Raul Eamets: Eesti jätkab teed kallimate riikide suunas

Raul Eamets (vasakult teine) Keskerakonna 2024 suvepäevade majandusarutelul

Bigbanki peaökonomisti Raul Eametsa sõnul on elavat diskussiooni on tekitanud konjunktuuriinstituudi juhataja väited, et Eesti on teel Euroopa kallimate riikide suunas, ning vaadates reedel avaldatud augustikuu tarbijahinnaindeksi muutust, tuleb tõdeda, et hinnaralli jätkub.

“Aasta lõikes on hinnad tõusnud 3,4 protsenti. Kaubad kallinesid 1,4 protsenti, teenused koguni 6,3 protsenti. See, et teenuste hinnakasv on kiirem kui kaupade hinnatõus, on ka arusaadav, sest palgakasv on jätkuvalt kõrge ning teenuste sektoris moodustavad palgad väga suure osa ettevõtte kuludest,” rääkis Eamets.

Tema sõnul käis äsja Eestis Euroopa keskpanga kõrge ametnik rääkimas Euroopa Liidu inflatsioonist ja eks tema üks ülesanne oli ka süstida optimismi, et hinnatõus Euroopas taltub vähemasti järgmise aasta lõpuks. Üks tema poolt välja toodud tingimus hinnatõusu taltumiseks oli lootus, et ettevõtjad võtavad kasvanud sisendhindade tingimustes vähem kasumeid välja. “Lihtsamalt öeldes tähendab see, et täiendavaid palgakulusid ei veeretata tarbija kanda läbi lõpphindade tõstmise. Vaadates Eesti olukorda, siis see nii küll ei paista minevat. Kasvad palgad, kasvavad hinnad. Hinnatõus omakorda paneb töötajad kõrgemat palka küsima. Olemegi sattunud hinnad-palgad spiraali,” rääkis Eamets.

Kui vaadata konkreetsemaid kaubagruppe, siis umbes seitse protsenti on kasvanud nii hariduse kui tervishoiu teenuste hinnad, mis Eametsa sõnul tähendab, et tasuta asjad ei olegi alati tasuta. “Ehk kui te tahate vältida pikki järjekordi ja erameditsiini poole pöörduda, siis tuleb varasemast ka rohkem oma rahakotti kergitada,” märkis Eamets.

Tema sõnul on omaette teema sideteenuste kallinemine, aastaga tervelt 10 protsenti. “Sellesse teemasse on mul personaalne suhe, sest elades Otepää kuplite vahel, pean tunnistama, et aastaga on sideteenuse kvaliteet kordades kehvemaks läinud. Kohale kutsutud tehnik soovitas operaatorit vahetada. Ma arvan, et siin oleks vaja konkurentsiameti jõulisemat sekkumist,” lisas Eamets.

3 kommentaari
  1. raviteenus 2 nädalat ago
    Reply

    Hea on lugeda,kus ka meie toimimisest räägitakse selget keelt,seega arusaadavalt.Üldjuhul,kapitalismi tingimustes ei olegi võimalik hinnarallit vältida kui siis ehk pidurdada natuke millega saab ainult riigivõim tegutseda aga meil riigivõim just ise hinnarallit põhjustab pildudes seda nii vasakule kui paremale millest vähemalt riik kui rahvas mingit tulu ei saa vaid peab aina püksirihma pingutama.Tervishoid,see ka pooleldi nalja teema mille nimetus on nüüd RAVI teenus ja sellest tuleb nii aru saada,et selle kui teenuse eest pead ka tasuma rahas kui tahad normaalset raviteenust saada.Jah varemalt oli ARSTIABI mida said kohe vajadusel ja sind ka raviti arsti järelvalve all ja põetatti haiglas.Nüüd siis mõisnike ajastul on RAVITEENUS.Eriarstile järjekord 4 kuud,raha eest kohe.Raviga on nii et arst kirjutab rohud välja milline tegevus temale kulusid ei tekita ja siis ise omast tarkusest ravid ennast ja arstile lähed kontrollile mitme kuu pärast kui vahepeal ei ole ära surnud:).

  2. Jaak 2 nädalat ago
    Reply

    Selle valitsuse ajal läheb kõik ainult viletsamaks.

  3. Westlake Loans 2 nädalat ago
    Reply

    Kas vajate seaduslikku isiklikku laenu
    jõulu- ja puhkuselaenud?
    Kas teie pangad on teid tagasi lükanud?
    Sul on ühel või teisel põhjusel raha vaja.
    Oled siiras ja aus
    Kas vajate laenu võlgade, arvete tasumiseks või projekti elluviimiseks?
    Lisaks pakume laenu kiirelt ja usaldusväärselt, aastase intressimääraga 2%. Oleme usaldusväärsed
    Kui olete huvitatud, võtke meiega otse ühendust.
    E-post: Loanwestlake@gmail.com
    telegram___https://t.me/loan59

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.