Keskerakonna volikogu otsus: lahkume ALDE-st

Eesti Keskerakonna volikogu otsustas Jõgeval peetud istungil lahkuda Euroopa liberaalsete parteide ühendusest (ALDE). Allpool on avalduse tekst täismahus.

Eesti Keskerakond suurima ja vanima erakonnana Eestis on alati seadnud eesmärgiks seista oma poliitilise programmi eest kõigil poliitilistel tasanditel: nii kohalikes omavalitsustes, Riigikogus kui ka Euroopa Liidus.

Sellega seonduvalt oleme aasta-aastalt olnud rohkem mures, et üle-euroopaline liberaalseid erakondi koondav ALDE, kuhu Keskerakond on viimased kakskümmend aastat kuulunud, ajab Euroopa Liidus poliitikat, mis aina kaugeneb Keskerakonna programmilistest seisukohtadest. 

Tähelepanuväärne on, et ALDE üheks liikmeks on ka  Reformierakond, kelle elluviidav poliitika Eestis ilmestab ka ALDE seisukohti. Nägemus majandust juhtivast „nähtamatust käest“ ja „tasakaalus eelarvest “ on toonud meid olukorda, kus majanduskasv asendub langusega ja sotsiaalne ebavõrdsus muutub julgeolekuriskiks. 

Keskerakonna ja ALDE nägemus Eesti, Euroopa ja demokraatia tulevikust lahkneb mitmes väga põhimõttelises küsimuses. Eriti mis puudutab inimeste toimetulekut ja ettevõtluskeskkonda.

Keskerakond sedastas 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste programmi avalõigus, et meie peamiseks välis- ja julgeolekupoliitiliseks eesmärgiks on Eesti riigi iseseisvuse ja sõltumatuse ning põhiseadusliku korra kaitsmine ning rahva jõukuse kasv. ALDE seevastu toetab Euroopa föderaliseerumist ehk võimu koondamist Brüsselisse ja liikmesriikide otsustusõiguse vähendamist.

Keskerakond leiab, et Euroopa Liidu otsusprotsessis peaks jätkuvalt kehtima ühehäälsuse printsiip, sest ainult nii garanteerime, et Eesti inimeste huvisid ei hääletata maha. ALDE leiab oma viimases valimismanifestis, et ühehäälsuse nõudest tuleks välis- ja julgeolekupoliitikas loobuda. Meie hinnangul paneb see ohtu liikmesriikide, sealhulgas Eesti, otsustusõiguse.

Keskerakond leiab, et Euroopa Parlamendi valimisnimekirjad peaksid jääma riigipõhisteks. ALDE võitleb üleliiduliste hääletusnimekirjade eest, mis võõrandab inimesi demokraatiast ja kahandab meie võimalusi Eesti tuleviku osas kaasa rääkida.

Keskerakond toetab immigratsioonipoliitikat, mis kaitseb Eesti kultuuri ja demograafilisi eripärasid. ALDE toetab liberaalset immigratsioonipoliitikat, sh teatud juhul migrantide ümberjagamist liikmesriikide vahel. Keskerakond on oma Riigikogu valimisplatvormides seadnud esikohale Eesti rahvaarvu kasvamise ja rõhutanud vajadust pöörata rohkem tähelepanu sündimusele. Eesti Keskerakond ei pea võimalikuks lahendada iibeprobleemi ainult läbi sisserände.

Keskerakond leiab, et rohetehnoloogiate kasutusele võtmine peab arvestama Eesti eripäradega. ALDE toetab rohepöörde jõulist ja järjekindlat elluviimist planeeritud kujul. See ei arvesta Euroopa Liidu ja liikmesriikide majanduslike võimalustega ja on juba toonud energiahindade järsu kasvu tõttu kaasa elatustaseme languse, lüües kõige valusamalt eakaid ja lasterikkaid peresid.

Erinevalt Reformierakonna juhitud valitsusest on Keskerakond Eesti inimeste hea toimetuleku, sotsiaalsete garantiide ja turvalisuse eest seisev erakond. Meie eesmärk on olla oma valijate ees ausad ja lõpetada olukord, kus erakonna poliitika Eestis ja Euroopas ei lähtu samadest alusprintsiipidest. 

Pärast põhjalikke erakonnasiseseid arutelusid oleme otsustanud ALDE-st lahkuda, et viia erakonna poliitika Euroopas rohkem kooskõlla Eesti Keskerakonna programmiliste seisukohtadega, mis samas ei välista tulevikus koostööd kattuvates seisukohtades. Eeltoodust tulenevalt on Eesti Keskerakond otsustanud alustada läbirääkimisi Euroopa Liidu poliitiliste erakondadega, kelle programmilised seisukohad ühtivad suuremal määral meie seisukohtade ja meie erakonna väärtustega.

4 kommentaari
  1. ei keegi 3 päeva ago
    Reply

    Veel 18.06.24 kirjutas üks partei juhtkonna liige:
    „Ja isegi kui sotsid ühel päeval tuletavad meelde, mis asi on sotsiaaldemokraatia, jääb tasakaalustamatus tohutuks: ühel kaalukausil on need kaks erakonda [sotsid ja Kesk], teisel – Isamaa, Reform, EKRE, Parempoolsed, Eesti 200. Saan aru, et Jaak Madison tahab luua veel ühte parempoolset liikumist. Tuult tiibadesse, küsimus on ainult selles, kas ta leiab sellel ülerahvastatud väljal koha.“
    Huvitav on see, et partei oluline tegelane ei paista üldse teadvatki, mis juhtuma hakkab ning hr Madison tuleb nimelt teda ennast parempoolseks ümber voolima!!! Kummaline igal juhul.

  2. eestissa 19 tundi ago
    Reply

    Mida keegi on öelnud siis kõikki ei mäleta.Mäletan küll seda,et ES soovis EV taastada Tartu Rahu piirides ja seisis kindlalt ja aateliselt EV iseseisvuse nimel kuni ta selle eest ka ära hävitatti suurjõudude mahitusel.Kui keskerakond jätkab tema looja ideaalidest siis on see erakond Eestile kõige kindlamaks garandiiks.Analüüsides nüüdse erakonna juhi tegutsemist siis tunnistan,et mees teab mida teeb ja oma tarkusega sobib isegi ES mantlipärijaks.Kui erakondi võrrelda siis kesk ja ekre nagu sobiksid kui välja jätta marurahvuslus(ehk näiline?).Liberaalsed erakonnad on:Irl,sots,ref,e-200

  3. Jaak 15 tundi ago
    Reply

    Sotsidel ja keskerakondlastel pole midagi ühist. Keskerakond on kõigi aegade parim erakond, sotsid on olnud vaid kohatäiteks ja nüüd vajutavad nupule olles nõud totrate seadustega mis teevad meie rahva vaesemaks.Erelased ei salli reformierakondlasi ja kritiseerivad neid pidevalt ja neil on õigus sest praegune valitsus on vilets. Reinsalu ju ka kritiseerib valitsust ja vaevalt isamaalased sobivad kokku reformierakondlastega. Aga kes teab sest võimu nimel tehakse nii mõndagi. Hea valitsus oli Keskerakond., EKRE ja Isamaa. Keskerakondlased on parimad ja Madison sobib sinna suurepäraselt.

  4. Eestissa 14 tundi ago
    Reply

    Ja jah.Eks madison võeti ja ilmselt ka omal soovil keskerakonda,et siiski ka eestlus oleks siin tooniandev muidugi koos teiste rahvustega ühise EV nimel kui ta oma aktiivsusega üle ei reageeri nagu neegrite õpetamas käimine:)Muidu on Madison sõnaosav ja loodame parimat sest lootus pidi surema viimasena

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.