Uuring: rahvale meeldib Keskerakonna lubadus pensione tõsta

Parteide valimislubaduste osas rahva arvamut uurima asunud MTÜ Ühiskonnauuringute Instituud selgitas, et Keskerakonna lubadus erakorraliselt pensione tõsta on inimestele meelt mööda.  

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut alustas kuni valimisteni kestvat arvamusküsitluste seeriat, mille raames küsitakse iga kuu inimeste arvamust ühe parlamendierakonna poolt esitatud idee kohta. Esimene voor viidi läbi vahemikus 18.-25. juuni ning kõige populaarsem oli Keskerakonna idee tõsta 2020. aastal keskmist vanaduspensioni 100 euro võrra. Küsitluse viis läbi Turu-uuringute AS ning sellele vastas 1017 vähemalt täisealist Eesti kodanikku.

Esimeses voorus saatis oma küsimuse kuuest erakonnast neli: Keskerakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Reformierakond ning Isamaa. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Vabaerakonna puhul valiti üks nende poolt viimasel ajal avalikult välja käidud ideedest. Ühegi küsimuse puhul polnud vastajatele märgitud, mis erakonnalt idee pärineb. Kõiki küsimusi paluti hinnata nelja palli skaalal ehk „jah“, „pigem jah“, „pigem ei“ või „ei”.

Keskerakond pakkus välja järgmise küsimuse: “Kas teie toetate erakorralist pensionitõusu, mille toel tõuseks 2020. aastal keskmine vanaduspension 100 euro võrra?”Antud ideed toetas 85 protsenti küsitluses osalenud inimestest ning Keskerakonna valijate seas oli toetus 96 protsenti.

EKRE esitatud küsimus oli: “Kas leiate, et kohtunikud peaks olema kodanike poolt valitavad?” Antud ideed toetas 38 protsenti vastajatest, samas EKRE valijatest toetas seda 67 protsenti.

Reformierakonna pakutud küsimus oli:  “Kuivõrd teie toetate ideed, et 500-eurone maksuvaba tulu kehtiks kõigile ning mitte ainult kuni 1200 eurot teenivale inimesele?” Sellele ideele väljendas toetust 61 protsenti kõikidest vastajatest ning 71 protsenti Reformierakonna valijatest.

Isamaa soovis näha toetust järgmisele ideele: “Kuivõrd toetate ideed, et teise pensionisambaga liitumine oleks vabatahtlik?”Antud mõtet toetas 68 protsenti küsitluses osalenud inimestest ning 70 protsenti Isamaa valijatest.

SDE küsimust ei saatnud ning inimestele pakuti välja järgmine idee: “Kuivõrd toetate ideed luua igale sündivale lapsele iseseisva elu alustamiseks tuleviku fond, kuhu panustaksid nii riik kui lapsevanemad?” Seda ideed toetas 72 protsenti kõikidest vastajatest ning 76 protsenti SDE valijatest.

Samuti ei pakkunud enda küsimust Vabaerakond ning inimestele esitati järgmine idee: “Kas toetate ideed, et valitsuses oleks praeguse 15 ministri asemel 12 ministrit?” Nimetatud ideed toetas 81 protsenti kõikidest vastanutest ning 87 protsenti Vabaerakonna valijatest.

“Kuigi Keskerakonna pakutud idee pensionitõusust oli kõige populaarsem, millele järgnes Vabaerakonna idee ministrite arvu vähendamisest, siis on kindlasti veel vara teha ühe idee põhjal järeldusi, et antud erakonnad nüüd selle abil valimistel hea tulemuse teevad. Lisaks sellele, et valijad esitatud ideed üldiselt toetavad, peaks see ka lahendama mingit probleemi, mida inimesed isiklikult või ühiskonnas üldiselt olulisena tajuvad,” kommenteeris Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik  Tanel Paas.

“Samas võimaldab antud küsitlus muidugi anda esimesed hinnangud selle kohta, kui hästi erakonnad valimiskampaaniaks valmis on. Viie erakonna pakutud idee puhul näeme siinkohal üsna laialdast ühiskondliku toetust, mis võiks võimaldada üksteiselt häälte võitmist. Samas EKRE idee tundub olevat populaarne eelkõige nende endi valijate seas, mis võiks olla nii öelda olemasolevat valijaskonda kinnistav idee,” jätkas  Paas.

Tulemuste saabudes said kõik erakonnad võimaluse eelmise nädala keskel neid kommenteerida, mida kasutas ainult Keskerakond. „Meil tuleb väärikalt toetada tänaseid ja tulevasi pensionäre, kes on aastakümneid panustanud Eesti riigi ülesehitamisse. Seetõttu taotleb Keskerakond erakorralist pensionitõusu, mille toel kasvaks 2020. aastal keskmine vanaduspension 100 euro võrra. Erakorraline pensionitõus on vajalik, et parandada eakate inimeste igakuist toimetulekut ja heaolu. Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlus näitab, et Keskerakonna ühel peamisel valimislubadusel on Eesti elanike seas laiapõhjaline toetus,“ ütles tulemusi kommenteerides Keskerakonna valimisplatvormi töörühma juht Tanel Kiik.

Jüri Ratas arvas küsitluse tulemuse kohta nii: “Olen korduvalt rõhutanud, et järgmiste valimiste üheks põhiteemaks on eakate heaolu ja väärika pensionipõlve tagamine. Meie eestvedamisel viidi ellu erakorralised pensionitõusud 2005.-2007. aastatel ning taotleme nüüd kokku 100-eurost pensionitõusu 2020. aastal. Riigi kohus on toetada inimesi, kes on meie ühiskonda aastakümneid panustanud ning täna meie abi ja tuge vajavad.”

Küsitluse viis Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi veebikeskkonnas Turu-Uuringute AS 18.- 25. juunini 2018 ning sellele vastas 1017 18-aastast ja vanemat Eesti kodanikku.

BNS/Kesknädal

8 kommentaari
  1. Vabalt 6 aastat ago
    Reply

    saab pinsi tõsta 600€-ni, seega on 100€ lisa praegu puhas koonerdamine. Pealegi ei saa elatisraha nagunii lapsed vastavalt earühma vajadusele. Vähem keskbandelikku altkäemaksu, rohkem mõistust!

  2. Hüään 6 aastat ago
    Reply

    Tea, EKRE pakub oma lehes 1000 euroni pensioni tõsta…4 aasta jooksul. Ei usu eriti. Ja siis tuleb üks suur sortimine ja kohtumõistmine nagunii, et kes saavad raha või kes jalaga tagumikku .
    Aga vabastage vaesemad pensionärid ometi sest majade renoveerimise taagast. Sellest kujuneb korterite ärastamise “vähese bürokraatiaga” äri hallparunitele. Olles ühistutes korterite arvuga enamuses ,hoides peos
    sõnakate sõltlaste ohje, võetakse vastu sellised otsused, mis vaesematele üle jõu .Näit. korraga makstavad renoveerimistööd, mitte aastatepikkune fondi kogumine (rikkal on see võimalik, kust vesem pensionär selle raha saab?)
    ka liig suured osamaksed fondi (omavalitsus korvab renov. vaid normipinnal ja siin saab otsustega slikerdada, eriti kui omav. on hallparunite mõju all, sooja seina seadus, mõttetu ,põhikirjas kehtestatud 18 kraadiga, mitte aga torude lõhkemise või seina härmatmise alusel sunni rakendamine. No kust võtab pensionär uue ahju või katla raha?! Ja eriti hävitav punkt, kus ühistu saab ja kohustabki 3 kuu jooksul korterit võõrandama, mis tähendab praktiliselt selle kättemängimist rikkamatele. ainuoksjonil või kokkulepitud hinnataseme oksjonil oma mõjualustega. Tähndab ka sunnismaisust, sest oksjonitel allalöödud hinnatase ei võimaldagi mujale kolida. Ja tähendab vanas eas koduta jäämist, või lõpetamist omav. rendipinnal(kus üürihind ikkagi võrdub renov.kuludega) või hoopis hirmust ja stressist sandistumist ,suremist.
    See TAAK on LIIGA RASKE KANDA!!! Võtke ometi sellega midagi ette. Siin ei piisa pensioni tõstmisest 100 eur, sest kui läheb lahti jaht teise kodule, tõstetakse renov.kulud lakke ja ohver saab mõnuga lõhki kistud.
    Puhverfondi tekitamisega on nüüd juba ilmselt hiljaks jäädud? Mingi kaitsemehhanism pEAB siin olema, asjad kisuvad ikka väga inetuks kätte.

  3. kriibu 6 aastat ago
    Reply

    Jah, mulle ka meeldib. Aga paraku Kadri poliitiline tahe nullis selle teil ära. Milleks teile pensionitõus? Teil on ju tasuta ühistransport, millega saate väga palju kokku hoida.

  4. to Kriibu 6 aastat ago
    Reply

    Tüüpiline alamastme demagoogia !!! Poliitiline kallutatus kohe karjub näkku.
    Tead väga hästi, et tasuta transport EI TAKISTA pinsioonitõusu. Mõlemaid ei oleks välja kuulutatud. Kas Kadri tegi selle sinu meelest omavoliliselt ära või.???
    KADRI VÄHEMALT TEGI MIDAGI ÄRA.
    Kui sinu partei võimule tuleb, eks siis keela tasuta transport ära.

    • kriibu 6 aastat ago

      Mul ei ole oma parteid, et sa teaksid. Ja ei kuulu ka mingisse parteisse.
      Jah, Kadri tegi selle ära puhtalt iseenese poliitilise tahte pealt (nii on ametnikud avalikult välja öelnud). Kadri ise on öelnud, et MKM-il ei ole plaanis hakata selle tasuta värgi efektiivsust uurima. Ja see on poliitik, kes nii ütleb? Poliitik, kes peaks hoolima nii rahvast kui riigi majandusest. Ta on ju MAJANDUSminister! Aga ta on rumal nagu mõisamoonaka sonimüts!

  5. Tõnis 6 aastat ago
    Reply

    Oodata ei ole midagi head. Pensioni tõstetakse – see on hea. Tõstmise same lubaduse järgi kahe aasta pärast (100 e) Samas elektri hind kohe aga tulemas ja 30%. See sööb ära selle lubatud tõusu ja juba varsti ette (uuest aastast)
    Bussiga sõit tuleb tasuta. Tänaseks on see veel sogane. Ei tea ma, kas saan Rakverest Tallinnasse ja Tartusse tasuta reisida? Sogaseks – selleks aitavad kaasa Keskerakonna halvustajad. Valimised ju tulekul.
    Kriitikat aga ei saa uskuda. Tallinnas tasuta sõit pidi hävitama kõik bussid ja kogu riigi. Praegu näen, et Tallinn aga õitseb. Inimesed sünnivad ja suremus väiksem. Tehke või tina, see teene on puhtalt Keserakonna oma. Loodan, et praegune tegu teeb rahvale head.
    Kütuse hind tõusis palju. Kütet kulub nüüd 100 km läbimiseks rohkem ja nii mõnigi tehnika annab otsad. Peame ostma kallimat kütet (98). Eelarves jälle auk.
    Hämmastav, et elektri hind tõuseb veelkord ja see ei ole viimane. Keskerakond rääkis aga varem, et kodanikele võiks el.tarbimise teha tasu nõudmata. Oleks ka nii läinud kuid vana juhti asendab noor uljaspea.
    Meie majandus tegelikult ei ole tõusuteel. Kasv tuleb ju maksudelt. Hinnad tõusevad. Käibemaks tõuseb ja inimeste elatustase langeb.
    Võimalik, et peame rahva kokku kutsuma ja rääkima nagu seda on varem pärismaalased ahvide maal teinud.
    Teemaks kaks uudist. Halb uudis see, et süüa ei ole muud kui ahvide kakat. Hea uudis see, et kakat on palju. Meil ahve ei ole ja nende kakat ka ei ole. Meil lubadused . Söömiseks lõpuks putukad ja vihmaussid.

    • Inflatsiooni vastu aitab elekter ilma tasuta ja paukgaasi aparaat autode mootoril mis tagab transpordi tasuta.

  6. Paukgaasi aparaadi abil saab :
    1) Transporti poolmuidu
    2) Langetada pensioni iga naistel 50 ja meestel 55 eluaasta peale.
    Paukgaasi aparaadi abil lahutatakse veest vesinik ja seda saab kasutada mitmel pool. Hoonete kytmisel,transpordis,keevitamiseks,elektri tootmiseks jne.-peatab naftamagnaatide nuumamise ja hoiab kokku kulusid miljardeid eurosid iga kuu.
    Paukgaasi aparaati oskab ehitada iga koolilaps.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.