Mihhail Kõlvart: valitsus kehtestab valede maksusüsteemi

Vabariigi Valitsuse puhul tuleb selgelt eristada nende retoorikat ja reaalseid tegusid, sest enamjaolt need omavahel ei klapi, ütles Eesti Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart Jõgeval volikogu istungi poliitilises ettekandes.

“Kavandatava julgeolekumaksu puhul rõhutatakse, et lisaraha on vaja laskemoona ostmiseks. Loomulikult on laskemoona varusid vaja täiendada, kuid valitsus ei ole suutnud anda garantiid, et uut maksu just selleks otstarbeks kasutatakse. Tegelikult hakatakse julgeolekumaksu koguma selleks, et täita riigieelarves olevaid auke. Seega on tegemist pelgalt uue maksutõusuga, millele on antud patriootlik nimi,” lausus Mihhail Kõlvart.

Reformierakonna valitsus üritab Mihhail Kõlvarti sõnul ettevõtjate silmis enda mainet päästa, kuid teeb seda silmakirjalikul moel. “Ühelt poolt reklaamitakse 160 miljoni euro suurust investeeringutoetust, kuid seejuures jäetakse ütlemata, et paralleelselt võetakse ettevõtete bilanssi maksustades neilt 200 miljonit eurot. Ettevõtjad ei lange ühekordse toetuse lõksu, kui nad teavad, et edasine maksukoormus nende tegevust tugevasti pärsib,” selgitas Keskerakonna juht.

Mihhail Kõlvart lisas, et tõele ei vasta ka koalitsiooniesindajate jutt sellest, nagu puuduksid Keskerakonnal kriitika kõrval omapoolsed alternatiivsed ettepanekud. “Sel nädalal andis Riigikogu fraktsioon menetlusse eelnõu kehtestada pangamaks – tegelikult oleme sellest rääkinud juba viimased paar aastat -, mis tooks riigieelarvesse ca 500 miljonit eurot ehk kaks korda rohkem kui automaks. Kui lisada juurde suurkorporatsioonide maks ja astmeline tulumaks, siis oleks riigieelarve seis oluliselt parem. Olen ka seda meelt, et suuremahuliste investeeringute jaoks ei tohi karta laenu võtmist,” rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatide juttu sellest, et nemad on Eestis ainus vasaktsentristlik poliitiline jõud, ei tasu Mihhail Kõlvarti hinnangul tõsiselt võtta. “Kas tõesti toetab tõsiselt võetav vasaktsentristlik erakond automaksu kehtestamist, eriarsti visiiditasu neljakordistamist ja lastetoetuse kärpimist?” küsis Mihhail Kõlvart.

“Sotsid viivad ellu Reformierakonna maksupoliitikat, kaunistades neid omapoolsete ettepanekutega, kuid ei enamat,” jätkas ta. “See on üks suur näitemäng, millel puudub reaalne tulem. Heaks näiteks on Tanel Kiige mai lõpus tehtud sotsiaalmeedia postitus, kus ta teatas, et sotsiaaldemokraadid ei toeta Sotsiaalkindlustusametile peale surutud kärpeid, kuid sellest hoolimata hääletas ta mõni aeg hiljem lisaeelarve poolt. Sarnast mustrit võib kohata ka Tallinna Haigla puhul – sõnadest tegudeni ei ole jõutud.”

2 kommentaari
  1. Kiitan häeks! 2 päeva ago
    Reply

    Molodtsõ!

  2. Eluvaatleja 1 päev ago
    Reply

    Mida oodatagi valitsuselt, kus terviseministergi eelistab ravirahade suurendamisele kahurite ostu nagu need oleks tõesti see mida meie rahvas esmajärjekorras vajab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.