ongi ilus naerda, sest juhtumit võiks lugejatele selgitada pigem mõni psühhoanalüütik, miks osa pealtnäha täiesti normaalseid inimesi käituvad nii nagu Julianna seda äsja tegi, või miks mõned selliseid terviseprobleemidega inimesi häbitult ja ilma igasuguste südametunnistuse piinadeta omakasu huvides ära kasutavad nagu näiteks Jevgeni, kes see kurja juur tegelikult ongi, sest poleks altkäemaksu pakkujat, poleks teatavasti ka korruptsiooni või võimu kuritarvitamist jne. milliste kuritegude tunnused kogu selles loos ka tegelikult täiesti olemas on ja imestangi, miks pole keegi veel üldse prokuratuuri või ka õiguskantsleri poole pöördunud, olgu siis või saamaks juriidilist hinnangut sellistele poliitikute üle ja ülesostmistele mis peaksid ühtlasi olema täielik tabu ka moraalselt küljelt vaadatuna koos kõigi sellest tulenevate tagajärgedega selliste asjade harrastajatele.

  3. On 2 nädalat ago
    Reply

    igati kiiduväärne kui poliitilised libud päevavalgele ronivad ja oma igivana elukutset tunnistavad. Kahjuks on neid juba nii palju et kipuvad segi minema: Mölder, Kiik, Karuse, JuferevaSkuratovskaja, Hanimägi, Karilaid, Ratas, Toomast. Rohkem ei tule korraga meeldegi.

  4. müük 2 nädalat ago
    Reply

    Rahaga on võimalik kõikke osta ja otsi lolli,kes raha ei taha:),Palju neid aatelisi poliitikuid siis meil on?Momendil tuleb meelde ainult 1,E.S.kes ei reetnud meie kodumaad ega rahvast kuigi teda hoiatatti jne.aga hoidis pea püsti oma elutee lõpuni.E.S. ei saanud ka selle murduda,et oli ju tema,kes lõi tugeva kesker. ja oli ju tema,kelle initsiatiivil ja juhtimisel taastatti EV kuid ei õnnestund seda taastada Tartu Rahu järgsetes piirides ERSP vastuseismise tõttu ja Isamaa valitsedes ka Eesti maha müüdi.Kuigi ausaid peetakse rumalateks siis E:S: kohta seda mitte kuidagi öelda ei saa.Tuleb välja,et poliitikas on väga jõhkrad mängud ja vist parem ongi hoida ennast kardinate taga ja oodata ja ainult loota ja neid inimesi on siiski ka olemas,see muide ei ole ka saladus….

  5. UndrusKulvik 2 nädalat ago
    Reply

    Haha, Keskerakond siin loeb moraali äraostmisesest. See on ikka täielik iroonia.
    Kõik, kes on teile üle karanud on olnud ühel hetkel linnaühingute nõukogudes ja headel kohatadel nimekirjades. Riigikogu KE fraktsioon kubiseb endistest sotsidest, kes kõik said nautida alati tipp kohti nimekirjades. Viimane näide on Kovalenko-Kõlvart, kes tuli ka hopsti üleriigilises nimekirjas 10ndaks, mis tagas vabalt ka kompensatsiooni mandaadid saamise riigikogusse, sest ees on nimed, kes saavad nagunii sisse.

    • Eluvaatleja 2 nädalat ago

      Mingis mõttes on sul kindlasti õigus. Eks neid patustamisi ole aegade jooksul ette tulnud kõigis erakondades nagu Keskerakonnaski. Aga see ei tähenda sugugi, et see peakski nüüd nagu normaalne olema, kuna kõik juba kord patustanud. Ja on üks asi mõnes teises nimekirjas jälle valijatelt toetust küsima minna, olgu see koht seal nimekirjas ka siis milline tahes, sest lõpptulemuse otsustavad siin siiski valijad vastavalt meie valimisseadusele, teine asi aga hoopis mingi kõrgepalgalise ametikoha eest päevapealt erakonda vahetada, mis on juba tegelikult mitte enam moraalne vaid kriminaalne süütegu kuna sisaldab tegelikult kõiki korruptsiooni tunnuseid.

    • Eluvaatleja 2 nädalat ago

      Vastavalt meie valimisseadusele siis selles mõttes, et kogu vastav seadusloome on meil lausa õpikunäide heast rätsepatööst, kus ülikond sobitatakse täpselt vastama tellija mõõtudele ning seda juba alates laulva Revolutsiooni ajast alguse saanud vägikaikaveost, kui kõik need seadused kirjutati mitte sugugi paremini sobivaiks meie rahvale vaid hoopis mõnele selles riigis tänaseni suuremas osas võimu teostanud erakonnale. Hea näide sellest on kasvõi kuidas muudeti Tallinna volikogu valimisseadust, kui naiivselt seeläbi Keskerakond linnajuhtimise juurest eemale loodeti tõrjuda ja seetõttu on kui meil valimistel üldse sedasi nimekirjade jms. tembutada saab, peasüüdlased juba need kes sellised võimalused seadustesse sisse kirjutasid, et siis hiljem neid ussiauke oma huvides vajadusel kasutada võiks. Ega ole ka näinud, et keegi neid auke väga parandama kippunud oleks, mis juba ise nii mõndagi räägib.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.