Uue õppeaasta väljakutsed mõjutavad oluliselt nii peresid kui kõiki haridustöötajaid

Kairet Remmak-Grassmann

Kairet Remmak-Grassmann, lasteaia direktor, Tallinna Linnavolikogu liige ning haridus- ja kultuurkomisjoni aseesimees

Käes on september, mil lapsed on seadnud sammud taas kooli ja lasteaeda ning pered hakkavad elama ja hingama kooli ning lasteaia rütmis. See on eriline hetk, mil laps alustab uut peatükki oma elus, täis uusi teadmisi ja avastusi. Uus õppeaasta toob endaga kaasa aga kulutusi ja seda nii väikestele kui suurtele peredele. Kuna riik on asunud makse tõstma ja vähendanud peredele mõeldud toetusi, siis saab september olema meie peredele paras väljakutse. Kuidas maksta maksud, katta söögilaud ning tagada seejuures lastele vajalikud asjad kooliks ja lasteaiaks? Kui riigilt pole abi loota, siis peab appi tulema kohalik omavalitsus.

Siinkohal väärib tunnustust mitmete oluliste sammude eest Tallinna eelmine Keskerakondlik linnavalitsus, kes on püüdnud märkimisväärselt parandada pealinna perede toimetulekut. Eriti nüüd, kui uus õppeaasta on alanud. Üks olulisemaid algatusi, mille eestvedajaks Keskerakond oli, on perede vabastamine lasteaiatasust alates teisest lapsest. Lisaks on lasteaia tasust vabastatud ka hariduslike erivajadustega lapsed ja paljulapseliste perede lapsed. See aitab oluliselt vähendada perede rahalist koormust ning näitab selgelt, et linn hoolib oma elanike heaolust.

Tallinn kohaliku omavalitsusena on väga eeskujulik ja toetab nii lasteaia- kui koolilapsi ka toidurahaga. Samuti väärib kiitust Keskerakonna poolt sisse viidud traditsioon toetada kõiki kooliteed alustavaid või jätkavaid lapsi, pakkudes neile rahalist tuge kooliaasta alguses. Tallinnas saab esimesse klassi mineva lapse vanem toetust 320 eurot ja alates teisest klassist on toetus 100 eurot. Usun, et täna on see oluline abi peredele, kes peavad tegema märkimisväärseid kulutusi, et lapsed saaksid lasteaia- ja kooliteed alustada vajalikul moel. Lisaks külmutas eelmine Tallinna linnavõim kolm aastat tagasi lasteaia kohatasu tõusu. See kajastub veel ka 2024 Tallinna linna eelarves aga kuidas saab see olema uue linnavalitsuse 2025. aasta eelarves, seda näitab juba aeg.

Muret tekitavad muidugi uue linnavalitsuse sammud, mis puudutavad pealinna haridusreforme. Nimelt on uuel linnavalitsusel küpsenud plaan, et mitut lasteaeda juhib üks haridusjuht. Eesmärk on hoida kokku juhtimise kuludelt, kuid kas see kokkuhoid väärib seda, mis meid seetõttu ees on ootamas? Suurte lasteasutuste loomisega kaob hubasus ja lapsevanemate kontakt juhtkonnaga. Lisaks on pedagoogilise personali vähendamine lasteaiarühmades kahjuks samuti suur samm tagasi. Varasem kahe õpetaja ja ühe õpetajaabi süsteem rühmas pakkus laste arengule suuremat tuge kui praegune üks õpetaja ja kaks abi lahendus. Selle tulemusel võib muutuda pedagoogiline tugi meie lastele nõrgemaks ning ei paku seda tuge, mida lapsed tegelikult vajavad.

Eestikeelsele haridusele ülemineku plaan, mis Tallinnas oli hästi ette valmistatud, on saanud uue linnavalitsuse juhtimisel samuti löögi. Sellest on siiralt kahju, sest kvaliteetne haridus on meie laste tuleviku jaoks olulise tähtsusega. On oluline, et koolidesse jõuaksid vastava haridusega ja keeleoskusega õpetajad, et tagada lastele parim võimalik haridus. Rääkides koolidest, siis ma siiralt loodan ja usun, et  Tallinna haridusasutustes on klassi ette panna vastavat haridust omavad õpetajad ning et keelenõuetest tulenevalt ei oleks meil olukorda, kus koolides hakkavad lapsi õpetama need, kes alushariduses võiksid sobida ainult õpetaja abideks. Haridusminister on ju öelnud, et kui õpetajaid ei ole sügisel klassi ette panna, siis vastutab omavalitsuse juht. Jah, vastutamine eeldab arusaamist, et oled läbikukkunud ja valmis seejuures ka tagasi astuma. Tallinna linnajuhid, kas olete valmis võtma vastutust ja tagama, et meie lastel oleksid parimad võimalikud õpetajad sügisest klasside ees?

Lõpetuseks tahan väljendada sügavat tunnustust kõikidele õpetajatele, kes teevad oma tööd pühendumusega ning seda kõike vaatamata poliitilistele suunamuutustele ja väljakutsetele. Müts maha teie ees, sest teete super tööd! Ma siiralt loodan, et see aasta toob siiski muutuse ja me jõuame hariduskokkuleppeni, kus hinnatakse ka õpetaja tegelikku väärtust, tema töötunde ja töötasu. Õpetajate töö väärtustamine peab olema meie kõigi prioriteet, sest hariduse kvaliteet sõltub eelkõige sellest, kui hästi suudame toetada ja hoida meie õpetajaid.

Kaunist ja turvalist õppeaasta algust meile kõigile!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.